24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Levicový diktát v Evropě

Svobodné podnikání je v posledních dvou desetiletích považováno levicově zaměřenými intelektuály za něco když ne špatného, tak určitě kontroverzního. Svobodné podnikání a kapitalismus je v jejich očích vnímáno jako něco škodlivého, co člověka pokřivuje, jako něco nespravedlivého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 6.10.2021 16:18

Hm, já tam vidím v roce 1691 patent na mechanickou pračku. Mechanickou elektrickou pračku od roku 1904. A automatickou (elektrickou ) pračku až od roku 1937.

Ale existence patentu je něco jiného než rozsáhlé používání toho produktu. například automatické pračky a jiné automatické spotřebiče se v kapitalistickém rozšířily až po druhé světové, v 50 a 60tých letech minulého století. U nás ještě o takových cca 10 let později.

M. Pivoda 6.10.2021 17:15

Otroctví bylo v USA zrušeno prezidentem A. Lincolnem v roce 1863 – ale pouze na území Unií neovládaných "povstaleckých států" a z propagačních důvodů (snaha o zabránění uznání Konfederace Evropou). Otroctví v celých USA bylo zrušeno až víc než půl roku po jeho smrti 6. prosince 1865. Z formálního hlediska však došlo ke zrušení otroctví na území USA až v únoru 2013, kdy jako poslední americký stát dokončilo ratifikaci třináctého dodatku ústavy Mississippi.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Otroctv%C3%AD

M. Pivoda 6.10.2021 17:23

Významné úsilí o nahrazení lidské intelektuální práce technologií (tzv. umělou inteligencí na bázi symbolické logiky) v Česku, je v historii nesmazatelně doloženo touto prací:

https://www.amazon.com/Mathematized-Humanities-Via-Humanized-Mathematics/dp/8085219220

Mathematized Humanities Via Humanized Mathematics Hardcover – January 1, 1992. by Vaclav Polak (Author)

M. Pivoda 7.10.2021 11:21

Co v USA znamená BLM?

Podle R. Poláška ihned po zrušení otrokářství v USA, z bývalých černošek pradlen-prádla se staly teoretické fyzičky a začaly řešit jadernou fúzi.

Současné hnutí BLM (Black Lives Matter) znamená protest proti tomu, aby černoši v USA museli řešit jadernou fúzi.

M. Pivoda 6.10.2021 15:05

Jak to vidí současný reprezentant české montovny? Cituji: "Husákovy děti nemá kdo nahradit, potřebujeme lidi ze zahraničí", říká Jaroslav Hanák.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/husakovy-deti-nema-kdo-nahradit-potrebujeme-lidi-ze-zahranici-rika-jaroslav-hanak.A211006_111257_ln_ekonomika_vag

R. Polášek 6.10.2021 15:27

Montovny potřebují, coby kvalitní manuální pracovníky se základním nebo středním vzděláním, lidi s IQ cca těsně nad 100 , tak 100 - 110 IQ bodů.

Jenže tyto lidi posledních cca 20 let odsává populisticky nastavené masové vysoké školství. Lidi, co z těch mladých ročníků zbudou, s inteligencí s 90 - 95 IQ bodů a ještě nižším, montovny uplatní pouze jako nejnižší a pomocné dělníky, tudíž málo.

Mladší lidi, co zbudou, potom často ještě nejsou schopni pracovat manuálně, protože na rozdíl od dřívějších ročníků od dětského věku manuálně nepracovali, ani doma, ani na brigádách. Než by si zvykli a získali příslušné manuání pracovní návyky, trvalo by to snad minimálně půl roku a bylo by to pro ně velmi bolestivé. Plus navíc za ty peníze, které za tu manuální práci dostanou, to skoro nikdo z nich dělat nebude.

M. Pivoda 6.10.2021 15:33

Vždy existuje alternativa.

Politicky nekorektně odhaduji, že když Američané dovezli na Jižní plantáže v USA otroky z Afriky, asi třetinu práce černošek zabralo praní prádla (manuální práce). Po zavedení automatických praček, poklesla potřeba černošek o těch cca 30%.

