Neviditelný pes

EKONOMIKA: Když nám půjčujou…

11.6.2021

Vláda kráčí ve stopách feldkuráta Katze

Korona-nekorona, tato vláda se rozhodla dělat dluhy. Jedno, zda je krize, anebo ekonomika šlape. V rozpočtu na příští rok utrácí velké peníze a šetří drobné.

Dokazuje to návrhem rozpočtu na rok 2022, který zveřejnilo ministerstvo financí a jehož základní parametry v pondělí schválil kabinet. Ministerstvo v něm počítá s tím, že příští rok přihodí vláda ke starým dluhům 390 miliard dluhů nových.

Plánovaný schodek na příští rok přesáhne šest procent výkonu ekonomiky. Bude patrně druhý nejvyšší v historii státu, hned po letošku. Na ten je naplánován deficit ve výši 500 miliard.

Pro příští rok přitom finance s návratem covidu nepočítají. Pandemické náhrady rozpočet neobsahuje, zato kalkuluje s růstem ekonomiky o 3,7 procenta a meziročním zvýšením příjmů o sto miliard. Přesto finance nalinkovaly rozpočet, který má deficitem překonat „covidový“ rok 2020, kdy vláda skončila ve ztrátě 367 miliard.

A to v něm, jak upozorňuje ČT, chybějí vládní priority za víc než 20 miliard korun – třeba růst plateb za státní pojištěnce, anebo vyšší přídavky na děti. Zato je v návrhu zahrnut nejistý třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna dosud neschválila.

Jako Otto Katz

Jak říkal polní kurát Otto Katz, jedna z nejvýraznějších postav Osudů dobrého vojáka Švejka: To se nám hoduje, když nám lidi půjčují peníze! Vláda si také půjčuje, vydává dluhopisy. A nemá s tím problém, věřitele (zatím) nachází. Takže proč nehodovat?

Ministryně financí Alena Schillerová hodování na webu ministerstva financí vysvětluje takto: „Díky robustnosti naší ekonomiky, rostoucím daňovým příjmům a dobře mířeným evropským penězům můžeme zároveň i nadále masivně podporovat růst hospodářství a životní úrovně v zemi…“

Katz jako ministr financí by situaci patrně shrnul takto: „To se nám to vládne, když nám půjčují, když nám posílá peníze Evropská unie. Můžeme snížit daně, můžeme si držet přízeň zástupu zaměstnanců státu a platit jim víc než soukromníci, zvyšovat penze a kupovat dárky voličům.“

Ministerstvo financí návrh rozpočtu na příští rok na webu přirozeně nepokládá za hodokvas, označuje ho za „konsolidační“ a „lepší“ než ten letošní. „Lepšího výsledku hospodaření bude dosaženo v důsledku nárůstu příjmů (sto miliard) v kombinaci s nižšími výdaji státu, a to o deset miliard korun,“ píše se na webu financí.

Vypadá to, že si na financích dělají legraci. Deset miliard, o které vláda sníží výdaje na svůj provoz, v žádném případě nemůže vyrovnat ztráty v příjmech. Ty způsobí nižší daň z příjmu a zrušená daň z nabytí nemovitosti – dohromady to bude za rok víc než 80 miliard. A nemohou tento propad ani významně snížit.

Utrácíme velké peníze, šetříme drobné

Schillerová se chlubí šetrností a na webu upozorňuje: „Se stovkami úředníků se rozloučíme, například v resortu financí, který opustí 188 zaměstnanců.“

Pro impérium státních financí, pro které pracují tisíce zaměstnanců, to však žádná oběť nebude. Tím spíš, že ministerstvo s pozastavením elektronické evidence tržeb a výběru daní, které platíte při koupi nemovitosti, se části své agendy zbavilo.

Nezůstane však koza financí nakonec celá? V našich krajích bývá přece zvykem, že odcházející zaměstnanci se přesouvají na neobsazená tabulková místa.

A kolik by se vlastně ušetřilo, kdyby finance přece jen stav svých pracovníků o 188 lidí snížily? Na ministerském webu se můžeme dočíst, že o sto milionů. Takže hurá, ještě 3899 takových škrtů a máme budžet vyrovnaný!

Jenže vláda nebude jen šetřit. Stát bude v některých partiích dál kynout. Například policistů by mělo být koncem příštího roku o další tisícovku víc.

Opravdu je jich málo?

Bezstarostná jízda pokračuje

Nejvyšší kontrolní úřad ve výroční zprávě za rok 2020 upozornil, že téměř polovina navýšených výdajů státního rozpočtu nesouvisela s pandemií covidu. Rostly zejména náklady na sociální oblast i na provoz státu.

Vláda jednoduše využila pandemie k tomu, aby nemusela přiznat, že její příjmy dlouhodobě nestačí na její výdaje. A nemusela státní finance reformovat. Schodek se hodil na covid a Andrej Babiš (s pomocí ODS) vesele nakupoval zaměstnance za nižší daň z příjmu a spolu s ČSSD penzisty za prémie k důchodům.

Návrh rozpočtu na příští rok, který mimo jiné počítá s růstem nereformovaných a neudržitelných důchodů nad zákonem stanovenou mez, ukazuje, že vláda se v této bezstarostní jízdě chystá pokračovat.

Cílem ANO a ČSSD zjevně není udržitelný rozpočet. Cílem je udržet se u moci v několika příštích letech. A tomu se zkrátka podřizuje a obětuje vše, včetně státních financí.

Převzato z magazínu Finmag.cz se souhlasem redakce



zpět na článek