16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Měnová politika v časech měnového populismu

Pomalu dozněla první vlna nezbytné, rozsáhlé a místy též neuvěřitelné debaty k rozhodnutí ČNB použít devizový kurz jako alternativní nástroj k udržení cenové stability v naší zemi v situaci, kdy úrokové sazby narazily na dno. Dovolím si k ní přidat deset svých poznámek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 15.12.2013 18:52

Co Čech, to centrální bankéř?

Je opravdu zvláštní, kolik máme náhle bankovních odborníků kteří mlčeli, když se vyspělý svět řítil do bankovní krize. Odborníků, kteří mlčeli, když pan guv. ČNB Tošovský způsobil nesmyslným udržováním fixního kurzu ztrátu naší konkurenceschopnosti a tím i bankovní krizi, kterou pak řešil nesmyslně vysokým stažením peněz (na rezervy bank) a způsobil náš pád do recese ("smrt středoevropského ekonomického tygra"), kteří mlčeli když pak ČNB opakovaně "podstřelila" inflační cíl (zbytečně brzdila ekonomiku), kteří souhlasí s se vstupem do finančních Euro-paktů, v nichž bychom jenom platili a platili.

A řvou až teď, když ČNB reaguje v našem zájmu na (devalavační) tlaky ostatní centrálních bank, řvou kvůli pouze 2% inflaci!!!

Pan profesor V. Klaus je jeden z velmi mála odborníků, kteří mají morální právo mluvit teď, protože nemlčel ani v jednom z výše uvedených příkladů. Jeho slovo bylo teď ovšem zneužito vytržením z kontextu, protože on nesouhlasí s téměř žádnými zásahy do ekonomiky a např. ECB kritizuje mnohem výrazněji než ČNB.

V. Vaclavik 14.12.2013 11:36

Promluvil clen socialisticke rady Narodni banky

a vysvetluje nam, jak funguje socialisticke planovani skrze manipulaci socialisticke meny...

V. Vaclavik 14.12.2013 11:47

Re: Promluvil clen socialisticke rady Narodni banky

Nevsimnul jsem si zadne podpory, kdyz jsem v minulosti hlasal pevnou menu, ci alespon jeji zpevneni. Jedine v cem ma tento socialisticky aparatcik pravdu, je ze tu samou politiku znehodnocovani meny provadi uz dvacet let a 'nikdo' si nestezoval. Je videt, ze rozumne strukturovane stezovani pro nase socialisty v narodni bance nic neznamena, vadi mu jen kdyz se ozyva beceni vetsi mnoziny ovcanu, ktere nema hlavu ani patu.

M. Stuchlik 14.12.2013 10:31

Produktivita práce klesá dokonce tak rychle

"Produktivita práce klesá dokonce tak rychle, jak jsme to v novodobých dějinách nezažili".

Nějaký důkaz pro toto tvrzení? Nesouvisí pokles produktivity akorát s nárůstem počtu manažerů a s nárůstem jejich příjmů? Jestli plat a benefity bývalého šéfa ČEZu byly jeden rok 3000x větší než průměrný příjem ve státě znamená to, že pracuje 3000x rychleji nebo efektivněji, je 3000x inteligentnější?

Tady došlo akorát k neskutečnému znehodnocení práce, poklesu prestiže těch co pracují a nárůstu zisků a prestiže různých podvodníků.

J. Gargulák 14.12.2013 1:34

Pěkný článek

Díky za zajímavý článek plný konkrétních argumentů a vysvětlení kroků ČNB. Je opravdu s podivem, jak málo fundovaných rozborů té poslední intervence je k dispozici. Média si v pohodě vystačila se zkratkovitým a dost nedůvěryhoným posouzením celé situace. I mně jako laikovi bylo od počátku divné, že by ČNB tak přestřelila. Teď už celkový obraz vidím mnohem jasněji.

Máte naprostou pravdu s "dobou slevovou". Ta souvislost s deflací mě nikdy nenapadla. Jakmile slevová mentalita zakoření v hlavě, vyhání se těžko. Týkájí se toho také dost rozšířené fiktivní slevy, kdy při snižení ceny je často ještě více snížena i kvalita zboží/služeb. To už ale musí rozhodnout spotřebitelé, kde je hranice. Akorát to může chvíli trvat.

F. Kusák 13.12.2013 21:21

Tak jsem si ještě přečetl

pár diskuzních příspěvků a vypadá to, jak kdyby lidi zapomněli na to, jaký máme dluh a že část jejich životního standardu je právě financovaná z těchto peněz a jestli si někdo myslí, že další zadlužování je ta správná cesta, měl by diskutovat na jiných serverech. Kdo to zavinil a proč se tak stalo, je věc další. Největší rozdíly v životní úrovni jsou právě v těch nejzkorumpovanějších zemích a že jsme to připustili je jen a jen naše chyba.

