Neviditelný pes

EKONOMIKA: Ministr Mládek alias Učitel Zelí

6.2.2017

Učitel Zelí je populární směšná postava z povídek Šimka a Grosmanna. Ministr Mládek se mu po čertech podobá, je však reálný.

Smyšlená literární postava - učitel Zelí - při svém absurdním jednání například nechtěl pro svou třídu slevu na hromadnou vstupenku do ZOO zadarmo a vyjevené pokladní nabízel jako úplatek stokorunu. Dlouho jsem si myslel, že socialistický ministr průmyslu a obchodu Mládek, člověk z masa a kostí, se ve svých úsporných programech touto figurkou inspiruje.

Mé tušení se nedávno potvrdilo, když na veřejnost unikla dlouho utajovaná analýza ČVUT. Ta popisuje dopady dalšího regulačního opatření z roku 2014 – povinné měřiče spotřeby tepla a vody v domech.

Zdánlivě prospěšná záležitost – měření skutečné spotřeby a ne rozpočítávání nákladů dle plochy bytu, počtu osob apod. Jenže jen na první pohled!

Zmíněné nařízení vyplývá z jakéhosi „bruselského“ předpisu. To ale v sobě alespoň obsahovalo větičku “kde je to ekonomicky odůvodněné“. Náš socialistický ministr byl však ještě „papežštější než bruselský papež“.

Myšlenka měřit spotřebu tepla a vody je jistě rozumná, ale na rozumné věci přijdou lidé sami, nepotřebují k tomu ministerské regulace, nové úřady, kontroly, prověrky a šikanu. Cílem šetření není v našich zeměpisných šířkách a hydrogeologických podmínkách úspora litrů vody nebo kilowatů, ale korun!

Jak ukázala dosud utajovaná analýza ČVUT, v mnoha případech se osazením měřidel o něco snížila spotřeba tepla a vody, ale celkově na tom bytová družstva v mnoha případech prodělala! Investiční a provozní náklady se totiž sčítají! Takže pořízením měřidel se ušetřilo něco na provozu, jenže ta měřidla také něco stojí a mají omezenou životnost. Pokud se za dobu životnosti měřidla na omezené spotřebě neuspoří ani na jeho pořizovací náklady, jde o špatnou investici. Nemá žádný smysl ušetřit novým splachovátkem litr vody, když mě ten ušetřený litr vody stojí více než láhev šampaňského.

Nemá smysl, aby si bytové družstvo místo výměny starých, zkřivených hliníkových vchodových dveří koupilo energetický štítek, kde mu za velké peníze odborník napíše to, co věděli družstevníci už dávno sami. Tedy že mají špatné staré dveře, kudy jim utíká teplo. Nemá smysl, aby si bytové družstvo místo pořízení nové zateplené střechy pořídilo nová měřidla.

Na Prahu 4 nedávno přesídlila Poradna při finanční tísni. Radí klientům, kteří se dostali do finančních problémů. Úroveň finanční gramotnosti je třeba v každém případě zvýšit. Pan ministr Mládek by měl uvedenou poradnu rozhodně navštívit, ne nadarmo sídlí vedle místní organizace ČSSD.



zpět na článek