19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Na ceně nemovitosti záleží

Průměrná roční míra cenové inflace v české ekonomice dosáhla během roku 2020 hodnoty 3,2 procenta. Meziroční míra inflace (tj. růst cenového indexu od prosince 2019 do prosince 2020) dosáhla výše 2,3 procenta.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 10.2.2021 3:18

Dlouhodobé úrokové sazby jsou dobrým měřítkem celkové rentability kapitálu. Pokud měnová politika vede k nízkým dlouhodobým úrokovým sazbám, vede nutně i k celkové nízké rentabilitě investic v celé ekonomice a tedy i k nízkému celkovému hospodářského růstu.

Tato měnová politika současných centrálních bank je založena na logické chybě v uvažování, kompozičnímu sofismu. Je to přesvědčení, že se celek chová stejně jako součásti tohoto celku. Pokud snížíme úrokové sazby jednomu subjektu a všem ostatním zůstanou stejné, tento subjekt hospodářsky poroste. Pokud však snížíme úrokové sazby všem subjektům najednou, k hospodářskému růstu toto snížení nevede. A právě tuto logickou chybu dělají dnešní ekonomové.

L. Novák 10.2.2021 7:23

On ten český socialistický guvernér ČNB dosazený Zemanem "za zásluhy o jeho věc" ani moc ekonomem není. Ale když už tu trafiku dostal, tak dělá, co umí... :-P

M. Grundmann 10.2.2021 9:49

Musím přiznat, že ČNB hodně závisí na rozhodnutí ostatních centrálních bank a sama nemá příliš velký prostor vést vlastní nezávislou měnovou politiku. Hodně jsem přemýšlel o tom, zda vůbec lze nějak rozumě neutralizovat důsledky špatné měnové politiky Evropské centrální banky. Hodně se říká, že krize z roku 2008 přišla z USA. Není to pravda, Evropská centrální banka se tehdy dopustila chyby a kvůli vysokým úrokovým sazbám došlo pro měnu euro k tzv. inverzi, kdy byly dlouhodobé úrokové sazby výrazně nižší než krátkodobé. Měnová politika USA byla v té době opačná a rozumnější. Tyto chyby Evropské centrální banky vedly k obrovskému růstu cen ropy a k výraznému růstu kurzu eura k dolaru. Evropská centrální banka si sice nakonec svou chybu uvědomila, ale evropská i světová ekonomika byla výrazně poškozena.

Dnes přišla Evropská centrální banka s další originální myšlenkou, zavedení negativních úrokových sazeb. Tato politika je zdůvodňována chybnou mikroekonomickou úvahou, že je třeba stimulovat aktivitu ekonomických subjektů. Makroekonomicky však tato politika jakkoliv zdůvodňována není. ČNB by asi měla opustit tradiční malý rozdíl mezi diskontní a lombardní úrokovou sazbou. Nulová diskontní sazba by brala v úvahu negativní úrokové sazby ostatních evropských centrálních bank a vysoká lombardní sazba potřeby české ekonomiky. Takové vysoké rozpětí je samozřejmě znakem měnových problémů, ale ty přicházejí ze zahraničí. Něco takového ale podle mých znalostí zatím nikdo nezkusil a je otázka, zda to bude dostatečně účinný nástroj. Ale samotná myšlenka, že je třeba neutralizovat důsledky špatných rozhodnutí Evropské centrální banky, by mohla být přínosem.

M. Grundmann 10.2.2021 9:57

Nejkomičtější na negativních úrokových sazbách je to, že toto údajně stimulační opatření působí restriktivně. Na to může přijít jakýkoliv průměrně inteligentní člověk. Stimulační opatření pouštějí peníze do oběhu a restriktivní opatření je z oběhu stahují. Negativní úrokové sazby berou vkladatelům peníze a jedná se o zcela zřejmé stahování peněz z oběhu. Je to tedy restriktivní měnová politika. V takovém iracionálním prostředí se pak ČNB těžko vede nějaká rozumná měnová politika.

