24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lid je moudřejší než politici

Pouhých dvanáct procent lidí je pro urychlení příprav na případný vstup. Lid je prostě zase moudřejší než politici.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 30.4.2015 21:38

Lid si pamatuje,

že jsme dobrovolně vstoupili do EU a jak jsme se navíc snažili, abychom tam již byli, a také že jsem slíbili přijmout euro. Lid si pamatuje, ale ne politici a bankéři.

M. Prokop 30.4.2015 22:17

Re: Lid si pamatuje,

"Lidu" měli plnou hubu bolševíci. Já raději lidi.

V euforii jsme skutečně slíbili přijetíé €, na rozdíl od moudřejších států či jejich vyjednavačů.

Teď došlo k realizačnímu vystřízlivění.

M. Pivoda 30.4.2015 20:19

Členství ve "spolku"?

Smrčka: "... Jestliže však vím, že v Řecku se střídá posledních dvacet let jedna nezodpovědná vláda za druhou (a každá je snad dokonce ještě o něco horší než ta minulá), budu se hodně rozmýšlet o tom, že bych lezl do spolku, ve kterém je Řecko. ..."

Parafráze: Jestliže však vím, že v minulém století vznikly v Evropě dvě strašné světové války (ta druhá z nich stála život 50 milionů lidí), nebudu se kvůli nějakému Řecku dnes rozmýšlet o tom, zda vstoupím do spolku, který mi zachrání život.

Politiky ustavené Euro mělo zvýšit pocit sounáležitosti Evropanů, ale našli se vyčuránci - jako všude.

Takže: Euro nám sice život nutně nezachrání (s tím je možno ještě počkat), ale sounáležitost s Evropskou unií, pravděpodobně ano. Respektive, když dnes ohrožený mír v Evropě nezachrání EU, tak už nikdo. A bude-li zde v Evropě další válka, pak mizerné hospodaření Řecka bude z tohoto pohledu jen prkotinou.

M. Prokop 30.4.2015 22:19

Re: Členství ve "spolku"?

EU válku spíše vyvolá, než jí zabrání.

Občanskou, ne s Ruskem, tedy pokud EU neoslabí evropské státy natolik, že i Rusko si troufne.

V. Mlich 30.4.2015 16:47

Je to jednodušší

Lidé vědí, že dnem vstupu do eurozóny budeme muset vypláznout 350 mld do eurovalu. A to se nikomu nechce. Jinak by bylo příjemné platit stejnou měnou jako okolí a nebýt vystaven experimentům regulátorů z ČNB. I když ti bruselští nejsou ani o chlup lepší, spíš naopak. Jenže zamávat s tak velkým systémem není jen tak.

L. Křivan 30.4.2015 16:12

Řecko musí zavést drachmu

1)  Na splnění svých slibů, potřebuje spoustu peněz. Okamžitě.  Eura nedostane, a natisknout si je nemůže.

2) Natisknout si může drachmy. V tom mu nikdo nemůže zabránit. Že to budou jen bezcenné papírky, ...  stát nabere zpět zbytečné úředníky, zdvihne platy, přidá 14 důchod,...  zavede minimální mzdu dvakrat tak vysokou jako na Slovensku,... prostý lid bude jásat  a tiskárny tisknout.  Sláva socialismu !!!!

J. Kanioková 30.4.2015 15:48

K vydírání bych přiřadila i dotace, jsou k tomu nástrojem.

W. Hague bývalý ministr zahraničních věcí Velké Británie v časopise "The Spectator" dne 28. září 2011 -

"Euro je hořící budova bez východu" a "Byla hloupost vytvořit tento systém kolektivní hlouposti." 

Euro je cestou do pekel..

J. Řezníček 30.4.2015 15:37

EUR jako měna v ČR

To, že nemáme EUR ale Kč, je obrovská výhoda pro banky a směnárny. Je to něco jako to, že nevede pořádná doprava ( metro, vlak, rychlodráha) na Letiště Václava Havla v Praze. Komu to vyhovuje ? Občanům a turistům určitě ne. Taxikáři jsou stále spokojeni, i když to není co bývalo. CZK je také výhoda pro politiky, protože mají vlastní tiskárnu, papír a barvu na CZK. A také to brání hlubšímu propojení s vyspělou Evropou a světem - což vyhovuje těm, kteří brání integraci EU , zejména Rusku .

Demagog řekne, že jsme "suverénní stát s vlastní měnou". Kdyby se nějaký bohatý spekulant třeba v Londýně rozhodl,tak je rychle po koruně. Zbyla by nám jen " slovní intervence" toho naobědvaného pána z ČNB.

Také by mě zajímalo,kde se vzalo těch 85 % pro CZK.

