29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koruna je dobrá. Zatím lepší než euro

Prezident Miloš Zeman vyhlásil, že do Bankovní rady ČNB chce příznivce eura. Není to dobrý nápad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 4.3.2015 4:22

Re: Pokud platil zlatý standard, pak mohla klidně fungovat

"Řecko rozhazovalo a rádo by devalvovalo," - aby zeme mohla zit na vysoke noze na dluh, jako Recko, MUSI mu NEKDO PUJCOVAT. A prave v tom to je, kde je ten pes zakopany - ze banky z jinych zemich Unie Recku pujcovaly, kupovaly jeho dluhopisy. V normalni ekonomice by bankeri byli opatrni, a i kdyby se zmylili, nemylili by se takto dlouho ani nahodou. Je za tim politicky vliv, tlak na banky, na ECBanku, ktera je vlastne sama politicka instituce, nikoli ekonomicka (jako ostatne vsechny statni banky).

Vinu, tedy odkud to zacalo smrdet, bych nehledal u dluzniku, ale u veritelu a u vlad ktere na veritele (banky a jine financni instituce) tlacily a zarucily se jim za pripadne ztraty. Nerikam ze Recko nebo bankeri, ktere mu pujcovaly, jsou v tom nevinne, ale defenestroval bych politiky, nikoli Reky, nebo bankere. 

Ryba smrdi od hlavy a zde to znamena, ze smrdi od politiky, presneji receno od prerozdelovaci, socialisticke politiky, snazici se naplnit to komunisticke heslo 'kazdemu podle potreby, nikoli zasluhy'.

Š. Hašek 3.3.2015 22:43

Re: Autor zcela evidentně neví, očem mluví

Pane Kočí, Vy máte úspory v Eurech?

V opačném případě jen tak povídáte. A pokud ano, tak Vás "obdivuji".

Nebrat prosím jako "vyslovení absolutní důvěry" koruně české/Kč.

Š. Hašek 3.3.2015 22:38

Re: Slovensko

Horní Uhry nás nedohání ani náhodou.

Neplést si několik čísel vytržených z celku, uváděných (většinou) na politickou objednávku "hybatelů lidovým názorem".

V. Halašta 3.3.2015 21:36

Re: Autor zcela evidentně neví, očem mluví

Dovolím si jednu připomínku - ČSÚ má ukazatel, kterým měří o kolik musíme "pracovat více, abychom si mohli něco koupit". Jmenuje se to míra inflace a vloni byla 0,00 nic. Skoro.

Jenom jestli víte, o čem mluvíte vy.

V. Halašta 3.3.2015 21:31

Re: Slovensko

Tak, tak. Důvodem vyšší růstu ekonomiky na SLovensku oproti našemu není Euro ale Dzurindovy hospodářské reformy (porovnejte míru zdanění, která je na slovensku o tuším 7 p.b. nižší). Fico zatím zásadně do těch reforem neříz, jen něco (důch.pilíř) ale se statečně navyšuje dluh a postupně srovná růst DPH s našim.

V. Halašta 3.3.2015 21:27

Re: Já rozhodně

Pravda. Jen bych podotknul, že s tím Peroutkou je to mnohem zábavnější. Já se vždy tak těším na vystoupení vrchního hledače pravdy O.

V. Halašta 3.3.2015 21:25

Re: V okamžiku, kdy ČNB svévolně okradla Čechy o 8%

Za prvé to určitě nebylo o 8%, to by tu musela být inflace 6-7%. Za druhé prakticky totéž dělá ECB - kvantitativní uvolňování sníží kurz Eura. (Současný pokles jde na vrub toho, že doteď to dělal FED.) Na rozdál od ČNB hodně nestandardním a tedy neověřeným způsobem.

P. Vaňura 3.3.2015 20:35

Pokud platil zlatý standard, pak mohla klidně fungovat

společná měna, zejména pak ve formě zlatých mincí. A nezapomeňte, že dříve se přes státní rozpočty přerozdělovalo mnohem méně HDP.

ALE současné státy (všechny) si navykly financovat svou více či méně rozhazovačnou politiku INFLACÍ, na účet střádalů včetně penzijních fondů atd. A tady je ten rozpor, některé státy přece jen hlídaly svou měnu pro ty střádaly (Německo), jiné zase vesele rozhazovaly a devalvovaly a devalvovaly (nejen Řecko, i když to nejvíc, ale také Itálie, Španělsko a do velké míry i Francie).

No a tady nastal rozpor, Řecko rozhazovalo a rádo by devalvovalo, Německo chce pevnou měnu. Pokud vláda nemůže devalvovat a seká dluhy, pak může mít dluh 150% HDP.

