19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdy bude líp

Král je mrtev, ať žije král! Pandemie je zapomenuta, teď je tu válka! Ekonomika dotrpěla pro pandemii, teď bude trpět pro válku!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 6.3.2022 12:43

Toto je jen jedna část problému. To druho je grýndýl, bezrůstová ekonomika, ale dokonce i "znalostní ekonomika," pokud je spojena s likvidací průmyslů. Čína dnes vyrábí více oceli, než celý ybývající svět dohromady. Služby žádné hodnoty nevytvářejí, Centra pro studium demokracie a kultury tuplem ne!

J. Moravec 6.3.2022 8:31

“... štěstí již nemá mít ten, kdo si je vydobyde a zaslouží, ale ten největší ubožák, který je nejvíc chce a potřebuje.”

A blížíme se k nastolení nejspravedlivějšího světového řádu. “Každému podle jeho potřeb”.

Kupředu levá. Komunismus = budoucnost lidstva.

D. Uhlár 5.3.2022 20:48

Příživníci a jejich pasáci z neziskovek takové řeči nikdy nepřipustí. A přitom stačí nazývat věci pravými jmény: třeba kdo nepracuje, i když by mohl, a chce podporu - ten je žebrák.

J. Brunner 5.3.2022 20:23

R^R^R^

J. Janotová 5.3.2022 13:26

" Že doktrína potřebnosti na úkor zásluhovosti je špatně a dokud se jí nezbavíme, nemůže být líp."

Do kamene tesat. Dokud si neuvědomíme, že nejbližší pomocnou ruku má každý na konci vlastního ramene a že slovo "nárok" nemá v našem slovníku místo líp nebude

J. Jurax 5.3.2022 21:25

R^R^R^!!

V. Petr 6.3.2022 12:27

R^R^R^

K. Nový 5.3.2022 8:58

Není pravda, že vláda nemůže nic dělat.

Vláda může:

- zrušit emisní povolenky

- zrušit zákonné požadavky na výrobky - povolit vysavače s vysokým výkonem, žárovky, auta bez ohledu na neškodnou produkci CO2, bez povinnosti spousty zbytečných asistentů (Favorit jezdil i bez nich), zrušit dotace na OZE, ...

- zrychli povolování staveb, tím že zamezí neziskovkách blokovat povolování staveb na roky

- zrychlit soudní řízení

- zrušit povinnost prodávat a nakupovat elektřinu na burze v Lipsku

To všechno vláda může.

Asi by se dostala do konfliktu s evropskou komisí, ale musí si rozhodnout, zda chce dělat něco pro občany ČR nebo spekulanty v EU.

P. Dvořák 5.3.2022 10:32

Vláda může všechno, co vykřikovali její členové, že udělají, když ještě nebyli ve vládě.

Nebo že by vykřikovali, i když věděli že nemůžou? 8-o No toto!

L. Hančar 5.3.2022 13:29

Vláda se ale chová, jakoby s nějakými příštími volbami, respektive s odlišnými výsledky těchto voleb už vůbec nepočítala. Je to hloupost tohoto ( chuťově Pražského ) výběru, nebo něco důležitého nevíme?

V. Kain 5.3.2022 15:08

To vše vláda může ano může, ale ne ti, kteří dnes ve vládě jsou.Tato zaprodaná parta proti Buseli nepůjde.A také v podstatě nic neřeší.Jo řeší jak pomoci Ukrajině jednou humanitární pomocí a podruhé pistolemi,puškami,kulomety a děl.náboji.Co je na tom pravdy,že Brno uvolnilo 100 městských bytů pro uprchlíky?

J. Jurax 5.3.2022 21:29

Ano.

Ale nazelenalá a eurohujerná vláda to neudělá. Dostala by se do konfliktu s Evropskou komisí. Za to jí občané ČR nestojí.

K. Filip 6.3.2022 10:53

Také si myslím, že tohle národní vláda může udělat, ale mi máme servilní vládu bruselských prdelvlezků.