Z. Lapil 30.4.2015 15:33

Lid není moudrý, lid si pamatuje.

A pamatuje si, jak to chodilo v dobách socialistického neboli společného majetku:

"Všem 23 deputátníkům byla dána plná důvěra, aby si sami vyzvedli svůj díl deputátu. Velmi nás proto překvapilo, že se na posledních 19 už nedostalo". (I. Jahelka; čísla jsem si vymyslel, ale ne natolik, abych změnil smysl citátu).

M. Urban 30.4.2015 13:06

Mě se nikdo neptal,

ale budiž. Když byla na Kypru do vlády zvolena komunistická strana a v Řecku komunisticko nacionální vláda, tak to bylo svobodné rozhodnutí oblafnutých občanů a podle toho to dopadá. U nás sice nic podobného nehrozí, ale masáž od nepřátel EU je hodně brutální. Nemusíme hned strkat hlavu do chomoutu a můžeme se svobodně rozhodnout.

L. Křivan 30.4.2015 16:19

Re: Nejsem nepřítel EU

ale nepřítel jejího vedení. Nepřítel EU-komise. Nepřítel svinstva, které provádí. Nepřítel islamizace Evropy.

J. Chaloupka 30.4.2015 12:20

Některé věci, které mají působnost přírodních zákonů,

se předvídat dají. Např. dluhy. Můžete je jen splatit nebo zbankrotovat. Jiná cesta k jejich likvidaci nevede, byť to lavírování je všelijak dlouhé. Takže podíváme-li se na zadluženost Evropy, tak možná ještě pár let toho všelijakého přesunování dluhů a tisku euro vydržíme, ale pak přijde velký třesk a Evropa po vzoru Řeků bude hledat peníze kdekoliv ještě budou. Pak přijdou věřitelé, kteří? Čína, Rusko, Katar, Saudská Arábie, atd. a rozeberou si státní majetky. Možná jednou místo Strakovy akademie, bude vláda zasedat v bytě premiéra (jestli nějakou budeme mít). Tak to bývá u obcí, které zbankrotují. Prostě věřitelé prodají co jde, aby dostali zpět alespoň část a ostatní je nezajímá. A upřímně máte pocit, že by třeba čínský věřitel měl s námi nějaký soucit?

Trh můžete křivit jako řeku, léta, možná desetiletí, a pak přijde povodeň a řeka si najde svoji cestu. Soudím, že přežijí jen soudržné rodiny.

V. Kolman 30.4.2015 11:10

HMMMMMMMMMMMMMMMM.......

V tom případě je ovšem Koruna horší nežli Euro, když proti (tomu zlému - špatnému - ošklivému - ee) Euru ztrácí hodnotu. Vtip je v tom, že jen těžko zjistíme, kde se víc "odklánějí" veřejné prostředky do vlastních portemonek. Jestli v Česku, nebo v EU (jako celku ovšem)!

I. Schlägel 30.4.2015 14:44

Re: HMMMMMMMMMMMMMMMM.......

Koruna ztrácí hodnotu vůči euru díky umělé devalvaci ČNB. Jen pro pořádek.

V. Kolman 30.4.2015 16:20

Re: HMMMMMMMMMMMMMMMM.......

Také jsem o té slavné umělé devalvaci něco četl. Ale jako turista v Eurozoně na to doplácím já osobně! Čím dál, tím víc začínám chápat pana Paroubka, když se podřekl, že: "Tyhle dluhy se prostě neplatí!" Paroubek, je neplatí - my, v různě skryté formě bohužel ano. A socani se už zase chystali zatnout sekeru státního dluhu. Ještě že o tom nerozhodují sami.

J. Fridrich 30.4.2015 11:06

Zopakováno hlavní motto toho podivína

Zopakováno hlavní motto toho podivína - Evropa nám chce jen ubližovat.... Co je Český - to je hezký - i ten náš bordýlek, a my ho tady máme, ne že ne....

Ten bizarní člověk snad ani neví, že dotace z té " zlé EU " byly 2007-2013 cca 700 miliard Kč ? Víte , že v tomto cyklu 2014-2020 to je cca 650 miliard Kč ? To, že to neumí přihlouplý český ouřada vyčerpat je náš problém - jsme nejhorší v celé Evropě na čerpání dotací. Samozřejmě ještě důležitější je bezpečnost v Evropě - a ta je díky EU nejlepší za posledních 1000 let neustálých válek. To nic neznamená ? Je pravda, že nám EU trochu bere ten náš český nepořádek, ale tvarůžky, utopenci a ušmudlané-omakané koblihy jsme zatím uhájili... On neví např. o rekonstrukci Kuksu - a desítkách podobných významných rekonstrukcích našich památek za miliardy ? On neví o výstavbě vědeckých center u Prahy, Brna, Ostravy, Plzně za miliardy Kč ? Stovky čističek vody u našich obcí ? Opravy stovky kilometrů silnic a výstavba a opravy mostů ? Dotace studijních programů na našich školách všech stupňů ? Výstavba obchodních center a mnoho dalších rekonstrukcí v našich městech a obcích ? Naše zem by bez této pomoci EU vypadala jinak - a na mnoha místech bychom jezdili po našich " silnicích " v tancích, obrněných transportérech, nebo minimálně v Offroadech....

