24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Klimanáboženství nás vychází zatraceně draho

Bývaly doby, kdy v čele centrálních bank stáli ekonomové a bankéři. Banku bank vedli nejlepší z nejlepších. Potom se něco změnilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 30.9.2019 10:02

Paní Šichtařová píše výslovně také toto:

" ... šílenosti jako záporné úrokové sazby, kdy zrůdně věřitel musí platit dlužníkovi za to, že mu smí půjčit ..."

Proto jsem se paní Šichtařové zeptal, ve které bance mi takto půjčí.

Buďto tedy Vy neumíte číst, a nebo jako obvykle lžete. :-P

P. Han 30.9.2019 11:59

"Činnosti centrální banky: Centrální banka realizuje měnovou politiku, spravuje měnu státu (s výjimkou zemí eurozóny, kde tuto roli převzala ECB), dohlíží nad činností obchodních bank (může na ně např. uvalit nucenou správu), poskytuje jim úvěry, též i licence a vůbec stanoví podmínky pro činnost obchodních bank a dalších finančních institucí. Vede účet státního rozpočtu."

Toto jsem za vás našel ve wikipedii, když to sám nezvládnete. Vlastníte-li obchodní banku, centrální banka vám půjčí. Vy budete dlužník a ona věřitel. Škoda, že to nejste schopen pochopit. Už to ale s vámi asi lepší nebude.

K. Pavlik 30.9.2019 16:53

Jen tak pro poradek. Taky nemusite verit vsemu co se pise na Wikipedii, ja jsem take neveril vsemu co psalo Rude Pravo blahe pameti.

Na vasem miste bych doporucil Wikipedii aby opravila text na: Centralni banka ma!!!! (ale nedela to). Pokud samozrejme verite ze Wikipedia neni clenem gangu ktery blbne lidi (coz si myslim ja).

J. Jurax 30.9.2019 18:08

Zagúglete si.

Ale pochybuju, že by Vám nějaká CENTRÁLNÍ banka půjčila ... :-)

P. Zinga 30.9.2019 10:00

Tak mi, pane Šejno, vysvětlete, proč mám v bance stále méně peněz..Já vím, že je to důsledek politiky Centrální banky EU, v čele s prasetem Draghim. Bylo spočítáno, že jen v Německo jsou spořitelé okradeni ročně o miliardy EU. Včetně mě. Vyvlastnění naruby...

M. Šejna 30.9.2019 10:07

Pane Zingo,

a toho jste si všiml až teď?

Minimální úrokové sazby u běžných účtů jsou pravidlem už aspoň 30 let, možná i déle. Už před 30 lety nestačily úroky u běžného bankovního účtu pokrýt ani náklady na bankovní poplatky za vedení účtu a za bezhotovostní operace.

V. Petr 30.9.2019 10:29

Těch 30 let je alespoň u nás nesmysl. To šílenství začalo skutečně kolem roku 2008!

A celou hypoteční krizi způsobily socialistické experimenty amerických Demokratů počínaje J. Carterem. Hodily bankám na krk financování své přerozdělovací politiky a banky to neustály!

M. Šejna 30.9.2019 10:33

Pane Vaňuro,

já si moc dobře pamatuji na rok 1991, kdy jsme plánovali se zahraničními investory vstup na český trh. V jejich ekonomické kalkulaci byla tehdy kolonka "náklady za vedení běžného účtu". Tehdy jsem se tomu divil a ti investoři se zas divili, že se tomu divím já. U nich to bylo běžné, u nás takto začaly banky teprve podnikat.

V. Petr 30.9.2019 10:09

Záporné úrokové sazby jsou zvěrstvo. Existuje mnoho oblastí, které lze třeba i inflačně podpořit, např. BYTOVÁ VÝSTAVBA. To ovšem vyžaduje ono příslovečné pověšení zelených na větrníky!

Mimochodem, hypoteční krize nastala "díky" socialistické představě, že na úrok od SOUKROMÉHO SUBJEKTU je jakýsi nárok. Banky byly státem postihovány za to, že přeneseno do českých poměrů, nechtějí dát úvěr někomu, kdo má bydliště v Chánově...

Mimochodem, oproti komunistické éře stouply ceny bytů v Praze STONÁSOBNĚ. Tehdy byly na pořadník, dnes na ně mladí nemají. Tehdy na to nechtěli komunisté postkytnout stavební kapacity, dnes zelení znemožňují stavbu z ideologických důvodů!

M. Šejna 30.9.2019 10:24

Pane Vaňuro,

znovu opakuji, že na záporný úrok Vám žádná banka nikde nepůjčí.

Bankovní krize začala z úplně jiného důvodu a nikoli z povinnosti půjčovat. Banky v USA totiž půjčovaly překotně a bez myšlenky samy a dobrovolně. Krize začala ve chvíli, kdy se úroky zvedly a dlužníci nebyli schopni splácet zvýšené splátky. To by ještě ale na krizi nestačilo.

