20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 22.1.2008 8:09

Re: MF IP: 194.228.7.xxx

Kde jste zase vytáhl takovýhle nesmysl? !!8-o

tony 22.1.2008 8:01

Re: Díky

Ano, ale jen vybraných skutečností. Kdo chce předem věřit, věří.

MF 22.1.2008 7:24

Zlato.

Prodal Tošovský české zlaté rezervy do Švýcarska za necelou polovinu ceny? Tuny zlatých mincí podle váhy? Dnes tam má pěkný výměnek.

Pišta 22.1.2008 6:31

Re: Díky

Václav Klaus jako předseda vlády přece nemohl nikdy za nic. To,  že nedokázal privatizovat banky, což měl být první krok, a ty začali půjčovat státní peníze soukromým subjektům za milionové provize, byla vina nejspíše Paroubka. Všichni zaměstnanci bank půjčovali cizí peníze a ty se vždy půjčují nejlépe. Se splácením už si hlavu moc nelámali. Každý kdo v této zemi podnikal v té době ví, že" taxa za úvěr" byla deset procent pro sprostředkovatele. To znamená toho, kdo úvěr "zařídil". Výsledek byl dán předem. Peníze zmizely na nedohledatelných kontech a "podnikatel" oznámil, že mu "nevyšel podnikatelský záměr". To byla zaklínací formule, která ho zbavila povinnosti splácet ůvěr. A byl tak zvaně vysmátej a za vodou. Zatracenej Paroubek!

Ladislav N. 22.1.2008 5:44

Autor článku podstatné věci zamlčel

Napsal sice: "...K útoku (na kurz Kč) je zpravidla signálem vznik nějaké významné nerovnováhy v ekonomice...", ale "zapomněl" dodat, že v té době byla dlouhodobým problémem  výrazná  nerovnováha  v zahraničním obchodě - dovoz dlouhodobě značně  převyšoval vývoz, což pro stabilitu měny nebyl  právě ideální stav. A pokud vím, Tošovský rozhodně nepatřil k těm, kteří by chtěli administrativně určovat kurz Kč k zahraničním měnám, naopak byla vedena diskuse o tom, zda by kurz měny měl být "plovoucí" vůči měnám cizím podle tržního vývoje.

Nakonec - Klausova "dovozní depozita" (vedla k jistému, bezrizikovému  a 100% zajištěnému zisku všech bank, které tento produkt nařízený vládou nabízely - úrok se platil předem) měla za úkol právě omezit dovoz do ČR... Neúčinnost tohoto "Klausova balíčku" nakonec vedla k jeho brzkému zrušení. ;-P

Jan 22.1.2008 5:43

Kdyz uz si chce Paral hrat

na ekonomickeho komentatora, tak by mel vedet, ze povinne minimalni rezervy ceska centralni (nebo narodni, jak ji narodovecky stale nazyvaji v Cesku) banka stale pouziva.

Restriktivni urokova politika je vzdy odpovedi centralni banky na mizernou hospodarskou politiku vlady, tady nebylo Tosovskemu co vycitat. Amatersky ekonom a nedouk Klaus spolu s komunistickymi sibry Salzmannem, Dlouhym, Dybou a Kocarnikem nadelali spoustu skod, ktere vyvrcholily menovou krizi na jare 1997 a nedlouho pote musel Klaus s ostudou odejit, aby pote prohral dvoje parlamentni volby se Zemanem a Spidlou.

Na Vanoce jsem byl v Cesku navstivit pribuzne a a zname a precetl jsem i spoustu ceskeho tisku. Tam mne mj. zaujalo, ze rudy komunista Filip priznal v rozhovoru pro LN, ze KSCM volila v minulych prezidentskych volbach kandidata modrych komunistu Klause (nynejsiho Antisvejnara), protoze (Klaus) nema rad EU a je antiamericky antimilitarista. Obrazek si jiste kazdy udela sam. Nutno dodat, ze od roku 2003 Klausovo antievropanstvi a antiamerikanismus (a naopak laska k s. Putinovi) jeste zesilily.

Martin 22.1.2008 2:53

ale no tak

restriktivni politika byla i v jinych zemich a to dokonce mnohem vetsi a jaksi ke krizi nedoslo, k rustu u nas zacalo dochazet pred uvolnenim banky a vetsinou s navaznosti na priliv investic, ktere se objevili pred uvolenim restrikci ne jak pise pan paral po - po jsme vstoupili do eu a investic bylo jeste vice ale rust timto ovlivneny se objevil i v jinych zemich, takze spojovat ho s politikou nasi narodni banky muze jen klausuv ocas nebo bulvar jako je mlada fronta.

mimochodem uspesnost cka je dosti podobna uspesnosti jinych transformujicich se ekonomik, takze zas asi nejde o zdrave zaklady u nas ale o jev normalni pro prechod z centralniho planovani na trzni

Jana 22.1.2008 1:32

Díky

Děkuji za Vaše psaní. Při této honbě kydání špíny na VK je Váš souhrn skutečností velmi vítaný. Kdo chce rozumět, rozumí. Zdravím.

Nestranny pozorovatel 22.1.2008 1:13

Potrestani nevinnych, odmena nezucastnenych

Mohl za to občan Česka. A proto se dobrovolne rozhodl zaplatit vse ze svych dani.