F. Kusák 13.12.2013 21:08

Celý problém je někde jinde,

totiž ve stagnující ekonomice, v klesající konkurenceschopnosti. Jen jsem se tiše divil, že kurz koruny je tak stabilní (dokonce posilující) s ohledem na upadající ekonomiku. To, co učinila nyní ČNB byl jen zoufalý pokus o zpomalení poklesu. Komunistická ekonomika se zákonitě musela zhroutit s ohledem na rozpad trhu a neustálý úpadek technologické úrovně. Měl tehdy nastat asi velmi opatrný přechod na tržní ekonomiku, ale po bitvě je každý generálem a tak snad jedině, že dobře již bylo, je pravdivé. Máme mnoho právníků, ekonomů atd., ale obecně vzato, ti nápady jak podnikat zrovna nesrší. Propad vzdělanosti a kreativity zbylé části společnosti také nezakládá zrovna naději na zásadní změnu. Tak nevím, jak dál, ale růžově to nevidím, obzvláště když i ten tzv. vyspělý západ má podobné problémy.

L. David 13.12.2013 20:28

Spousta hloupých a nekonzistentních Hamplových keců

má nejspíše ospravedlnit tu strašnou botu, kterou ČNB před pár týdny udělala.

A ještě byste nám Hample mohl napsat jaký je měsíční příjem každého člena rady ČNB. To abychom věděli proč se vám to tak lehce žvaní.

J. Kratochvíl 13.12.2013 16:47

Pane Hampl,

jak se vaše vysoké ekonomické vzdělání srovná s vaším názorem, že když lidem zdražíme zboží budou ho více nakupovat, tomu nerozumím. Každý "hloupý" trhovec ví, že když se chce zbavit zboží musí ho zlevnit. Běžte a vraťe všechny vysvědčení, stydíme se za vás. Na Vaši hloupost nebo korupci doplácejí všichni občané  životní úrovní a to není legrace. Počítejte, že se jednou budete muset za vaše rozhodování zodpovídat a nejen vy.!!!!!!

B. Novacek 13.12.2013 15:44

Prokristapana...

...neberu do ust jmeno bozi nadarmo, jen mi to uklouzlo: Dochtor filozofyje Mojmirek Hamplu tady kaze vodu a pije Johnny Walker black label...prinejhorsim. Tak jsem se dopidil jen toho jeho upocenyho doktoratu z filozofyje, jinak nema, pan inzinyr, kvalifikaci veskerou zadnou...ovsem krome ty pastousky na Zizkove, kde rozdavaj ekonomicky tituly jak na bezicim pase...To mu presto nebrani sepsat dva kilometry dlouhej a nesrozumitelnej clanek, ve kterem se snazi obhajovat neobhajitelne. Andre Breton kdysi prohlasil, ze filosof, jemuz nerozumi je jistojiste podvodnik...a tak marne hledam ve vyctu titulu a funkci pana hamba Hampla jeste titul MBA...ten mu patri pravem: cesky= Mladej Blbej Arogantni...

P. Pokorný 13.12.2013 16:31

Re: Prokristapana...

Nejsi malý debil, že?

P. Pokorný 13.12.2013 15:04

Marně přemýšlím, jak opatření ČNB znehodnotilo dělníky

a jejich korunové vklady. Ale místní elita odbornická to zajisté vysvětlí. A pro mistra Jocha: pokles platů o 5 až 10 tisíc je kosmetická úprava.... No, snad i vám tu kosmetickou úpravu udělají. Ty výdaje totiž narostli proto, že za a) buď  ajťáci nezvládli programy, neba za b) uspěchali programy a tudíž celý systém šlapal špatně, navíc duplovaně. Proto má Hampl naprostou pravdu a i státní správa je stát. Úřady jsou stát. Dělníci jsou stát a zatímco jedni dělají jak šroubi, druzí nemají do čeho píchnout, neb je krize ve slavné EU, kamuflovaná tištěním peněz. Má úcta, mistři ekonomiky...

A. Hrbek 13.12.2013 16:59

Re: Marně přemýšlím, jak opatření ČNB znehodnotilo dělníky

Přemýšlejte!

1. Správně se píše "výdaje narostly". 2. Spočítejte si, kolik kg chleba jsem si mohl koupit za 1000 Kč uložených peněz před "měnovou reformou" a kolik po ní. 3. A spočítejte si, o kolik se prodraží třeba zahraniční dovolená. 4. Nárůst cen o 3% při fixovaných platech znamená, že nebudu mít jeden den v měsíci peníze na jídlo, byt, topení, cestu do práce, atd. atd.

