25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kdo potřebuje ruský plyn

V souvislosti s ukrajinskou politickou a ekonomickou krizí se také logicky vynořuje téma ruského plynu a evropské závislosti na jeho dodávkách. Operuje se tu se spotřebovaným množstvím, uvádějí se procenta ruského plynu, které spotřebovává ta která evropská země, a výsledkem zpravidla je konstatování výrazné ekonomické závislosti Evropy na ruských zdrojích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Gellner 2.5.2014 1:36

Re: Zaostal

nemáte pravdu

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekonomika_Ruska#mediaviewer/Soubor:Russian_economy_since_fall_of_Soviet_Union.PNG

I. Gellner 2.5.2014 1:32

Re: Můj milý aktivisto Rambousku

Souhlsím s vámi, že Rus nám vytěžil (zcizil) hodně uranu, a také, že stojí za úvahu ho těžit dál. Jsem pro energii z jádra, i za dostavbu Temelína.

Nicméně, ruská armáda udělala za několik posledních let obrovský pokrok, zvládla přechod na brigádní systém, a Šojgu to korunuje. Nevidět to, znamená strkat hlavu do písku.

M. Stuchlik 2.5.2014 1:28

Re: Zaostal

Rusko bude za 10 let buď po celé Evropě, pokud naši politiku bude utvářet proruská pátá kolona, nebo tam bude nadále teror a bída tak jako teď za cara Putina.

M. Stuchlik 2.5.2014 1:26

Re: Můj milý aktivisto Rambousku

těmi onucemi bych si nebyl tak moc jist být vámi. Plyn se dá nahradit v celé Evropě jádrem. A přesto, že nám rusi  ukradli uranu za stovky miliard dolarů v ČR jej máme ještě na pěkných pár let dost. Jen je potřeba nedovolit zeleným sabotérům a jiným ruským poskokům kecat nám do energetiky.

V. Kún 2.5.2014 1:25

Zaostal

No na to, v jakém stavu zanechal po sobě Rusko Západem tolik oslavovaný a vážený demokrat Jelcin, dokázalo Putin až téměř nemožné. A stačilo mu k tomu deset- dvanáct let.

Takže si spočítejte, pane Rambousku, kde bude Rusko za dalších deset let.

I. Gellner 2.5.2014 1:22

Re: Můj milý aktivisto Rambousku

f) pokud tvrdíte, že Rusko nedělá kromě těžby plynu nic, sdělte také, že podobně jsou na tom i jiné obdobné státy. Norsko například. Co vyrábí norové? Nebo SAE? Nebo Alžírsko, Nigérie?

I. Gellner 2.5.2014 1:18

Můj milý aktivisto Rambousku

a) bezpečnostní síly zdaleka "neodčerpávají třetinu příjmů"

b) armáda nemá s onucemi společného nic (přečtěte si článek p.Fištejna - ten se snaží tvrdit opak)

c) břidličný plyn je v Evropě chiméra. Je prostě hloubš a frakování je natolik problematické, že i bojovně naladění Poláci začínají házet ručník do ringu

d) hovoříte-li o ohlí, mluvíte o věci,, o které nevíte vůbec nic

e) to byste asi koukal, kolik zkapalněného ruského plynu už začíná jít zadem do Japonska

M. Stuchlik 2.5.2014 1:09

Re: Základní omyl

Bezpečnost vždy něco stojí. Ale energetická nezávislost na Rusku je prostě nutností. Už proto je potřeba dostavět Temelín - ale ne rusama.

Průzkum břidlicového plynu systematicky celoevropsky sabotují rudozelené ruské loutky a pomoci médii totálně zmanipulované většiny obyvatelstva.

J. Vyhnalík 2.5.2014 0:36

Základní omyl

Každý zdroj je nahraditelný, ale ne za stejnou cenu. Názorně to vidíme u OZE, které produkují elektřinu za násobky cen, za které to dokáží JE a přitom jsou kritický závislé na počasí, denní a roční době. Naše životní úroveň je přímo úměrná tomu, kolikrát můžeme znásobit vlastní fyzickou výkonnost svalů využíváním jiných energií a to je nepřímo úměrné cenám těchto energií.

Pokud by EU myslela náhradu zdrojů vážně, už dávno by probíhaly po celé Evropě průzkumy těžitelnosti břidlicového plynu.