25.4.2024 | Svátek má Marek


EKONOMIKA: Kocourkove, jméno tvé je Česko…

1.8.2012

Každý, kdo někdy přičichl k podnikání a zaměstnávání pracovníků na řádný pracovní poměr, nikoli na švarcsystém, ví, že mzdové listy svých zaměstnanců musí archivovat po dobu dvaceti let. A tak má každý z nás, kdo někdy někoho zaměstnával, v komoře nebo někde dole ve skříni krabici, kterou ještě pár let nesmí vyhodit.

Nikoli tak Ministerstvo životního prostředí. Jak jsem se dnes dozvěděl ve zprávách, tak se "ztratila" studie vlivu na životní prostředí stará pouhých 16 let a nemá ji ani krajský úřad. Takže krajský soud, ať už se mu to líbilo nebo ne, musel zrušit platnost stavebního povolení na čtyřkilometrový úsek D8 u Řehlovic.

Škody, které tím vzniknou, jsou nesmírné. Částka několik stovek miliónů je spíše na dolním okraji spektra škod, horní hranice by podle profesora Mosse mohla být i několik miliard. A to dokáže jeden jediný člověk nebo malá skupinka lidí.

Myslím si, že tady demokracie velmi narazila na svoje limity, protože jakési zdánlivé zájmy ochrany přírody jsou zde povyšovány nad zájmy celku. A tomu celku není vůbec nic platné, i kdyby 99,99 % jeho stavbou dotčených obyvatel bylo pro dostavbu, tak ji menšina 0,01 % nebo dokonce méně dokáže efektivně blokovat až zhatit.

Demokracie, pokud si nechá diktovat menšinami, co má dělat, tak ztrácí svůj smysl. Jeden aktivista, který se plně věnuje své škůdcovské činnosti, tak hravě "přehlasuje" i desítky či snad dokonce stovky tisíc lidí, kteří si přejí něco diametrálně odlišného.

Kromě dopravy se aktivisté nejvíce činí v oblasti energetiky. Tam to šílení vůbec nezná rozumnou míru. Aktivisté, kteří se zaštiťují nikdy neprokázanou, podvodně vzniklou a prosazovanou hypotézou o "globálním oteplení", vnucují světu svoji šílenou představu energetické budoucnosti lidstva.

Jistě, ani uhlí a ani jádro nepředstavují žádný ideální zdroj energie, to je bez diskuze. Ale jedině tyto dva typy elektráren (plus samozřejmě plynové a pod.) jsou schopny zásobovat síť v požadovaném výkonu a čase. Vodní elektrárny jsou skvělé, nezapáchají, nehlučí, ale nestačí. Vítr je v našich končinách zdrojem pouze iluzorním, který z dotací dokáže krmit kapsy svých provozovatelů, ale elektrorozvodnou síť nedokáže "nakrmit" ani náhodou.

Slunce se, díky drasticky klesajícím cenám solárních panelů, zdá jako zdroj vhodný. Ano, velice vhodný třeba pro sezónní spotřebiče, jako jsou klimatizace. Ale snad ani ten největší bloud si přece nemůže myslet, že solární elektrárny to "vytrhnou".

A "ekologičtí aktivisté" (dávám to do uvozovek, protože s ekologií nemají tyto aktivity vůbec nic společného) si ještě dovolí tvrdit, že energetická koncepce založená na uhlí a jádru v budoucnu zdraží proud a orientace na obnovitelné zdroje ho zlevní. Pokud pomineme principiální fyzikální neschopnost větrných a solárních elektráren zásobovat elektrorozvodnou síť stabilním výkonem, tak o čem asi byly a jsou diskuze o fotovoltaice?

No přece o ničem jiném než o tom, že to je uměle vytvořený tunel na legální okrádání všech občanů a podniků, protože každý z nás, kdo odebírá elektřinu, musí zaplatit tzv. "zelené výpalné", které dnes činí asi 1 000 Kč na jednoho odběratele. A to jenom proto, abychom pokryli vysoké náklady na fotovoltaiku a ještě umožnili majitelům fotovoltaických elektráren vysoký bezpracný zisk.

Takže, hluboká omluva Kocourkovským. Již dávno jsme je překonali.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem