18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kde se vezmou peníze na ráj v daňovém ráji?

Od státu do firem s domicilem v daňových rájích proteče až 30 miliard ročně. Vlastníci těchto firem získali za posledních pět let asi 153 miliard korun ze státních zakázek a dalších 38,5 miliardy pak mířilo k anonymním společnostem, jejichž původ nelze rozkrýt.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Maňhal 15.10.2013 17:55

Veřejné zakázky

A co kdyby zakázky hrazené z veřejných fondů nepodléhaly zdanění, na druhou stranu by cena byla automaticky nižší o cca 20%? Firmy, které jsou registrovány v ČR a splňují další podmínky, jako např. vyjasněnou vlastnickou strukturu, by příjmy z těchto zakázek nemusely danit. Možná by se ušetřilo na všech stranách... Těm ostatním firmám by se asi nevyplatilo se o takové zakázky ucházet. Dostaly by méně peněz a ještě by je musely zdanit - i když v ráji.

A možná by to šlo rozšířit i na další. Například státní zaměstnanci by nebyli zdanění, ale jejich plat by byl úměrně nižší již v základu.

A jinak se samozřejmě také přimlouvám za nižší míru zdanění.

J. Balcar 15.10.2013 21:16

Re: Veřejné zakázky

Nesystémové...

D. Maňhal 16.10.2013 0:04

Re: Veřejné zakázky

Aha, vy preferujete danit to, co bylo nabyto z daní? Systémové...

M. Prokop 15.10.2013 12:20

"Aby fungoval efekt daňových rájů, k tomu je samozřejmě nutné funkční zajištění, slušná podpora a spolehlivá spolupráce se státní politikou."

A hlavně musí existovat "daňové peklo".

Přiznávám, že mé myšlenky se pohybují spíše u odstranění daňových pekel, to by zřejmě zlikvidovalo i daňové ráje.

Úředníci a politici to neudělají nikdy.

V. Vaclavik 15.10.2013 14:32

Re: "Aby fungoval efekt daňových rájů, k tomu je samozřejmě nutné funkční zajištění, slušná podpora a spolehlivá spolupráce se státní politikou."

Trefil jste hrebik na hlavicku. Autorka trefila svuj palec a zaradila se mezi prumerne nadavace na pomery, kteri v tom plavou a o ceste ven z toho nemaji ani potuchy.

V. Vlach 15.10.2013 18:30

Re: "Aby fungoval efekt daňových rájů, k tomu je samozřejmě nutné funkční zajištění, slušná podpora a spolehlivá spolupráce se státní politikou."

úředníci : denní výkaz práce, co a v kolik co dělal - podle toho ohodnocení. Věsměs mrzské.....

politici : pouze jako koníček po práci. Tečka. Stejně jako akvaristika, filumenie ši potulná filosofie...

V. Novák 15.10.2013 11:10

A co třeba takto - firma bude podléhat ochraně (policejní, protipožární, vojenské atd.) tam,

kde odvádí daně.

Když firmu někdo okrade, zdefrauduje jí penize, zatopí ji velká voda atd atd - nechť se s důvěrou obrátí na patřičné orgány Kajmanských ostrovů...

M. Prokop 15.10.2013 12:21

Re: A co třeba takto - firma bude podléhat ochraně (policejní, protipožární, vojenské atd.) tam,

To bych bral. Jsou důvěryhodnější.

V. Vlach 15.10.2013 18:35

Re: A co třeba takto - firma bude podléhat ochraně (policejní, protipožární, vojenské atd.) tam,

Kajmany, stejně jako Seychely, jsou zemičky pod 100procentním vlivem bankéřů, iluminátů - jsou to přece jejich bývalé kolonie, členi britského společenství národů!

P. Götze 15.10.2013 10:50

RE

Pani autorka a ji podobni bytaky uz konecne měli o vecech prmyslet i z druhé strany a sice ze protidanovym rajum je ta opacna strana, danove peklo. Jestli on ten utek firem jinam není spis utek z chaosu danoveho pekla do nejakeho stabilního prostředí. Například zminovane Nizozemsko. Vycitat firmam utek do NL, to si mozna muze dovolit autorka, která zrejme zadnou firmu nemá a tudíž jen teoretizuje o problemech podnikaelu v ceskem "pravnim" prostředí.

V. Novák 15.10.2013 11:12

S tím by s dalo souhlasit. Když se podnikatel 31.12 doví,

jakou bude platit příští rok DPH, je to na mašli.

Nebo na Holandsko...

V. Mlich 15.10.2013 7:48

Je tu ještě jedno řešení

Tak prosté, až se divím, že nikoho nenapadlo. Nastavit i u nás daňové sazby tak, aby firmy nebyly nucené utíkat do daňových rájů, ale naopak, aby si zahraniční firmy dělaly matky u nás a odváděli sice dle sazby nižší, ale objemem větší částku do našeho rozpočtu. Stejně jako u spotřební daně z PHM.

K. Frauknecht 15.10.2013 8:06

Velmi prosté :-)

Bohatě by stačilo, kdyby se vrátili ti "naši".

Zase jste byl rychlejší :-)).

V. Novák 15.10.2013 10:32

Kypr - náš vzor!

...

V. Vaclavik 15.10.2013 15:23

Re: Je tu ještě jedno řešení

Dneska se to tu jen hemzi spravnymi postrehy.

Jinak jine to taky uz napadlo, jenze nejsou politiky u moci a ani se s takovymi napady politiky stat nemuzou, lid by je nevolil. Nas lid jsouc dukladne stadni totiz nerad vystrkuje krk ze stada, zde stada Unijniho, navic spolkl i s udickou tu pohadku (kterou mu nasi intelekutalove vypraveli v mladi kazdou noc pred spankem) o zlych sobeckych individuich, kteri netahnou za stejny provaz se vsemi ostatnimi za lepsi zitrky, ale staraji se predevsim o sebe...

Dane jsou u nas vysoke a zvysuji se i pres jasne tlumici efekt na jejich vyber, protoze kam bysme (bychom pro juraxe) dosli, kdybysme (pro juraxe kdybychom) se pak meli lip (pro juraxe lepe)? To prece kalouskovska krestanska moralka nemuze dovolit, aby nebyla krev, slzy a plac vsude, kam oko dohledne. Jine ospravedlneni je, ze ''nechas-li ohrat prsticek, vlezou jezinky dovnitr uplne'', cili zmirnime-li dane, bude jich holota platit jeste mene, podle lidoveho moudra, ze s jidlem roste chut - zde chut odvadet jeste mene, nez predtim.

V kazdem pripade prece nelze pripustit, aby se v praxi ukazalo, ze na tech pravicovych myslenkach prece jen neco je. Kam bysme (bychom pro juraxe) prisli s takovou svobodomyslnosti, jen do pekel vecnych.

J. Balcar 15.10.2013 6:53

Jednoduchá otázka:

Co je pro nás lepší? Šroubovat eurohujersky daně nahoru na a živit politiky, jejich kmotry a podržtašky, nebo být daňovým rájem, to jest zemí s rozumnou daňovou zátěží?

I. Schlägel 15.10.2013 7:33

Re: Jednoduchá otázka:

Není podstatné, co je lepší pro Vás, je podstatné, co je lepší pro politiky.