J. Stehlik 10.2.2021 10:21

To asi ne. Restriktivně pusobí v dlouhodobém pohledu , ale banky potřebují , aby lidé utráceli a nakopli ekonomiku . Tam je bych řekl je i velká odpovědnost vlád za regulace a to je běh na dlouhou trat . Snížit urok je naopak velice rychlé.

M. Grundmann 10.2.2021 10:58

Tato stimulační politika vychází z chybné mikroekonomické analýzy a vůbec nebere v úvahu makroekonomickou situaci. Stimulovat někoho na mikroekonomické úrovni je možné, pokud jsou jeho záměry v souladu s naším přáním, pokud má možnost zrychlit svou činnost a k tomu mu brání pouze nedostatek kapitálu. Taková situace skutečně v minulosti existovala.

Dnes je však situace odlišná. Lidé v celosvětovém měřítku odkládají okamžitou spotřebu a snaží se spořit na důchod. V důchodu dnes tráví podstatně delší dobu než tomu bylo kdykoliv v minulosti. Důsledkem je obrovská poptávka po investičních příležitostech a k jejich vyčerpání. Investoři dnes velmi těžko hledají jakoukoliv možnost rozumného investování a mají strach ze ztráty svého majetku. Za této situace je nesmyslné pumpovat do ekonomiky další peníze.

Tento popis byl platný do koronavirové krize. Díky viru dojde k zániku velkého množství podniků na celém světě, ke snížení konkurenčního tlaku a k otevření nových investičních příležitostí. Dojde k novým investicím v zemích, kde je pro ně nejlepší příležitost a k odchodu ze zemí, které mají dlouhodobé problémy. Dá se tedy čekat, že dojde k oživení hlavně v Asii a ve východní Evropě a k dalšímu poklesu v západní Evropě. Ale i za této situace máme pořád nadbytek finančních prostředků a další pumpování peněz je i teď nesmyslné.

F. Kusák 10.2.2021 12:01

Je to samozřejmě dost složitý systém, ale myslím, že máte pravdu. Snad jedině, že ty problémy s investičními výnosy trvají už docela dlouho. Jestliže se ty "investiční výnosy" zřetězí, pak při kolapsu jsou ztráty obrovské. Namátkou krize islandských bank a následně britských peněžních fondů.

M. Grundmann 10.2.2021 13:10

Pokud je má analýza správná a důvodem nízkých výnosů jsou nadměrné úspory budoucích důchodců, tak ke zvýšení výnosů v dohledné době nedojde. Určitým řešením by byla ochrana českého trhu před zahraničními finančními investicemi v rozsahu, jaký nám naše smluvní závazky vůči EU dovolují. Zejména by se měl ztížit přístup k nákupu nemovitostí ze strany investorů, kteří nejsou z EU. Rovněž by se měly vypovědět současné smlouvy o ochraně investic a další opatření, která lákají finanční kapitál do země. Investiční pobídky by se rovněž měly omezit pouze na ty investice, které nesnižují následující investiční potenciál v zemi. Smysl tedy má podporovat pouze investice zvyšující export a nikoliv investice určené k uspokojení domácí poptávky. Svým způsobem je to podobná myšlenka, jako rezervovat náš trh českým zemědělcům, ale ve větším rozsahu a hlavně v souladu s právem Evropské unie.

M. Grundmann 10.2.2021 13:17

Chtěl bych zdůraznit, že tato opatření jsou přijatelná pro všechny subjekty našeho politického spektra a jsou politicky neutrální. Jedná se pouze o ochranu vnitřního finančního trhu před škodlivými vlivy ze zahraničí. Na těchto opatřeních by bylo možné se dohodnout.

