18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pepek 2.4.2009 21:52

nereálné

Autor nezohledňuje, že podnikat nemohou všichni. Schopnost myslet je totiž rozvrstvena od minima do maxima s průměrem kdesi uprostřed. A hle, najednou tu máme 50% podprůměrných, 25% těžce podprůměrných. A z těch nadprůměrných na to zase všichni nemají "náturu". Chtělo by to trochu sociologicky rozebrat obyvatelstvo ČR ;-)

těchňik 2.4.2009 21:29

jsem pro!

„... co by se v naší ekonomice stalo, pokud by v soukromém sektoru (nikoliv ve státním sektoru!) bylo podnikání pro všechny občany ze zákona povinné, tzn. neexistovali by tam vůbec zaměstnanci." - tak tady toto bych podpořil všemi dvaceti! Ostatně takovou alternativu už jsme probírali x-krát u piva. Mimo jiné blahodárné důsledky na ekonomiku by to také mělo poučný charakter, takže pak by se už zřejmě neozývaly takové ty závistivé hlasy, že to zaměstnanci všechno zdaňují a živnostníci si všechno dají do daní. Do daní by si to dávali všichni. Nynější zaměstnanci by se možná divili, do čeho všeho je třeba investovat. Zatím jsou zvyklí to vyfasovat ( jakoby zdarma). A to jim pak nějak uniká, kolik je za tím je peněz.

bruner 2.4.2009 20:28

bata

Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. 

Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující, dělat to, co nás pozvedlo z poválečné bídy, pracovat a šetřit a učinit práci a šetření výnosnější, žádoucnější a čestnější než lenošení a mrhání.  

Máte pravdu, je třeba překonat krizi důvěry, technickými zásahy, finančními a úvěrovými ji však překonat nelze, důvěra je věc osobní a důvěru lze obnovit jen mravním hlediskem a osobním příkladem.

bruner 2.4.2009 20:28

Výrok Tomáše Bati z roku 1932

Příčinou krise je morální bída.  

Přelom hospodářské krize? Nevěřím v žádné přelomy samy od sebe. 

To, čemu jsme zvykli říkat hospodářská krize, je jiné jméno pro mravní bídu. Mravní bída je příčina, hospodářský úpadek je následek. V naší zemi je mnoho lidí, kteří se domnívají, že hospodářský úpadek lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu.  

V postavení, v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných geniálních obratů a kombinací. 

Oteplovač 2.4.2009 20:09

Článek dobrý

Nenávist k písmenkům MBA je trochu legrační a trochu depresivní. Písmenka Ing. nebo MUDr. (třeba) zaručují něco víc ? Jinak jsem ale nenašel obrázek č.5 - kde je ?

Miroslav Pivoda 2.4.2009 21:51

Re: Článek dobrý

Obrázek č. 5 vyjde zítra ve druhé části článku, pokud mi ji redakce Neviditelného psa zveřejní.  Celý původní článek byl příliš dlouhý pro toto médium a zvyklosti. Navrhl jsem redaktorovi Wagnerovi rozdělit článek na první a druhou část.

Rumcajs 4.4.2009 1:46

Re: Článek dobrý

... redaktoru Wagnerovi, profesore...

portwyn 2.4.2009 17:40

Záhada

Dnes jsem vytvářel tržní hodnoty od 13:30 do 15:05 (výuka na ŽL, v podstatě švarcsystém).

Od 8:00 do 12:35 jsem žádné tržní hodnoty nevytvářel, učil jsem na veřejné škole.

Jak je to ksakru možný, když jsem pořád učil to samý??? ;-€

A když jsem dělal včera večer na ty hodiny přípravu, tak jsem vytvářel nebo nevytvářel?

Kolombo 2.4.2009 18:50

Re: Záhada

Ze to berete tak komicky - nevim, co jste vytvarel od  8:00 do 12:35, to vite nejlip sam, ale abyste mohl cokoli vytvaret potreboval jste k tomu zamestnavatele - stat, obec, kraj - proste nejakeho prostrednika. Toho nebyt, byl byste v haji. Od 13:30 do 15:05 jste si vystacil sam, akorat jste si musel sam, osobne najit nekoho, kdo vam za vasi 'vyuku" neco da. Vetsina zamestnancu spila "vykoristovatelum" ale najit si zajemce o svuj um sami nedovedou. V tom bude ten problem. Pokud by takovi Sobotka, Paroubek,  Skromach ci Filip praci dokazali dat a ne jen stvat proti tem, kteri to dakazi, pak by se mohli na celou "pravici" i kapitalismus vykaslat, vystacili by si se svymi priznivci sami. A mohli by se smat, protoze pro ne by zadnych krizi nebylo. Nikdy.

portwyn 3.4.2009 8:54

V obou případech

jsem musel najít ředitele školy, který mou pracovní sílu koupí. Akorát to jednou bylo zapsáno jako zaměstnanecký poměr a podruhé jako OSVČ. Rozdíl byl tedy v papíru, v ničem jiném.

Proto mi přijde komická myšlenka, že tržní hodnoty začnu vytvářet tím, že přejdu ulici z jedné práce do druhé.

