29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Konečně výrazná pozitivní zpráva

Po měsících, kdy jedna katastrofická zpráva následuje za druhou, většina odvětví klesá a další tisíce lidí přicházejí o práci, se konečně objevil sektor, kterému se daří. Podle před pár dny publikované studie roste stínová ekonomika o solidních 10 %!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Dvořák 15.5.2013 0:26

"zákazník vám musí věřit, že ho neokradete"

Zrovna resim dusledky jedne povedene starsi akce v ramci sede ekonomiky. Poskytnuta opulentni zaloha, pry za ucelem nakupu materialu. Pozadovana prace odvedena jen zcasti. Ze strany "dodavatele" nasledovaly tydny ubezpecovani, ze hned jak bude hotov s jinou akci, vrati se a praci dokonci. Pote mesice pokusu se mu vubec dovolat neb zmenil telefon. Nakonec prace dokonceny jinym dodavatelem. Spousta veci se musela delat znovu. Nyni po cca dvou letech se ukazaly nove nedostatky v puvodnim "dile". Takze mne ceka znovu shaneni alespon trochu solidniho remeslnika, coz je v kraji stizenem vysokou nezamestnanosti prekvapivy problem. Zvlast pokud bych si dovolil pozadovat fakturu nebo dokonce SoD.

Rozhodne nesdilim nadseni autora nad timto typem podnikani. Ti, kteri se takto zivi, malokdy funguji nezavisle na statu, tedy jako osoby bez zdanitelnych prijmu. Vzdy si od svych spoluobcanu platicich dane atd. nechaji cvaknout aspon zdravotni pojisteni, vetsinou i vic nez jen to. Jak by si autor predstavoval podporu sedeho podnikani ze strany statu, to se radsi nerozepisuje, protoze je to pitomost.

A vymenou Visy za MasterCard si pan Hampl urcite pomuze. MasterCard je totiz pro svobodu, tam by je urcite ani nenapadlo usilovat o "častější využívání elektronických plateb

Více na:

http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/cesi-schovavaji-v-sede-ekonomice-600-miliard-korun-986711#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink" ;-))))))

K. Dvořák 15.5.2013 0:57

Re: "zákazník vám musí věřit, že ho neokradete"

Kde se tam vzal ten odkaz, moc nechapu ...

M. Krátký 14.5.2013 21:42

jakmile si chci přečíst diskusi, tak se mi objeví eror

asi to něco blokuje, hezký večer

J. Kanioková 14.5.2013 20:20

Černému trhu se nejvíce daří ve východní Evropě

Letos „projde stínovou ekonomikou v Belgii 63,17 miliard euro,“ píše belgický deník De Morgen. Vychází to z výzkumu Univerzity Johanna Keplera v Linci, který byl proveden v 31 evropských zemích. Belgická stínová ekonomika představuje více než 16 procent z celkové hospodářské aktivity země. Jde o nejnižší míru za posledních deset let, mezi západoevropskými zeměmi však Belgie stále drží rekord. V Německu tvoří stínová ekonomika 13 procent, ve Francii necelých 10 procent a v Nizozemsku 9 procent.

Průměrný evropský neformální sektor dnes představuje 18,5 % procent HDP, ve srovnání s více než 22 % v roce 2003. V hodnocení nejhůře dopadla východní Evropa: Navzdory silnému ekonomickému růstu tu existuje rozsáhlý černý trh. Nejhorší situace je v Bulharsku, kde stínová ekonomika tvoří pře 30 procent. I zde však dochází ke zlepšení, což naopak neplatí o jižní Evropě, kde se čím dál méně daří stínovou ekonomiku potírat. V zemích jako Portugalsko, Španělsko a Itálie tvoří kolem 20 procent z celkové ekonomické aktivity. V Řecku toto číslo dosahuje přes 25 procent. Objem peněz ve stínové ekonomice celé Evropské unie se odhaduje na 2,1 trilionu eur.

http://www.presseurop.eu/cs/content/news-brief/3769491-cernemu-trhu-se-nejvice-dari-ve-vychodni-evrope

J. Kanioková 14.5.2013 19:00

Príma téma, já se u toho článku bavila na iHnedu..

články p. Hampla nevynechám nikdy..

L. Severa 14.5.2013 14:08

" Desetiprocentní nárůst znamená, že vznikly tisíce nových živností a neohlášených drobných podniků" . Kde je najdu?

