24.4.2024 | Svátek má Jiří


EKONOMIKA: Mýtina v Lesse

23.10.2012

Majitel lesnicko-dřevařského impéria Mičánek dojel na svůj rozmach i na systém, kterému kdysi pomáhal na svět

Obchod se dřevem je víc kumšt než práce, pronesl v jednom z dřívějších rozhovorů majitel lesnicko-dřevařského holdingu Less Jan Mičánek. Vždycky si hodně věřil, jenže kumštu se přestalo dostávat. Minulé pondělí podal Mičánek na svou firmu Less a její lesnickou větev Less & Forest návrh na insolvenci. Nepříjemná situace pro sebejistého podnikatele, který vyrostl od trabantu a pár tisíc korun – jak rád říkal – v tuzemskou jedničku v oboru.

Loni sklidil rekordní tržby 8,3 miliardy korun a vůbec poprvé ztrátu 224 milionů. Teď se sám přiznal, že není schopen splácet úvěry za 2,5 miliardy.

Letos je to dvacet let, co Mičánek svůj Less zasadil. Oslavu kulatin si asi představoval jinak než jako insolvenční řízení. "Jsem hajný a v těchto věcech se musím zorientovat. Mojí snahou bude vyjít ze všeho se ctí, tedy aby věřitelé dostali maximum peněz. Považuji to za dědičný hřích už do konce života," říká Mičánek.

Že se mu finančně nedaří, bylo jasné už delší dobu. Týdeník Euro zjara (Euro 11/2012) informoval o tom, že Mičánkovi vypomáhá majitel Agrofertu Andrej Babiš. Za lednovou dvousetmilionovou půjčku, která měla zachraňovat cash flow v Lesse, dal jeho majitel do zástavy 51 procent akcií, uvádí výroční zpráva. Babiš teď o Mičánkovi, který mu podle návrhu na insolvenci dluží 311 milionů, nemluví zrovna lichotivě. Hajný a politik "Společnost Less je smutný příběh. Pan Mičánek mi nasliboval, jak to bude skvěle fungovat. Dostali jsme nějaké informace, jak se to bude vyvíjet a vyvíjelo se to úplně špatně. Já jsem bohužel udělal tu chybu, že jsem mu půjčil peníze," uvedl Babiš v rozhovoru pro Rádio Česko. Prohlásil také, že Mičánek poškodil firmu svými neuváženými kontrakty s Lesy ČR.

Mičánek nechtěl Babišovy narážky komentovat. "Andreje Babiše mám rád. On je politik a říká věci, jak je říká," reagoval "hajný", který před šesti lety za lidovce neúspěšně kandidoval do Senátu. Mičánek stále tvrdí, že by chtěl, aby majitel Agrofertu hrál v Lessu významnou roli. Také Babiš v rádiu potvrdil, že největší lesnická firma ho zajímá. "Jsme na začátku procesu. Nikdo netuší, co z toho vykvete," říká Mičánek.

A kdoví, jaký plán vymysleli oba podnikatelé, kteří spolu o partnerství v lesnické firmě jednají od loňského března. Scénář už může být připraven. Agrární magnát Babiš vstoupí do Lessu jako strategický partner a předloží nabídku věřitelům. Ve věřitelském výboru budou vedle Agrofertu Česká spořitelna a Raiffeisenbank. V předloženém reorganizačním plánu žádá majitel Lessu prominutí části dluhů a odložení jejich splatnosti. Navrhuje i prodej části podniku nebo části majetkové podstaty a vydání akcií.

Babiš a Mičánek, kteří se vypracovali na lídry ve svých oborech, směřovali ke stejnému cíli – co nejvíc uzavřít celý řetězec. Less těží dřevo, má největší pilu v republice, dřevo upravuje na použití pro okna a nábytek, štěpku pálí ve své elektrárně. Jenže nevlastní to hlavní – lesy. Proto uzavírá kontrakty s jejich majiteli. Největším partnerem jsou Lesy ČR. "Zakázky pro státní podnik se na našich tržbách podílejí asi čtvrtinou nebo třetinou," odhaduje Mičánek.