M. Mucha 5.3.2022 7:41

Dobře paní Šichtařová R^

B. Rudolf 5.3.2022 7:34

Přemýšlel jsem o tom, proč paní Šichtařová píše to, co píše. Zatím jsem nalezl tato vodítka (odkazy): Šichtařová vytáhla v putinovském stylu proti zahraničním agentům – Forum24 Projev na konferenci Rhodos Forum 2015, Hotel Aldemar Amilia Mare, Kallithea, Rhodos, 11. října Z angličtiny přeložil Filip Šebesta. - PDF Free Download (docplayer.cz) Miloš Kadlec, Manipulátoři.cz: Neziskové organizace – kremelská inspirace Trikolory a „odborníci“ Mach a Šichtařová - Romea.cz

Zdá se, že paní Šichtařová prostě obdivuje Kremelský způsob kapitalismu.

J. Stehlik 5.3.2022 8:14

Ano . Také to tak vidím .

F. Kusák 5.3.2022 8:15

A v čem? To jen vy vidíte svět jednoduše. A položte si otázku, proč mohl Západ tak dlouho vydržet se svou absurdní politikou extrémního zadlužování. Tady nejde o schvalování nebo nějaký obdiv k Putinovi, tak jednoduché to není. Proč bychom vůbec měli obdivovat nějakou agresi? A proč zrovna paní Šichtářová říká věci přímočařeji a jasněji než dřív. Tak asi proto, že i naše myšlení se musí změnit. Vnucovat světu naše vidění a pak natahovat ruku a brát od něj, a pokud možno za mrzký a inflací znehodnocený peníz vše, co neumíme nebo nechceme vyrobit, to je právě ta absurdita. Jestli se vám to nelíbí, pracujte, vymyšlejte, podnikejte, ale hlavně se držte zásady, že kecy nemám cenu.

B. Rudolf 5.3.2022 8:47

No skutečně to není tak jednoduché, že když někdo patřil do kroužku Václava Klause, že by to znamenalo že nutně píše samé nesmysly. Ale když někdo píše nesmysly a pak se ukáže, že patří do kroužku Václava Klause, tak je tento fakt možným vysvětlením zmíněné kvality psaní.

F. Kusák 5.3.2022 9:05

Dokážete si představit, že někdo nepatří do žádného kroužku. Nebo si snad myslíte, že když respektujeme fyzikální zákony, tak patříme do kroužku no třeba Prof. Kulhánka. Už ty vaše argumenty jsou nebezpečné a ukazují na deficit respektovat svobodný a rozumně zdůvodněný názor.

B. Rudolf 5.3.2022 9:45

Což takhle uvést kroužek přátel pana Lysenka.

F. Kusák 5.3.2022 10:27

Zase vám nerozumím. Kdo by se měl hlásit do kroužku přátel pana Lysenka, jestli myslíte toho tzv. agronoma. K jeho metodám se nevyjadřuji, nerozumím tomu, ale obecně jsou zřejmě pavedecka. Ale jak souvisí ekonomická věda s Lysenkem, to fakt nevím.

B. Rudolf 5.3.2022 10:40

Víte, já si myslím, že mezi námi jde o nedorozumění. Níže jsem napsal své věcné výhrady k textu paní Šichtařové.

A tyto výhrady nejsou úplně triviální. Její text bych možná v jiném kontextu nepovažoval za tak špatný. Ale v kontextu světa, ve kterém žijeme, a současné situace je chybný a škodlivý.

Nechce se mi k mým výhradám znovu vracet. Pokud vás zajímá, jak jsem to myslel, zkuste se podívat na dva moje příspěvky krátce za sebou, které jsem napsal kolem páté hodiny ranní.

K. Šubrt 5.3.2022 14:22

Pikorova je neco jako Klaus v sukni ......v celem rozsahu

P. Diviš 5.3.2022 15:49

Zaplať pánbůh za to. Představte si, že by blbla jako vy ...

P. Diviš 5.3.2022 15:54

Paní Šichtařová obdivuje kapitalismus ̶n̶e̶d̶o̶j̶e̶b̶a̶n̶ý̶ zeleným i jiným socialismem (ten mimochodem není ani v tom Kremlu, ten ̶n̶e̶d̶o̶j̶e̶b̶a̶n̶ý̶, tam ho je prasí jinak).

