19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Klaus, Kalousek, Mládek a evoluční Janeček

Zatímco např. číslo tři je v počtech číslem tři, v matematice je také číslo tři, v makroekonomice je číslo tři definováno jako dobré tři, špatné tři, úspěšné tři či neúspěšné tři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 15.3.2013 19:59

ty počty

Vážený autore.Pokles -0,6% je s hlediska matematiky růst +0,6% . Jestli Vám to nedošlo. pokles=- růst

C. Coton 15.3.2013 19:05

Když je řeč o ekonomice, zaregistrovali jste

prodej 44% ČSA za 66,5mil. Korejcům? Na ČT tomu věnovali předevčírem celých 45 sekund. V r. 1992 základní jmění firmy činilo 2,7mld. V r. 1997-2000 byla firma zisková, po NewYorku zakolísala, nicméně se otřepala a v r. 2003 byla opět v zisku. No a pak tam Špidlík šoupnul Tvrdíka, ten si nakoupil Airbusy a dostal firmu do půlmiliadrové ztráty. Po něm to Paroubek přihrál volejbalistovi Lašákovi, ten rozprodal co mohl a Dvořák to dorazil. Účetní hodnota firmy dnes: 148 mliliónů. Tunel za více než 2,5mld. ŽÁDEJTE PO ČSSD.

F. Michek 15.3.2013 13:03

To je přesné.

Pan Janeček se svým kolektivem zřejmě našel správný algoritmus, i když také netuším jeho dopady. Tedy, v tomto případě asi -- všechna čest.

Ale jeho ekonomicko-politické výpotky jsou velmi směšné, zejména, kdy je podává verbálně, bez přípravy.

M. Pernický 15.3.2013 16:26

Re: To je přesné.

Pane Michek,v jistem čase ,byla velice silná mediální kampan proti VV, pozdějí proti Dr.Rátovi, proti Okamurovi a nyní tak skoro nenapadně ,ale dosti zřetelně kampan proti pnu Janečkovi,čím to ?

F. Michek 15.3.2013 12:37

Pana Janečka počítače

počítají a vydělávají na setinách procent, to je úžasné. Až se mu to podaří vmanipulovat do ekonomiky - to teprve začne báječný život pro všechny.

J. Vyhnalík 15.3.2013 12:54

Re: Pana Janečka počítače

On pan Janeček vydělává právě na ekonomice. Mikrotransakce vydělávají na malých diferenciálech cen v extrémně krátkých časových úsecích. Je otázkou, nakolik pomáhají peněžnímu trhu k optimalizaci alokace prostředků. Osobně mám pocit, že jde pouze o jakýsi parazitní systém, který fakticky přibrzďuje toky peněz, ale třeba se mýlím a někdo mi dokáže vysvětlit, čím systémy mikrotransakcí zvyšují efektivitu systému.

B. Rybák 17.3.2013 9:38

Re: Pana Janečka počítače

Mám stejný názor. Seriózní investor (spekulant) investuje na základě znalosti věci a tím podporuje pozitivní vývoj. Kdyby si všichni účastníci burzy počínali jako pan Janeček, celá burza by "lítala" od zdi ke zdi a pravděpodobně by rychle skončila ve všeobecném bankrotu.

Od té doby, kdy pan Janeček získal vliv na pohyb nezanedbatelně velkého kapitálu vytváří sám to "rozvlnění" trhu, které pak zneužívá pro svůj zisk, což se nebezpečně podobá "loupeži" (divil bych se, kdyby to nebylo např. v USA zakázané).

Nechce se mi věřit, že by ten jeho program už nějací "chytří hoši" nepřekonali a dokonce ani tomu, že by se čas od času "krutě nezmýlil (nevyvolal bankrot pana Janečka).

Takže se obávám, že to může být úplně jinak. Že pan Janeček funguje jako "pračka" na peníze komunistických mafií, k nimž mu pravděpodobně poskytl přístup jeho otec z pozice šéfa Stokholmské rezidentury. Mladý pan Janeček si přece vesele žil v amerických kasínech v nichž se mu prý (podle něj) dařilo tak dobře, že mu do nich byl zakázán přístup. To je podle mne blábol, protože hazardní hry jsou matematicky konstruovány tak, že je prakticky vyloučeno, aby na nich někdo dlouhodobě vydělával.

V nejlepším případě je pan Janeček nebezpečný hochštapler. Nějak mi nejde dohromady, že by někdo byl skvělým programátorem a znalcem přediva vztahů na burze a zároveň úplným idiotem v politice (ekonomii).

M. Varadinková 15.3.2013 13:13

Re: Pana Janečka počítače

nevěřím, že pan Janeček opravdu něco vydělává. Myslím, že to "vydělávání" jen jen zástěrka, že skutečný zdroj jeho peněz je jinde, protože předpokládám, že je  nastrčeným aktivistou, kterého za jeho činnost někdo platí.

Podobně jako tomu bylo u Bakaly. Ten si taky jakože "vydělal", aby měl na privatizaci OKD, ale ve skutečnosti zdaleka  tolik peněz neměl (doloženo americkým soudem). Teď (po privatizaci OKD "za hubičku"  přes nastrčeného bílého koně) už samozřejmě miliardy má. A může jimi třeba dotovat svého následovníka Janečka.