J. Chaloupka 30.4.2015 12:12

Asi jste si to s těmi dotacemi nikdy nezkusil a soudíte

jen podle těch cedulí, které občas vidíte na nějaké cyklostezce. Ostatně ta vědecká centra nás ještě přijdou draho.

J. Fridrich 30.4.2015 13:10

Re: Asi jste si to s těmi dotacemi nikdy nezkusil a soudíte

Kuks je nějaká nová cyklostezka ? Čističky vody, silnice, mosty, rekonstrukce budov, studijní programy našich studentů ve světě atd. atd. - jsou také cyklostezky ?

Omlouvám se, ale vy, jako mimozemět'an ze vzdálených končin Vesmíru toto nemůžete vědět. No tak koukejte kolem sebe a zkuste získávat relevantní informace.......

K. Frauknecht 30.4.2015 15:43

Re: ???

Tapetář. A s blbým materiálem:-))!

V. Mlich 30.4.2015 17:01

Re: Zopakováno hlavní motto toho podivína

Na EU jsou nejhorší právě ty váma opěvované dotace. Když zatím čerpáme víc, než přispíváme, tak je to vlastně zkrytá forma zadlužování. Dotace ale škodí zejména tím, že deformují trh. Někdo moudřejší než my sami rozhoduje, co si máme postavit za naše vlastní peníze - z toho faktu se až rozum zastavuje, i z toho, jaké kraviny se někdy za ty peníze staví. Odvod do fondů EU je jen taková finta, jak do mandatorní části rozpočtu, o které se nediskutuje, dostat nějaké penízky k rozkradení. Protože "porcování medvěda" příliš poburovalo voliče. A je to taky obrovský zdroj pro korupci! Každá z těch akcí, co tak chválíte, stála přes dotace nejméně dvojnásobek tržní ceny. Z toho vyplývá, že kdyby naše peníze nešli oklikou přes Brusel, mohli jsme mít jednou tolik opravených Kuksů, čističek, silnic...

Ani nevím, který z těch projevů dotací škodí nejvíc. Jeden horší, jako druhý. Brusel nelze reformovat, když chceme zachránit Evropu, musíme Lisabonskou smlouvu vypovědět.

J. Rechnovský 30.4.2015 10:58

Celkem souhlas

Ano, občas i iracionální masa může dojít ke správnému závěru...

Jinak osobně jsem přesvědčený eurofederalista a zastánce společné měny. Jenže společná měna bez jasných a vymahatelných fiskálních a monetárních pravidel je taneční párty v minovém poli. Není jasné jestli si to členské státy Eurozóny, konečně začínají alespoň trochu uvědomovat.

Causa Řecko napoví. Pokud vydržíme jako EU požadovat reformy nebo odchod Řecka, bude to dobré znamení pro Euro a snad i signál pro ČR. V opačném případě jen přiblížíme jeho pád.

A. Alda 30.4.2015 9:01

Kdyby byl lid moudřejší,

nevolil by tak zoufale nemoudré politiky.

Z. Rychlý 30.4.2015 11:26

Re: Kdyby byl lid moudřejší,

Bingo !

Lidu třímajícího v ruce vidle v podobě referenda bych se bál, jako čert kříže. Lid - toť tvárná masa pro mediální čaroděje. V článku použitý argument  o pravdě lidu je nesmírně hloupý.

Ovšem pokud jde o euro, to je skutečně fikaný zločin na státních ekonomikách. Jednotná měna vyvolala obrovské transfery miliard euro mezi jednotlivými státy unie a z těchto umělých penězovodů se dobře odklání - to je hlavní motiv. Přitom po aplikaci všech rozvojových a vyrovnávacích fondů jenom rozbujela korupce, jinak zůstalo vše při starém. Kdo byl výkonný, je jím dál, kdo stál za prd, stojí za to dál. Ona totiž ta iluze o vyrovnáváním ekonomik může býti jenom fíkovým listem zakrývajícím bezuzdnou rvačku finančních čoklů, rvoucím se o kosti.

