25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Marné veto prezidenta

5.12.2009

aneb Zelení dokončili dílo zkázy

Po nepatrném zájmu našich poslanců a bez praktického seznámení s tím, oč vlastně jde, schválili ve spěchu, bez řádného projednání ve výborech, nešťastnou novelu zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA).

Pro čtenáře NP uvádím, že jde o potřebný, ale po mnoha novelách zbytečně komplikovaný a zbyrokratizovaný zákon. Uvedenou EIA je nutno ze zákona pro investory zpracovat oprávněnými osobami prakticky pro všechny stavby včetně bytové zástavby. Elaborát by byl dostačující mnohdy v rozsahu několika desítek stránek. Dnes nabývá obřích rozměrů, ztrácí tak na přehlednosti, zvyšují se náklady a prodlužuje čas na vypracování. Již dnes bývá časově nepřekonatelnou překážkou pro všechny nové a celospolečensky významné stavby.

K uvedenému zákonu měl řadu výhrad prezident republiky a uplatnil zde svoje právo veta. Poslanci, kteří - stejně jako media - nemají o problematiku zájem, jsou toho mínění, že „o nic přeci nejde“, a tak podlehli polopravdivým argumentům zelených a veto prezidenta přehlasovali. Jde o dokončení díla zkázy na ekologické legislativě, kterou snad již nikdo neuvede do souladu se zdravým rozumem a potřebným souladem s rozvojem hospodářství a ochranou přírody.

Podstatným argumentem pro schválení zákona bylo polopravdivé (jako vždy) zastrašování poslanců údajnou hrozbou případné žaloby Evropské komise na ČR pro nesoulad se směrnicí Evropské unie. Jako důvod byla uváděna malá možnost účasti iniciativ a obcí při procesu posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Skutečnost je jiná. Pravdivé vysvětlení však Bruselu nikdo nesdělí. Proč taky, přece.

V ČR na rozdíl od jiných zemí Evropské unie mají možnost všichni enviromentalisté i dotčené, mnohdy zmanipulované obce účastnit se veřejného projednávání, územního a stavebního řízení včetně dalšího nekonečného podávání soudních žalob. Nyní se budou moci navíc obrátit na správní soud s jakoukoliv námitkou proti mnoholetému, již ukončenému řízení. Dojde k rozšíření dalších průtahů s množstvím soudních žalob, které budou mnohdy trvat mnoho let. Uvedená skutečnost se záměrem nic nepovolit a zdržovat a zdržovat je zde hlavním záměrem. Posledním výkřikem je soudní zastavení stavby dálnice kolem Břeclavi na Vídeň.

Nekonečné průtahy odradí investory od jakéhokoliv podnikání v ČR a budou mít závažný vliv na ekonomiku státu. Nikdo se nemůže proto divit, že řada zahraničních podniků odchází z ČR nejen kvůli požadavkům na nesmyslná hlášení a mnoha dalším povinnostem vyplývajícím ze zákonů jdoucích nad směrnice Evropské unie. Řada těchto administrativních povinností nikomu nepomůže, životní prostředí nezlepší, avšak zbytečně zvyšuje ekonomické náklady.

Takže na závěr, který se nebude některým líbit, uvádím. Po nerozvážném schválení zákona poslanci je nutno očekávat, že proces EIA, nutný prakticky pro všechny stavby u nás, do nekonečna zbrzdí zahájení výstavby všech nových, ekonomicky nezbytných energetických, dálničních, železničních a dalších staveb až do mnohaletého zpoždění. Navíc dojde opětovně k dalšímu zvýšení nákladů hrazených státem nebo investory.

Bohužel, uvedená problematika jde mimo zájem medií, která disciplinovaně a ke škodě státu, a tedy nás všech, nic nezveřejní. Proč se pak u nás někdo diví drahé výstavbě?