Míra 2.4.2009 15:54

Pane Pivodo,

co vlastně umějí ti absolventi s titulem MBA? Umějí si dát do souvislostí základní ekonomické a sociální podmínky tak, aby se stali kvaliními manažery? Umějí vzít na sebe rizika spojená s rozhodováním a čestně nést následky špatných rozhodnutí? Umějí své podřízené vést k čestnému jednání i za cenu ztráty vlastních výhod? Dokážou předstoupit před majitele (akcionáře) firmy a říct situace se mi vymyká z rukou, odcházím? Dokáže některý z Vašich absolventů říct pro tuto firmu již nejsem užitečný? Kolik z Vámi vychovaných absolventů dokáže říct tak vysokou mzdu si nezasloužím? Který z Vašich absolventů je ochotno říci svému zaměstnavateli to firemní auto nepotřebuji, soukromé telefony si zaplatím a na luxusní dovolenou jet nemusím?

Pokud Vaši absolventi nedokážou vážně pronést většinu potřebných vět, pak jsou to lidé k ničemu, neb nejsou ochotni pracovat jako členové týmu, ale jako otrokáři. Manažer, který nedokáže přiznat svoji chybu a přijmout odpovědnost za následky, není manažerem, nýbrž drzým hňupem, v horším případě podvodníkem a zlodějem. Podobní podvodníci a zloději přivedli ke krachu české banky, americkou AIG i celou řadu dalších firem různě po světě. Nikdo si na nich nic nevezme, oni si svoje peníze užili v předražených dovolených, jachtách, opulentních oslavách vlastní úspěšnosti. A účet za ně zaplatí drobní akcionáři, zaměstnanci... Titíž přivedou ke krachu polostátní ČEZ, Škoda Auto a další a další firmy. Nedivím se Vašemu úzkému pohledu na problém krize: jste člověk, který učí jednotlivce zbohatnout, ale neučíte je odpovědnosti za sebe sama a za členy jejich týmu. To je základní chyba, kterou musíte napravit.

miroslav.vojta@volny.cz

Miroslav Pivoda 2.4.2009 16:18

Musíte číst pozorně

1. Četl jste v článku konec teto vety?: Podnikatelská mysl (tzv. entrepreneurial mindset), tj. včetně ochoty podstoupit podnikatelské riziko, se ale ve škole získává velmi obtížně (podobně jako etika podnikání).

2. Můj článek není o MBA studiu (ke kterému mohu napsat také velmi kritické poznámky), ale o povzbuzení k podnikání. A už i tak je byl tento článek příliš dlouhý, a proto byla dosud  zveřejněna jen jeho prvni polovina. Pokud mi redakce Neviditelného psa zítra otiskne i druhou polovinu článku, dozvíte se něco také  něco o českém školství.  

Kolombo 2.4.2009 18:55

Re: Pane Pivodo,

Ruku na srdce, Miro, vy znate absolventy cehokoli, kteri by vyhoveli vasim kriteriim? Znate treba uklizecku, ktera by rekla - tak vysoky plat si nezaslouzim, namisto 8 hodil delam jen tri a jeste kradu saponaty? Vy osobne znate kolik lidi, co si mysli ze jsou hodnoceni moc vysoko, zatimco jejich okoli prolis nizko? jste to snad vy, osobne? pak staci rozdat cast platu kolegum, urcite vasi uslechtilost oceni. Ja, bohuzel, zadneho takoveho rytire na bilem koni neznam. Cest!

J. Ryba 2.4.2009 14:43

Nejhorší ze všeho jsou MBA

Ty potvory vám vlezou všude.

Moje zkušenost: Namyšlení jedinci, kteří nic neumějí, ale všemu "rozumějí" ...

Minutus 2.4.2009 17:17

Re: Nejhorší ze všeho jsou MBA

Možná ne všichni. Ale slyšel jsem následnou interpretaci této zkratky:

Mladý, Blbý, Asertivní :-)

Dle mého názoru úspěšný podnikatel nezačíná tím, že si opatří (mj. za nemalé peníze, studium MBA není zdarma) titul. Vlastně k podnikání žádný titul není potřeba, snad s vyjímkou skupin, jako jsou advokáti, nebo lékaři. Ale toto není podnikání v pravém slova smyslu.

franta tyčka 2.4.2009 11:59

Chtěli jste to tak to tady máte

Nepříjemné je,že propuštění z práce musí žebrat na sociálce.Příjemné však je, že president je honorován 2mi třetinami platu amerického presidenta,

j 2.4.2009 12:56

Re: Chtěli jste to tak to tady máte

Normální je, že když mě propustí z práce tak si najdu jinou. Každý to ale řeší jinak a proto se i na život díváme jinak;-) viz. zdejší diskuze

zajda 2.4.2009 13:28

Re: Chtěli jste to tak to tady máte

Nemusí. Stačí si najít jinou.

