Neviditelný pes

EKONOMIKA: Loni nás ČNB okradla...

2.12.2014

... teď chce zarazit hypotéky

Nedávno to byl rok od té doby, co Česká národní banka trestuhodně oslabila korunu. Běžný občan byl poškozen, vlastně okraden. A také běžný podnikatel, běžná firma jsou škodní. Každému občanovi zdražilo cokoli z dovozu. A také pochopitelně pobyt a nákupy v zahraničí. Firmám a podnikatelům, kteří nakupují materiál, výrobky a technologie v zahraničí, a není jich málo, také vše zdražilo.

Podle tisku nyní centrální banka zvažuje další úder. Hodlá prý omezit, ba znemožnit udělování hypotéky těm lidem, kteří nebudou schopni financovat alespoň patnáct procent ceny pořizované nemovitosti. Jinými slovy, třeba takzvané stoprocentní hypotéky už nebudou možné.

Za stávajících ekonomických podmínek by se tak jednalo o zásah, který jde proti tomu, co centrální banka říká v souvislosti s intervencí. Když nás všechny před rokem de facto připravila o část úspor, zdůvodňovala to tím, že je třeba ekonomiku „rozvolnit“. Jenže omezení hypoték by ekonomiku zase svým způsobem sešněrovalo. Vždyť úvěry jsou motorem každého hospodářství. Takže co vlastně centrální bankéři chtějí?

Omezení hypoték je zbrklým a zbytečným zpřísněním podmínek. Čísla totiž jasně ukazují, že hypoteční trh v ČR žádný velký boom, který by bylo třeba tlumit, neprožívá. V prvních třech čtvrtletích roku 2007 – z hlediska hypoték rekordního – činil celkový objem nově poskytnutých hypoték, očištěný o ty refinancované (v té době asi pět procent nových hypoték), 103,3 miliardy korun, což tehdy značilo meziroční nárůst o téměř třetinu. V té době ale národní banka poskytování hypoték na 85 a více procent nijak neomezovala. Letos v prvních třech kvartálech činil objem nových hypoték, očištěných o ty refinancované (v současnosti asi 23 procent nových hypoték), dle odhadu 84,7 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst lehce přes třináct procent. Objem nových (nerefinancovaných) hypoték i jejich meziroční růst je stále na výrazně nižší úrovni než v roce 2007.

Nechme tedy na každé jednotlivé komerční bance (či jiném finančním ústavu), ať sama posoudí rizikovost klienta. Pokud se jí bude zdát příliš rizikový, nechť mu „napaří“ individuálně i vyšší úrok. Proč ale má pykat trh jako celek? Doufám, že Česká národní banka od svého záměru nakonec upustí. Stačilo, že nás loni obrala o úspory. Škod tím napáchala dost. Nemusí nyní ještě lidem, často bohužel mladým rodinám s dětmi, znemožňovat bydlení.

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.



zpět na článek