Jinak, pokud jde o Itálii a jiné státy s výrazně odlišnou ekonomickou úrovní regionů, tam jsou možné transfery peněz v rámci státu a jeho veřejných rozpočtů. Italům se severu se nicméně už dnes zajídá financovat Sicílii a rozhodně by byli mnohem méně ochotní financovat trvale Řecko. Němci jsou ochotni financovat třeba Sasko, ale rozhodně mnohem méně už Řecko!

P. Vaňura 3.3.2015 20:16

V okamžiku, kdy ČNB svévolně okradla Čechy o 8%

úspor, začalo být jasné, že s Eurem by se toto nestalo! A absolutně nechápu, proč bychom měli toto ČNB dovolit dělat nadále. Tečka!

V. Vaclavik 3.3.2015 19:20

Re: V korunove zone

Pro ty, kteri se budou podivovat, kde je tedy pes zakopany - at se jako na priklad podivaji na minulou hypotecni krizi v USA, ktera pak vyustila v krizi cele zapadni ekonomiky.

Hypotecni krize byla zpusobena politickym tlakem na banky, aby tyto poskytovaly hypoteky i ekonomicky slabsim obcanum, za stejnych urokovych podminek, jako tem bohatsim. Banky by samy o sobe nic takoveho nedelaly, ani delat nemohly, ale stat se jim de fakto za tyto obcany zarucil. Banky tak mohly vesele pujcovat kdekomu, s tim, ze maji za sebou silneho taticka s hlubokymi kapsami. Nejaky cas to vypadalo jako v socialistickem raji, jenze pak uhodila sekera na kamen, kdyz hypoteky zacaly splatkove hromadne 'selhavat', jako na bezicim pasu a banky to nemohly ustat a nastal cas na systemovou zachranu statem, tedy danovymi poplatniky. Ti jako hlupci pak calovali jako mourovati do kapes bankeru, kteri z toho vseho (az na par vyjimek) posleze vysli se zlatou lzickou v ustech.

V prinicipu stejna vec se udala se vsemi temi jiznimi ekonomikami, ktere byly v roli tech ekonomicky slabych prijemcu hypotek za stejnych splatkovych podminek, jako bohatsi obcane, jen tentokrat neslo o hypoteky, ale o neco jineho. O co presne slo neni dulezite, v principu ale slo o uplne stejnou vec, jako v pripade tech hypotek v USA.

V. Vaclavik 3.3.2015 19:01

V korunove zone

jsou taky slabsi silnejsi kraje, ktere by optimalne mely mit jinak pevnou menu. Autor jen opakuje Klausuv blud o menovem kabatu, ktery je nejlepe sity na miru. Jenze to by pak jih Italie, oproti severu, mel mit take jinak pevnou menu, nase Ceskoslovensko melo mit jednu sazbu pro Cesko a druhou pro Slovensko, dnes jinou sazbu pro ekonomicky ruzne silne kraje...

Volna ekonomika, do ktere nestrkaji sve menove pracky nasi sibalove, by to resila tak, ze v ekonomicky slabsich oblastech by lide byli chudsi a naopak. Ve svobodne ekonomice, v niz jako mena je pouzivano napriklad zlato, coz je v postate barterova ekonomika, drzi v rukou uplne stejne cenne zlato jak ekomicky slabsi, tak silnejsi, a nemuze se stat co se stalo napriklad v Recku, i kdyz ti slabsi pouzivaji stejne 'pevnou' menu, jako ti silnejsi, produktivnejsi.

Ta idea, ze spolecna menu nemuze vyhovovat vsem, je totalni blud, absolutni fales, z dilny pana Klause jako hlavniho mystifikatora.

J. Kyselková 3.3.2015 18:06

Já rozhodně

věřím Petru Robejškovi a těm, kteří mají opatrný postoj a varují, že není pro nás dobré rušit korunu a zavádět euro. Miloš Zeman střílí bezhlavě tu do Peroutky, tu do koruny ...má hroší kůži, ale odpovědnost snad jen za své provokativní  bonmoty.

V. Mlich 3.3.2015 14:40

Společná měna je dobrá věc

To jen ekonomové jsou deformovaní vývojem posledních 50 let, kdy měny nejsou kryté zlatem, a centrální banky místo aby udržovaly množství oběživa podle zlatého pokladu, jsou vládama zneužívané k systematickému znehodnocování měny, a tím k okrádání občanů nejen v daních, ale i inflací.

