19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Levice proti lidem

(Skoro) všichni víme, že vlády i centrální banky pumpují pod tlakem peníze do ekonomiky. (Někteří) víme, že se do značné míry jedná o nekryté, tedy „vytištěné“ peníze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bruner 13.5.2021 14:22

banky puvodne zily jen z uroku od vkladatelu, pak se prislo na to, ze lze pujcovat (a tim dosahovat uroku) kredit, vetrne penize ci jak jinak pojmenovat kvantitavni uvolnovani a tak delat neco z niceho a k tomu uz neni potrebny stradatel, ktereho lze odehnat zapornym urokem. bance se vsak plati urok kladny

P. Milan 13.5.2021 15:47

Frakční bankovnictví ... První ho tuším umožnil Charles I a byl po zásluze sťat (i když zdůvodnění bylo jiné).

J. Bruner 13.5.2021 21:34

mam zato, ze frakcni dluh stale jeste ma nejake kryti napr nejakym majetkem dluznika, kv.uvolnovani neni kryto nicim, ja bych si pral, aby si banky uvolnovaly vlastni menu a do tohoto mlyna netahaly nasi menu

Š. Hašek 13.5.2021 17:07

Je nutno odlišit "bančičky", které Vám spravují SIPO a platbu za objednanou sekačku.

A banky, které tisknou peníze. A na pokyn vlád a velkých korporací kupují vlastní dluhy.

Je to letadlo. Finance státní často připomínaly letadla. Dříve to ovšem byla letadla s kratším doletem. A s nižším počtem cestujících. Nyní to budou cestující celých kontinentů.

Myslím, že ti cestující, kteří mají víc myček nádobí a klimatizací, na jednoho pracanta mají dvě komise, ........ ti půjdou k zemi první.

Š. Hašek 13.5.2021 14:02

Daň je nutné zlo.

Daň z vytvořeného, zlepšeného osobní pílí je gauneřina.

Ale čím by tedy politici platili to svoje rozdávání závistivcům? Hilšerovi na neziskovky pro africké lidojedy!

Nemá nic společného s pomocí vdovám, chudým studentům a stavbou státních silnic. Zkráceno.

V. Petr 13.5.2021 13:44

Jak také fungují majetkové daně. Dva odstrašující případy.

V době Velké krize v USA jedny ocelárny nechaly ZBOURAT podnikové byty, aby z nich nemusely platit daně. Mám dojem že něco podobného se po krizi 2008 stalo i ve Španělsku.

V 60 letech zavedli v bývalém SSSR daně z ovocných stromů. V důsledku toho byla velká většina ovocných stromů VYKÁCENA, což následně vedlo k ohromnému zdražení ovoce (v dnešních cenách 1000 Kč/kg)!

J. Stehlik 13.5.2021 14:53

A teď naopak :-)

V usa je nejvyší dostupnost bydlení . Pruměrně si jej pořizujete za 4 roční platy . Pruměrná velikost obydlí 220m2 . Na přepočet obyvatel mají třetinu bezdomáču než my .

Co je lepší ? Drahota nebo láce ? Levné bydlení i pro běžné lidi nebo dělat s nemovitostí exklusivitu a nechávat je ladem chátrat (uložení peněz)

J. Jurax 13.5.2021 15:33

Ono jak kde.

Průměrný americký rodinný dům je z našeho pohledu konstrukčně velká dřevěná zahradní chatka. Je ovšem taky adekvátně (ne)nákladný.

P. Brich 13.5.2021 15:59

Tak, tak. Je to vidět ze záznamů přechodu tornád a hurikánů. Domky létají jak papírové krabice.

J. Stehlik 13.5.2021 16:21

A vy myslíte že naše domy by tam vydržely :-) . Okna vymlácená a střechy bez tašek atd. Ono vítr o 150 až 200km je jiný fičák než my tady známe.

A naopak . Mladá rodina by si asi vybrala 200m2 třískový dum než za stejnou cenu 2+kk . U nás se staví těžkopádně a na věčné časy (draho) . Máme zde mercedesy ale pro běžné lidi schází dačie . Proto se ani nedivím , že zde vládnou socani . Nedostatek zpusobuje regulace a přerozdělování .

