25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Novák 22.11.2010 15:56

USA

Zbavili svět komunismu, ale nic není zadarmo. Teď si to halt vybírají, že? Bohužel na Musulmany již nebudou stačit - začínají se vyčerpávat a stahují svět ke dnu. Něco se změní.

V. Bok 23.11.2010 10:18

Re: USA

No, copak musulmani, tam nějaké invence, kromě dynamického Turecka a Iránu nic moc. Užívají si už dvěstěleté prázdniny za tisíc let v čele civilizaceí ke kterým jin dal Alláh ropu.Ale číňani, jsou zde. Ti si zase uřžívali 300 let stagnace a odpočinku. 1. října 1949 povstala velmoc.

Jinak USA má ještě jeden exportní artikl (kromě zbraní), to jest dolar. Nějakou dobu to ještě potrvá. Evropa to ví a proto se snaží to dělat jinak. její struktury jsou pořád ještě zaměřeny na výrobu a vývoj a dovedou konkurovat. Ovšem, jen jestli není pozdě. Dokonce i Rusko se snaží. ale má předurčeno být kolonií Číny. Na sibiři tomu už tak je. Jako je dnes  už afrika.

P. Fiala 22.11.2010 15:36

Upřesnění

Mám velké rozpaky souhlasit s: "Rozvinuté západní ekonomiky služeb sice po informační technologii chtivě hrábly, ale na její plošný a dlouhodobý růstový impuls se dosud marně čeká. Pouze výrobci počítačů a příslušenství vytěžili maximum. Záblesk naděje přinesla tzv. internetová ekonomie. Kdekdo nadšeně hovořil o zcela novém modelu vytváření hodnot, který se obejde bez vazby na zastaralou reálnou ekonomiku. Internetová bublina však vzápětí praskla a přežily ji pouze elektronické aukční síně a encyklopedické "telefonní seznamy" s výkonnou vyhledávací funkcí."

Přesnější je termín ICT=informační a komunikační technologie (spíše zařízení). Jen primitivní e-mail, zrychlil komunikaci na všech obchodních trzích. Byly vytvořeny komunikační kanály mezi bankami a zákazníky-firmami. Snad 99% firem vylepšilo své řídící systémy a jejich procesy doznaly změn k lepšímu ve vztazích k dodavatelům a  zákazníkům i státním či jiným organizacím. Stejně tak se vylepšily procesy na goverment úrovních, v armádě, záchranných systémech, v kosmonautice, v navigaci letecké či vodní plavby, ve vědě, ve vzdělávacích systémech, v evidencích všeho možného druhu od jednotlivce až po globální souvislosti. Nevím, nevím v jakém stavu by se bohatství států nacházelo bez ICT. O nejdůležitější ICT, těch v průmaslu, je minimum informací v médiích. Dnes je nepředstavitelné, aby významnější průmyslový optimalizovaný výrobní proces nebyl postaven na bázi ICT, tedy na HW, SW, ORGW, a komunikaci.

Dnes se svět začíná seznamovat s dalším fenoménem: FotoVoltaikou, která umožňuje přeměňovat sluneční záření na elektrickou energii, která podstně rozhýbe byznys ve státech kolem rovníku.

 

P. Joch 22.11.2010 15:31

peníze v rukou státu

Poučný článek, pro příznivce rakouské ekonomické školy je to ale známá věc.

Pokud někdo chce jít hlouběji k příčinám, doporučuji: Murray N. Rothbard

PENÍZE V RUKOU STÁTU. Problém vln je v tom, že někdo dělá vlny. A tu poslední vlnu živí FED, MMF a Evropská centrální banka z posledních sil.

Jak to, že tak našláplá ekonomika jako Irsko se najednou zhroutila? Není divu, když nemovitosti zdražili za 10let o 300%. Klasická ukázka přehřátí ekonomiky v důsledku přebytku peněz. Nové fabriky, které tam před 10 lety nastartovali ekonomiku, se v důsledku zdražení stěhují do Asie, ale lidé v předražených domech s šílenou hypotékou na krku se nemají kam odstěhovat. 

A naprostý výsměch je, že za tu půjčku má Irsko zvednout daň z příjmu. To už je naprosto likvidační.

J. Skotnica 22.11.2010 16:26

Re: peníze v rukou státu

Trvalý převis investic nad úsporami. Jo jo, tak jedině soukromé peníze, ale kdo je těm politikům zprivatizuje?. Čím by oblbovali a co by slibovali?

V. Bok 23.11.2010 10:08

Re: peníze v rukou státu

Irská ekonomika byla spíš než ekonomikou výroby ekonomikou služeb. Zo byly ty hlavní investice, které jejich ekonomiku poháněly. Ovšem, právě tohle je způsob, jak o ty investice přijít a jedná se navíc o komoditu, která nejvíce podléhá výkyvům v krizi.

Ty bubliny, nemovitostní a pod. mají rysy paniky a masového oblbování obyvatelstva sofistikovanou reklamo (nejlepší investice, zabezpečení na stáří a pod.) I u nás jsne se s tím střetli. Je to pochopitelně hloupost. Nemovitost má z dlouhodobého hlediska pouze cenu toho, jak se její užívání vyplatí. A to se v čase mění. Barokní zámek s panstvím bez hospodářské činnosti nemá dnes cenu prakticky žádnou.

No jo, ale když oni nám to roky tak krásně vysvětlovali, banky na to půjčovaly (ony tomu taky věřili, konec konců mladí nadějní nalytitici se svými grafy a tabulkami ještě nedostali zdravý rozum a banky rostly. Neb to dělaly všechny. A ejhle, najednou bum. A to Vám říkám, že u nás ještě není věem dnům konec.

Před třemi lety jsem procestoval Španělsko autem. Krásná a obrovská země protkaná sítí dálnic. Ovšem, co bylo zajímavé, malý provoz na nich a na pobřeží celá nová rezidenční místa, ale prázdná. Sám jsem se ptal, proč to stavěli, jestli jsou tam všichni blbí nebo ne. Dnes už to víme. Jsou. Jako i jinde. Podlehli vlastní reklamě.

S. Ševeček 22.11.2010 13:30

Jeden z faktorů, zapříčiňujících, že

"Elektronika neosvobodila ekonomiku služeb od závislosti na reálném

hospodářství. A toto i nadále trpí příliš slabou poptávkou, nízkým

růstem a nedostatkem atraktivních investičních příležitostí." 

je to, že volné "reálné" peníze od konsumentů služeb a zboží - nezapomínejme, že i "surové železo z hutí, beton, cihly a mosty" nakonec platí poslední člověk-konsument - jsou postupně stále nižší a nižší vlivem stále se zvyšujících se daní;  lidi na ty "služby" prostě nemají. Tak kde by se ta poptávka urodila?

Skutečné a úplné "zreálnění množství peněz v ekonomice" je nemožné - kdysi kdosi odhadl, že "peněz" je na Světě zhruba pětkrát tolik, než je všeho majetku, co má Člověk k disposici. Koho obrat? ...

J. Kanioková 22.11.2010 10:27

Pane Robejšku,

vaše články jsou fakt moc poučné, chápání souvislostí....kéž by je četlo víc lidí. Díky..

T. Kočí 22.11.2010 9:47

Lehman a Kondratěv

Dobrý článek.Pojmenování problému,který jsem tušil a neuměl pojmenovat.

D. Streit 22.11.2010 8:35

Věco na tom je

D. Streit 22.11.2010 8:35

Re: Věco na tom je

něco