28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Koronáč to rozsekl

Českým Facebookem a dalšími sociálními sítěmi i médii se zhruba od roku 2019 šíří profesionálně zpracované grafy, které mají vyvolat dojem, jaká tragédie v ČR nastala tím, že ČR nepřijala euro stejně jako Slováci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Pawlica 25.5.2020 6:47

Jen mi není jasné, co z přijetí eura získají ty "některé neziskovky", které záměrně využívají matoucí „argumenty“ ...

M. Mařák 25.5.2020 6:42

Nějak moc tomu nerozumím, nejsem ekonom, ale jako standardní Pepa Novák vidím, co se lidem děje s peněženkou a co si mohou koupit letos a co si za stejnou sumu peněz mohli koupit před pár lety (mám tím na mysli, že to Babišovo přidávání jeho voličům se zase tak nějak v realitě příliš neprojevuje, nebo co). To se ale samozřejmě paní autorky netýká, neboť patří k elitám v ČR a tyto problémy finančního rázu naštěstí pro ni nijak nepociťuje.

No a do toho nejvyšší inflace v EU, přičemž ČNB dlouhodobě cíluje inflaci na 2% (nějak se jim to vymklo z rukou, zdá se), pád koruny vůči € (krizový scénář ČNB až na 32 KČ za €, naštěstí k němu zatím nedošlo), končí doba ekonomického růstu, ve které vláda jen rozhazovala a uplácela své voliče (jedná se o ekonomickou zákonitost a paní Šichtařová se po deseti letech pilného věštění konečně patrně dočká a bude moci tvrdit, že to věděla), do toho zastavená ekonomika na celém světě kvůli té chřipce, která navíc u nás není, no a nakonec špidlismus-babišismus zásek tři sta miliard do rozpočtu zdroje jsou (to je ovšem bohužel celosvětový fenomén, co se dá dělat) a podobně.

No, jak bych to řekl, co se týče mne, jsem z důvodů, které jsem popsal, samozřejmě spokojen s tím, že žiji v euro-zóně, ale jinak v pohodě.

No problem.

V. Šťastný 25.5.2020 6:54

Těšte se z eura, my se budeme těšit z naší dočasně oslabené koruny. Ono totiž to oslabení je přesně to, proč si ji ponecháváme.

M. Mařák 25.5.2020 6:59

Mně osobně to tak také vyhovuje a vůbec nemám nic proti tomu, aby zeslabila o hodně více, třeba až na 35-36 korun za €.

No problem.

E. Pawlica 25.5.2020 7:11

:-)

J. Nevrkla 25.5.2020 7:14

Myslím, že eurozona zvlášť nebude mít moc důvodů k jasani a euro nebude mít moc důvodů k posilování, zázraky se nastávají a dluhy rostou. Tak nám někdy raději popiste tu radostnou francouzskou realitu. Já mám možná mylny dojem, že zas tak radostna není.

M. Mařák 25.5.2020 7:20

To dělám docela často, pokud jste si nevšiml. Třeba teď tady pořád ještě máme tu postdemokratickou diktaturu národního státu, což se mně vůbec nelíbí.

R. Šindler 25.5.2020 6:20

Letos stejně budem hnípat doma, takže většině Čechů je EURo u pr...

J. Laurin 25.5.2020 5:02

Pokud zpochybnuje zachování koruny např. ekonom z Horní nebo Dolní, prosím, ale nejsmutnější na tomto problému je třeba postoj komentátorů ČR plus veřejnoprávního média.. Stačí poslechnout pořad Evropa Plus a je vám z toho na blití.. ne ne a za tohle ještě platit?

L. Novák 25.5.2020 1:10

Inflační euro nebo inflační koruna, je to úplně fuk. Zboží v obchodech je skokově dražší, protože poklesla směnná hodnota koruny vůči euru. Takže pro mě je to čistá ztráta. Koruna v rukou socialistů je stejný průšvih, jako euro v rukou socialistů EU.

R. Langer 25.5.2020 5:33

Tak pokud zase ČNB nezačne uměle podporovat Euro, tak se za pár měsíců uvidí, co je inflační víc. Já bych flintu do žita zatím ještě neházel.

J. Pankovic 25.5.2020 6:34

On to Euro Rusnok zase zachrání, je potřeba podporovat export... a na množství se to dožene!