O. Uživatel 10.2.2021 13:20

Uživatel požádal o vymazání
I. Schlägel 10.2.2021 12:08

Ano.R^

O. Uživatel 10.2.2021 10:33

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 10.2.2021 1:49

Mělo by platit pravidlo, že roční nájem by měl odpovídat pěti procentům ceny nemovitosti.

Pokud se za byt v Praze se platí nájem okolo 20 tisíc měsíčně, jeho tržní cena by mela být 4,8 milionu.

Jestliže nyni rostou ceny nemovitostí, automaticky porostou i nájmy, které se počítají do spotřebního koše

J. Stehlik 10.2.2021 9:55

Ano to by měly . Ale nerostou . A to z jednoduchého duvodu . Jsme transformovaná ekonomika a lidé , restituenti , církve získali nemovitosti levně (nemusely je kupovat za současné ceny) . Tudíž klidně pozemky mohou nechat klidně ladem . Počkají desítky let až třeba na stavebním pozemku postaví věžák (až budou kapitálově silní nájemci)

Američané třeba mají obecní daně z nemovitostí procenetuelně . Tudíž každý rok musí mít jakákoliv nemovitost zisk , jinak se jí zbavíte (nabídka na trhu se zvedne) . To dodává na trh levné zdroje (příležitost stavět ) . My máme jakoby systém nastaven na to že každých pár desítek let bude nějaká válka a ta znehodnotí majetky . Když jsou desetiletí klidu , tak nemovitosti rostou do výšin a nemají brzdu jak mají amíci. Tudíž u američanu se na přepočet obyvatel vydává pětkrát více stavebních povolení . Jejich podlahová plocha je třikrát větší (převis nabídky) a to automaticky startuje ekonomiku.

L. Novák 10.2.2021 10:37

Už tady byla jednou řeč o kvalitě, že ty americké "papírové" domy nejsou plnohodnotně srovnatelné s domy stavěnými v Česku. České domy se nestaví na 20 let, ale "na věčnost" (z pohledu délky lidského života). A taky je neodnese žádný uragán, v nejhorším poškodí nebo zničí střechu. ;-)

J. Stehlik 10.2.2021 12:43

Ano a to z nich dělá drahé nedostupné zboží. Na co je lidem luxusní auto ve výloze, když potřebujete něco levného a dostupného. Ekonomika pak stagnuje a zaostává.

L. Novák 10.2.2021 23:07

Ale to "levné a dostupné" přece nikdo nikomu nebrání stavět. S výjimkou velkých měst, kde jsou pozemky extrémně drahé a stavět tam "dřevěnou boudu" je jednoduše nesmysl. Pokud nejste dostatečně bohatý recesista... ;-)

L. Novák 10.2.2021 1:40

Průmysl v Česku loni klesl o osm procent. Jde o největší propad od krize v roce 2009

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/prumysl-v-cesku-loni-klesl-o-osm-procent-je-to-nejvice-od-kr/r~ed70270869e911eb9c800cc47ab5f122/

https://www.lidovky.cz/byznys/auto/v-cesku-se-loni-prodalo-200-tisic-aut-o-50-tisic-mene-nez-o-rok-drive-jsou-za-tim-opatreni-proti-kor.A210106_123811_ln-auto_ceh

L. Novák 10.2.2021 1:28

Ekonomem stručně popsaný jev, který všichni intuitivně vnímáme kolem sebe. Inflace vykazovaná státními úřady je zjevně nižší, než růst cen kolem nás. A odkazy na "spotřební koš" si můžou strčit... kamkoliv. Takže reálná kupní síla obyvatelstva neroste, ale klesá...

R. Langer 10.2.2021 10:17

On je ten "spotřební koš" také stále průběžně patřičně upravován. ;-)

L. Písařík 10.2.2021 10:39

Zvyšují se mzdy i důchody a ty peníze nelze lidem ponechat, ještě by je škudlili v bankách a ty nevědí co s penězi - viz reklama v TV. Proto je nutno zvyšovat ceny, aby se ty peníze dostaly zpět do oběhu.