28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Měnové intervence a měnová politika

Měnová politika je na pořadu dne, protože centrální banka ukončila intervence na oslabení měnového kurzu zahájené (kouzelné datum) 7. listopadu 2013 pod názvem „asymetrický kurzový závazek“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Pražák 28.4.2017 10:55

Že se autor nestydí za takový blábol

Pan "ekonom" opomněl to nejpodstatnější: okradení VŠECH obyvatel. Od koupených PC, přes dovolené až po ryby a benzin. Vůbec nemusí kupovat suroviny pro svou výrobu ze zahraničí dráž. Je spousta lidí, kteří se pohybují pouze po ČR.

A navíc devalvace, znehodnocení úspor, bubliny na trhu s nemovitostmi,...

Jestl itakto ti Modří ptáci (Straky?) smýšlejí, tak je dobře, že jsou v historii.

J. Kanioková 27.4.2017 23:28

Výborný článek,

jenže stejně to mnozí nepochopí..

P. Vaňura 27.4.2017 21:21

Milý autore, lidem vadí, že byli okradeni o peníze a to

VIDITELNĚ!

S. Ševeček 27.4.2017 19:35

Re: pane Polanský

To tady pýšete, pane Šejno, už opakovaně. Nuda v Brně.

L. Novák 27.4.2017 15:56

Re: Švejnochu

Miroslav Šejna, to je ekonomická kapacita agitačního odboru ČSSD... Pozorujeme ho tady už řadu let, a je to čím dál víc zábavnější. :-D

On sám je prý developer. Nejspíš ale jen socialistických ideálů. :-P

M. Prokop 27.4.2017 15:55

Re: Autor je modrý pták, proto léta ve vzduchu a

To jste jen nepochopil, co svým ironickým způsobem píše. No, nejste první.

P. Švejnoch 27.4.2017 14:44

Re: Švejnochu

...

... ale už raději nic - pro jedno odpoledne mi Vaše ekonomické "znalosti" bohatě stačí. Dopřejte mi několik dní času, milý pane Šejno, abych se z nich zase vzpamatoval. :-)

M. Šejna 27.4.2017 14:11

Švejnochu

zkuste tedy předložit nějaký modelový příklad, kdy se mi 100 procentní zisk znehodnotí slabou korunou, vy EKSPERTE.

Každopádně váš podiv nad tím, že lze prodávat produkty za dvojnásobek ceny, než je cena všech vstupů potřebných pro prodej produktu, svědčí o tom, že jste nikdy pořádně nepodnikal.

P. Švejnoch 27.4.2017 14:00

Re: ach jo

Jo táááák, veškeré náklady jsou suroviny, a pan Šejna produkuje ve svém podnikání čistý zisk ve výši 100% nákladů.

To se hned pozná ekonom...! :-D

Jenže, drahý pane Šejno, i kdybyste měl čistý zisk oněch 100% nákladů (cha, cha, cha, chááá), pořád Vám ho stejnou cestou, kterou jsem popsal výše, slabá koruna znehodnotí.

Tak co tam máte dál, eksperte?

M. Šejna 27.4.2017 13:55

ach jo

znovu opakuji, že těch 500 euro z mého příkladu jsou suroviny potřebné k výrobě výrobku. Normální člověk považuje za surovinu i energie a další náklady. Pro zjednodušení jsem proto tyto náklady zdražil stejně, jako kdyby byly z dovozu všechny. Přesto se najdou Švejnochové, kteří vědí ještě o nějakých jiných skrytých nákladech.

P. Švejnoch 27.4.2017 13:48

Re: pane Polanský

... to sice zní velmi neprůstřelně, leč právě jen v tom zjednodušení...

Protože těch 500,- EUR není "vyrobených" z kosmického záření. Jsou to jen zaplacené další vstupy, které do té výroby musíte vložit - např. energie, údržba a obnova výrobních prostředků, mzdy etc...

A všechny tyto vstupy nakonec (sice tu s větší, tu s menší mírou setrvačnosti) zdraží, dík slabé koruně, taky.

A ve finále se znehodnotil i Váš čistý zisk. Takže je to (v lepším případě, když Vás dražší nákup vstupů nepoloží rovnou) skutečně nula pocházející (pošlá) od nuly.

Je zvláštní, že takovou věc nechápe tak slovutný ekspert na ekonomii a ekonomiku...

M. Šejna 27.4.2017 13:34

pane Polanský

dám vám velmi zjednodušený přiklad:

nakoupím suroviny za 500 euro a vyrobím z nich výrobek za 1000 euro. Před intervencemi byl kurz 25 Kč/euro, během intervencí 27 Kč/euro.

Před intervencemi jsem tedy nakoupil suroviny za 12.500 Kč a vyvezl výrobek za 25.000,- Kč. Zisk byl tedy 12.500,- Kč. Po intervencích jsem musel vydat na nákup surovin 13.500,- Kč, ale vyvezl jsem výrobek za 27.000,- Kč. Zisk byl tedy 13.500,- Kč.

No a teď mi prosím předveďte příklad s tou variantou, že "nula od nuly pošla". A nezkoušejte to prosím na mě s jakýmsi podnikatelem-debilem v TV, který se chlubil, že po zdražení vstupů svůj výrobek prodával laciněji.

