19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Minimální mzda a zdravý rozum

Předpokládejme, že stometrový plot lze zhotovit dvěma různými způsoby. Buď najmete tři dělníky s nízkou kvalifikací, každého za 15 dolarů, nebo najmete jednoho dělníka s vysokou kvalifikací za 40 dolarů. Obě varianty vám zajistí stejný plot o délce 100 metrů. Pokud chcete maximalizovat zisk, jakou variantu zvolíte?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Menyhért 13.6.2013 22:06

Natoľko zhednodušedný pohľad, až to s zdravým rozumom nemá nič spoločné

Ak by si niekto dal postaviť 100 metrový plot, ak budeme predpokladať materiálové náklady na meter iba 3 doláre, tak sa dostávame na 300 dolárov a potom sú mzdové náklady či už 40, 45 alebo 60 dolárov zanedbateľné. Navyše, ak je ten kvalifikovaný robotník naozaj kvalifikovaný, tak tú prácu asi vykoná kvalitnejšie, takže ako majiteľ firmy nebudem mať dodatočné náklady spojené s reklamáciou plota, takže ak nebudú k dispozícii iní kvalifikovaní robotníci, rád tomu kvalifikovanému plat zvýšim, inak prejde ku konkurencii a postupne môžem podnikanie zabaliť. Takže minimálna mzda tu napokon nehrá žiadnu rolu, je len mantinelom, pod ktorý nemožno ísť a pracujú za ňu, či mali by za ňu pracovať len úplne nekvalifikovaní.

M. Pernický 12.6.2013 18:40

Skvěly manažér.

  Pracoval jsem u  soukromé stavební firmy z Šumperka. Nástup s minimální mzdou. Po třech měsících mi byl nav ýšen plat . Nikdo se neuléval ,pracovní doba se dodržovala,kmenoví zaměstnanci nebyli přeplacení,byli to skvěli lidé a byl za nimí vidět výsledek . Alkohol byl proně neznámý pojem.  Tito skromní nenapadní lide jsou základem fungující ekonomiky.Majitel firmy ,nám zajistil hygienické potřeby ,boty,pacovní oblečení, školení,platil benzín,radost u SAN-JV pracovat .

R. Szewczyk 12.6.2013 8:39

hm

ze stejného ranku je i placená dovolená a tzv. paragrafy a státní svátky, zrušením oného by najednou zmizela nezaměstnanost

F. Pavlis 12.6.2013 10:40

Re: hm

Škoda, že při čtení vám uniká obsah. Nemusíte s ním souhlasit, ale sociální výdobytky, které jmenujete, mají všichni, kteří jsou v pracovním poměru, a to bez ohledu na výši mzdy.  Státní svátky - právo nepracovat , ovšem nic nepřinesou těm, kteří nepracují vědomě či nechtě. Za socialismu platí pracovní povinnost, takže lze nastavit i příslušné mzdové tabulky a jejich platnost bez ohledu na kvalitu zaměstnaného. Úderníci a političtí pracovnící na  tom byli výrazně lépe a samozřejmě i výběrové profese. O minimální mzdě se začíná hovořit až v souvislosti s TRHEM práce . Kdo umí má, kdo neumí nemá. Zda to je či není spravedlivé, se v tržním prostředí neřeší. Pouze to nutí k osobní angažovanosti. Někdy se to ale stává skutečně asociální. Na to jsou ovšem jiné nástroje než minimální mzda, jak se snažil PODOBENSTVÍM, nikoli ideologií, vysvětlit autor příspěvku. Říkávalo se kdysi : Kdo má uši k slyšení, slyš...

R. Szewczyk 12.6.2013 11:08

Re: hm

nejsme ve při,proti dovolené atd , nemám nic,jen mi vadí ,že ji musí platit zaměstnavatel,,,stejně nelogické je stanovení pracovní doby zákoníkem nepráce,a spousty dalších věcí tvářících se socialně,ve skutečnosti asocialních,vedených snahou naplnit státní kasu,nikolivěk snížit nezaměstnanost,a propo,proč se uřad práce jmenuje uřad práce,když práci hledají v podstatě jen psychiatričtí pacienti vyjádřeni početně v desetinách promile,zbytek hledá zdroje obživy,v tom horším případě i prostřednictvím práce,proto navrhuji název Ouřad obživy

J. Jurax 12.6.2013 23:46

Re: hm

,proti dovolené atd , nemám nic,jen mi vadí ,že ji musí platit zaměstnavatel,,

Neplatí ji zaměstnavatel - pracovník si na ni musí vydělat; dtto třeba odstupné nebo nemocenská placená firmou - zaměstnavatel kalkuluje mzdu tak, aby na tohle měl rezervy. Je to jen hra s čísly.

