19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Konec roamingu?

„Oběd zdarma“ neexistuje. Levnější volání ze zahraničí zaplatíme kvůli nové regulaci roamingu vyššími cenami doma. Řešením drahého volání ze zahraničí je konkurence a inovace, ne další regulace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novotny 10.11.2015 11:02

čistý trh u odvětví, které z podstaty je olygopolní?

V EU jsou v podstatě 3-4 dominantní operátoři, kteří uměle udržují národní hranice, aby vybrali o něco více, přestože si roaming účtují mezi společnostmi ve skupině. Toto přeúčtování má minimální náklady, pouze jejich dominantní pozice - a bariéra vstupu u licencovaných činností, jim to umožňuje.

To, že to přeúčtují jinde a zaplatí to domácí? Možná, ale možná to půjde na úkor jejich zisku, s vytvořeným tlakem na snížení nákladů či inovace u těch dominantních společností, které mají rozdělený trh a žijí z toho, že jim nikdo další do zelí lézt nemůže, protože licenci prostě neodstane.

No a EU chce odstranit přeshraniční bariery pro business, jako jsou třeba cla, roaming se dá chápat jako jedna z těchto bariér - podnikatel v pohraničí si musí hlídat operátora, mít dva telefony (sim).. Zbytečné náklady navíc v prostoru, který by měl být bez hranic.