28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Krize na obzoru

Principiálně platí, že ekonomická krize je na obzoru vždy. Takže pokud každou chvíli v novinách čtete analýzu o blížícím se kolapsu, je to naprostá pravda. Má to jedinou, drobnou chybičku: nikdo neví, jak daleko ten obzor je.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Rychlý 3.5.2016 14:54

Re: Ke krizím se nedá nic nového říci.

Demografické problémy opravdu vyřeší migranti.

Zaprvé se zvedne počet obyvatel přes dělohy muslimských žen,

Zadruhé - staré sociální a důchodové systémy se zhoutí. Nahradí ho: děti, rodina, klan, obec. Zmizí volební právo žen, odbory a vůbec celá ta civilizační nadstavba, která přebujela až do rakoviny. Těch ženských je mi líto.

Z. Rychlý 3.5.2016 14:47

Ke krizím se nedá nic nového říci.

Snad že lidé povětšinou tuší, že je praktikováno špatné řešení. Když ale přijde nějaký prodavač deště a snů, tak přece jen zatlačí selský rozum do pozadí a podlehnou tomu veleknězi jednoduchých a "správných" řešení.

Co se týká demografické krize. Nevidím problém v tom, že budeme trochu vymírat a stárnout. Věci budou dál fungovat s nenším počtem lidí a efektivněji, technologie a vývoj pomohou. Už tak je tu spousta zbytečných profesí, které nikomu nepochybí. Jediný problém je, že přestane fungovat průběžný systém. Všichni to dávo víme a nikdo s tím nechce nic dělat. Lidi se mají jako prasata v žitě, bez dětí ještě lépe a proto do tohoto kyselého jablka nikdo nekousne, pravice, levice, prostě NE.

Já (novodobá Sybila) vidím řešení v asijském modelu důchodového systému. Hlavní oporou v důchodu budou děti a rodina, klan, město a teprve potom stát. A budete koukat, jak rychle se ohne demografická křivka směrem vzhůru. Existují i pobídky finanční - viz Husákovy děti. Tak rychle ohnout demografickou křivku, až se všichni diví, opravdu lze. Tohle je ale krátkodobé. Spoléhání se na děti a rodinu je záležitost dlouhodobá. Takže k tomuhle dojde, bohužel nebude to záležitost dlouhodobého rozumného vývoje - bude to spojeno s krachem starého, a bude to bolet. Ale má to perspektivu a demografie přestane být problémem.

Pokud se máme zabývat opravdovými problémy, pak jeden nabízím. 3% lidí v zemědělství (v USA) uživí celý stát a ještě vyváží. 12% lidí v průmyslu vyrobí vše myslitelé i nemyslitelné. 85% cosi dělá. Prý služby. OK. Sloužit výrobě v průmyslu a v zemědělství, to je v pořádku. Jenže služby pro výrobu jsou k dispozici jen pro pár procent (možná pár desítek procent) populace. Co budou dělat ti zbývající, čím si budou navzájem platit ? Já tě ostříhám, a ty mi zato na revanš utřeš zadek ? Lidí, kteří nemají co nabídnout (manuální práce ubývá) je stále víc a víc. Co s nimi ? Kdo bude vydělávat na jejich důchody ??

M. Ahmadínežád 27.4.2016 22:35

přátelé...

finanční systém, resp. jeho torzo stále žije, a to pouze z důvěry nás běžných lidí v něj...možná to špatně chápu, ale autor se stále domnívá, že ČR/evropa apod bude ostrovem v rozbouřeném moři...dekujeme za uklidneni,,me by vsak uklidnilo, kdyby bezni lide konecne pochopili, jak penize skutecne funguji, následně zcela logicky vzali vidle, cepy apod. do rukou a vyřešili to jednou provždy...