P. Čech 12.6.2013 7:54

Nesmyslný institut

Institut minimální mzdy nikdy nebyl měřítkem množství a kvality vykonané práce. Proč a za jakých okolností vznikl popsal autor dobře. V Evropě je tentýž institut "výdobytkem" socialistické ho přístupu k získání mnoha voličských hlasů. Voličských hlasů ovčanů, kteří si ve své lenosti přemýšlet neuvědomují, že v konečném důsledku jdou sami proti sobě, hlasují-li pro něj.Ono totiž obecně platí, že pokud někdo nic smysluplného neumí, nemůže očekávat mzdu, jako kvalifikovaný člověk. Pro takovéto lidi je určen institut minimální mzdy. Je ještě jedna sorta lidí, kteří nejen že nic neumí, ale navíc ani za mzdu pracovat nechtějí. Pro ně je určen další socialistický institut , zvaný sociální dávky a příspěvky.Je zde jen jedna výjimka. Pomoc při živelných katastrofách, ale to je o něčem jiném.Aby toto vše bylo správně pochopeno, je nutno nazývat věci jejich pravými jmény a hlavně obloukem se vyhýbat t.zv. politické korektnosti, jíž slují zejména politici a novináři.

P. Hlosta 12.6.2013 6:03

Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Jak přeroubovat jabloň na hrušeň - tak se mi jeví článek přeložený Petrem Machem. Ne že by totiž hrušky byly špatné ovoce, ale proč je roubovat na jabloně.

Jeden úhel pohledu je překlad Macha a jiný úhel je postavení člověka na spodní příčce zaměstnanosti. Tam zdola se jeví nejnižší možný plat zcela jinak. Jen těžce se za něj přežívá a i kdyby se takový snažil sebevíc, víc prostě nedostane. V našich Českých podmínkách není minimální mzda oním důvodem jejího bezmezného rozšíření. Tím důvodem jsou naše úřady práce, kde se nezaměstnaný je nucen zaregistrovat a čekat na peníze v nezaměstnanecké podpoře.

Kdo nebyl nezaměstnaný, nemá pojem o tom, jak je naivní si myslet, že z úřadů práce si najde solidní nabídku dalšího zaměstnání. Jakákoliv nabídka odtud je v minimální mzdě bez naděje na jakoukoliv změnu časem v tom novém zaměstnání. Je to slepá ulička, ekonomická past. Spoléhat se na úřady práce, že nezaměstnanému práci najde, je od počátků jejich existence zoufale hloupé. A proto skončily spousty lidí v ekonomických pastích, přímo zásluhou státu. Ne minimální mzdou, jak by chtěl článek podsouvat, ale existencí korupčně jednajících státních zaměstnanců společně s firmami požadující levné otroky.

Ze zkušenosti vlastní vím co píšu. Úřady práce jsou korupční prostředí státní správy a firem hledající zaměstnance za co nejlevnější cenu, v co nejmizernějších pracovních podmínkách, bez perspektivy na zlepšení pracovních podmínek a platu s neustálým ohrožením vyhazovem. Kdo kdy šel touhle cestou za novou prací, ten splakal nad výdělkem! Proto jsou minimální mzdy tak rozšířené, protože prostě firmy vůbec nic nenutí podbízet se zaměstnancům vyšší mzdou, když Pracovní úřad jim dodá briskně dalšího otroka a náročnějšího zaměstnance bez problémů vyhodí na dlažbu.

Rozšířený "pravicový" názor je, že leností si způsobuje zaměstnanec své problémy u zaměstnavatele. Pryč jsou časy, kdy se nějak dalo zašít, ulít v zaměstnání. Tohle si může dovolit jen menežment, nebo státní úředníci.

J. Kanioková 12.6.2013 7:07

Na PÚ jsou naprosto marginální nabídky..

Nabídka solidního místa se na PÚ ani nedává, ta se řeší ústně, po známostech. Každý spolupracovník odcházejícího pracanta má příbuzné a známé..

P. Vass 12.6.2013 7:44

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Váš příspěvek mě pobavil. Zejména pasáž o tom, jak firmy nic neutí podbízet se zaměstnancům. Napadá Vás jediný důvod, proč by to měly firmy dělat? Dokud je někdo ochoten práci za nabízených podmínek přijmout a vykonávat ji v požadované kvalitě a množství, tak takový důvod prostě neexistuje. Naopak existuje důvod, proč to nedělat. Podívejte se na náš textilní průmysl. Vysoké výrobní náklady (mzdy jsou také výrobní náklad) způsobily, že běžný textil se vozí v naprosté většině z Asie, no a naše švadleny nemají do čeho píchnout. Víte, ony ta zpropadené ekonomické zákony prostě fungují, ať se Vám to líbí, nebo ne.

J. Barto 12.6.2013 10:20

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

No jo, to je nápad. Nabídnout nižší mzdy v textilkách, než v Bangladéži a textilní průmysl se rozjede u nás naplno !

Když se k tomu přidá ještě ten nápad dalšího diskutujícího a zruší se placená dovolená, nebudeme mít ve světě konkurenci !

P. Vass 12.6.2013 10:22

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Zní to sice strašně, ale v podstatě to tak je. Myslíte že ne?

J. Barto 12.6.2013 10:25

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Ne, myslím že ne. Nechci ,aby Evropa byla na úrovni Bangladéže.

Vy snad chcete návrat do poměrů první poloviny 19 století ?