Analogické to bude i s Janečkem. Jeho miliardy jsou zatím virtuální, patrně je financován těmi samými loutkáři, kteří už před dvaceti lety "založili"  Bakalu, aby skrze něho měli vliv na zdejší dění.

Prostě když budete  chodit a vykládat o sobě, že jste úspěšný miliardář, tak za něho budete považován. A  když si následně skutečně nějaké miliardy ukradnete, nikomu už to nepřijde divné, že je opravdu máte.

V. Venc 15.3.2013 14:34

Re: Pana Janečka počítače

Ad Varadinková

Dobrý komentář!

J. Kanioková 15.3.2013 18:32

Taky reálné,

a obávám se, že byl vybrán k použití jako "skutečný Havlův nástupce" a za pět let, možná za deset...

B. Rybák 17.3.2013 9:43

Re: Pana Janečka počítače

Ano. Pana Janečka (zdroje jeho financí) by měla urychleně vyšetřit kriminální policie i BIS.

J. Plíva 15.3.2013 10:58

HDP a jiné statistické výplody

ČSÚ zásobuje novináře ekonomickými indikátory a globálními ukazately a novináři je rádi používají. Krásně se s nimi dá spekulovat, kombinovat je do grafů a porovnávat s jinými. Novináři je rádi používají, protože i veřejnost je jimi zblblá. Moje stará teta nerozumí ničemu, ale s  HDP ráda argumentuje. každému se zdá, že HDP rozumí a že je důležité. Jenže je zcela zbytečné číslo - ve skutečnosti není k ničemu než k podivování a pokyvování hlavou. 

P. Lenc 15.3.2013 9:37

Pěkné.

úsměvné.Ten guláš, který jste popsal je opravdu nestravitelný.

J. Forman 15.3.2013 8:59

:-((

Proč proboha otiskli tuhle vaši slátaninu, autore, to nikdy nepochopím.

J. Vyhnalík 15.3.2013 1:47

Stagnace, mírný pokles, mírný růst

Jaká čísla, po kolikáté revizi, nebo teprve odhady? To vše hraje roli, a nakonec se jedná o pouhé indikátory a když se na ně podíváme vidíme v nejlepším případě "kladnou nulu", ale spíše "zápornou nulu" nebo dokonce pokles. Jedním slovem recese. A debatovat o tom, zda je rozdíl mezi +0,2 a -0,2 nemá smysl.

J. Kuka 15.3.2013 10:19

Re: Stagnace, mírný pokles, mírný růst

Tady jde spise o to , ze z ekonomickeho hlediska je rozdil mezi -0,1 a +0,1 mizivy . Ale novinari zase muzou rvat recese a potapime se . A to ani nekomentuji to , ze samotna zmena HDP je proste temer nic nepostihujici statistika vymyslena pro novinare (a ovcany) , kteri by slozitejsi popis ekonomicke situace nepochopili ...

J. Vyhnalík 15.3.2013 11:02

Re: Stagnace, mírný pokles, mírný růst

V Číně považují za problém "nízký růst" 8-9 %.

V Evropě si lžeme do kapsy, když diskutujeme o desetinách procenta. Je to hodně o psychologii očekávání, vypadá to, že všichni ti experti pořád čekají, až se ekonomika rozhýbe, ale jediný nástroj, který mají po ruce je pozitivní očekávání, v nejhorším ne příliš negativní očekávání.

Přitom nikdo nemá sílu říznou do těch provazů, které ekonomiku svazují. Dokud ekonomika rostla nepovažovali to za nutné. Teď se bojí, že by otřes způsobený změnou pravidel ekonomika nemusela unést. Navíc jde o to, že prostor, které mají jednotlivé vlády k dispozici je svazován direktivami EU a společným trhem s ostatními zeměmi. Některé změny by bylo tedy třeba dělat najednou v celé EU a ještě proti vůli Bruselu, takže jsou prakticky nerealizovatelné.

Typickým příkladem je podpora OZE, kdy politici zákony nutí distribuční firmy kupovat za vysoké garantované ceny elektřinu z OZE a díky tomu vznikají přebytky elektřiny, závislé na počasí. Draze vykupovaná elektřina z OZE se občas na burze "prodává" za záporné ceny a vše platí odběratelé. Místo abychom šetřili a snažili se minimalizovat náklady, kde to jen trochu jde, organizovaně s posvěcením zelené ideologie astronomicky plýtváme.

Paradoxně si plýtváním zvyšujeme HDP, protože tyto vyhozené peníze se do HDP započítají, stejně jako peníze, které domácnosti a výrobci zbytečně platí za drahé energie. Ty peníze které by spotřebitelé místo podpory FVE vyrábějících elektřinu za několikanásobek ceny z klasických zdrojů mohli utratit za něco, co skutečně potřebují a podnikatelé investovat do rozvoje podnikání, případně by nemuseli zavírat své provozy v EU a stěhovat je na Východ.

J. Kanioková 15.3.2013 18:29

Třeskutě přesné.... bohužel..