On je totiž obrovský rozdíl mezi teoretickou ekonomií a praktickou ekonomikou.

Kolik Kč mého platu jsem musel

V. Novák 13.12.2013 17:19

Jak by mohl přemýšlet, když nedokáže ani dočíst větu?

...

V. Halašta 13.12.2013 17:36

Re: Jak by mohl přemýšlet, když nedokáže ani dočíst větu?

Asi už má ruku na Kč tvojeho a mojeho platu:)

D. Streit 13.12.2013 14:25

Oč méně pravdy, o to více slov

Pachatel se usvědčuje sám "propracovanou" obhajobou:

http://streit.blog.idnes.cz/c/387581/CNB-se-utrhla-z-retezu-Stahla-s-sebou-i-korunu.html

A. Hrbek 13.12.2013 16:51

Re: Oč méně pravdy, o to více slov

Vážený pane Streite,

dovoluji si Vám připomenout jednu maličkost. Za vydané peníze ručil stát, a to především svým majetkem. A státního majetku nebylo málo.

Nyní "ručí" za vydané peníze sedm pa.lbů a jimi řízená ČNB má značné dluhy a skoro žádný majetek.

L. Novák 13.12.2013 21:33

Re: Oč méně pravdy, o to více slov

Máte snad na mysli ono notoricky známé "Bankovky (nebo štátovky) sú kryté zlatom a inými aktívami Štátnej banky československej"? Podotýkám: v období komunistického totalitního hospodářského Absurdistánu? :-D :-D

Tak to tedy bylo "krytí" jen co je pravda...

S. Ševeček 13.12.2013 13:55

Nepřiznaný klad měnové politiky našich užitečných bankéřů

je v tom, že začínají kopírovat pokles kursu amerického dolaru vůči euru.

V měsíčních grafech měnových kalkulaček je evidentní korelace (s jednou drobnou výjimkou) mezi kursem €/USD a €/Kč.

Třeba jde o strategii konečně se odtrhnout od nesmyslné apreciace € - vzhledem k emisi eur i dollarů a narůstání světových zásob fiktivních peněz.

J. Řezníček 13.12.2013 12:17

A co trh ?

M. Hampl a úředníci z ČNB nám podsouvají zvláštní myšlenky:

1/ kurz koruny je v posledních letech v rovnováze díky mudrcům z ČNB. A co trh, ten nemá vliv ?

2/ Inflace je to pravé ořechové. Koruna od začátku 90. let klesla na 1/20 tehdejší hodnoty ) tj. o 95 %. K čemu je to dobré ? Státní tiskárna cenin určitě překračuje plán.

A. Hrbek 13.12.2013 12:12

Tvrzení o tom, že

"Produktivita práce klesá dokonce tak rychle, jak jsme to v novodobých dějinách nezažili" svědčí o tom, že buď má autor IQ tykve nebo sprostě lže.

HDP na obyvatele měřeno v Kč od roku 2009 neustále roste (vzrostla o cca 2%) HDP na obyvatele měřeno v PPS neustále roste (vzrostla o cca 5%). Současně pokles počet zaměstnanců o 0,62% takže produktivita na zaměstnance dosti vzrostla.

V. Halašta 13.12.2013 17:45

Re: Tvrzení o tom, že

Souhrná produktivita práce ČR 2008 - 2012 (meziroční změna): 0,6 / -2,2 / 2,6/ 1,9/ -1,5/

Rok 2013 nebude taky žádná sláva. Od roku 96 byl jinak jediný meziroční pokles v 97 / -0,3.

Poklesy -1,5 a -2,2 jsme v novodobých dějinách skutečně nezažili.

Takže tak.

A. Hrbek 13.12.2013 21:07

Re: Tvrzení o tom, že

Vážený pane Halašta.

Údaje, které uvádíte, jsou vztaženy na HDP, o čemž může být diskuse. To co uvádíte jsou meziroční výkyvy. Pokud si zřetězíte indexy, tak za období 2008 až 2012 došlo k růstu produktivity práci i podle Vámi zvoleného ukazatele.

A to přesto, že v propouštění zaměstnanců, respektive ke krácení fondu pracovní doby v důsledku krize došlo s časovým zpožděním.

Jinak když se podíváte na index produktivity práce na odpracovanou hodinu (a ne na počet zaměstnanců), tak v porovnání s rokem 1995 dostáváte tyto hodnoty: 2008 1,584; 2009 1,560; 2010 1,585; 2011 1,595 takže ve skutečnosti žádná katastrofa. Ta je jen v hlavách některých makroekonomů, kteří o skutečném národním hospodářství vědí houby s octem.