P. Vass 12.6.2013 10:36

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Rozhodně nechci. Můj ideál je mít naprostý dostatek všeho, na co si jen vzpomenu. Pokud možno bez toho, abych musel chodit do práce, nebo se jinak starat, ale něco mě říká, že to asi nepůjde. ... Myslíte že ne? Cesta k prosperitě tedy je, že my budem kupovat levné výrobky z Asie a ta svoje drahé budeme prodávat těch pracujícím z Bangladéše? Zajímavá myšlenka.

J. Barto 12.6.2013 11:05

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Ne to jsem nepsal, jen nemám tak jednoduchý recept, jako Vy.

P. Vass 12.6.2013 11:16

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Prosím, pokuste se aspoň v kostce. Nesmírně by mě Váš recept na prosperitu zajímal.

J. Kanioková 12.6.2013 12:08

To se nedočkáte..

Tihle lidi nikdy nepřijmou naprosto základ ekonomiky, že platí jediné -  nabídka / poptávka

Vyrábíš draze - neprodáš, nikdo nekoupí...

P. Vass 12.6.2013 12:12

Re: To se nedočkáte..

A já myslel, že se dovím něco nového... :o((

P. Vass 12.6.2013 10:33

Re: Mach opět mylně podává naše podmínky v Česku

Doplňuji: pokud se najde někdo ochotný to za ty peníze dělat, o čemž při našem bohatýrském systému dávek pochybuji.

J. Chaloupka 12.6.2013 11:44

Zaměstnával jste někdy někoho?

Já jen, že sehnat dnes člověka, který chce pracovat a ne chodit do placeného zaměstnání, je opravdu dřina. Oni v soukromé firmě nemají spojení mezi - spokojený klient a můj plat. Zřejmě si myslí, že zaměstnavatel někde ty peníze fasuje a jen se s nimi nechce rozdělit.

J. Kanioková 12.6.2013 12:13

Přesně o tomto neustále skuhrá známý podnikatel,

potřebuje v letní sezóně hodně zaměstnanců..  Sběr ovoce ze stromů a pomoc při základním zpracování...  Prý je to pokaždé horor... Za takovou práci jim nemůže nabídnout 2x víc, než mají na různých dávkách a ještě si mohou pospat pěkně dlouho a flákat se..

K. Pavlik 12.6.2013 3:51

Zajimavy pohled a clanek

Z tohoto pohledu mne ani nenapadlo se na minimalni mzdu divat. No clovek se stale uci. Je to rozhodne namet k zamysleni.

P. Götze 12.6.2013 10:14

Re: Zajimavy pohled a clanek

To same mate ochranu proti propusteni z prace, lhuty, odstupne, uvadeni duvodu a bla bla bla. Lidi to vitej, jenze si neuvedomi vesmes, ze prekazka pripropousteni se projevi zejmena tim, ze zamestnavatel nikoho ani nezamestna. Cili delnik oslavuje neco, co je vlastne proti nemu. Spanele by mohli vykladat. Proto ti co maji praci jeste pracuji, ti, co pracinemaji, ji ani nikdy nedostanou, to je ta temer 50ti procentni nezamestnanost ve Spanelsku. Umele vyrtvoreny problem pokrivenym pracovnim trhem. Pokriveny minimalnimi mzdani a ochranarskymi zakony ve vleku odborovych organizaci.

M. Zavala 12.6.2013 3:27

To se resi velmi pragmaticky

daji jim praci na cerno, sice pokud se na to prijde budou pokuty (nekdy jen se podplati, ano, i v USA je korupce) a vyjde to i tak levnejc.

K. Pavlik 12.6.2013 3:47

Re: To se resi velmi pragmaticky

Ono to v USA (i v Kanade) zase neni tak jednoduche. Pokud si pracovnik pri praci provadene nacerno rozbije drsku tak muze byt zamestnavatel usouzen k financni smrti. Platit neco navic to jo, ale nacerno na to je potreba (pro firmy) pekna odvaha. Da se to delat nekde pekne dole no ale ... To neznamena ze se to neprovadi ale firme a az po provedene praci a rozhodne ne spatne placenym lidem.

L. Krajicek 12.6.2013 4:12

Re: To se řeší u nás velmi pragmaticky

Pokud dostane firma vysokou pokutu, majitel to dá k soudu a než je věc skončena, založí si další firmu a tu pokutovanou v tichosti vytuneluje.

Vlastně ne, na tunelování už máme paragrafy  :-))   :-)) 

J. Kanioková 12.6.2013 1:54

Minimální mzda působí v ekonomice negativně..

Zaměstnavatel tak raději misto vytvoření nového pracovního místa rozdělí (přidá) tuto potřebnou práci mezi stávající pracovníky, když ta není v takovém množství, aby se mu další pracovník vyplatil. Nebýt povinné min. mzdy, klidně by dalšího přijal na takovou spíš pomocnou funkci.

Nebo ho zaměstná neoficiálně a roste šedá ekonomika..

P. Vass 12.6.2013 7:45

Re: Minimální mzda působí v ekonomice negativně..

Svatá pravda.

J. Jurax 12.6.2013 23:52

Re: Minimální mzda působí v ekonomice negativně..

Souhlas - jen mne napadlo - co zkrácený pracovní úvazek?