L. Novák 13.5.2021 16:59

Nedostatek na trhu je (mimo jiné) způsoben vládou a ČNB záměrně vytvářenou INFLACÍ! !! Proto se lidé, co mají peníze, je snaží uchovat v něčem, co neztrácí inflací hodnotu - jako měna - , ale ceny s inflací rostou. No a nemovitosti jsou to první, za co peníze utratí. Kdyby vláda netlačila inflaci a nemnožila stále peníze bez protihodnoty, sotva by někoho napadlo krkolomně utíkat peníze utratit.

J. Stehlik 13.5.2021 20:22

Tak samozřejmě , že centrální banky chtějí inflaci (2%) . A to z jednoduchého duvodu . Vytáhnou totiž ekonomiku z krize. On ten kapitalismus má nepěknou vlastnost . Koncentruje se bohatství k uzké vrstvě lidí . No a pak přijde krize a je zde polovina nezaměstnaných jak třeba v 30letech minulého století v USA . To se vystěhovali celé státy . Vždy je lepší natisknout peníze a dát lidem práci než aby nic nedělali a vytvářeli zločinost atd.

Tvrdá měna vede k deflaci a hromadění peněz což pak vede až k zastavení ekonomiky (nebudu utrácet , počkám až to bude levnější) . Sám vidíte , že neinflační nemovitosti se stali kořistí superbohatých a ani takzvaně střední třída už na ně nedosáhne (ani na sociální bydlení v paneláku) .

V. Církva 13.5.2021 22:39

Tak rozhodně souhlasím, že vlastnictví domu a bydlení nemá být luxus. A že se z toho luxus stal.

Nelze vyčítat lidem, že investují do nemovitostí, když jinde ztratí, nebo o peníze dokonce přijdou. Je ale nutno kritizovat ekonomiku která toto dělá.

Nejsem takový ekonom, abych dovedl posoudit jestli monetární politika s nízkou inflací tyto problémy způsobuje. Nebo naopak. myslím, že tak i tak.

Ekonomika funguje nejlépe když se peníze točí to znamená staví se za ně továrny, vyvíjí a vyrábí nové zboží což jsou i duševní hodnoty. Uspané peníze v nemovitostech které je prodražují těm chudším je z celospolečenského hlediska kravina.

Zdá se ale že zkostnatělý přístup k ekonomice i politice je špatně. To platí pro rozdávající dotovanou tupě levicovou ekonomiku i zaostalou pravicovou ekonomiku s hladovou chudinou a zhýralou elitou. Nějak mám ale dojem že dnes máme cosi jako tupě pravicovou ekonomiku s levicovým rozdáváním a rozhazováním.

M. Šejna 13.5.2021 12:52

K majetkovým daním:

daň nabytí nemovitosti byla bohudík zrušena. Tahle daň nebyla výmyslem české levice. Ledaže bychom bývalé vlády ODS, KDU, ODA atd. považovali za levici.

Daň z nemovitosti je u nás směšně nízká. Do budoucna tady očekávejme výrazné zvýšení. Ale jen u těch nemovitostí, které nejsou tvrvalým bydlištěm majitele.

Takto to funguje v EU. V domě, kde bydlíte, platíte jen symbolickou daň z nemovitosti. Pokud ale vlastníte nemovitostí víc, musíte za každou další z nich platit velmi vysokou daň.

L. Novák 13.5.2021 13:12

"Daň z převodu nemovitostí" jsme zdědili po komunistech, platila se za totality. Takže, Šejno, socialistický demagogu, už zase žvaníte nesmysly. Daň z nemovitostí je rovněž podobného druhu, ale jejím prvotním cílem bylo financování provozních nákladů obcí, aby bylo z čeho. Za totality měl každý povinnost uklízet veřejný prostor před svým domem (obecní/státní pozemek) bezplatně a pod sankcemi. Vy, socialisté, jste na zavádění různých daní a poplatků a povinností pro občany mistři světa, nakonec Bilionový tunel OZE je taky výplodem vašich chorých mozků a ekonomické negramotnosti vašich zásTUPCŮ v Parlamentu ČR...

