19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Míříme ke stagflaci…

Komerční banka právě vydala svou pravidelnou prognózu hospodářského vývoje ČR. Není to povzbudivé čtení, ani nijak překvapivé. Ale snad poprvé a nesměle se v podobném téměř oficiálním materiálu objevuje slovo stagflace. „Ukrajinský konflikt má z ekonomického pohledu stagflační charakter.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 29.4.2022 9:06

Já se obávám, že nastane ekonomický pád, jaký si zatím málokdo dovede představit. Dělat prognózy na procenta či desetiny procent považuji za směšné.

A. Alien 29.4.2022 9:20

Nemusíte se obávat: ti, kdo volili pětikoalici, se o hospodářský pád postarali s jistotou.

(Vždyť jak skončily tři předchozí koaliční vlády ODS? V roce 1998, 2009 i 2013 utíkaly od odpovědnosti po dvou třech letech "vládnutí", hned, jak se jim podařilo si nakrást a zemi zbytečně zatáhnout do hospodářské krize...)

L. Netolická 29.4.2022 21:01

Pane Aliene, např. Nečasova vláda byla svržena pučem, protože Babiš potřeboval odsouhlasit povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Topolánkovu vládu svrhnul Paroubek uprostřed našeho předsednictví EU, rozhodně to nebylo tak, jak vy si vymýšlíte. Neztrapňujte se!

J. Jurax 29.4.2022 21:06

Nikoliv. Vlády ODS měly tu smůlu, že nastoupily po rozhazovačných socanech. A do období krize.

A Necasova vláda byla svrzena pučem a Topolánkova socany vyslovenou nedůvěrou.

V. Kain 29.4.2022 12:13

Autor si bude muset počkat na jinou vládu.Tato vláda to má v hlavách ideologicky zanešené a nějaká ekonomika je pro ně španělská vesnice.Vždyť si stačí poslechnout hlavního signalistu jaké blábolí blbosti.On snad ani neví co blábolí.Ještě jsem neslyšel žádného novináře aby se toho bláboláka zeptal na konkrétní věc.

J. Nevrkla 29.4.2022 12:24

Ano, takovou spolupráci mezi médii a vládou nepamatuji po revoluci ani zdaleka. Máme tu zase totalitu? Vypadá to tak.

F. Navrátil 29.4.2022 9:00

Konflikt na Ukrajině není příčinou stagflace. Konflikt na Ukrajině je využíván pouze jako kouřová clona, za kterou fialová vláda ukrývá svoji neschopnost a fakt, že na české občany kašle.

J. Jurax 29.4.2022 21:08

To spíš.

Konflikt na Ukrajině nicméně k stagflaci přispívá.

J. Hotzký 29.4.2022 8:17

R^

A. Alien 29.4.2022 7:50

Je to tak: Babišova a Sobotkova vláda snížily zadlužení země (za 44%HDP na 42%HDP; hned 3 roky z toho hospodařily s přebytkem), a to i navzdory Covidu v posledních letech. Zároveň zajišťovaly velmi slušný hospodářský růst, růst produktivity práce i růst platů. - Těch osm let jejich vlády bylo jedinou dobou, kdy jsem skutečně cítil zlepšování kvality svého života. Teď cítím jen to, že pětikolka mě chce o nabyté možnosti zase připravit. A cítím vztek na její voliče - protože to jsou hlavní viníci úpadku země.

M. Kanda 29.4.2022 8:48

Pane, vy jste tak naivní, až to tříská dveřma. Viníkem úpadku jsou právě vámi jmenované vlády. Dělaly dluhy i za prosperity. V posledních dvou letech úplně udusily ekonomickou aktivitu. A za poslední rok a půl své vlády Babiš nasekal větší dluhy, než např. Kalousek za celý život.

Co se vám na jejich vládě vlastně líbilo? Všemožné zákazy podnikání? Zákazy nočního vycházení? Zákaz opustit katastr své obce? Zákazy venkovního sportování? Skutečně jste při tom cítil zlepšování kvality života? Pokud ano, pak jste případ pro psychiatra a věřte, že za lehký případ by vás nepovažoval.