Napsal jsem na 7 firem žádost o zaslání nabídky na postavení zahradní besídky  3x4 m. K e-mailu jsem připojil náčrtek a výkres zastřešení (krovu) s podrobným výpisem materiálu.  Odpověděly mně 2 (slovy dvě) firmy, z nichž  jedna nepřichází v úvahu, protože (asi jsem přehlédl) má provozovnu asi 60 km od mého bydliště a ta druhá vykalkulovala nehoráznou cenu, pro mne naprosto neakceptovatelnou. Jen za dřevo požadovala trojnásobnou cenu, než bych za tento materiál zaplatil, s ohoblováním i s dovozem, při dodávce z pily.  Ona ani ta nabídka té první firmy nebyla moc lidová, ale přece jen byla poloviční. Když zvážím, že mám stejný problém se zajištěním opravy komína (zatím všichni potenciální dodavatelé ohrnuli nos, když viděli, že je to na střeše), tak si říkám, že má stavebnictví asi trochu jiné problémy, trpí nedostatkem velkých zakázek  u kterých stavebník těžko uhlídá nějakou tu korunku navíc.

P. Urban 14.5.2013 14:32

Musíte počkat, až budou zrušeny daně

a pak ještě 1 týden.

I. Kudrnová 14.5.2013 13:46

Karty?

Proto v USA nepotřeují občanské průkazy.

J. Jurax 14.5.2013 16:59

Re: Karty?

protože mají řidičáky a čísla sociálního pojištění :-)

P. Vaňura 14.5.2013 21:20

V USA řidičáky nahrazují "občanské průkazy" už celá

desetiletí. Četl jsem dokonce, že kvůli identifikaci vydali někomu řidičský průkaz, na kterém bylo napsáno, že neopravňuje k řízení vozidel, ale nevím, co je na tom pravdy.

K. Luboš 14.5.2013 11:40

Takže jsem se dozvěděl, že...

když já jako zaměstnanec řádně platím všechny daně, protože prostě nemám možnost nikam uhnout, a někdo jiný – třeba „podnikatel“ – daně neplatí, tak je vlastně všechno v pořádku. To bych nejraději pana autora poslal do p_r_d_e_l_e!

M. Kosejk 14.5.2013 12:42

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Že nemáte kam uhnout? Kecy! Tak dejte výpověď a začněte podnikat, když je to takový zlatý důl, jak si asi myslíte.

J. Jurax 14.5.2013 17:28

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

No, skutečnost, že podnikání není zlatý důl ještě neznamená, že podnkatel - i  OSVČ - by neměl platit daně v předepsané výši. Protože neplatič daní je parazit na těch slušných, co je platí, neboť i on užívá statků a služeb z oněch daní (včetně tzv.pojištění sociálního a zdravotního) placených.

Připustím ale, že situace není vždy černobílá. Ono otázku řemeslníka - chcete to s papírem nebo bez, ale s papírem to bude dražší - nezná málokdo. A jen ten, kdo to chce zásadně s papírem, má právo hodit kamenem ...

M. Kosejk 14.5.2013 17:40

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Neznám jedinou živoucí osobu, která by za všech okolností dodržovala všechny daňové paragrafy. Všichni tady žijeme v takové pološedé zóně - kámen může hodit jen ten, kdo byl poslední čtvrtstoletí v komatu (a i ten si jistě sebou nese nějaké své viny ze socíku :))

I. Kudrnová 14.5.2013 13:27

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Vy zaměstnanci  nic neplatíte, za Vás to platí podnikatel, jak vaše odvody co vidíte na pásce, sociální zdravotní pak ještě odvody co nevidíte sociální zdravotní . Je to asi 34 %  navíc a Vaši mzdu. Podniktel nebo živnostník si musí pro Vás práci najít vy když chcete jak ji vykonáte s ostatními a on dostane zaplaceno, jestli jste vykonali práci dobře, když ne, tak on nedostane zaplaceno a vy musíte  dostat zaplaceno.Když mu to vyjde tak zaplatí Vás, elektriku, vodu, plyn atd nájem  nebo daň z nemovitosti a ta je letos jednou tak velká  jak vloni daně sociální zdravotní a jíne a když mu něco zbude, tak to vrazí zase na prostředky aby mohl podnikat a něco pro sebe . Když  to dobře jde.