Pokud jste to v jejích textech neobjevil, je to z neznalosti ekonomických zákonitostí, nebo jen z vaší averze k dotyčné a vašemu příklonu k tomu socialismu?

B. Rudolf 5.3.2022 18:37

Své věcné výhrady k jejímu textu jsem popsal hned ráno zhruba kolem páté hodiny ranní. Nechce se mi k nim znovu vracet. Je to na delší debatu.

Ale pár slov přece jen řeknu. Pokud vše v rámci možného "dobře dopadne", pak jsme na začátku brutální ekonomické války s Ruskem. Psát v této situaci o tom, že příčinou našich budoucích ekonomických problémů je naše přílišná ohleduplnost vůči těm ekonomicky neúspěšným může jenom člověk zbavený soudnosti. Skutečnou příčinou našich ekonomických problémů v minulosti bylo to, že ho rozkrádali právě mnozí z těch ekonomicky úspěšných. A paní Šichtařová do toho ještě volá: "Příliš tyto lidi omezujeme."

Mezi našimi vrcholnými politiky a byznysmeny je příliš mnoho lidí zkorumpovaných Ruskem, Čínou, ale asi i některými farmakologickými giganty.

Budeme mít velké ekonomické problémy a budeme muset je zvládnout. Ale tentokrát budou mít objektivní příčiny. Při jejich řešení nelze dát všechnu moc do rukou těm bezohledným a zkorumpovaným.

P. Diviš 5.3.2022 20:51

Paní Šichtařová (a já také) se prostě domnívá, že není dobře, když bezohledným a zkorumpovaným ještě pomáhá stát svou mocí. Což se v případě přílišné státní regulace děje vždy.

Ekonomicky neúspěšným by měla pomáhat dobrovolná charita, ne stát na základě nárokovosti. To vede k velkému zmnožení "ekonomicky neúspěšných", čtěte líných.

D. Uhlár 5.3.2022 20:52

Ekonomicky úspěšní většinově nerozkrádali, nebylo jim to třeba. Rozkrádali většinově ekonomicky neúspěšní s přístupem k veřejným penězům. Jinak zdanění práce a výdělku je u nás extrémně vysoké, tedy podnikající a pracující se nemají tak dobře, jak tvrdíte. Lidé bez ochoty pracovat, kteří ze svého žebrání učinili nárok, ti nás stojí příliš mnoho a bere se to těm prvním. A nemluvím o důchodcích, aby bylo jasno.

B. Rudolf 5.3.2022 21:17

Asi pod pojmem rozkrádání nemáme na mysli totéž. Já tam zahrnuji i takové věci, jako jsou záměrné způsoby vymáhání dluhů, které z původně tisícové částky (nebo i menší) dělají částky statisícové, někdy i vyšší. Často šlo o záměrné neinformování dlužníka za účelem snížení pravděpodobnosti, že dluh splatí včas. Z mého hlediska jsou to sprosté krádeže, z vašeho hlediska možná (to nemohu vědět) průchod spravedlnosti.

Přiznám se, že tam, kde se mají řešit věcné problémy a současně jde o věci, které mohu alespoň zčásti posoudit, často narážím na orgie nekompetence. Není důvod považovat za schopné nekompetentní lehkoživky a usnadňovat jim cestu.

Exprezident Klaus se na konci svého "panování" dopustil svou abolicí něčeho, co je velmi blízké vlastizradě. Zastavil stíhání aktérů rozsáhlých ekonomických zločinů. To byly ti schopní a úspěšní.

Teď vstupujeme do období, v němž z podstaty věci budeme mít velké ekonomické problémy. A volání po bezohlednosti a tvrdosti s tím, že pak bude lépe, rozhodně není na místě.

D. Uhlár 5.3.2022 21:55

Zásluhovost není tvrdost, nýbrž nevyhnutelná nutnost. A to právě proto, že se blíží ekonomické problémy. Nebude dost zdrojů na udržení armády černých pasažérů.