Minutus 2.4.2009 11:46

Je to o osobních prioritách

Pokud člověk nemá velké nároky na finance, nic jej do podnikání netlačí. Proč podnikat, za stejné peníze jako být zaměstnán? Vidím to jako iracionální přijetí zbytečného rizika a vyššího pracovního nasazení. Podnikat má smysl, pokud se příjem zvyšuje násobně, alebo je příslib jeho zvýšení v dohledné době. Schopný člověk není totiž ohrožen nezaměstnaností a ten neschopný málokdy uspěje v podnikání.

Kdo se hodí k podnikání, uspěje i v managementu a platy vyšších managerů jsou až astronomické, tak proč by podnikali? A snížit příjmy managerů stát nemůže, jde převážně o soukromý sektor.

Ale máte pravdu příležitost tu je. Pokud firma (banka) žádá o sanační balíčky od státu, podmínkou by mělo být kontrolovatelné razantní snížení manažerských příjmů . Alternativou by byl bankrot.

j 2.4.2009 12:58

Re: Je to o osobních prioritách

Opravdu myslíte, že lidé zažnou podnikat jen kvůli penězům? Jsou i jiné možnosti

Minutus 2.4.2009 13:55

Re: Je to o osobních prioritách

Mluvíme-li o lidech v statisticky významném měřítku, jsou to primárně peníze, které je ženou do podnikání. Samozřejmě jsou lidé, kteří to dělají hlavně pro své uspokojení, i když jim to finančně nenese, ale to se odvážím tvrdit, jsou vyjímky.

Jiri Musil 2.4.2009 17:36

Re: Je to o osobních prioritách

Takze myslite, ze motivy jako svoboda, byt vlastnim panem, nemuset nikomu lest do pr... , realizovat sve napady, tvorit  atd.. nejsou motivy? Myslite ze opravdu hlavnim motivem k nasim cinum jsou penize?

Ekonomove se to sice uci, ze se rozhoduje mezi dvema ci vice statky, ale co kdyz temi statky jsou svoboda k vlastni tvorbe a otroceni nekomu?

petrph 2.4.2009 13:05

Re: Je to o osobních prioritách

Tak ono rozdíl managerem a soukromníkem je v tom, že managerův příjem nějak moc nekoreluje se stavem podniku (někdy spíš  naopak, když nový manager podnik konsoliduje). Viděl jsme to nedávno, když manažeři (státem saturované) AIG nechali vyplatit 218 miliónů dolarů bonusů a prémií za úspěšné výsledky minulých let. Být to soukromník, tak mu nebude ani na nájem kanceláře....

Minutus 2.4.2009 13:53

Re: Je to o osobních prioritách

Přesně tak, říkám jen jinými slovy totéž.

Kolombo 2.4.2009 19:00

Re: Je to o osobních prioritách

Ono to ma i druhou stranku. Kdyz potom takovy, co si rika totez co vy - proc riskovat za stejny plat jako muzu mit coby zamestnanec o praci prijde, spila tem co riskuji a - podnikaji. pak bych cekal, ze takovy "zamestnanec" cestne prizna, ze podnikani je taky narocne, ze se nejedna jen o shrabovani nezaslouzenych zisku a ze se on, coby zamestnanec, dosud jen vezl a zneuzival odvahy tech podnikajicich. A kdyz se nedari, zase haze veskerou odpovednost na ty podnikajici a spila jim vykoristovatelu, tunelaru, lotru. Tak hura do toho! At zacne podnikat, da lidem praci a k tomu si muze nechat spilat...

jendatichy 2.4.2009 11:44

Vážený pane Pivoda,

Vůbec se tomu nelze divit,že nikdo nechce strkat v tomto kocourkově peníze do podnikání.Vytvoříte několik pracovních míst a v tu ránu přijde závistivý blbec a buzeruje Vás,k vůli bezpečnosti práce.Ten odejde a začne Vás buzerovat blbec od hasičů.Když skončí,máte tam hygienu práce.Než se Vám to podaří dát dohromady,stojí Vás to třista tisíc.Co vy nato?

dino 2.4.2009 22:20

Re: Vážený pane Pivoda,

;-€R^R^R^;-€

Cricket 2.4.2009 11:40

Jak by ječeli

Kdo by ječel, kdyby se velká část občanů měla popostrčit k podnikání?                            No přece především socani a na ně navázaní odboráři. Jim by ubylo klasických voličů neb s tím, jak by tito revitalizovaní občané získali nezávislost a svobodu na zaměstnání, či státu, získali by i nepoměrně vyšší vědomí odpovědnosti za své činy a za lidi, které zaměstnávají. To přináší podobný efekt přemýšlení i o ostatních věcech spojených s kapitalistickou praxí (role státu, daně a jejich přerozdělování, služby státu apod.) a tak by se vytratila ta netečná vrstva voličstva, která se spokojí se slibem, raději natáhne ruku a nechá sebou manipulovat, neb nemusí o ničem přemýšlet.

Proto se to nepodaří zvláště nyní.

phd 2.4.2009 15:26

Re: Jak by ječeli

;-D;-D;-D;-D svatá prostoto... tomu fakt věříte ? ;-D;-D;-D

dino 2.4.2009 22:21

Re: Jak by ječeli

no, já tomu věřím !