D. Polanský 27.4.2017 13:08

Autor je modrý pták, proto léta ve vzduchu a

nežije na zemi jako my běžní smrtelníci, kteří víme, že intervence jsou zcela zbytečný nástroj, třebaže nějaký moudrý profesor, který nikdy nebyl v praxi, je chválí. Jak to řekl jeden podnikatel v TV: "To máte tak, dráže suroviny a komponenty nakoupíme, levněji produkt vyvezeme, takže nula s nulou pojde."

R. Langer 27.4.2017 12:19

Re: Cenová stabilita je, když

To sedlo.

R. Langer 27.4.2017 12:14

Stačí jít nakoupit

(nejenom) žrádlo do sámošky, a inteligentní člověk hned pozná, proč se tolik lidí, kteří umí počítat a používají rozum, vlastně "tolik vzteká". Autor asi nakupuje jinde, nebo za jinou měnu, a proto si toho zřejmě nevšiml. :-P

J. Brožek 27.4.2017 11:28

proč vlastně k tomu došlo?

" Důležité je, že se v makroekonomickém modelu zvýší vývoz a sníží dovoz, protože slabá koruna zdražuje dovozy. "

No, v modelu možná. V realitě globalizovaného světa to ovšem takto nefunguje. Dováží se stále stejně, protože prostě ani ropu, ani procesory do PC prostě neumíme vyrobit a lidé prostě nakupují podle potřeby a nikoliv podle kurzu Kč. Jen je to o dost dražší a tedy je nutné se uskrovnit někde jinde. Tím pochopitelně padá kupní síla obyvatel, nehledě na znehodnocení úspor a majetku.

V běžné situaci není přiliš možností se vrátit a udělat něco jinak a počkat si, jak se to vyvine. V tomto konkrétním případě to ovšem udělat můžeme když budeme porovnávat ukazatele dvou velmi blízkých ekonomik - ČR a Slovenska, kde v ČR došlo k devalvaci a v SR nikoliv.

Když se podíváme na období intervencí a provnáme růst HDP, růst kupní síly a inflaci vidíme, proč se zvedl ten křík o okradení. Proč mohla být v SR inflace nižší (dokonce i deflace) a růst (ten tady tolikrát zdůrazňovaný růst) jak HDP tak kupní síly obyvatel vyšší??

Kde tedy soudruzi z ČNB udělali chybu? Nebo to skutečně byl záměr pomoci několika málo koncernům bez ohledu na zbídačování domácích obyvatel???

P. Švejnoch 27.4.2017 7:11

Re: Cenová stabilita je, když

"developer socialismu" je samo o sobě hezké. :-) A udělení tohoto titulu panu Šejnovi celý "umělecký dojem" zvyšuje. :-D

Jen se obávám, že budeme-li objektivní, pak musíme připustit, že i v této, relativně limitované (a alespoň částečně "výběrové"), diskuzní společnosti jsou developerů socialismu přehršle - a leckdy s akcentem na socialismus větším, než je tomu u pana Šejny... :-(

S. Ševeček 27.4.2017 6:05

Re: Cenová stabilita je, když

cbd.

Ano, a dalo by se k tomu ještě moc přidat.

L. Novák 27.4.2017 5:10

Re: Cenová stabilita je, když

Inflace je hezká, když se všichni začnou honit za vyššími výdělky, aby kompenzovali znehodnocování měny a všeobecný cenový růst. Ve slovníku novodobého peněžního perpetua mobile je růst vyvolaný znehodnocením měny dobrý, protože přesunuje daňové poplatníky do vyšších daňových sazeb a kromě obecného vzlínání cen a tím i příjmů státního rozpočtu z daňového inkasa ještě vláda získává "daňový bonus" z vyššího zdanění příjmů - tedy ještě vyššího okrádání občanů vyššími sazbami daňové progrese. Tomu se říká moderní (makro)ekonomické perpetuum mobile, kdy neustálým pozvolným (aby si toho občan moc nevšímal, empiricky kolem 2% ročně) zvyšováním všeobecné cenové hladiny (ČSÚ s ní manipuluje díky "správně" namixovanému spotřebnímu koši, aby se dopady pro veřejnost a informace k nim přicházející minimalizovaly) stát připravuje občany o majetek a zvyšuje svůj podíl na odvodech z příjmů.

"Moderní ekonomové" to považují za "normální", protože se to tak dělá všude a nikdo se už nad tím nepozastavuje. Kdo jde "proti proudu", nemá šanci se uplatnit ve vládních službách a ukrojit si tak svůj podíl na penězích vybraných od občanů...

No a samozřejmě Dluhoslav Sobotka před svými hloupými voliči (viď, developere socialismu Miroslave Šejno? :) vystupuje jako "ochránce státního rozpočtu před zneužitím" a jako dárce živobytí těm, kteří mají obě ruce doleva. :-P

L. Novák 27.4.2017 4:38

Ano, je to systematické okrádání občanů

znehodnocováním měny. Jenom zabaleno do odborného ekonomického slovníku. Ať žije český zlodějský stát a jeho představitelka - vláda! ;-)

Kdyby Modrý Pták přidal ke svému "politicky neutrálnímu" článku ještě ilustrace Aleše Urbana, mladého člena ČSSD, vůbec bych se nezlobil... :-D

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cssd-experimentuje-s-hravou-vizualni-kampani-jejim-autorem-j/r~868ccad429c211e783780025900fea04/

S. Ševeček 27.4.2017 0:10

Cenová stabilita je, když

je inflace hezká, tak cirka asi 2%?