19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 16.11.2007 9:40

Na skuhrání jsme mistři

Všechno není tak černé, ekonomika se rozvíjí, koruna posiluje, příjmy rostou. Jen aby to ODS nezkazila !

Mlsoun 15.11.2007 20:20

Skvělé!!!

Výborně a lapidárně řečeno!!! Měli by si to naši politici a termiti ze Sněmovní namnožit a povinně před spaním si v tom číst, měli bychom si to číst několikrát denně všichni!!!

Kotas 15.11.2007 17:26

Kazdy spas neco stoji

Perfektne vystizeno. Neni co dodat. Bohuzel mnoho obcanu CR si tuto zalostnou pravdu, presne popsanou v clanku autora, nedokaze priznat. K jejich skode. Po letmem precteni nekolika prispevku se vzdy ptam, jsou ti lidi opravdu tak blbi (DDT a spol.), nebo nebo to jsou ignoranti?!

Karim 15.11.2007 16:25

Autor spatlal vse dohromady, se silnou korunou se absolutne myli......

..titmo padem je ze clanku obecne skuhrani ve stylu skuhrejme na vsechno a na cokoliv.

Silna koruna nevychovava podniky k lenosti, naopak je nuti k uspornym opatrenim, vyssi efektivite, vyrobe s vyssi pridanou hodnotou, atd atd. 

Autor se zrejme rozhodl, ze kdyz uz zacne skuhrat, vezme vsechno smahem. Se silnou korunou se ale poradne seknul. Proti posilovani CZK lze tezko neco rozumneho delat. Samozrejme by slo potopit menu za cenu vyssi inflace atd, ale to je dost nebezpecny recept a nakonec by se to nelibilo ani "pracujicim", ani investorum.  

mobrules 15.11.2007 20:52

Re: Autor spatlal vse dohromady, se silnou korunou se absolutne myli......

Mám podobný pocit, že tady připravovala kočička s pejskem dort. Ale mám pro autora zásadní připomínku - STÁT JE FIRMA? Odkdy resp. měla by být? No tak pak je logické chování - firma maximalizuje zisk - je to dobré pro majitele potažmo pro zaměstnace (většinou) ale pokud se tak chová stát , tak to může být dobré pouze pro určité zájmové skupiny. Prostě silnější bere a stává se nám z toho - což pěkně vidíme- pro určité lobby dojná kráva. Pokud chceme mít ze státu firmu pak se nedivme....... nezdá se Vám, že ta firma má navíc pěkné schopnosti např. linkovat si zákony tak jak jí vyhovují apod. Tu zvýhodňuje toho a tu zas onoho, tu znevýhodňuje toho a onoho, mění si v pohodě pravidla. Samozřejmě ve "veřejném " zájmu resp. v zájmu veřejného blaha. 

DDT 15.11.2007 13:52

Chybí tomu hlava, pata, obsah, forma

dál postrádám jasnou myšlenku o co autorovi vlastně jde, nevím jaké navrhuje řešení, textu chybí jakákoliv argumentace. Rovněž bych ocenil, kdyby se autor snesl z nenapadnutelné obecnosti a svoje názory konkretizoval. Zřejmě jde v textu o to, si typickou českou cestou zanadávat, to snad nemá Neviditelný Pes zapotřebí publikovat.

vládík 15.11.2007 12:28

Dobné poznámky

1. Průměr je jen jeden. Jedná se o přesně definovanou matematickou (a tedy i statistickou) veličinu. Neexistuje "typický průměr", či "typický průměrný plat". Možná jste měl na mysli medián (těžko asi modus).  

2. Na 600 € určitě nedosáhne 80 % obyvatel (jako na průměrný plat nedosáhne většina obyvatel nikdy na světě).  Je potřeba říct, že již téměř sto let ekonomové vědí, že životní úroveň nelze posuzovat mechnicky (kurzem) přepočeným nominálním příjmem. Kdyby se úroveň udávala v $, vzrostla by v ČR od roku 2000 víc než 2x.  Jen díky změně kurzu.