 Státní Úředník, který podnikatelům stanovuje odvody. se podívá z okna, jestli baba už vstala, jde si s holkama vypít kafe, podívá se jestli jim vyrostla prsa, poptá se na různé blbosti a jde zpět do své kanceláře  za koulou. Co  má dělat chudák. Vymýšlí a přijde na to když těm křupanům, stejně to ani nemá vysoké školky, zvedneme odvody, tak sem můžu vzít ještě  Mařu od nás z vesnice, domluvím to uděláme sešlost, konferenci a bude to. Sedí ve vytopené kanceláři, buď plynem nebo elektrikou  kterou platí ti  burani podnikatelští a my všichni v obchodech na DPH  a tak podobně.. Neplatí nájem  ani daň z nemovistosti, to platíme zase podnikatelé a my všichni zase .  Sociální a zdravotní se jen propláchne, protože přímo to za ně nikdo nemůže zaplatit  tak  jak platí za své zaměstnance podnikatel  a živnostník Tak říkají, že to platí stát.Ne  my to všichni platíme  a budeme ještě víc. Nikde nemají klapku.

A ty kecy, že se úředníci  budou zasazovat. aby  maminky mohly dělat na půl úvazku a ti zlí kapitalisté jim to nechtějí povolit?   Když maminka půjde na půl úvazku , tak stejně za ni zaměstanvatel musí  zaplatit   plné  zdravotní pojištění a plné  sociální pojištění  jak kdyby dělala na plný úvazek  plus ostatní. To se nevyplatí nikomu ale  hlavně těm maminkám a to je prosím zase od úředníků.

J. Jurax 14.5.2013 17:20

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Další trdlo - Vy zaměstnanci  nic neplatíte, za Vás to platí podnikatel, jak vaše odvody co vidíte na pásce, sociální zdravotní pak ještě odvody co nevidíte sociální zdravotní - zkuste přemýšlet hlavou, kdeže na to všechno bere podnikatel peníze, když si je netiskne? Kde se berou?

Zaměstnanci (od uklízečky po generálního) svou prací musí vytvořit hodnoty, jež pokryjí nejen superhrubou - to jsou pouhé mzdové náklady - ale taky vlastní dovolenou, nemocenskou první měsíc, případné odstupné, jakož i režie firmy (elektriku, vodu, plyn atd nájem nebo daň z nemovitosti atd.) a samozřejmě taky nějaký zisk. Jinak se ten který zaměstnanec nevyplatí a buď na něj ostatní doplácejí, nebo se stane nezaměstnaným. Nebo jde firma do červených čísel a případně do kytek - ledaže by si podplacením politika vydyndala nějaké dotace:-) 

A další perla - vy když chcete jak ji vykonáte s ostatními a on dostane zaplaceno, jestli jste vykonali práci dobře, když ne, tak on nedostane zaplaceno a vy musíte  dostat zaplaceno. Když nechcete práci vykonat, tak o práci přijdete.Když ji vykonáte špatně, hrozí Vám totéž. Když on nedostane zaplaceno, vy taky nemusíte dostat zaplaceno, protože kde nic není, ani čert nebere. V nejhorším jde firma do kytek a zaměstnanci dostanou zaplaceno ze svého sociálního pojištění, jež si povinně platili podle výše mzdy.

A Vaše představa úředníků je taky úsměvná - ono jsou úředníci různého typu a hlavně ty odvody etc. - to je na politickou objednávku, to ouředník akorát rozpracuje.

A s tím sociálním a zdravotním - možná mi něco ušlo, ale to se platí z výše mzdy, kterou má ta maminka na půl úvazku taky poloviční - a mimochodem viz první odstavec. On je spíš problém v režiích - ty v tomto případě poloviční nejsou.

I. Kudrnová 14.5.2013 20:49

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

l/ Jak si dovolujete mi nadávat. Trdlo jste vy. Tak to totiž myslí spousta lidí živená naší  českou televizí  kterou si povinně platíme.  Našimi  lidmi ve vládě, např. panem Kalouskem a různými, dřív bychom řekli blbými lidmi které  si také  sami platíme. My a to povinně. Podnikatelé, myslím tím soukromé podniky, polostátní podniky, živnostníci  si je musí vydělat.  Právě tím podnikáním. A komplet vše platí co jsem nahoře napsala.To jsou ti , co živí celou hordu našich státních úředníků a těch co nám poroučí jak to máme dělat.

2/ Co mohou prosím Vás dělat státní úředníci, když se tam nic nevytváří, nevyrábí? Nic nemohou spočítat.. Jen  zakazovat, přikazovat. Znáte něco jiného. co tam dělají? Já ne. Spočítají co dostanou od  nás všech na jejich provoz. A  pak jen  práci okolo sebe, mzdy, odvody atd.Kontrolovat sami sebe a jiné.To je jejich hlavní práce.

