25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Lék na nezaměstnanost?

V politické pěně posledních týdnů a kvůli prvním náznakům ekonomického oživení zaniklo základní ekonomické téma České republiky – nezaměstnanost. Přitom právě řešení tohoto problému rozhodne o dlouhodobém úspěchu. Nebo pádu do propasti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Kudrnová 22.8.2013 22:40

Jakou nezaměstnanost myslíte?

Velmi se mýlíte, tady jde úplně o něco jiného.Nechat lidi svobodně podnikat.

K. Oldřich 22.8.2013 20:23

Světlá budoucnost se chystá

Předseda KSČ a Moravy dnes do televizoru povídal, že komunisté mají v programu nárok na první zaměstnání. Neříkal kde, ale doporučuji ostražitost. Už jsem takové právo viděl i zažil.

V. Novák 22.8.2013 14:21

Lékam na nezaměstnanost je jedině poptávka.

Školství může něco zlepšit pouze v situaci, kdy některé podniky zoufale shánějí pracovníky - jenže zrovna ti, kteří jsou potřeba, nejsou. Zatímco existuje spousta nezaměstnaných, o jejichž schopnosti ale není zájem.

Je to snad případ Česka?

Jinak ti Němci zřejmě objevili cosi jako socialistické učňovské školství - Sláva Bohu na Výsostech!

J. Matuška 22.8.2013 13:51

Mám jenom pár otázek.

Je mezi nezaměstnanými největší počet našich občanů, kteří mají nižší kvalifikaci? Jsou ve velké míře zájemci z ciziny na tom podobně? Nezabírají tito lidé místa nezaměstnaným občanům ČR? Nemělo by to fungovat tak, že pracovní povolení by cizinec mohl dostat pouze v případě, že by o místo neměl zájem našinec? Pomohla by v tom případě ingerence státu /regulace, kontrola/? Nedochází k nepoměru, kolik Slováků pracuje u nás a naopak /další velká "výhoda", že jsme v EU/? Kolik diskutujících poznalo na sobě nebo v rodině co to je v reálu být nezaměstnaným? 

Jsem pravicový volič a jsem pro "kapitalismus", ale Marx měl v Manifestu, bohužel, pravdu - nezaměstnanost je epidemií kapitalismu.

J. Matuška 22.8.2013 13:55

Re: Mám jenom pár otázek.

Pro upřesnění dodávám, že mám na mysli sehnat práci na HPP! Souhlasím rovněž s názorem, že zvyšování minimální mzdy může právě nejvíce poškodit ty, kteří jsou na tom nejhůře...

K. Oldřich 22.8.2013 20:29

Re: Mám jenom pár otázek.

Systém zaměstnávání domácích pracovních sil tak jak jej popisujete existuje. Řešení je rovněž nalezeno. Český podnikatel dá na pracák požadavek na deset řemeslníků a nabídne jim deset tisíc netto. A cestička je umetena. Po nějaké době požádá o povolení k zaměstnání cizinců a pak zaměstná cizince za osm tisíc netto.

J. Chaloupka 22.8.2013 9:02

Jediný recept je neházet klacky pod nohy těm, co místa opravdu vytvářejí.

Tím rozhodně není stát, protože na zřízení jednoho pracovního místa musel sebrat v hospodářství peníze za dva zaměstnané. Jednak musí platit toho zaměstnaného, a druhak toho úředníka, co to všechno zadministruje. Jediní, kteří vytvářejí skutečná pracovní místa jsou podnikatelé. Nejvíce malí a střední. Ty ovšem bohužel od začátku tohoto státu šikanuje kde kdo. Od Klause, který se na začátku přimknul v "velikánům" typu Marouška a Soudka po kdejakou finanční úřednici, co si na velké netroufne, ale malého honí kvůli kdejaké prkotině. Lék na nezaměstnanost: snížit počet úředníků, co si vymýšlejí různé papíry, snížit odvody z mezd (což může být učiněno diferenciovaně tj. větší snížení za hůře zaměstnavatelné), snížit počet předpisů, neměnit daně resp. berně, snížit počet právních předpisů, resp. zjednodušit právo obecně. Vše ostatní je jen obezlička, co nás bude stát dvakrát tolik.