J. Schwarz 27.4.2016 22:05

Re: Není krize jako krize

Ty přicházející miliony nejsou o nic životaschopnější, agresivnější a nemilosrdnější než před staletími, ale my jsme o několik řádů lenivější, pohodlnější a pitomnější což se snažíme maskovat žvaněním o "humanitě", "lidských právech" a "rovnosti všech lidí". Přitom si každý tvor chránil a chrání své teritorium, svůj životní prostor před vetřelci. Ale my si do vedení států volíme lotry a zrádce, kteří náš životní prostor přenechávají nepříteli a ještě se u toho cítí jako morální velikáni a spasitelé světa.

J. Schwarz 27.4.2016 21:57

Evropská společnost je výkonná,

ale stejným způsobem jako dopovaný cyklista. Jasně, že se celkový výkon společnosti zvýší když zapojí všechny své zdroje do výroby / tedy i ženy a k tomu vytvoří příslušnou ideologickou omáčku " emancipace, lidská práva, ochrana menšin" /. Jenže tím zanedbá regeneraci společenského organismu a po čase zkolabuje stejně jako ten dopující cyklista, který se díky dopingu cítí být fit a necítí únavu, i když se rezervy organismu nebezpečně vyčerpávají. I ten údajný individualismus na evropský způsob je dost cáklý, neboť 1) už dávno nemá prioritu individuum jako spíš komunita "menšiny a jejich práva" 2) pokud individuum svá "práva" má pak mu je musejí zajistit ti druzí. Pochopitelně taky on těm druhým musí "zajišťovat práva" která už dávno nejsou ochranou před násilím, ale všelikými nároky na takové či onaké benefity, které údajná "vyspělá společnost" musí svým členům zajistit. Takže, suma sumárum, jednotlivec je spíš otrokem těch druhých než svobodným individuem neboť členství ve společnosti je "nabídka, která se nedá odmítnout". Korunu tomu nasazuje dnešní doba, kdy "elity" tvrdí, že správný Evropan musí ona "práva" zajistit dokonce kterémukoli přivandrovalci.

Z. Lapil 27.4.2016 16:47

Re: Evropa je přelidněná

Je cennější herec (fotbalista) nebo doktor? Mně vyšlo následující: herec je málo užitečný hodně lidem. Když mu dá každý návštěvník kina dvacku, je za vodou, i když se musí dělit s režisérem, klapkou a tou slečnou, co mi prodala vstupenku. Naopak doktor je užitečný jen málo lidem (rozhodně ne několika stovkám denně, takže - chci-li si zaplatit doktora, co se musí dělit s iks skoro stejně schopnými asistenty - abych prodal auto, a stejně mu nedám tolik, co v drobných nasbírá herec.

Osobně nemám rád pojem "společenský význam". Nakonec se debata stočí na to, kolik kdo má brát peněz. Není spravedlivější (a jednodušší!) nechat to na lidech, ať si koupí to, co nejvíc potřebují?

J. Kopis 27.4.2016 12:45

Re: Evropa je přelidněná

Je to zvláštní, že na jiné a o dost společensky nepotřebnější věci finance naopak jsou? Uvedu-li jako příklad herce hrajícího policistu nebo lékaře, kdy plat je u těchto skutečně vykonávaných profesí násobně nižší, pak je někde něco společensky špatně nastaveno! Přitom herce, na rozdíl od policisty nebo lékaře, společnost prakticky vůbec pro svůj chod nepotřebuje. Tedy za předpokladu, že není primárně kladen důraz na ono známé starořímské "chléb a hry".

J. Kopis 27.4.2016 12:21

Re: Není krize jako krize

Jen mám otázku? Co myslíte, jak kvalitní život povedou vaše děti a vnoučata, tak za dvacet let, v této blbci promořené společnosti, tedy za předpokladu, že také nezapadají mezi blbce? Je mi jasné, že se na tuto otázku z pozice rodiče jen těžce odpovídá objektivně.

J. Kopis 27.4.2016 12:10

Demografická krize?

