25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Klimanáboženství nás vychází zatraceně draho

Bývaly doby, kdy v čele centrálních bank stáli ekonomové a bankéři. Banku bank vedli nejlepší z nejlepších. Potom se něco změnilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Han 30.9.2019 9:20

Paní Šichrařová píše výslovně o ZÁPORNÝCH ÚROKOVÝCH SAZBÁCH CENTRÉLNÍCH BANK. Pokud jste z článku vyčetl, že si můžete v běžné bance půjčit se záporným úrokem, buď neumíte číst, nebo jako obvykle lžete.

M. Valenta 30.9.2019 9:16

Jenom k tomu nadpisu. To klima náboženství , já tomu říkám pozdní probuzení, má snad ještě šanci zajistit mým dvěma a pěti dětem paní Šichtařové slušné životní podmínky. So geht das.

M. Šejna 30.9.2019 9:14

Langer určitě není kamarád Šichtařové. Šichtařová totiž není narozdíl od Langra hulvát, co oponentům tyká a uráží je.

Z tohoto pohledu lze sdělit, že zatímco Šichtařová tady bude psát dál, a my s ní budeme mnohdy i nesouhlasit, tak Langra brzy za jeho hulvátství odmění zákazem diskuze.

M. Šejna 30.9.2019 9:09

To by mě zajímalo, jak Vám znehodnotil Rusnok peníze jedním škrtem pera. Chcete snad tvrdit, že jste měl na účtu sto tisíc a Rusnok Vám z toho škrtnutím pera udělal jen 80 tisíc?

Zkuste to nějak podrobně rozepsat.

P. Rada 30.9.2019 9:08

Vy asi budete velice dobrý kamarád Štihlařové a podobně smýšlejících - že?

Soudím tak podle průběžného písemného vydávání na odiv svého rádobynadhledu a zároven nekritického popírání problémů.

A. Forman 30.9.2019 9:08

Nerozumí, ale to je stejně jedno, protože jestliže považuje inovačně technický talent Cimrmana za hodný následování pro postavení ekonomiky na nohy, je dostatečným důvodem k tomu, že je to opravdu prosťáček. Zřejmě ho zaujal i hornický výtah.

P. Han 30.9.2019 9:08

No jistě. Firmy inovují z důvodu tlaku a výzvy. Takže když bude dostatečný tlak ze strany státních institucí, budou firmy vyvíjet kulaté čtverečky, bez ohledu na to, jestli to jde a k čemu by byly dobré. Samozřejmě na to musí dostat dotace z kapes nás všech. Děkuji Grétě i troubům jako jste vy.

M. Šejna 30.9.2019 9:03

Tohle je tedy neuvěřitelná slátanina.

Autorka, tato proslulá ekonom-alarmistka, dnes předvedla, že makroekonomiku vůbec neovládá. Nakonec to předvádí svým ekonomickým alarmismem, kdy už 5 let předpovídá, že do 3 měsíců příjde těžká celosvětová ekonomická krize, a ono furt nic. Šichtařová je taková česká Gréta ekonomiky.

Ekonom-alarmistka Šichtařová by mohla nám čtenářům poradit, ve které bance nám půjčí na záporný úrok.

Záporné úrokové sazby jsou jen u centrálních bank, ale nejsou v běžné ekonomice. Navíc skutenčné znehodnocování peněz se realizuje hlavně na burzách nebo inflací. Na burzách si podnikatelské subjekty často kupují finance na podnikání, ale mnoho akcionářů zažilo, že si koupili na burze akcie za milion, a za deset let ty akcie byly bezcenné.

No a pokud nastane v ekonomice deflace, tak záporné úrokové sazby jsou celkem logické.

R. Langer 30.9.2019 8:56

Jediný, kdo tady ničemu nerozumí jsi ty, Zelený sedmilháři, a tvoje odkazy na vylhané neexistující problémy. :-P

P. Rada 30.9.2019 8:53

Odkazy uvádím proto, aby je mohli "semlít" ti kteří textusamém dost neporozumí. Zkuste to - ale předesílám, že takto můžete rizkovat ztrátu sebeklamu.

P. Rada 30.9.2019 8:50

Omyl. Jára Cimrman měl nesporně inovačně technický talent který pokud by byl následován mohl postavit ekonomiku této země na nohy. (Ekonomiku proto pochopitekně chápal jen jeko vedlejší produkt).