Pravdu máte v tom, že rok 2013 nebude slavný, vypadá to tak na - 1,0% HDP. Přesto lze maximálně říci, že produktivita práce měřena pomocí HDP od roku 2008 do roku 2013 stagnuje.

J. Plíva 13.12.2013 11:56

Proč Hample nevěříte livbertiánům?

Rád bych slyšel, proč nevěříte, že bez centrální banky, svět nepřestane fungovat, že bez vás centrálních bankéřů, lidé nepřestanou vyrábět  a obchodovat. Myslím, že je to proto, protože byste neměl funkci, ve které si myslíte, jak jste veledůležitý. Tak to s funkcemi bývá.

 Polemizovat se spoustou vašich demagogických prohlášení je skoro nemožné - takový  máte v hlavě propletenec. Jen k tomu, proč v Řecku klesají ceny - ovšemže je to sníženou poptávkou a ne technologickým pokrokem, to  pan Kohout jistě ví. Ale od vás je to čirá demagogie.

P. Vaňura 13.12.2013 10:39

Ještě bych měl dodat, že v letech 1870-1910 byla

průměrná roční inflace v USA 0,1%. A průmyslníci jako Henry Ford šli cestou ZLEVŇOVÁNÍ svých výrobků, aby si je mohlo koupit co nejvíce lidí.

A navzdory představám současných bankéřů a sociálních inženýrů to byla doba netušeného ekonomického rozmachu!

P. Vaňura 13.12.2013 10:35

Nemám ani chuť to číst do konce, banka prostě

OKRADLA střádaly hned, lidi, pracující za mzdu a důchodce okrádá průběžně. To se prostě OKECAT NEDÁ. A je pravda, že úroky menšími, než inflace je okrádala už předtím.

Když mám méně peněz, a to MÁM, budu MÉNĚ nakupovat.

Ještě by banka mohla učinit další pokus, nějakým způsobem přimět lidi, aby utráceli za to, za co si banka přeje, aby utráceli. Takovýto koncept přinesl do hospodářské politiky soudruh Hitler, ale jaksi to ekonomiku Říše nezachránilo, A proto rozpoutal loupežnou válku aby zjistil, že ani tudy cesta nevede.Já bych jeden recept měl, zlikvidovat možnost právních obstrukcí u velkých staveb a ZEJMÉNA u budování dopravní infrastruktury. To by ovšem bylo řevu, raketýringem v této oblasti se totiž živí mraky parazitů.

V. Mlich 13.12.2013 11:18

Já to do konce vydržel

Ale jen mi to potvrdilo názor, že ČNB by měla být zrušena. Trh si s inflací poradí daleko snáze bez necitlivých regulačních zásahů. Jistěže se jejich akce promítne. Když má někdo právo natisknout si neomezené množství bankovek, aniž by ho za to zavřeli, tomu se to "reguluje"! Ale jak může někdo lépe než všichni ostatní vědet, co je pro nás dobře a co špatně? Každý to vnímá jinak, společný zájem neexistuje. ČN by měla akorát dotisknout prokazatelně zničené bankovky. Jesli se ale lidi rozhodnou peníze držet ve strožoku, nebo je otáčet, s tám by neměla banka dělat nic, to je záležitost politiků, jakou náladu ve společnosti vytváří legislativními změnami. Inflace se politikům líbí, protože tak mohou okrádat lidi o další peníze bez zvýšení daňových sazeb. Když se "cíluje" na 2%, znamená to jinými slovy, že vláda může beztrestně mít každoročně schodek rozpočtu 2%. To se to pak rozdává!

P. Pokorný 13.12.2013 10:23

Přečíst si ty "erudované" příspěvky nahání husí kůži

Proto každý hlupák naskočí na předváděčky, Babiše, pivo zdarma a lékařské ošetření, které platí Bůh. Možná by bylo dobré od pana Neffa, aby tento text i s příspěvky vrátil za půl roku či rok.

P. Pokorný 13.12.2013 10:33

Re: Přečíst si ty

Pane Řežábku, tento text je převzat z ČNB, tudíž oponentů je hodně, pokud napíše hlouposti.

J. Kratochvíl 13.12.2013 16:54

Re: Přečíst si ty

Pane Pokorný, pokud naskočíte na bláboly pana Hampla a jemu podobných v ČNB, tak se nedívím , že tady po 24letech reforem je stav hosdářství jaký je (všechen státní majetek rozkradený a astronomickej dluh navíc, který budou splácet daňový poplatníci)trvalá recese i když v oklních státech je již konjuktůra.