Jestli ono to nebude tím, že vlastní, daňodvádějící obyvatelé EU jsou bráni pouze jako ekonomické jednotky sloužící buď k plnění státních pokladen, nebo tučných kont "úspěšných" podnikatelů a korporací, bez nároku, kromě držení huby a kroku, na cokoliv. Z principu věci je tedy nesmysl do podpory střední třídy, která byla vždy tradičním základem pro stát, investovat jedinou korunu, protože by se tak logicky snížil zisk a směr toku peněz je přeci určen. Zkrátka si musí střední třída nějak pomoci sama (takhle to naposledy u nás vymyslel soudruh Topolánek)! No tak se tedy střední třída tomuto trendu postupně přizpůsobila a voala demografický problém leží na stole!

J. Fridrich 27.4.2016 11:08

Re: Rozvrat na obzoru?

A co nato říká Nostradamus, Blesk, Aha, CIA, NSA, Sibyla, nebo konspirativní teorie ??

K. Janyška 27.4.2016 10:06

Socialismus v palicích lidí je důvodem nekonečné šňůry

světových ekonomických a politických krizí. A náprava není na obzoru. Školské systémy světa chrlí ze svých střev nové a nové neomarxány a o spontánním řádu lidské interakce a lidského světa, této prapostatě podstat lidské situace, nikdy a nikde neslyšet ani hlásku. To je směšné a hrůzu nahánějící zároveň... Dzp.

J. Hlubek 27.4.2016 9:52

Re: Evropa je přelidněná

Ale, no tak. Současný důchodový systém byl zaveden od 1.10.1948, tehdejší komunistickou vládou, aby získala na svou stranu některé ze svých konzervativních odpůrců. Že jsme promarnili 27 let jeho udržováním a nepřešli postupně, pomalu, můj odhad je že za 25 let bychom se jej mohli zbavit docela, na systém osobních účtů nebo jakýkoliv jiný, který by si občan mohl zvolit sám, považuji za největší pochybení našeho polistopadového vývoje. Totéž platí o zdravotnictví, tam by to šlo mnohem rychleji, v podstatě se to dá zvládnout kdykoliv. Člověk potřebuje pro svoje jednání motivaci a možnost volby. Po 89. lidé byli nakloněni změnám, toto období bylo promrháno, proto stále žijeme v takovém hybridu, který nazývám polosocialismem. Takže, stále uslyšíme nářky, jak nejsou peníze na důchody, jak je podfinancované zdravotnictví, přičemž státní byrokracie bude bujet a bujet. Na tenký led povinného, základního školství a vůbec školství, se raději ani nepouštím, protože tam bych popudil ještě víc.

K. Křivan 27.4.2016 9:36

Evropa nepotřebuje kvantitu

ale kvalitu. Raději málo, ale kvaliitní obyvatele než záplavu nekvalitních.

M. Pivoda 27.4.2016 8:34

Rozvrat na obzoru?

1. Pane Fridrichu, Sybilino proroctví nemluví o zaplavení Evropy tmavými Muslimy, ale jakousi žlutou rasou.

2. Integrace silných lidských kultur je opravdu velmi pomalá. Měří se normálně počtem století, nikoliv let či desetiletí. Při tomto uvažování zvolená EU politika skutečně představuje přicházející fiasko.

Mají tedy inteligentní Merkelová či Obama v rukách nějakou skrytou zbraň, nebo mají jen jakousi osobní vadnou ideologii, která řídí jejich jednání? Američan Erik Best ve svém komentáři (pro ČRo2) nedávno vyjádřil přesvědčení, že asi platí první alternativa, které my jaksi nerozumíme, protože o ní nejme informováni. Mají tedy Merkelová a Obama v rukách nějaký silný stroj "Enigmu", nebo do Evropy skutečně přichází živá enigma (přízrak) ve formě inmigrantů?

Z. Švrček 27.4.2016 8:23

Není krize jako krize

Ta demografická je sice špatná, protože existují státy, které nejen nerostou (což nepovažuji až tak za špatné, ale vymírají - a to je potíž). Ta dříve plíživá a dnes již zjevná islamizace krizi zhoršuje. Autor mluví o 2 milionech, ale to není správně. Z těch, co přicházejí a ještě příjdou se ve spojení s těmi, kteří tady již dávno jsou, najednou stanou miliony. Miliony agresivní, životaschopné, nemilosrdné a pro naši civilizaci kanibalizující. Ne nadarmo si duchovní vůdcové islámu mnou ruce, jak se jim obsazení Evropy daří a jak se hloupostí a slabostí těch křesťanských "dhimmi" urychlilo.

Ostatně já si v tom udělal jasno dávno. Povinnost splněna. Dům postaven, zasazen ne jeden, ale stovky stromů a zplozen syn a dvě dcery, které již mají také syny. A co vy?

M. Pivoda 27.4.2016 8:19

Na obzoru jsou nejen krize, ale i příležitosti

Smrčka: "... Ve skutečnosti nejsme (MY EKONOMOVÉ) schopni krizím předcházet, nejsme schopni jim zabránit a nejsme ani schopni nějakým zásadním způsobem vylepšit jejich průběh."

Souhlas.

Souhlas už i proto, že ve výčtu současných problémů s Ruskou či Brazilskou ropou nezahrnul Smrčka technologické změny. Těm nerozumí (přestože jsou podstatné), a proto jeho porozumění současnému světu je velmi omezené.

Technologie (zejména ty exponenciálně se rozvíjející) představují do budoucna extrémně velké příležitosti, ale v rukou nekompetentních představují naopak extrémně velké hrozby.

Takže ano, krize jsou na obzoru.

B. Hamáček 27.4.2016 8:13

Re: Evropa je přelidněná

Pro vaši informaci : důchodový systém zavedl německý císař Vilém ( doufám , že jsem to nespletl , ale principiálně je to správně).povinnou školní docházku ( o jejíž užitečnosti doufám nepochybujete) zavedla Marie Terezie v 18. století. A i o jiné sociální vymoženosti se zasloužil někdo jiný než komouši. Pokud má stát sloužit - a to by moderní rozhodně měl , tak taky nějak musí fungovat. Samozřejmě přemíra všech , hlavně nemožných regulací je na škodu , ale jak s oblibou říkám : Vše přiměřeně a s mírou (Mírou). Bohužel velmi často Míra nepřijde. Většinou se dostaví destruktivní levičáci - od zelených počínaje přes bolševiky až po neonacisty a všechno zregulují a zničí.

J. Hlubek 27.4.2016 7:07

Evropa je přelidněná

a pokud bychom i nadále neaplikovali komunistické relikty jako průběžný důchodový systém, státní zdravotnictví a vůbec státní paternalismus všeho druhu, nikomu by úbytek 50 miliónů lidí nevadil. Možná, pokud bychom neměli výše zmíněné, by ani nenastal.

J. Fridrich 27.4.2016 6:09

Autor článku mluví o krizích ekonomických - ty nejsou

Autor článku mluví o krizích ekonomických - ty nejsou příjemné, ale ty se dají docela snadno " přežít " - u nich totiž nejde o totální " ROZVRAT SPOLEČNOSTI " - mám na mysli naší společnosti, Euro-Atlantické, křest'anské a civilizované. Muslimové přichází a přišli do Evropy zničit náš způsob života - a oni to udělají a již dělají..Integrace muslimů ? Ona se někde povedla ? Nepovedla se za 70 roků od II. světové války, kdy byli pozvání na rekonstrukci Evropy ani v jedné evropské zemi - ani ve Francii, Německu, Anglii, Dánsku, Holandsku, Švédsku, Finsku, Norsku, Španělsku, Belgii, Rakousku..... prostě nikde se za desítky let integrace těchto k nám nepřátelských vetřelců nepovedla. A nyní se povede za týden ? Nebo za měsíc ? Nebo za rok ? Nebo nás rozvrátí a zničí ? Hádejte jaká je odpověd', pokud nedojde ke změně vůdců evropských zemí..Luton v Anglii

https://www.youtube.com/watch?v=1TaKW3Tkwrs