R. Langer 30.9.2019 8:37

Jim je to jedno, oni se zasmějí a jedním škrtem pera nám zase znehodnotí peníze o dalších 20 %, jako před pár lety. Jich se to týkat nebude. ;-€

R. Langer 30.9.2019 8:36

A co pozitivního nám už to klimanáboženství přineslo, ty naše malá hloupoučká UI? Drahé a dotované OZE zdroje? Drahé a dotované elektromobily? Odstavování funkčních JE a devastaci stabilní energetiky? Tohle je ta "pozitivní stimulace"? Takhle si ji představuješ? Musíš se ještě hodně učit, abys byla opravdu kompletní plnohodnotnou UI, hloupoučká. :-P

R. Langer 30.9.2019 8:32

Nelži zase, Zelený sedmilháři, vůbec nevíš, co meleš. :-P

J. Pokoutný 30.9.2019 8:23

Tak Rada už rozumí i ekonomice. To se musí Jára da Cimrman v hrobě obracet, páč do ní, co vím, nezabrousil!

P. Rada 30.9.2019 8:14

Autorka zas potvrdila, že neví která v ekonomice "bije" a proč se tak děje. Budeli dost takových kteří s penězi odtrženými od reálného krytí vytvářejí pomocí obřích investic do reklamy (jen v ČR 100 miliard ročně) umělou poptávku a spotřebu a od toho odvozené zdání prosperity - bude u nás rozčarování nad ekonomickým krachem tím větší.

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

Autorka vše svádí na Grétu a údajný tým kolem jako by malá skupinka mohla bezdůvodně cosi dokonce fyzikálně opodstatnělého změnit. Nereflektuje přitom to co se děje i naprosto nezávisle na G. v Česku. Sucha posledních let např. poslala ekonomiku dřevoprodukčních lesů nenávratně do ztrátovosti. Půdní sucho sice nyní odeznělo ale ve vrtech,studních a pramenech stále voda chybí jak nikdy. I kdyby dopady sucha u nás dál hlavně c lesích neprohlubovala kyselá depozice - tak se dříve produktivní obor lesnictví už nedokáže ve změněném klimatu vzpamatovat prostě proto, že za extrémě produktivně rostoucí smrkové porosty zde neexistuje náhrada.

Státní rozpočet bude proto od letoška muset začít počítat nejen ze zrátou desítek miliard příjmů s lesnictví ale dokonce s růstem dotací do něj. To prostě proto, že pokud by lesy v důsledku kolapsu přestaly být navíc rezervoárem vláhy mnohařádově větším jak Orlická nádrž - začne tuplovaně trpět zemědělská produkce. Tu už nyní podrývá dlohuletý pokles bonity půdy ale zatím kompenzuje pěstování tradičně suchomilných obilovin a agrotechnika postavená na průmyslově zajištěném hnojení, pesticidech, herbicidech. To vše je ale opřené o neobnovitelné zdroje a tedy s otázkou na jak dlouho. Fosforu má přitom svět jen na 30let.

Cestou s problému by snad mohla být změla lidského myšlení a přechod ke společnosti extenzivního nerůstu analogicky tak jak se to od věků projevuje v neegoistické živé přírodě.

http://denikreferendum.cz/clanek/28295-je-cas-ukoncit-zavislost-evropy-na-rustu

M. Pivoda 30.9.2019 8:07

Chybný nadpis článku.

Klimanáboženství nesouvisí s tématem popisovaných bankovních problémů.

Vězte, že Klimanáboženství stimuluje technologické inovace - a to je dobře pro všechny občany a instituce. Už 80 letech minulého století upozorňoval guru strategického managementu, M. E. Porter, že firmy inovují z důvodů tlaku a výzvy, nikoliv z pohodlnosti (complacency). Současné klimanáboženství zvyšuje tlak na inovace. Poděkujte tedy Gretě, hlupáci.

D. Mach 30.9.2019 7:33

Paní Šichtařová, vy nevíte, od kdy vedou banky politici? v době krize v roce 2008 se nabízely dvě varianty. Buď předají banky část moci za to, že do nich politici nasypou peníze a banky nebudou krizí postiženy. Nebo je státy rozdělí, část nechají zkracovat a na zbytek nechají krizi plně dopadnout. Bankéři si zvolili první cestu. A tak se dnes musí dělit o prebendy s politiky.

L. Novák 30.9.2019 4:29

Pěkně napsáno. To se Zemanovu guvernérovi ČNB soudruhu Rusnokovi líbit nebude... :-P