R. Polášek 6.10.2021 15:47

Hm, za prvé proč si myslíte, že černoši na plantážích potřebovali praní prádla a za druhé našel jste si někde časovou osu automatických praček a otrokářství v USA?

M. Pivoda 6.10.2021 15:55

"... The first English patent under the category of washing machines was issued in 1691 ... "

https://en.wikipedia.org/wiki/Washing_machine

M. Pivoda 6.10.2021 14:29

Nadpis článku: "Klíč k prosperitě: Podpora svobodného podnikání"

Klíč k prosperitě? Svobodné podnikání je možná i klíčem k přežití lidstva (a možná až na vzdálené a nehostinné planetě Marsu). PROČ? Nikdo dnes totiž nemůže přikázat americkému inovátorovi Elonovi Muskovi, do čeho by měl investovat své již vydělané (!!!) peníze. A Elon je investuje tam, kam by je ekonom nikdy nevložil.

Poznámka: Kdyby býval byl Elon Musk zůstal na prestižní americké univerzitě, aby tam dokončil svůj doktorát (aby pak mohl tam získaný diplom nechat zarámovat a s hrdostí ukazovat svým známým), tak by jeho rakety SpaceX určitě nevzlétly, ani elektro-automobily Tesla nikdy nevyjely. Proč? Elonovy inovace by určitě nepřešly přes expertní posudky.

R. Polášek 6.10.2021 12:55

Jinak ale člověk, který přímo podniká nebo kolem podnikání všelijak "šmejdí" , nemá podle mne právo vůbec o pracovních silách žvanit. Podnikatelé se totiž chovají tak a český stát jim to umožňuje, že z pracovního trhu vybírají "rozinky" a ostatní nechnávají. Například podnikatelé, respektive personalisté a manažeři firem, ignorují a bojkotují jako zájemce o práci lidi vyššího věku 50+. jejich životopisy házejí do koše, zatímco současně šíří drzé lži o tom, jak nemohou sehnat lidi, jak jim stát musí dovézt zahraniční pracovníky, jinak zkrachují a podobné pohádky. Ždímají tak stát, kterému to zatím nijak nevadí , v podstatě až třikrát. Za prvé když nepříjímají zájemce o práci vyššího věku, kteří takhle zůstávají na pracáku a pobírají od státu podpory a dávky. Za druhé stát tak dobrovolně přichází o jejich daně o dovody z jejich práce. A za třetí stát, když třeba na Ukrajině vybere a až před bránu firmy doveze zahraničního pracovníka, musí na tento úplně zbytečný dovoz vynaložit další prostředky a to úplně zbytečně.

P. Milan 6.10.2021 14:04

Chtělo by to povinné přijímání lidí z pracáku a umístěnky, že?

A stát žádné peníze na dovoz Ukrajince nevydává, naopak Ukrajinec platí daň ze mzdy.

R. Polášek 6.10.2021 14:46

Úplně by stačilo, kdyby stát přestal dovážet zahraniční pracovníky. On by si to potom takový podnikatelský či manažerský šm*jd, který je líný a neschopný se naučit pracovat se staršími nebo jinak odlišnými lidmi než je on sám a tak háže životopisy těchto lidí automaticky do koše a drze lže o tom, že tito lidi nechtějí pracovat, rozmyslel.

A jinak nevidím důvod, proč by firma, která přes inzeráty na pracáku napíše, že potřebuje třeba technologa, neměla odmítnout přijmout nezaměstnaného technologa jen proto, že přišel z pracáku a je ve věku 50+.

R. Polášek 6.10.2021 14:50

Stát neposiluje konzuláty třeba ve Lvově, stát ty lidi, co jim vydává pracovní víza, netestuje a neprověřuje, stát kvůli zahraničním pracovníkům nerozšiřuje stavy cizinecké policie, netestuje a necertifikuje pracovní agentury, kde většina těch lidí dělá?