R. Langer 22.8.2013 10:44

Re: Jediný recept je neházet klacky pod nohy těm, co místa opravdu vytvářejí.

Přesně. Chtít od státu, aby se "podílel" na politice zaměstnanosti je vždycky jenom cesta do pekel.

Nejlépe se totiž stát na politice zaměstnanosti podílí tak, že se do ní vůbec ne*ere.

K. Oldřich 22.8.2013 20:35

Re: Jediný recept je neházet klacky pod nohy těm, co místa opravdu vytvářejí.

Stát vytváří pracovní místa velmi svižně. Dnešní zpravodajství: Důl Paskov bude uzavřen. Pracovní ouřad přijme dalších sedm set pracovníků, kteří budou mít na starost propuštěné zaměstnance dolu. Spása je na cestě.

J. Kanioková 22.8.2013 1:26

Lék na nezaměstnanost ?

2 důležité podmínky - okamžitě měnit vadný vzdělávací systém, a maximálně zlepšit podmínky k podnikání.  Vzdělávací systém je tu tak špatný, že VŠ učitelé si donedávna stěžovali, že první ročník stráví doučením studentů středoškolského učiva. Poslední dobou to už není jen středoškolské, co studentům chybí, už je to prý i učivo základní školy !!!

A nač bude lepší vzdělanost, připravenost mladých, když se nezvýší počty pracovních míst..? Tady je taky obrovsky nutné překopat ten systém podmínek k podnikání. Zjednodušení zahájení, zrušení debilních regulací, snížit daně.

Jedno bez druhého nepřinese nějaké zlepšení..

V. Hajková 22.8.2013 7:43

Re: Lék na nezaměstnanost ?

Přesně  p.  Jarko!   Ale  má   o  tom  cenu  přemýšlet-  když  za  2  měsíce  do  křesla  ministra   financí  usedne   SOCAN  MLÁDEK-   a  pak  bude   vše  po  jeho  zásahu  proti   podnikatelským  PARAZITUM-  frčet  rovnou  do   ZÁDELE ??  

V. Hajková 22.8.2013 7:48

Re: Lék na nezaměstnanost ?

http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Lidi-vic-nez-vyroci-srpna-dneska-trapi-dementni-slechtic-zaznelo-z-KSCM-282816       Četla  jste  tento   šílený  článek??    Ještě  nesedí  se  SOCANY  VE  VLÁDĚ-  a  už  se  odkopávají-  ale  možná   že  to  některé  voliče  vzpamatuje

J. Kanioková 22.8.2013 11:21

No, na PL chodím jen výjimečně,

a články komunistů nečtu, je to ztráta času. Tihle rudí bratři prostě existují, nač si kazit náladu. Na to stačí u kteréhokoliv článku na PL nakouknout do diskuzí, aby se mi neudělalo volno.  Taky mi stačí pár slov s mými příbuznými i sousedy, tady je to Stalinská bašta pořád. To přestávám být demokrat.

Ve vzpamatování voličů nevěřím, sociálně rozmazlené generace budou muset zažít pořádný držťkopád, a my s nimi. Dřív neuvěří. Bohužel..

K. Oldřich 22.8.2013 20:46

Re: Lék na nezaměstnanost ?

Ve skutečnosti o žádnou vzdělanost nejde. Jenom se zvyšuje počet majitelů různých vysvědčení a diplomů. Jak je to dlouho ci si pan dochtor došlápnul na pedagogický sbor střední školy, které pro blbost odmítlo připustit k maturitě jeho synka? S panem dochtorem kupodivu futra nikdo nevyrazil. Synek vysvědčení dostal. Pan dochtor jménem Barták později několik let natvrdo. Před pár lety vypustila brněnská právnická do terénu hejno právníků, z nichž valná část vypracované zkoušky zakoupila. Protože se přesně neví která, zůstalo to v platnosti komplet. Plzeňská Západočeská universita...

R. Szewczyk 22.8.2013 0:08

hm

pane Prouza přesně,přesně kopírujete program programu podpory programu na podporu programu programujíciho program programních programu EU---hi hi hi,,,,ale realita je někde jinde,školství ano,bo jistě máme málo genderových,socialních,multikulti,právních a jiných bakala,magistra,mudra i judra,,,,,,