3. Dotované cizí investice. Jak jsou dotované z našich peněz?  Zpravidla jsou "odpuštěny" daně z příjmů. Jenže v čem je prodělek? Ony by ty daně byly zaplaceny, kdyby podnik neexistoval? Výdělek vidím: Daně placené subdodavateli (ze zisku, který by bez těch subdodávek nebyl), daně z mezd (které by bez těch podniků nebyly vyplaceny), spotřební daň z pohonných hmot (spotřebovaných podnikem i subdodavateli).  Snížení sociálních dávek a dávek v nezaměstnanosti.    To jen, abychom mluvili o "obou stranách mince".

/dev/null 15.11.2007 19:47

Re: Dobné poznámky

To je pro liberarne-konzervativni (taky pelny nesmysl, ze?) volice nejmenovane strany prilis slozite :-P Daleko jednodussi a pochopitelnejsi je zvanit o dvou zahranicnich investorech, kteri pres pobidky zkrachovali :-D

Stredocech 15.11.2007 12:02

Sice nemáme ropu ani zemní plyn, ale pokud bychom se dokázali

zbavit zelených. můžeme postavit několik dalších Temelínů a vydělávat na elektřině. Každý, kdo nepodřizuje svou ekonomiku ideologii získává konkurenční výhodu.

vládík 15.11.2007 13:40

Re: Sice nemáme ropu ani zemní plyn, ale pokud bychom se dokázali

Jistě. Jen je třeba zvážit velikost rizika. Zvýšený zisk je vždy jen za zvýšené riziko.  Nechci se přít, jak je riziko veliké. Určitě však je nenulové. Takže před křikem triviálných závěrů méně triviální rozvahy.

Emil XX 15.11.2007 17:52

Re: Re: Sice nemáme ropu ani zemní plyn, ale pokud bychom se dokázali

Zisk lze získat tak, že programově odmítneme dělat ideologicky motivované kraviny. Jediné riziko plyne z naší schopnosti či neschopnosti nakopat příslušné ideology okovanou botou.

Např. obstrukce kolem dálničního obchvatu Plzně stáky miliardu. Vláda schopná těm obstrukcím zamezit by tu miliardu mohla např. rozdat na důchody.

Pytel 15.11.2007 11:40

varování?

Pan ekonom v článku kohosi varuje. Ale koho sakra? Nabídka poptávka - když vláda nabídne ke koupi dluhopisy, tak proč je banky a investiční fondy kupují? Pročpak? Tam, kde je dlužník, tam nutně musí být i věřitel. Je to vztah vpravdě dialektický, jeden bez druhého nedá ránu, jeden druhým pohrdá. Jestliže se tedy "vláda" zadlužuje, tak stejnou míru "viny" na tom mají naše ctihodné banky a investoři, před kterým nás však pan ekonom v článku doufejme jen zapomněl varovat.

Neznalci nad tím může rozum stát, proč to všechno? Odpověď je jednoduchá: Poté, co v Česku po roce 1990 zůstala hora nikomu nic nedlužících lidí (pracujících sami na sebe, na své děti, důchodce, pár socialistických úředníků a politiků), tak zde vzniklo ohromné "zadlužovací pole". Dokonce ještě dneska nás slovutní ekonomové hájící čest bank ujišťují o tom, že zadluženost českých domácností není tam, kde by podle nich správně měla být - jako na západě - až po uši. Takový zadlužený pracující je vynikající věc, protože živí nejen výše jmenované, ale už i stádo mezinárodních bankéřů a velkých varujících ekonomů.

Počítače, internet, mobily? Že zvýšily produktivitu práce? Délka pracovního dne je však pořád 8 hodin (a liberální žvanilové by určitě chtěli svých svobodných 16 hodin). To také zvětšuje "zadlužovací pole", je třeba na něm zasít a pak sklízet!

libero 15.11.2007 12:45

Re: varování?

Pán je neliberální žvanil, nebo jen nechápe smysl slova liberální?

Pytel 15.11.2007 14:53

Re: Re: varování?

Pane Libero, vysvětlete prosím čtenáři smysl slova liberální!

