29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Myslete jako čínský komunista

Představte si, že jste vysoký čínský funkcionář v době krátce po masakru na náměstí Nebeského klidu. Jste samozřejmě komunista, ale žádný dogmatik.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 31.8.2015 16:03

Zajímavý a podnětný článek...

Čína očividně vsadila na expanzivní politiku. Staví gigantické průplavy, železnice, továrny, kupuje zdroje surovin... po celém světě a intenzivně zbrojí. Už "dávno" předhonila USA v exportu a nedávno i v HDP. Prodává levně balíky obligací z USA, kupuje zlato a nejspíš se spolu s Ruskem a dalšími státy chystá k útoku na postavení USA dolaru jako rezervní měny! Podařilo se jí oživit konfuciánství, které má určitě mnohem lepší sociálně politické důsledky, než morální relativismus (sociální a ekologistický parazitismus) současného západu!

Bublina nadbytečných investic je "daní" za tuto politiku a Čína se jí může kdykoli zbavit tím, že se zaměří na svůj vnitřní trh a zvýší tedy životní úroveň svých obyvatel, čímž samozřejmě poněkud zpomalí svou expanzi.

I ona jednou podlehne změkčilé rozmařilosti, která je pastí pro vítězné civilizace. To je ale zatím v nedohlednu!

D. Polanský 30.8.2015 20:35

Škoda že jste o tom propadu nenapsal

před rokem. Teď již všichni víme, že je propad. I my laici.

K. Pavlik 30.8.2015 20:39

Re: Škoda že jste o tom propadu nenapsal

To mate pravdu. Mohli jsme cinske akcie prodat - short (Jak se to sakra rekne cesky?) a nabalit se.

P. Zdenek 31.8.2015 12:51

Re: Škoda že jste o tom propadu nenapsal

Predikovat přesný čas propadu nelze, ale Pavel Kohout už dlouho upozorňuje problémy Číny. Tak třeba dva roky starý rozhovor:

http://www.pavel-kohout.cz/clanky/investovat-na-vychode-nebo-na-zapade

R. Szewczyk 30.8.2015 17:32

hee he he

nechcá nikoho urazit, ale jak Kohout tak i diskutující vycházejí z omylu, že euroamerika je střed světa, vyjmu li z té ameriky tu jižní, zbyde jen hnojiště a ruiny , které se doposud nevzpamatovalo z pádu Konstantinopole, chvilkové kolonizování Asie barbarskými hordami a vraždicími  tlupami z evropy, nemůže zakrýt to , že Asijské civilizace jsou civilizacemi, na rozdíl od evropy, která jest jen smradlavou norou pro smečky vrahů,  třeba takový Belgičan leopold, jako král, povraždil cca 10mega Konžanů, což je komické, když pak někdo mluví o euroemerické civilizaci ha ha ha

D. Polanský 30.8.2015 20:35

Re: hee he he

Historické prameny uvádí 2,5 mega.

R. Szewczyk 30.8.2015 23:43

Re: hee he he

tyto prameny take  uvádějí , že zajatí vojáci wermachtu se vrátili ze západního zajetí všeci,hi hio hi

D. Šimáček 29.8.2015 19:29

no čína

se stala dílnou světa, svět jde cu grunt, takže čínský růst halt jednou skončit musí.

J. Mrázek 29.8.2015 16:29

80% českých je větší problém..

..oproti 120% čínským, při jejich pracovitosti.... a naopak americké, při jejich procentu lidí na podpoře, potravinových dávkách pro dnes už sto milionů lidí a nezaměstnaných, TO JE problém .......

M. Hoblík 29.8.2015 12:18

Laik se diví,

Pavel kohout nestudoval Kapitál. A hlupáci jsou přesvědčeni, že Čína je před bankrotem. Jen poučení ekonomové USA to chápou a nejásají na vzniklým stavem.

P. Zdenek 31.8.2015 12:53

Re: Laik se diví,

Však také studovat Kapitál je ztráta času.

V Číně prostě praská bublina. Čím později by praskla, tím větší by byly ztráty. Tohle je prostě jen korekce správným směrem.

B. Rybák 31.8.2015 15:18

Re: Laik se diví,

Přesně tak!

