24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kde může škrtat Stanjura?

Nová vláda je pod tlakem: musí hledat úspory naléhavěji než jakákoli jiná před ní v novodobé historii země. Důležitější než hon za letošními škrty ve výši 80 miliard však bude rozvážná a odvážná proměna rozpočtu na rok 2023.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 27.1.2022 9:19

Jestli si Kovanda myslí, že ty jeho návrhy něco řeší, tak je úplně vedle. A to vůbec nebere v úvahu tragicky vliv Zeleného údělu, inflace, splátek dluhů apod.

R. Meišner 27.1.2022 8:56

autor je snílek a fantasta--jediné co se podařilo snížit, bylo sebrání slev dětem a důchodcům na jízdném ( bo ti se nemají jak bránit) --úspora činí něco přes jednu miliardu ( slovy jedna miliarda) ---na nic jiného si nikdo nenechá sáhnout (vsadíte se, autore?)--viz stravenková lobby--takže asi tak vypadá celá ta slavná úspora. 8-o

V. Mokrý 27.1.2022 6:26

Tam, kde by měl škrtat, tak tam rozhodně nebude, bohužel !!

Politici a jejich strany, státní správa/úřednictvo.

J. Moravec 27.1.2022 5:54

“Naše veřejné finance nebyly a nejsou v žádném rozvratu, jak někteří stále omílají, takže ač situace bezesporu naléhavá je, nějaký čas ještě máme.”

To je tedy novinka. A co nato “někteří”?

P. Hatina 27.1.2022 2:14

Řidit se pan Stanjura těmito radami, tak dovede ten stát k bankrotu ještě rychleji ;-D

Když to vezmu postupně, třeba zdravotní pojištovny nejsou vůbec státní. Privatizace části? České pošty a Českých drah by sice přinesla něco za prodej (ale to se roztočí za pár dní), ale pak by musel doplácet soukromým provozovatelům o to víc za jejich služby. V případě těch dotací, tady je nutné si uvědomit, že řadu z nich se právě propláci z EU. Čili, pokud je stát nebude poskytovat, tak je taky nedostane proplacené z EU, čili finanční úspora velká nula.

No a ten závěr, "..omezení slev jízdného spíše symbolický krok, avšak „halíře dělají talíře“ a je třeba někde začít." Ono by skutečně bylo smutné kdyby u podobných opatření vláďa začala a skončila, a jen tím naštvala lidi ale neušetřila skoro nic.

V. Mokrý 27.1.2022 6:23

R^

F. Svoboda 27.1.2022 9:32

Na dřevěných pravítkách, která v I. republice rozdávala Městská spořitelna v Třebíči byl napsán tento text : z milimetrů jsou metry, z kapek řeky a z haléřů jsou tisíce !!!

F. Svoboda 27.1.2022 9:35

Samozřejmě souhlasím s p. Pivodou ( níže ), že výnosy jsou velice důležité, dokonce i důležitější. Obě opatření však musí být prováděna souběžně !!!

P. Hatina 27.1.2022 10:10

Právě, doporučuji ke zhlédnutí tu doslova kultovní scénu v bance v muzikálu Mary Poppins.

Kde napřed pan Banks zpívá dlouhý part o tom co píšete, "..z kapek řeky a z haléřů jsou tisíce", ale když pak chce malý Michael vrátit od banky tu dvojpenci, co si tam uložil, tak se o ní s pokladníkem porve, jak ten jí už pevně drží. A když to viděli ostatní klienti, co se asi stalo??;-D

L. Netolická 27.1.2022 11:57

Osm miliard nás stojí slevy, to nejsou peníze?

P. Hatina 27.1.2022 13:39

Tedy, nevím co počítáte do těch 8 miliard - jestli ne jenom to přilepšení co udělal před pár lety Babiš pro důchodce a mládež.

Ale celkově jsou ty dotace mnohem vyšší, jak u Český pošty, tak u veřejné dopravy. U tý veřejný dopravy na to doplací jak stát, tak regiony,města, obce,.. nedá se svítit. Bez těch dotací by to žádnej dopravce na řadě tratí vůbec nedělal. Prostě by to zrušil a šel dělat jinej byznys..No a lidi z těch lokalit by se pak nedostali nikam, ani do práce, děti do škol, k doktorovi, atd...

M. Pivoda 27.1.2022 0:33

"Nová vláda je pod tlakem: musí hledat úspory naléhavěji..."

Hledají se úspory nikoliv výnosy.