Kromě toho Babiš rozdal stovky miliard úplně za nic a snížil tak hodnotu peněz. Výsledkem je inflace jako hrom. Necítím vztek k jeho voličům, pouze je lituji. Lituji je proto, že jejich hloupost a omezenost jim znemožňuje žít plnohodnotný život i ve chvílích bez vládního rozdávání.

A. Alien 29.4.2022 9:16

Milý pane, uvádím pouze fakta: díky vládám ČSSD a ANO jsme JEDINOU zemí na světě, v níž se za posledních 8 let SNÍŽILO zadlužení, JEDINOU zemí, která po tři roky hospodařila s přebytkem.

Byli jsme zemí s nejnižší nezaměstnaností na světě. Byli jsme zemí bez imigrantů a s takřka nejnižší mírou chudoby na světě. Byli jsme 6.-9. nejbezpečnějším státem světa. Počet trestných činů klesal a jejich objasněnost poprvé v dějinách vystoupila nad 50%. Platy rostly tak, že špičkový odborník ve svém oboru (byť byl placený státem) si mohl koupit bicykl - dneska už je zase nad jeho možnosti i koupě pumpičky. Poprvé jsem se cítil důstojně, jako občan a jako člověk.

Za to všechno ČSSD a ANO děkuju. A dočasná omezení vzhledem k covidu, která byla vždy mírnější než v okolních zemích, mi opravdu nevadila.

Š. Zemek 29.4.2022 9:32

Teda, z Vaší prostoduchosti se mi dělá nevolno. Jak vysvětlíte nekolikaset miliardové schodky se snižováním zadlužení a hospodaření s přebytkem? Vždyť Česká rep. byla státem s nejrychleji rostoucím zadlužením. Asi čtete nějakou pokleslou literaturu a k tomu hulíte nějaký podřadný matroš.

A. Alien 29.4.2022 9:46

Ne - na rozdíl od vás čtu oficiální statistická data. A tudíž vím, že každý Němec, každý Švýcar, každý Nor nebo Švéd (nemluvě o Francouzích, Rakušácích, Polácích, Američanech, Slovácích, nebo dokonce Italech, Japoncích atd.) by si pískal, kdyby jejich země byla tak málo zadlužená, jako je Česko. A za to vděčíme jedině vládám ČSSD a ANO.

(A jistě, abych předešel vaší námitce: Bulharsko je ještě méně zadlužené než Česko. Ale je Bulharsko opravdu náš cíl? Váš asi ano...)

M. Kanda 29.4.2022 10:01

Na vaše tvrzení přesně platí úsloví o jednookém králi mezi slepými. Tolik k porovnání s jinými státy. Ale uvědomte si, že limit státního krachu je pro každou zemi jiný. Co si může dovolit Amerika nebo Německo, to nám by neprošlo. Je to totiž o důvěře věřitelů.

A vaše tvrzení o tom, že se dluh snižuje, jsou směšná. Chcete snad tvrdit, že když vláda trvale hospodaří se schodky, tak se dluh snižuje? Když si budete půjčovat další a další peníze, tak váš dluh klesne? Opravdu?

A. Alien 29.4.2022 10:31

Prosím vás, nastudujte si napřed fakta - abyste tu nebyl za oslíka, kterého si "pravicoví ekonomové" (tj. slouhové tunelářů typu Bakaly) vodí, kam chtějí.

V poměru k HDP (k tomu, co ČR vyprodukuje) se naše zadlužení za předchozích 8 let opravdu snížilo (ze 44% procent klesalo díky rozpočtovým přebytkům Sobotkovy a Babišovy vlády až na 29%, pak, kvůli covidu, vystoupalo zpět až na 42%).

Jsme JEDINOU zemí na světě, která takového úspěchu dosáhla. A znovu připomínám: děkujeme za to ČSSD a ANO.