L. Novák 29.8.2015 11:51

Komunistická Čína

Tak už to prasklo? :-)

J. Mrázek 29.8.2015 16:30

Ještě se drží ...

..ale v okamžiku nástupu zlatého dvojorla..... :-)

S. Rehulka 31.8.2015 7:34

Re: Ještě se drží ...

Nu što, Russkije ! Prodáte nám tu Sibiř, anebo si tam máme dojít Ussuri neussuri ?

V. Vaclavik 29.8.2015 11:13

Co bude dal?

Myslim, ze dal bude jen vice toho sameho. Cina stejne jako ve vyrobe nic nevymyslela, jen dovedla k 'dokonalosti' praktiky Zapadnich zemi - praktiky oholene, alespon prozatim, o nase novodobe, cirka sto let stare ochranarstvi pracujicich, nase povolenkarstvi, kdo a za jakych podminek co smi delat... Ta 'dokonalost' se sklada z drzeni domacich spotrebitelu na uzde, aby se jim moc nezlepsovala zivotni uroven a namisto nich aby bohatl hlavne stat, sklada se z durazu na export a potlaceni domaci spotreby.

Rekl bych, ze Cina zazije v dohledne dobe vselijake ekonomicke kotrmelce, ale ty samy o sobe ji nezabiji. Co ji zabije bude upadek, ekonomicka stagnace Zapadniho sveta, odtud ciha pro Cinu daleko vetsi nebezpeci, nez z nejakych domacich ekonomickych hrichu.

O. Istvanfy 31.8.2015 22:07

Re: Co bude dal?

Ekonomická stagnácia západného sveta asi Číne moc neublíži. Jednoducho za lacný tovar budú kupovať technológie a potom začnú vyvážať kvalitný tovar. Touto cestou išlo kedysi Japonsko. A navyše sú tu aj iné trhy - Brazília, Rusko, India a nakoniec aj domáca spotreba. Tá jediná má potenciál Čínu dostať do problémov. Niekedy okolo roku 2150.

J. Plzák 29.8.2015 9:30

Vynikající článek.

Jen doplnění: ..."Uplyne pár dalších let a je tu nový problém".... problémy byly jsou a budou a vyhýbat se nebudou ani Číně.

Domnívám se, že ekonomický význam Číny bývá přeceňován tak, jako význam USA. "Když na Wall Street dostanou rýmu, má Evropa chřipku". To jsou prostě jen takové plky.

K. Janyška 29.8.2015 9:15

Nemyslete jako komunisté žádní.

Stanou se z vás automaticky zločinci... Dzp.

M. Pivoda 29.8.2015 0:23

Co bude dál?

Toto je zatím Kohoutův nejlepší článek. Poprvé gratuluji nějakému makroekonomovi.

A pokud jde o položenou závěrečnou otázku,

"... Co bude dále, je ovšem hádanka i pro znalce. Zkuste se vcítit do situace pekingského komunistického funkcionáře!",

odpověď je zde vcelku jasná.

Aniž byste se museli vcítit do situace komunistického funkcionáře, stačí se vcítit do role kteréhokoliv jiného politika. Všichni se totiž budou snažit najít nějakého jiného vinníka. Možná, že v komunistické Číně již proto brzy začnou nějaké monstrprocesy, které u nás známe z 50 let.

V. Javora 29.8.2015 8:43

Re: Co bude dál?

Tak tak, možná, že to bude tenhlecten vinný ocet. A soudit to bude Olomouc.

J. Schwarz 29.8.2015 9:02

Re: Co bude dál?

Co takhle - jako politik - sbalit prachy z úplatků a emigrovat někam daleko? Třeba do Evropy nebo USA? Vždyť to je model chování i našich "politických elit" co se chtějí udržet nahoře i za cenu dělání nesmyslů s tím, že až to krachne budou mít dost na to aby zmizeli jinam. Totéž v bledězeleném představují nejrůznější "političtí korektníci" a "sluníčkáři" kteří hubou milují "potřebné" celého světa, přičemž se prakticky s nikým z nich fyzicky nepotkají, nebudou bydlet ve stejné čtvrti ani cestovat stejnými dopravními prostředky...