3/ Tak si to prosím ověřte. To je ten kámen úrazu, proč se ženy neženou do práce na poloviční úvazek. Protože nezaplatí polovinu těchto pojištění , ale zaplatí, jako by dělaly  celý měsíc. Jedná se také o lidi,   kteří se musí starat o své staré rodiče. I oni by rádi pracovali na poloviční úvazek, ale nevyplatí se jim to. Na západ od nás nikdo tyto lidi tak nevydírá s tímto pojištěním, jako u nás.

J. Jurax 15.5.2013 1:36

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Napsala jste - cituji -  Vy zaměstnanci  nic neplatíte, za Vás to platí podnikatel, jak vaše odvody co vidíte na pásce, sociální zdravotní pak ještě odvody co nevidíte sociální zdravotní - konec citátu. A já zase píšu, že pro jedince, který zastává tento názor, je trdlo celkem mírné označení. Bližší vysvětlení viz druhý odstavec mého předchozího příspěvku. Mimochodem mne fascinuja Vaše představa z  citátu zřejmá, že co zaměstnanec, to blbec.

Jsem dalek toho být zastáncem státních úředníkú, nicméně Vaše představa o jejich náplni práce je celkem osobitá, byť ne ojedinělá. Přijde mi ze stejného kadlubu jako taky celkem rozšížená představa, že každý podnikatel je lump a šidí na daních. Patrně jste nikdy nebyla státní úřednicí. A mimochodem kontrola lecčehos bývá nezřídka potřebná a žádoucí.

K sociálnímu a zdravotnímu při zkráceném úvazku - u zdravotního jsem našel, že se platí z výše přímu, nejméně ovšem z minimálního vyměřovacího základu - viz http://www.ucetnikavarna.cz/archiv/dokument/doc-d9953v12830-zamestnani-na-zkraceny-pracovni-uvazek-a-zdravotni-pojisteni/. Údaj je z roku 2010.

U socíálního pojištění - výše odvodů je odvislá od skutečného příjmu zaměstnance; již zde není stanovena minimální výše odvodů na sociální pojištění - viz http://www.prace-jinak.cz/pripadove-studie/364/alternativni-pracovni-uvazky-z-pohledu-prava.html; údaj z roku 2009.

Pokud se tedy od té doby zákon nezměnil nebo pokud mi něco neuniklo - nejsem přes to guru -  přijdou mi tyto údaje poněkud v rozporu s těmi, které uvádíte Vy. Píšete totiž - cituji - To je ten kámen úrazu, proč se ženy neženou do práce na poloviční úvazek. Protože nezaplatí polovinu těchto pojištění, ale zaplatí, jako by dělaly  celý měsíc - konec citátu.

I. Kudrnová 15.5.2013 7:05

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Podívejte se, co vymýšlejí různí pracovníci různých úřadů např. S karty. Nové a nové účetnicvtí přes počítače. Není  to tak dlouho, co se pořád měnily občanské průkazy pasy a to není zadarmo, to všechno platíme my a ještě živíme lidi, co vymýšlejí vymyšlené. Když stačí v Americe řidičský průkaz jak jste napsal namísto o.p., tak  proč u   nás ne.  U státních  zaměstanců je to umělá zaměstnanost. Když byste se zeptali soukromě každé ženské co tam pracuje, tak Vám to řekne,ale každá má rodinu děti, potřebuje peníze.

2/ To znamená když žena si vydělá třeba 6 000,-- Kč hrubého  za půl úvazku. strhne se jí sociální a zdravotní jak kdyby vydělávala 8500,-- hrubého. I když si vydělá méně pořád se   strhává   asi 2500,-- sociální a a 1100,-- zdravotní,  Vyplatí se to někomu?  To platí zaměstnavatel zaměstnanec asi jednu třetinu. Měli bychom se zymyslet  jestli  potřebujeme tolik státních zaměstnanců a na co.

J. Jurax 15.5.2013 12:11

Re: Takže jsem se dozvěděl, že...

Co vymýšlejí různí pracovníci různých úřadů - tak sKarty jsou politikum tlačené shora - a mimochodem to není špatný nápad, ale blbě provedený Ušetřil by velké peníze.. Nové a nové účetnictví přes počítače si nevymýšlejí pracovníci různých úřadů. Výměna pasů a OP - přečtěte si někde, proč se to dělalo.

