19.3.2024 | Svátek má Josef


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Vodvářka 19.4.2010 18:52

Dva pohledy

Zde dochází ke směšování dvou stanovisek. Jedno stanovisko je přísně ekonomické. Laffer má samozřejmě pravdu. Popírání ekonomických zákonů končí měnovou reformou se znehodonocením úspor spořivých občanů /naposledy země zářných zítřků filosofie ču-čche Severní Korea/, triliardami dolarů za bochník v Zimbabwe apod. Je patrno, že veškeré pokusy o rozdělování společného majetku z jedné kádě, kam se předtím nahází vše, co společnost má /husité, později pokus v Kambodž/, končí katastrofou. Naopak stát, který nechá občana utrácet peníze, které vydělal a nechá jej utrácet doma, dostává daně z DPH /pro méně znalé - koupí-li si "zbohatlík" Ferrari za 5 mega, jedno dostane stát.

Na druhé straně je to otázka politická. A tady je kámen úrazu, protože logika končí u volebního hlasu, který musí strana urvat. Proto ekonomický nedouk Sobotka zaplavuje zem svými pitomostmi, za které by letěl od zkoušky z ekonomie i na střední škole. Zcela se vytrácí racionální pohled na věci, uvedené v prvním odstavci. Někteří politici vysloveně lžou /Rath a jeho popírání poplatků ve zdravotnictví, když jako předseda ČLK na každém sjezdu hřímal za zavedení plateb u lékaře v daleko větší míře než je nějakých pitomých 30,- Kč./ Ale nechat se ukolébat slibem, že bude lépe, je tak krásné, že vždycky cca 1/3 obyvatel sedne na lep. A to nejen u nás, ale i například v USA. Vždycky budou krysaři se svou lákavou písní, kteří přehlušují ekonomické zákony.

M. Matoušek 19.4.2010 12:00

Progresivní daň je správná.

Neznám jediného podnikatele,jediného boháče,který by si nedal do nákladů dálniční známku nebo veškeré nakoupené pohonné hmoty i když je spotřeboval jen pro svoje soukromí,nikoliv podnikání.Neznám podnikatele,který by nevyužil nákup osobního vozidla jako nákladovou položku podnikání.Dokonce každou propisovačku,každý blok,každou známku dá jako nákladovou položku.Někteří si do nákladů možná zahrnou i zahraniční dovolenou se zdůvodněním navázáním obchodních kontaktů.Seznam výhod by mohl ještě dále pokračovat.

   Toto ale nemůže dělat žádný jeho zaměstnanec.Dálniční známku,pohonné hmoty,automobil,vše si musí pořídit z platu či mzdy,i tu poštovní známku a obálku.

   Z těchto důvodů jsem přesvědčený,že progresivní daň je zcela na místě.

J. Chládek 19.4.2010 12:34

Re: Progresivní daň je správná.

Taky by mně zajímalo jak přišel autor tohoto plku na to, že když lidi platí 0% na daních jsou nejaktivnější, to asi vyčetl v pohádce o medvídkovi Pů.

R. Houška 19.4.2010 13:17

Pro pány Matouška a Chládka:

Když je to takovej lábuš, tak chlapci zapojte mozky, vyhrňte rukávy, zapíchněte svá pracovní místečka (nejspíš placených úředníků Lidového domu nebo jinde ve státní správě)plná odborářských jistot a práv, a dejte se do podnikání. On by vás pak humor přešel, kdybyste narazili na realitu.

Nebo byste mohli těm svým "progresivně daňovým zlodějům v politice" poradit, aby tolik nekradli. To by pak na ty vaše jistoty zbylo ještě víc.(asi tak o 250 mld. ročně)

R. Langer 19.4.2010 12:46

Re: Progresivní daň je správná.

A proč tedy už dávno nepodnikáte, když je to tak snadné a podnikatel má jenom samé výhody? Jenom jsem zvědavý na to, kde budete dělat, až se vám na to ten váš podnikatel, co vás zaměstnává po tom zdanění na to podnikání vy*ere. Ale podle vašich řečí si stejně pravděpodobně chodíte pro "výplatu" na sociálku, že? :-P

J. Effenberk 19.4.2010 21:11

Re: Progresivní daň je správná.

Bohužel vaše úvaha je vedle jak ta jedle. Progresivní zdanění nedopadá tak výrazně na podnikatele ( možná částečně i z vámi uváděných okolností), ale především na vysoce kvalifikované zaměstnance s nadprůměrnou mzdou. Z těchto důvodů jsem přesvědčený,že progresivní daň je zcela diskriminační.

B. Jelínek 20.4.2010 11:07

Re: Progresivní daň je správná.