M. Kanda 29.4.2022 13:10

Poměřovat dluh k HDP za prosperity je zavádějící. Takový pokles dluhu je jen optický klam. Když HDP roste, pak i mírné zvýšení dluhu může vypadat jako pokles. Ale v absolutních číslech nic neklesá.

Ptám se vás znovu. Když si budete vypůjčovat více a více, opravdu si myslíte, že váš dluh klesá? V tom případě jste tu za toho lichokopytníka vy.

L. Netolická 29.4.2022 20:57

Pane Aliene, Babiš nás šíleně zadlužil, na covid šlo z toho jen deset procent. Ekonomika šlapala navzdory vládě, byla celosvětová konjunktura. Tím šel nahoru HDP a procento dluhu k HDP se tím snižovalo. Ne samotný dluh. Babiš sekal dluhy i v tak příhodné době, pouze jednou byl malý přebytek, přišly peníze z EU - proto. Dokonce všechny rezervy státu utratil. Neúměrně zvýšil mandatorní výdaje, které musí stát hradit povinně.

L. Kuča 30.4.2022 16:10

A to nezmiňovat drobnost, že s nezaměstnaností jsme měli od revoluce kdykoliv naprosto minimální problémy, v minulých letech naopak vznikal nepříjemný problém "přezaměstnanosti", kdy nebyli lidi a zaměstnavatelé si je občas i vzájemně přepláceli, což není zrovna ideální stav. Na některé práce byli nasazováni i jedinci, které by normálně nikdo ani nechtěl a kvalitní pracovníci se stávali finančně nedostupným artiklem. Já fakt těch minulých 8 let jako velkou výhru nevidím. On Babiš nastupoval coby ministr financí s poměrně dobrými odhodláními, ale částečně i díky jeho ideové beztvarosti docela rychle spadnul do zcela konformního uplácení voličů.

L. Šimon 29.4.2022 7:49

Kdo si umí sám ( a bez dotací) vydělat na chléb svůj vezdejší ten chápe, že má autor pravdu. Ti ostatní budou jen kritizovat. Ono se to totiž z různých dávek dobře žije. Hlavně když je jich dost. Taky nechápu proč mají dávku 5000Kč dostat rodiny s příjmem do 1mio Ķč. Pokud vůbec tak ta hranice je tak okolo 500 000. Nemusím pana Kalouska, ale bohužel má se svým pos... výrokem pravdu.

P. Dvořák 29.4.2022 7:26

Nikdy jsem mu moc nefandil, ale tentokrát to řekl správně Kalousek.

".... inflace je jako těžký průjem. A ten se nedá zvládnout bez nemilosrdné diety: ochlazení pracovního trhu, zmrazení růstu mezd a sociálních dávek... Můžeme ignorovat křeče v břiše a cpát se obvyklou krmí dál... O to dříve se ale poděláme znovu,”

A populistická, socialistická vláda rozdává pětitisícové klobásy. Na každé dítě jednu. To bude sr..ka!

S. Sedlák 29.4.2022 0:24

Předevšímm je třeba zkrotit inflaci. Takže zdražení peněz je logický krok. Určitě nesmí být inflace násobkem úroků, které dostává věřitel. Nedostatek nemovitostí je dán inflaqčním očekáváním, které vedlo k explozi poptávky, nedostatku stavebních materiálů spolu s krizí s energiemi.

Obecně poptávku je třeba utlumit a odsát přebytek peněz z ekonomiky. To, co se teď ukazuje v Eurozóně bude dále pokračovat i v době, kdy u nás už bude inflace zvládnutá. Ostatně meziměsíčně už neroste tak dramaticky.

V. Braun 29.4.2022 0:18

Zrušíme normy a bude ráj, v podstatě říká autor. A po zrušení norem bude první, kdo si bude stěžovat na dvojí kvalitu potravin, nebo něčeho jiného.

I. Schlägel 29.4.2022 9:17

O normách autor nepíše. To jste si pouze po svém vysvětlil jeho trefné argumenty.