Krize začala naplno ve chvíli, kdy nastal pokles cen nemovitostí. Tedy když splaskla realitní bublina. Takže jakmile nějaký dům šel do exekuce, jeho cena byla nižší, než částka, kterou na dům původně banka půjčila.

I. Schlägel 30.9.2019 10:31

Zjednodušeně řečeno by bylo dobré nezapomínat, že banky dostaly politické zadání od demokratů, že mají půjčovat i lidem, kteří nesplňovali přísné podmínky pro poskytnutí úvěru. I chudší lidé mají právo na vlastnictví nemovitosti. A banky půjčovaly.

M. Šejna 30.9.2019 10:38

V podstatě máte pravdu. Politické zadání tehdy v USA opravdu bylo.

V Česku naopak byly banky velmi opatrné a půjčovaly jen maximálně 70% odhadní ceny nemovitosti. Však tehdy také do Česka vstoupil nový pojem zvaný "americká hypotéka", kdy Vám byli ochotní půjčit i 110% z ceny nemovitosti.

Výsledek této šílenosti zvané "americká hypotéka" se pak dostavil v roce 2008.

I. Schlägel 30.9.2019 11:02

Ovšem my jme neměli českou bankovní krizi díky českým americkým hypotékám. My jsme pocítili tvrdou světovou hospodářskou krizi vzniklou mimo jiné i díky bankovnímu socialismu v USA. A dnes v Evropě bankovní socialismus dále zvesela provozujeme a oddalujeme neodvratitelné.

V. Petr 30.9.2019 12:08

Oni nadávají našim politikům, že roku 2008 opakovali, že naše banky jsou zdravé. Já si ovšem pamatuji tehdejší výrok jednoho vládního, politika, nevím už kterého, který řekl zhruba toto "Bankovní krize krize nás nepostihne, naše banky jsou zdravé. Finanční krize se ale v zahraničí přemění na krizi ekonomickou, a ta už se nás týkat bude."

K. Pavlik 30.9.2019 17:02

Pokud pisete o USA tak nemate pravdu, toto je jen takova lez na podporu bank. V USA dostalo hodne bank flastry za to ze pujcovaly tem co nemely. Ze by nejaka banka napriklad v Montane pujcila kazdemu indianovi 20 dolaru - tak to je, jak se rikalo za meho mladi, lez imperialistickych stvacu.

Jak to fungovalo: banka pujcila bezdomovci nekolik milionu a tuto pujcku pak prodala nejake mimoradne pitome evropske bance.

Toz tak.

J. Pokoutný 30.9.2019 20:51

Nevím, nevím. Když jsem nastupoval po VŠ do práce v roce 1985, bral jsem 1270 Kčs, po třech měsících už úžasných 1340 Kčs. Starší Škoda 120 stála kolem 20 000 (tj. ojetina = 15+ platu). Jediná doba, kdy byly byty levnější, byl privatizace těch podnikových po r.1990. Takže pokud si to propočítáte na současné (nikoli tehdejší) platy, nezdá se mi ta změna až taková.

P. Rada 30.9.2019 8:14

Autorka zas potvrdila, že neví která v ekonomice "bije" a proč se tak děje. Budeli dost takových kteří s penězi odtrženými od reálného krytí vytvářejí pomocí obřích investic do reklamy (jen v ČR 100 miliard ročně) umělou poptávku a spotřebu a od toho odvozené zdání prosperity - bude u nás rozčarování nad ekonomickým krachem tím větší.

https://ourfiniteworld.com/2019/01/09/2019-world-economy-is-reaching-growth-limits-expect-low-oil-prices-financial-turbulence/

Autorka vše svádí na Grétu a údajný tým kolem jako by malá skupinka mohla bezdůvodně cosi dokonce fyzikálně opodstatnělého změnit. Nereflektuje přitom to co se děje i naprosto nezávisle na G. v Česku. Sucha posledních let např. poslala ekonomiku dřevoprodukčních lesů nenávratně do ztrátovosti. Půdní sucho sice nyní odeznělo ale ve vrtech,studních a pramenech stále voda chybí jak nikdy. I kdyby dopady sucha u nás dál hlavně c lesích neprohlubovala kyselá depozice - tak se dříve produktivní obor lesnictví už nedokáže ve změněném klimatu vzpamatovat prostě proto, že za extrémě produktivně rostoucí smrkové porosty zde neexistuje náhrada.