J. Stehlik 13.5.2021 13:23

Díval jsem se do rozpočtu našeho města. Daň z nemovitostí je asi necelé procento z příjmů. Zbytek bude logicky DPH a daně z příjmů.

M. Šejna 13.5.2021 13:30

Demagogu Nováku,

daň z převodu nemovitosti se u nás platila už od roku 1840. Jen jsem doteď netušil, že u nás vládli už v roce 1840 komunisti nebo levice. :-P

Za komunistů byla tato daň obvykle 3%. Levice z ODS, TOP009 a KDU ji zvýšila na 4% .

L. Novák 13.5.2021 13:45

Idiote, už zase neumíš pochopit smysl psaného textu? Rv

M. Šejna 13.5.2021 13:53

To jste, Nováku, opravdu sebekritickej, že jste se příznal, jak nechápete mnou psaný text. ;-D

V. Petr 13.5.2021 13:23

Ostatně soudím, že EU musí být zrušena a ČTV zprivatizována!

M. Šejna 13.5.2021 12:46

Já bych tady strašně rád dostal od madam Šichtařové radu, jak bych si mohl půjčit v nějaké české bankce peníze na záporný úrok.

Furt tady tahle madam straší zápornými úroky a furt nikde nejsou v nabídce bank vidět. :-P

L. Novák 13.5.2021 13:14

No jo, on taky nulový úrok z uložených peněz při vysoké inflaci je taky druhem okrádání občanů o peníze, že? :-P

M. Šejna 13.5.2021 13:23

On vás někdo nutí ukládat peníze do banky? Ukládejte si je jinam, když je to do banky tak nevýhodné. :-P

Na otázku, kde si mohu půjčit na záporný úrok, jste ale neodpověděl. :-P

L. Novák 13.5.2021 13:47

Nulový úrok v inflačním prostředí je totéž, co úrok záporný. Ale to je na tebe asi moc složité, že?

M. Šejna 13.5.2021 13:56

Tak znovu pro alternativně "yntelygentního" Nováka:

Kde mi půjčí peníze na záporný úrok?

Odkdy je povinnost ukládat si peníze na nulový úrok do banky?

Odpovědi se nejspíš nedočkám. Ony jsou totiž tyto otázky na yntelygenta Nováka moc složité.

J. Jurax 13.5.2021 15:39

Inu, jak psáno v článku, záporný úrok z vkladů k nám dosud nedorazil. Ale v Evropě, zahledáte-li naleznete.

Specielně pro Vás zdůrazňuji - z vkladů. Vklad je něco jiného než půjčka!

P. Brich 13.5.2021 16:07

Vklad je vlastně půjčka bance. ta za odměnu nasadí záporný úrok, anebo jako u nás, poplatek za vedení vkladu. Tak těžká práce přece zasluhuje odměnu, ne?

Nejspíš to bude tím, že rotačky jedou naplno a banky tím pádem nevědí, co s takovými penězi. Proto o ně nestojí.

J. Jurax 13.5.2021 16:11

Jistě.

Ovšem Šejna se dožaduje záporných úroků z půjček. Prostě si chce půjčit a banka mu k půjčenému bude ještě platit rentu. Usnadní mu to splácení ... :-)

P. Milan 13.5.2021 16:47

Prostě Šejna ... Než by si našel jak půjčky vznikají a jaké povinnosti mají retailové banky k emisním bankám, tak vymýšlí blbosti.

M. Šejna 13.5.2021 20:23

Jurax neumí číst? Asi ne. :-P

Já se záporných úroků nedožaduji. Jen se ptám Šichtařové, kde ty úroky nabízejí, když s nimi tak straší.

Ani nemám problém s nulovým úrokem v bankách při vedení mého běžného účtu.

Zápornými úroky tady straší Šichtařová a vidí v tom málem konec civilizace. :-P

A Juraxové, Novácí a Staronoví Prokopové jí v tom strašení houfně podporují.:-P