23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Milan Štěch - hrdý nástupce Marie Antoinetty

Francouzské královně Marii Antoinettě je připisován výrok na adresu bouřícího se lidu: „Když nemají chleba, tak proč nejedí koláče?“ S pravděpodobností hraničící s jistotou tuto větu královna ve skutečnosti neřekla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Jarausch 23.6.2017 7:16

Za 20 let?

Nepolemizuji s hodnocením těch dvou papírových válečníků, ale cituji Vaše slova: My dnes nemáme tušení, zda za dvacet let bude v průmyslu existovat poptávka po jeřábnících, soustružnících nebo valcířích. Dost možná, že ne.....Já tvrdím, že zcela určitě budou nedílnou součástí našeho průmyslu. A....všeobecně vzdělaní, adaptabilní a iniciativní....ti se pár let budou učit, co je to řemeslo. Tzv. Průmysl 4.0 v pojetí našeho Ministerstva Průmyslu má obrovský korupční potenciál. Pročtěte si to, je to plné "perel", ze kterých má p. Mládek pěkný náhrdelník. Marek

Z. Lapil 23.6.2017 11:04

Re: Za 20 let?

Ono to "všeobecné" vzdělání je potřeba i u pásu. Ve fabrikách se vždycky hodili univerzálové schopní zaskočit tu i onde, když někdo zrovna nestíhal nebo dokonce nedorazil do práce.

Trochu OT: někdy v r. 1990 jsem byl na exkurzi v Hannoveru, jak tam dělají Volkswageny. Zaujalo mě, že jednotliví pracovníci čas od času dostanou volno prostě proto, že je zrovna málo nemocných neboli dost lidí. Dokonce mám dojem, že to dostali normálně zaplaceno, ale zpětně mi to nepřijde; přeci jen jsem byl oslněn kapitalismem; třeba tím, že po fabrice byla k dispozici kola, protože leckam bylo docela daleko.