Státní rozpočet bude proto od letoška muset začít počítat nejen ze zrátou desítek miliard příjmů s lesnictví ale dokonce s růstem dotací do něj. To prostě proto, že pokud by lesy v důsledku kolapsu přestaly být navíc rezervoárem vláhy mnohařádově větším jak Orlická nádrž - začne tuplovaně trpět zemědělská produkce. Tu už nyní podrývá dlohuletý pokles bonity půdy ale zatím kompenzuje pěstování tradičně suchomilných obilovin a agrotechnika postavená na průmyslově zajištěném hnojení, pesticidech, herbicidech. To vše je ale opřené o neobnovitelné zdroje a tedy s otázkou na jak dlouho. Fosforu má přitom svět jen na 30let.

Cestou s problému by snad mohla být změla lidského myšlení a přechod ke společnosti extenzivního nerůstu analogicky tak jak se to od věků projevuje v neegoistické živé přírodě.

http://denikreferendum.cz/clanek/28295-je-cas-ukoncit-zavislost-evropy-na-rustu

J. Pokoutný 30.9.2019 8:23

Tak Rada už rozumí i ekonomice. To se musí Jára da Cimrman v hrobě obracet, páč do ní, co vím, nezabrousil!

P. Rada 30.9.2019 8:50

Omyl. Jára Cimrman měl nesporně inovačně technický talent který pokud by byl následován mohl postavit ekonomiku této země na nohy. (Ekonomiku proto pochopitekně chápal jen jeko vedlejší produkt).

A. Forman 30.9.2019 9:08

Nerozumí, ale to je stejně jedno, protože jestliže považuje inovačně technický talent Cimrmana za hodný následování pro postavení ekonomiky na nohy, je dostatečným důvodem k tomu, že je to opravdu prosťáček. Zřejmě ho zaujal i hornický výtah.

P. Rada 30.9.2019 9:23

K věci: O Cimrmanovi se například uvádí, že jako prvý vynalezl mobilní telefon ale protože se k nikomu nedovolal tak to vzdal a šel vynalézat "výtahy"... Když ho vynálezecky posléze následoval Graham Bell - měl prý už nas vém aparátku od Cimrmana nepřijaté hovory....

Pokud by si tedy češi více vážili své inovativnosti v elektronice a navázali na svůj technologický náskok který jim vydržel od druhé světové války až do Klausovy zbožně-tržní perestrojky např před finy - mohla být dnes Tesla víc jak Nokie, Samsung... a přinášet surovinově chude zemi bez nzbytečných nároků i na energie, podstatně vyšší přidanou hodnotu jak veškeré současné automobilové montovny a průmysl dohromady.

A. Forman 30.9.2019 10:06

Panebože, to snad ani není možné, co jste za trubku.......

J. Lukavsky 30.9.2019 17:25

A místo abychom prodali Škodu Teutonům s rohama na haubnách jsme naše úžasné Š 105 mohli i nadále dodávat do Afriky - tedy na věčný úvěr. No pokud si vzpomínám tak tehdejší počítačová špica TNS počítač byl ve Slušovicích montován z dovážených mikroprocesorů. Takže Tesla = technicky slabé... se říkalo. No i s. premiér L. Štrougal přiznával, že 2% našich výrobků jsou schopné konkurence na Západě. Vono to zasejc taková sláva nebyla. J.L. end

J. Jurax 30.9.2019 18:29

Inovativnost v elektronice ... pane Rado, Vy fakt netušíte, o čem mluvíte, takže Vám nedochází, jak obrovsky jsme v tomto punktu zaostávali za vyspělým světem ...

R. Langer 30.9.2019 8:32

Nelži zase, Zelený sedmilháři, vůbec nevíš, co meleš. :-P

P. Rada 30.9.2019 8:53

Odkazy uvádím proto, aby je mohli "semlít" ti kteří textusamém dost neporozumí. Zkuste to - ale předesílám, že takto můžete rizkovat ztrátu sebeklamu.

R. Langer 30.9.2019 8:56

Jediný, kdo tady ničemu nerozumí jsi ty, Zelený sedmilháři, a tvoje odkazy na vylhané neexistující problémy. :-P

P. Rada 30.9.2019 9:08

Vy asi budete velice dobrý kamarád Štihlařové a podobně smýšlejících - že?

Soudím tak podle průběžného písemného vydávání na odiv svého rádobynadhledu a zároven nekritického popírání problémů.

M. Šejna 30.9.2019 9:14

Langer určitě není kamarád Šichtařové. Šichtařová totiž není narozdíl od Langra hulvát, co oponentům tyká a uráží je.

Z tohoto pohledu lze sdělit, že zatímco Šichtařová tady bude psát dál, a my s ní budeme mnohdy i nesouhlasit, tak Langra brzy za jeho hulvátství odmění zákazem diskuze.

R. Langer 30.9.2019 14:53

Samozřejmě, pane Šejno, vy jste skoro tak stejně dobrý ekonom, jako zdejší Zelený bolševik Rada. ;-D