Ad řidičák v USA - taky s tím mají těžké potíže, ovšem zavedení něčeho jako OP je tam politicky neprůchodné, takže to obcházejí.

Umělá zaměstnanost u státních zaměstnanců - asi myslíte úředníky, na něž nasazujete, ono státní zaměstnanci jsou třeba hasiči, učitelé či lékaři státních nemocnic a mnozí jiní - nuže, úředníci musí konat podle zákonů; že jsou tyto případně blbé a generují umělou zaměstnanost, není problém jejich, nýbrž zákonodárců. Stěžujte si u svého poslance - bude Vám to sice platprtné, ale ulevíte si. Čimž netvrdím, že není co zlepšovat. A mám známou na berňáku a ta rozhodně nepraví, to co říkate Vy.

K těm pojištěním - ovšem to co teď píšete je v rozporu s Vaším předchozím tvrzením - opět cituji - Protože nezaplatí polovinu těchto pojištění, ale zaplatí, jako by dělaly  celý měsíc.. Přesto - minimální mzda je 8000, ne 8500, jak píšete a pořád - u socíálního pojištění - výše odvodů je odvislá od skutečného příjmu zaměstnance; již zde není stanovena minimální výše odvodů na sociální pojištění podle údaje z roku 2009, což je v rozporu s Vaším tvrzením. Mohla byste uvést odkaz, z něhož Vaše tvrzení vychází? Ať se poučím.

A k tomu vyplatí se to někomu - ne příliš. Je třeba si sehnat takovou práci na zkrácený úvazek, aby mzda byla rovna nebo vyšší 8000 hrubého. A ještě taková věc - daně jsou kapitola sama pro sebe, nicméně vydělává-li někdo 8000, platí na zdravotní a sociální takový pakatel, že stejně je v případě potřeby odkázán na solidaritu jiných - více vydělávajících, kteří se na něj skládají, protože platí víc a mají tudíž na svém virtuálním účtu přebytky. A daň z příjmu díky odpočtům prakticky neplatí vůbec.

P. Vaňura 14.5.2013 11:22

Máte sice pravdu, ale vždy se jim

to povede. Filip Egalité by mohl vyprávět.

M. Prokop 14.5.2013 11:10

Stručné, jasné, dobré.

P. Urban 14.5.2013 11:03

Možná by měla být šedá ekonomika legalizovaná

a její pravidla přijata v jistém rozsahu jako oficiální.

Její pouhé tolerování je ovšem cesta do Itálie. V lepším případě. Pokud bude okrádání (byť jen státu) akceptováno jako norma, pak budeme neustále zaostávat za společnostmi, kde poctivost má stále hodnotu sama o sobě.

R. Lávička 14.5.2013 10:56

??

Stát by měl být pro občana servis a né manažer. To co funguje u nás trochu zavání diktaturou,přičemž si ve vládě myslí že je to demokracie. Místo odbourávání různých překážek se staví nové a nové mantinely takovým spůsobem, že lidé bloudí jako v bludišti a stát se tváří že nám tu cestu ulehčuje. Je potřeba tyto mantinely pobourat a najednou by bylo vidět co je kolem nás volného prostoru pro vlastní realizaci.

B. Graf 14.5.2013 10:27

S většinou souhlasím, ale...

...vaše naděje, že po současné levicové vládě to nová vláda, která bude ultralevicová, pomůže zlepšit, je velice naivní a totéž platí i o vaší teorii, že jediným karetním donašečem je VISA, přičemž MasterCard je čistá jako lilium.

J. Kanioková 14.5.2013 18:56

Jezuskote, lidi, naučte se rozeznat ironii..

V. Hajková 14.5.2013 9:51

K tomuto SKVĚLÉMU článku není co dodat

snad  jen   hlubokou  poklonu!

R. Brzák 14.5.2013 9:28

Převratný pohled

se kterým ke svému překvapení musím souhlasit. Před deseti lety bych tomu nevěřil, dnes opravdu poznávám, že člověka, který je schopen se starat sám o sebe, je třeba si vážit, i když je v jeho chování prvek neposlušnosti vůči státu. Je to totiž výsledek racionálního poznání, že od státu se pomoci nenaděje.

J. Jurax 14.5.2013 17:30

Re: Převratný pohled

No, nevím, jestli naděje - ale když mu bude ouzko, stejně ji bude chtít a vyžadovat, neboť přece má taky nárok ... stačí jen onemocnět (zdravotní pojištění je taky daň) ...

J. Gutvirth 14.5.2013 8:19

Mastercard

Asi taky bude stějný ne?