Současná koncepce EUR akorát vyžaduje, aby to okrádání bylo rovnoměrné, jenže různé státy mají různý poměr okrádaní přes daně a přes inflaci, tak to holt způsobuje problém.

I forexlákům vyhovuje vysoká volatilita, když před 50 lety byly kurzy měn prakticky konstantní, neměli z čeho sosat zisky.

Š. Hašek 3.3.2015 13:53

Klausova (a té "bandy z prognosťáku") Kč

mi naprosto vyhovuje. Již 22 let.

Ale je to marné. Stejně budu muset živit: Řeky, Portugalce, Italy, Cikány, šariísty, mladé sockomouše v neziskovkách, dotační čerpače tamtéž, rovnovolnomyšlenkáře po bakalářském studiu, Dienstbiera, ..............................................

Kdo ještě může věřit Euru? Tedy aspoň na třicet procent?

R. Gramblička 3.3.2015 11:57

Re: Slovensko

Tož, má rodná Slovač má slušný potenciál a její ekonomika v posledních letech šlapala líp, než ta česká, alespoň, co se číselných hodnot týče. Iluze si ale nedělám, pod taktovkou socanů, majících proti sobě mizivou opozici, se žádný zázrak konat nebude. SMER postupně mění směr na jih resp. východ, do socialistického pekla ( lístky na Slovenské dráhy zadarmo či dotace na domácí dovolenou jsou jen první větší vlaštovky)

R. Langer 3.3.2015 10:20

Re: Slovensko

No právě, mně se to s tou "silou" slovenské ekonomiky zdá nějaké podezřelé. Nicméně nepochybuji o tom, že je na tom Slovensko pořád ještě 100x lépe než Řecko, zato platově 3-5x hůř. A tak je to v EU se vším.

V. Fiala 3.3.2015 9:19

Re: Slovensko

Pane, nevěřte všemu, co vám k věření předloží a jeďte se na to, nás dohánějící, Slovensko podívat. Pročpak tolik Slováků pracuje, či za prací dojíždí do Česka?

Chce to vidět na vlastní oči a nevěřit zmanipulovaným statistikám a nejrůznějším ukazatelům.

R. Langer 3.3.2015 9:03

Re: Autor zcela evidentně neví, očem mluví

Euro je proti koruně uměle nadhodnoceno, díky té naší slavné ČNB.

R. Langer 3.3.2015 9:01

Re: Slovensko

Jste si fakt jistý, že nás Slovensko dohání? Já si tím jistý vůbec nejsem. A až to rupne v Řecku, tak se uvidí, co to v reálu udělá s Eurem. A dlouho to trvat nebude.

J. Chaloupka 3.3.2015 8:31

Proč mám pocit, že při zakládání eurozóny

žádní odborníci nebyli a nejsou v ECB ani teď? Ostatně soudím, že jich mnoho není ani v ČNB. A mají odborníci vždy pravdu?

J. Krejčí 3.3.2015 8:25

Slovensko

může sloužit pro srovnání. Dohání nás ve všech ekonomických ukazatelích a všichni ti, co se ohání "vědeckou ekonomií" to nechtějí vidět, nehodí se jim to. Vše zatím nasvědčuje, že nám díky europesimizmu ujíždí vlak. Radu ČNB už patří rozehnat, třese se na každé i vycucané z prstu procento deflace, aby mohla oškubat vlastní občany a staví se do role spasitele Česka. Byla chyba dát hned nezávislost a definitivu komunistickým soudcům stejně jako těm sedmi ekonomům.

J. Kočí 3.3.2015 7:33

Autor zcela evidentně neví, očem mluví

Papouškování Klausových myšlenek je zřejmě stále populární. Ale, co to znamená v praxi autor nechápe. "Zbraň" ve formě kurzu znamená, že musíme pracovat stále více, abychom si mohli něco koupit - já osobně to nazývám chudoba. Už tady máme praktický příklad znehodnocení koruny od ČNB. Výsledek 0, zato všechny naše úspory jsou menší. Tak prosím funguje ta skvělá, ČNB řízená koruna.

Už tady byly další náznaky, že se znovu bude devalvovat, ale pro masový odpor to raději Singer nezkusil.

Tato "zbraň" je ve skutečnosti jen ožebračování vlastního obyvatelstva. V principu je to cesta, kterou prošla lira.

Navíc nechápu, jak dospěl autor k závěru, že je koruna lepší než euro. Kurz k dolaru a ostatním měnám kopíruje euro, tam žádný přínos nevidím. Vůči euru je slabší, to asi taky neznamená lepší, tak v čem to autor vidí?