25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Miliony Čechů přijdou o práci

Za skoro pětadvacet let, co podnikám, jsem uskutečnil bezpočet pohovorů. Některé z testů, které jsem při nich na uchazeče uplatňoval, už nepoužívám, takže je mohu prozradit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kavalír 30.6.2015 11:14

Co ještě k autorovi dodat?

Mnohé již bylo řečeno. Ještě bych se rád pozastavil nad představou autora, že zde do budoucna vznikne společnost s malou skupinkou superbohatých a zbytkem obyvatel přežívajících na žebračenkách. To je nejlepší cesta k další revoluci. Již Marx konstatoval, že dělník může ztratit jen své okovy. Co může ztratit nezaměstnaný s minimem nutným pro přežití? Autor si myslí, že je třeba náklady na práci minimalizovat (pokladní v marketu by např. mohla pracovat za méně než minimální mzdu), aby zaměstnanec nebyl nahrazen robotem. Za co by pak ta pokladní žila? Zřejmě by musela být dotována státem, což se již v mnohých případech děje i dnes (příspěvky na bydlení, na děti...).

Autor si neuvědomuje, že každý občan je i spotřebitel. Dnes má auto prakticky každý. Pokud si jej nebude moci 90% obyvatel dovolit koupit a PŘEDEVŠÍM provozovat (k čemu auto když nemám na benzín?), pak také klesne výroba automobilů na 10% a majitelé automobilek rychle  rozšíří řady chudiny. Prosperovat snad bude jen výroba potravin a dalších nezbytných základních potřeb.

Cesta vede jinudy - přerozdělováním a to nejen peněz, ale i práce. Proč by měl jeden člověk pracovat pět dní v týdnu 8 hodin denně? I autor pochopil, že lze bez problémů vše potřebné vyrobit a zajistit všechny potřebné služby se stále menším množstvím lidí. Hlavním bohatstvím člověka je jeho volný čas.

Z. Rychlý 30.6.2015 11:38

Re: Co ještě k autorovi dodat?

Ta poslední věta mě přivedla k myšlence, že nejbohatší jsou vlastně cigáni. Ti navíc ještě umějí trávit ten  volný čas tzv. intenzivním způsobem. Bohužel je to trnem v oku okolí, které musí ráno do práce. :-)

J. Kavalír 30.6.2015 14:13

Re: Co ještě k autorovi dodat?

V podstatě máte pravdu, to, co mají jim stačí k životu a ještě se stačí množit. To je znak úspěšného biologického druhu. Tímto směrem by se vyvíjela společnost podle autora článku. Normální člověk by se snažil přežít a děti by mu už tak nízkou životní úroveň ještě snižovaly.

S. Donát 30.6.2015 15:45

Re: Co ještě k autorovi dodat?

V tomto případě ovšem ten úspěšný biologický druh parazituje na jiných :-(.

J. Kavalír 30.6.2015 16:07

Re: Co ještě k autorovi dodat?

Takových parazitických druhů je v přírodě spousta. Proti některým pomohlo až DDT.  :-)))

V. Kusý 30.6.2015 14:45

Re: Co ještě k autorovi dodat?

Rovněž v odpoledních hodinách, vystupující z trolejbusu na náměstí vidí chlapy jak buky, ověšené zlatými řetězy, kteří by byli mohli udělat kus práce, který museli odvést sami.Jakož i pohled na ženy, nositelky budoucích příjemců sociálních dávek, vzbuzují nepříliš přátelské pocity k minoritě.Lepší je když je zataženo, to jsou volnočasově aktivní v herně.Takže rasismus je zaviněn částečně počasím :-)))