Druhý motiv je, že jednotná měna může (snad) fungovat ve ve federaci - též se to dá nabídnout jako "pozitivum" a o to některým novodobým evropským "šlechticům - vladařům" šlo. Vytvořit nové vladařské posty, shlížet na poddaný lid a leštit si ego Jenže většina federací ve světě nefungovala a nefunguje. Ta jediná funkční se taky rozpadne, až jinojazyčné (zatím) menšiny pošlou angličtinu k ledu.

Z. Rychlý 30.4.2015 11:29

Re: Kdyby byl lid moudřejší,

...vyrovnávání ... rvoucích ... ach jo. To dělá to moje jméno :-)

Z. Švrček 30.4.2015 8:48

Logika i pro méně informované

Snad každý s trochou schopnosti pozorovat, každý gramotný, i ti chalpi v hospodě, kde se semele vše musí vidět, že je něco špatně. Vršení dluhů, přesun peněz od těch úspěšnějších, kteří je umí vydělat k těm, kteří je stále jen prodělávají, tisk peněz nazávisle na tom, jak si stojí hospodářství, vrážení prostředků do naprosto marných porjektů, pomoc těm, kteří naši existenci ohrožují, řešení ptákovin tapu žárovek, igelitek, vody v záchodech namísto důležitých věcí, o nichž se jen žvaní a skutek utek - to vše dohromady působí nejen na náš rozum a emoce, ale i na jistý cit pro historickou paralelu a paměť. To vše češi v podvědomí mají a ať rozumově, nebo instinktivně, umějí si to vyhodnotit. Zdá se, že kecy o spasiteli zvaném EURO i EU už přestávají zabírat pod dojmem denní praxe.

J. Kočí 30.4.2015 7:20

Stádo moudřejší expertů

Kdo je těch 85% lidí, kteří odmítají euro? Teta z Orlických hor, bezdomovec, pomocný dělník atd. Tito lidé nemají vlastní názor. Názor si přečtou si v novinách. Ještě jsem nečetl jediný článek na téma "Kolik nás stojí, že nemáme euro?". Jestlipak se nad tím někdo vůbec zamyslel. Jenom abychom si mohli vytvořit vlastní názor, pro a proti. Místo toho čtěme všude o problémech eurozóny, jak budou muset všichni doplácet na Řecko atd. Solidní analýza neexistuje. Jen výkřiky diletantů proti euru.

Pak je tady ovšem skupina daleko sofistikovanější, reprezentovaná Václavem Klausem, kteří bojují proti euru ve vlastním zájmu. Ano, je to bankovní lobby. Ti by přeci přišli o obrovské příjmy plynoucí ze stále se zvětšující se potřeby převádět koruny na eura. Byl to přece jeden z hlavních důvodů zavedení společné měny, snížit transakční náklady. Což je přesně to, co banky nechtějí.

Těch 85% považuji za husarský kousek demagogie.

L. David 30.4.2015 9:09

Re: Stádo moudřejší expertů

Demagogií je pane Kočí zastírat a záměrně nevidět dnes již neřešitelné problémy profláknutého eura, které je sice pro laiky nádherným hradem, postaveným ovšem na písku.

Je už jen otázkou krátkého času, kdy se ta vyumělkovaná měna zhroutí. Možná bude ustaveno jiné nové euro odpovědných států na odpovědných principech, pokud dříve nenastane tak usilovně připravovaná třetí světová válka.

30.4.2015 4:49

lid je rozhodně nejmoudřejší

pokud poslední průzkum veřejného mínění souhlasí s míněním páně smrčky. To je ta žumpa blbů, leváků a ožralů hnedka hotovou studnicí moudrosti

J. Bruner 30.4.2015 3:24

problémem

samozřejmě není euro, ale dluh. A je jedno, zda je dluh v eurech nebo drachmách. U Řecka je situace taká, že ji nejde zvládnout jinak, než  odpuštěním dluhu a snížením životní úrovně. Reálně uvažující člověk to ví, ale politik, který chce přežít to zakrývá.

Společná měna je velké plus, nesplatitelný dluh je ono minus.

P. Scheck 30.4.2015 2:24

Lidová moudrost?

Pane Smrčko, nenechte se vysmát. Pokud by v ČR už pár měsíců platilo euro, vůbec bych se nedivil (stejně jako na Slovensku), kdyby podobně přesvědčivé procento už vůbec nestálo o zrádnou korunu. Jde asi tak trochu o zvyk.

Mezi námi, vaše "lidová moudrost" byly i přesvědčivě napnuté pravice na pozdrav Adolfa Hitlera, když vjížděl v roce 1939 do Prahy...