Zkuste jinou pohádku, třeba tu o Červené Karkulce.;-D

R. Polášek 6.10.2021 12:46

Nedostatek méně kvalifikované pracovní síly je hlavně proto, protože populističtí politici přeměnili vysoké školství z výběrového na masové. Vysoké školství tak z mladých ročníků vysává i lidi s průměrným a mírně podprůměrným IQ. Lidi, co zbudou, s více podprůměrným IQ, se na dnešní manuální pozice nebo jako řemeslníci na OSVČ moc nehodí, protože nezvládají se ty práce dostatečně dobře naučit. Mohou fungovat jen jako všelijací pomocníci a podobně. Na dnešní lepší manuální práci je potřeba lidi s IQ minimálně kolem 100 - 110. Jenomže tyto lidi vysává dnešní vysoké školství a dělá z nich držitele vysokoškolských diplomů. Kteří jsou ovšem až na výjimky pro manuální práci ztracení.

V. Petr 6.10.2021 12:28

"Dávky hmotné nouze" umožňují statisícům lidí NEPRACOVAT. To bylo v minulosti nemyslitelné. Existovali sice zločinci, ale ti většinou skončili na popravišti.

J. Krásenský 6.10.2021 10:17

Autor zmiňuje jen jednu stránku věci - a to jsou překážky ve svobodném podnikání. Ovšem je mimo v úvahách, že by výše sociální podpory zařídila dostatek pracovních sil v průmyslu. Lidí na podporách je málo a z pracovníků desetiletí na podpoře by jistě nadšený nebyl, jako z nich nadšení nejsou zaměstnavatelé doposud. Jestliže si stěžuje na výši minimální mzdy, měl by si uvědomit, že se stát chová zcela racionálně, neboť zvýšením minimální mzdy ušetří na mandatorních výdajích, na sociálních dávkách. A sociální dávky jsou skrytými dotacemi zaměstnavatelů, kteří nevyplácejí mzdy ve výši, jež stačí zaměstnancům k uhrazení životních nákladů. není proto divu, že se lidé chovají také tržně a vybírají si zaměstnání s vyšším platem. Zaměstnavatelé tedy musejí zatraktivnit volná místa natolik, aby našli vhodné zaměstnance. Mnozí zaměstnavatelé to řeší dovozem levné pracovní síly ze zahraničí, na jejich dovoz, ubytování i práci berou další dotace příslušné agentury. Dotace jsou zlo. Jen výjimečně jsou prospěšné, jenže jsme se levicovým diktátem dostali do stavu, kdy podnikatelé přiznávají, že se jim bez dotací nevyplatí podnikat. Cesta je jediná - dříve nebo později dotace zrušit a zároveň hlídat, aby zaměstnavatelé vypláceli mzdy, které zruší i nepřímé státní dotace vyrovnáváním příjmů. Je s podivem, že pravicově (podle jejich vlastního přesvědčení) založeným lidem nevadí mzdy (za plný úvazek), které nestačí k pokrytí životních nákladů. Takové mzdy jsou nemravné a etika je základním znakem pravice, ať už se to někomu líbí nebo ne.

O. Kaucký 6.10.2021 11:22

Zvyšující se minimální mzda zvyšuje jen tlak na modernizaci a automatizaci, aby zaměstnavatel nemusel takovou mzdu vyplácet.

F. De Winter 6.10.2021 12:07

Modernizace a automatizace není nic špatného. Uvedu příklad. Na začátku 90. let byly účtárny velkých firem plné lidí. Díky ekonomickým a účetním softwarům tam dnes pracuje jen hrstka lidí. Ale také díky tomu může jedna soukromá účetní vést účetnictví několika malým firmám, čímž se tato služba pro ně stala finančně dostupná a mohly vzniknou projekty, které by jinak nevznikly.

O. Kaucký 6.10.2021 18:52

Máte pravdu, chtěl jsem jen naznačit, že minimální mzda toho moc nevyřeší. Je to především líbivé heslo levice.