Ještě jednou a pomalu si to přečtěte znova........:-)))

R. Houška 19.4.2010 11:44

Závěry autora jsou přesné a jasné,

ale důvody politiků k prosazování ještě progresivnějšího zdanění (to současné je totiž, díky všemožným odpočtům, progresivní až, až), nemají s exaktní disciplínou, jako je ekonomie a její praktické fungování - ekonomika, co dělat. ODS a Kalousek nemají k dispozici myslícího ekonoma už dávno, socialisté nahánějí od Zemanových dob, kdy nabrali zástupy z ničeho nic bezprizorních republikánů(závistivých nemakačenků), voliče rozdmýcháváním závisti, za cenu tuny lží. A pan Janota, to byl, je a bude, slouha jakéhokoliv režimu, který mu bude zajišťovat přežití na jeho teplém fleku. O výdajovou stránku mu nikdy nešlo, celý svůj profesní život se chová jako postava pana Hlinomaze z Pyšné princezny - výběrčí.

Celému tomuto spolku jde pouze o to, vybrat si dost na své vlastní potřeby a pohodlné žití. O to, kolik se vybere pro efektivní fungování státu, o to jim jde až v poslední řadě.

V. Liehne 19.4.2010 11:07

ještě jeden pohled

Ono u přímých daní jde i o to kolik z nich kdo čerpá. Je jasné, že bohatí mají více majetku a tudíž i čerpají více ze společného. Je tedy spravedlivé (vynecháme-li solidaritu) aby občané s vyššími příjmy platili vyšší daně. Jen na okraj, krize výce (to i je správně jako tvrdě) zasáhla země s malým daňovým zatížením.

J. Chládek 19.4.2010 12:35

Re: ještě jeden pohled

Když je něčeho výce tak je toho hodně? (nic ve zlém)

R. Langer 19.4.2010 12:54

Re: ještě jeden pohled

Čeho čerpají více ze společného? Můžete to prosím nějak upřesnit?

V. Skalová 19.4.2010 15:30

Re: ještě jeden pohled

Ale oni ti bohatí platí "výce", vážený! Doučit procenta, prosím!

V. Skalová 19.4.2010 15:31

Re: ještě jeden pohled

A jestli tím myslíte progresívní daň, tak těch pár jednotek miliard, které to asi tak dá (ono jaksi těch bohatých je totiž dost málo), nás tedy nespasí.

D. Pirkl 19.4.2010 7:14

zvýšení daně

Tak ten závěr o zvýšení daní mě pobavil. Dovolím si uvést příklad ze života. Švagrová měla plat ne příliš vysoko nad minimální mzdou. Když jí pan Sobotka s velkou s slávou snížil sazbu z 15% na 12%,  klesla se jí daň cca z 260 Kč na cca 220 Kč. Když jí poté pan Kalousek zvýšil sazbu z 12% na autorem uváděných 22,5%, klesla jí daň z 220 Kč na 0 Kč.

V. Skalová 19.4.2010 1:37

Jo, pan Janota je šikula

Už nám předvedl story o americké prohibici v menším, českém provedení. Zvýšená spotřební daň na alkohol vede k pálení a prodeji na černo, a vsadím se, že i výběr daně se snížil, ale to se raději moc neprezentuje.

J. Chládek 19.4.2010 12:48

Re: Jo, pan Janota je šikula

pan Janota určitě šikula je, ten bude dělat rozpočet pro kohokoli a na cokoli. Hlavní je , že podle něj nejvíc se ničí rozpočet státu mandatorní výdaji tzn.: ti nenažraní důchodci, zdechliny zvané pacienti (přes zdravotnický systém) zcela určitě taky školáci a vysokoškoláci, paraziti přijímající jakoukoliv sociální dávku, ty hyeny které si pořídí děti a chtějí na ně od státu (považte!) přídavky. Kdyby těchto nebylo ,to by se připravoval rozpočet- možná že by byl i vyrovnaný. Předražené státní zakázky na jakékoliv úrovni kdy se volí vždy ta dražší varianta, převážení nádraží jen tak ze srandy(vždyť nádraží ve středu města je nonsens že), tunely Blanka a jiné tunely Opencardy a jiné (černé karty) 30 miliard vyhozených zbytečně za předražené léky v r. 2009(kvůli nečinnosti MF a pod něj patřícího SÚKL) korupce a rozkrádáni státních peněz od poslední obce přes kraje až po Prahu, nákupy Pandurů, Gripenů pronájmy a podobné výstřednosti, prodej státních dluhů firmám s neznámými vlastníky, zašantročená Konzolidační banka, penále za Diag Human, Novu, rozprodej státního majetku a likvidace podniků - to vše jej nachává na pokoji. Je to prostě šikula.  

V. Skalová 19.4.2010 15:37

Re: Jo, pan Janota je šikula

To jste se tedy rozjel, vážený. To zas tomu Janotovi toho dáváte na triko trochu moc. On nemá k dispozici detektivní pátrače a ozbrojené milice na zkorumpované politiky odleva doprava!

A ty dětské přídavky jsou pitomost non plus ultra, ty děti jaksi státní nejsou. A ve svém důsledku vedou jen k nadvýrobě hnědočešat. Sleva na dani na děti je v pořádku.