Rozhozené sítě

Tento systém – samostatnou správu státních lesů a privatizaci lesnických služeb – prosadil po roce 1990 Mičánek spolu se Zdeňkem Domesem a bývalými spolužáky Jiřím Olivou a Pavlem Rybníčkem. Oliva se pak stal dlouholetým šéfem Lesů ČR, dnes je za TOP 09 místopředsedou Poslanecké sněmovny. Rybníček byl lesnickým a nejdéle sloužícím náměstkem na ministerstvu zemědělství, nyní pracuje v holdingu Less. V privatizační éře stál Mičánek u zrodu zlínské Foresbanky a lesnických investičních fondů, na které drobní akcionáři rozhodně rádi nevzpomínají.

Zprivatizovaným dřevařským akciovkám navázaným na zakázky Lesů ČR se dlouho dařilo.

Výdělečný byznys byl postavený na principu nakoupit od státních lesů dřevo co nejlevněji a prodat ho co nejdráž. Lesům ČR takové kontrakty samozřejmě mnoho nevynášely. To se v posledních letech změnilo. Státní podnik zadává lesnické práce podle nejlepší ceny a v tendrech vítězí Less díky tomu, že za vytěžené dřevo platí nejvyšší ceny. Nejlepší nabídky pro stát, ale nevýhodné pro sebe vysvětloval Mičánek nižšími náklady oproti konkurenci a nejlepším průměrným zpeněžením dřeva.

"Vysokého zpeněžení se nedosahuje pouze dobrými kontrakty, ale především správným tříděním dřeva, takzvanou sortimentací. A to je vysoce odborná činnost, kterou musí disponovat velké procento zaměstnanců. Nákupem Wotanu (firmu koupil Agrofert – pozn. red.) nebo Lesů Hluboká nešlo toto know-how získat. Obě společnosti byly v posledních letech na sestupu i proto, že jím nedisponovaly," chlubil se Mičánek ještě loni ve svém občasníku Lessník. Připustil, že nabídkové ceny Lessu byly sice na hranici ekonomické výhodnosti, "ale pořád byly rentabilní", tvrdil.

I pila potápí

Nyní jako důvod krachu označuje kromě hospodářské stagnace v odvětví i změnu způsobu prodeje dřeva ze strany Lesů ČR. Jejich mluvčí Zbyněk Boublík ale namítá, že firma pro státní podnik vykonávala práce a odebírala dříví za ceny, jaké sama dobrovolně nabídla. Less se s Lesy ČR soudí kvůli takzvané indexaci cen dřeva, která je měla údajně poškodit. Pokud by ve sporu uspěli, slibují si od toho odškodnění kolem 180 milionů. Někteří odborníci ale nevěří, že spor může skončit pro Less úspěšně.

Do potíží přivedly největší lesnickou firmu i mohutné investice. Tou největší byla pila v Čáslavi. Se splácením úvěru ve výši 1,8 miliardy korun nebude mít firma problém, ujišťoval předloni Mičánek, když se bankéři zajímali, jak mu podnik v době krize šlape. Tehdy ještě plánoval, že další pilu postaví na Moravě. Letos se už zlobil na ministerstvo zemědělství a státní lesy, že pobízely podnikatele k modernizaci a posilování vlastních kapacit a on je poslechl. "Co mělo být výhodou, je naším hendikepem. Ve výhodě jsou firmy, které s trochou nadsázky nemají vůbec nic," postěžoval si v květnovém rozhovoru pro časopis Lesnická práce.

Letos v lednu založil eseróčko na své jméno. "Je to prázdná firma. Vznikla kvůli nějakému záměru, který se neuskutečnil," vysvětluje Mičánek. V srpnu odvolal představenstvo mateřské firmy Less a zůstal v něm sám.

Týdeník EURO 41/2012, 8.10.2012