R. Dubravský 6.10.2021 10:07

Start-up je sice začátek podnikání, ale s podstatným rozdílem - za cizí peníze.

J. Plzák 6.10.2021 10:10

Start up nemusí přece znamenat nenávratnou půjčku. Tak to v zemi investorů, USA nikdy nefungovalo.

R. Polášek 6.10.2021 13:06

Start upy se vůbec nemusí dotovat.

Původně byly start upy příjemci takzvaných andělských investic. To znamená takových investic, kdy například z 20 start upů jich 18 zkrachovalo a investice do nich byly ztraceny, jeden nějaké peníze investorovi splatil a třeba jedna investice z 20 byla tak zisková, že pokryla investice do těch ostaních 19 a ještě investorovi přinesla vysoký zisk. Anebo taky žádná z těch 20 andělských investic nepřinesla žádný zisk a ty peníze tak investor vyhodil.

Ovšem takové podpory předpokládají existenci bohatých lidí, kteří si mohou dovolit ty andělské investice bez náhrady ztratit. Jenomže bohužel nyní rozšířená levičácká ideologie bohaté lidi až oligarchy zatracuje a ostrakizuje. Tito lidi tak nemají pražádný důvod své peníze vrážet do takových rizikových projektů. Proto tedy musí přijít na řadu stát, který do těch rizikových projektů vráží peníze daňových poplatníků .;-D;-D

J. Pankovic 6.10.2021 9:58

Nejde jen o to, přestat házet živnostníkům a podnikatelům klacky pod nohy.

Je potřeba také zamést s tou levičáckou verbeží, která sice žádné hodnoty vytvořit neumí, ale ví přesně, jak rozdělit peníze... které seberou jiným !!!!!!

V. Kain 6.10.2021 13:58

Souhlasím.Byla jedna rodina která potřebovala obkladačské práce ve svém bytě.Obrátila se na firmu která jenom za práci (materiál měla rodina koupený za svoje) bez faktury si řekla o 65 tisíc s fakturou za 85 tisíc.Pochopitelně že se to rodině zdálo příliš drahé a tak sehnali obkladače z města několik desítek kilometrů vzdáleného.Ten obkladač tu práci provedl za 16 tisíc a rodina mu na dobu práce(několik dní) zajistila bydlení v penzionu.Obkladače dovezli a obkladače odvezli.Veškerá spokojenost.Ta rodina ušetřila několik desítek tisíc.Ne všichni jsou slušní a poctiví.

P. Pepax 6.10.2021 9:36

Autor docela přesně popsal smutný obraz současné Evropy.

K. Machala 6.10.2021 3:22

Skvělé, přesně tak to je.

M. Grundmann 6.10.2021 0:48

Autorova analýza není přesná. Není pravda, že je ve všech západních zemích nedostatek pracovní síly. V některých zemích je vysoká chronická nezaměstnanost. Situace v České republice nebo Velké Británii je v Evropě dost atypická.

P. Dvořák 6.10.2021 6:51

Máte to popletené.

Poukazujete na důsledek, kdežto autor píše o příčině.

V. Církva 6.10.2021 7:27

Tak pravda je, že problém je ve struktuře. Tesaři bagristé, elektrikáři schází dle mne všude v Evropě i u nás. Třeba by tu mohly pomoct feministky :-) Staromodně ženské profese jako šičky bohužel Evropa po zrušení textilek moc nepotřebuje

Podpory v nezaměstnanosti a sociální dávky u nás ale zdá se netvoří tak velkou část rozpočtu, jak se někdy píše, ale přesnou statistiku jsem si nedohledal. Na Západě to ale asi bude horší.

Neházet podnikatelům klacky pod nohy je dobrá cesta. Nejsem si ale úplně jist, že jen svoboda v podnikání nažene studenty do řemeslnických učilišť a soukromých firem. problém bude složitější. Ale třeba se mýlím. Pravda je že dávky a podpora nepotřebných studií tu je. Kdyby tito lidé stavěli střechy bylo by to možná lepší.