A já vám pak vysvětlím, jak to jde dohromady s šestnáctihodinovou pracovní dobou (nebo to řeknu hned: delší dobu už nelze z člověka dostat, chcípl by. Kůň chcípne už po desetihodinové pracovní době. Pokud dostane zaměstnavatel "svobodu" stanovovat svým zaměstnancům pracovní dobu, tak to přirozeně dožene až do krajnosti, protože pokud by to neudělal, tak jeho konkurence ano. V rozvinuté průmyslové zemi nemá masa pracujících možnost se živit jinak, musí tedy příjmout podmínky, které ji zaměstnavatelé nadiktují)

Schumacher 15.11.2007 16:30

To není tak jednoduché.

Zaměstnanec je pro jiného zákazník, spotřebitel. Na spotřebovávání spousty produktů je třeba čas. Bojem o čas zaměstnanců a současně  spotřebitelů si zaměstnavatelé konkurují.

jirka.s. 15.11.2007 17:04

Re: Re: Re: varování?

"V rozvinuté průmyslové zemi nemá masa pracujících možnost se živit jinak, musí tedy příjmout podmínky, které ji zaměstnavatelé nadiktují)"

Ze kterépak stránky Komunistického manifestu, jsi právě citoval, ty obale na brambory?

Pytel 15.11.2007 17:43

Re: Re: Re: Re: varování?

To, že to beze zbytku platí pro "masu" pochopitelně neznamená, že to platí pro jedince. Tak nějak cítím, že byste mi to Jirko rád vložil do úst a pak to strhal jako volovinu.

jirka.s. 15.11.2007 18:04

Re: Re: Re: Re: Re: varování?

Proč bych měl cosi komusi vkládat do úst? Bylo to tebou řečené,lépe, napsané? Bylo! Tož, proč já bych se měl snažit o nějaké vkládání do úst. Já spíše tak nějak cítím, že ti možná došlo, co jsi to napsal za koninu! Nebo nedošlo?

Honza42 15.11.2007 18:06

Re: Re: Re: Re: Re: varování?

To platí pouze v případě, že "masou" rozumíte pitomce, kteří ani nevědí za který konec se drží koště. Ti opravdu musí přijmout jakékoliv podmínky. Jsou totiž téměř bezcení a na trhu práce mají téměř nulovou hodnotu. Prostě zaměstnanci si kladou podmínky odpovídající jejich ceně. A cena se smlouvá se zaměstnavatelem na trhu. Nikdo nemá navrch. Je to rovný souboj.

I-Worm 15.11.2007 11:33

Nechce se mi věřit, že by 80 procent lidí

dosáhlo na průměrný plat. Na jednoho s dvojnásobkem průměru je zapotřebí dvou s polovinou průměru, aby se to vyrovnalo. Těch dvacet procent s podprůměrným platem toho moc nevytrhne...

jock 15.11.2007 10:35

Astone

Astone, vyhoď Hruštince, vždyť to je karikatura ekonomického analytika.....takového šaška by vyhodili z VŠE za minutu

Ocelin 15.11.2007 9:57

Autor to nedotáhl,

Nízké úrokové sazby, levné peníze a jejich nadbytek je pro slabou ekonomiku jed.

Ještě zapoměl na největšího škůdce prosperity hospodářství, nízkou nezaměstnanost. Jinak takovou křeč jsem dlouho něčetl.;-D

janabok 15.11.2007 10:37

Re: Oceline, něco Vám prozradím:

Nabídka a poptávka po kapitálu je vyrovnávána úrokovými sazbami, což by se též dalo nazvat jako cena půjčeného kapitálu. Lidé jsou úmyslně strašeni velkými úrokovými sazbami a bohužel jim není vysvětlováno, že pokud jsou úrokové sazby drženy uměle příliš nízko, dochází přirozeně k redukci úspor, tedy půjčování; výsledkem je, že se na jedné straně zvyšuje poptávka po kapitálu, na druhé straně se jeho reálná nabídka snižuje.

Nízký úrok tak lze udržet pouze za cenu nového přílivu peněz místo úspor - sice to vytváří iluzi většího množství kapitálu, ve skutečnosti dochází k politice trvalé inflace - následky snad netřeba zmiňovat. Dříve či později se úrokové sazby stejně nakonec zvýší, neboť příliv "nových" peněz ve skutečnosti sníží jejich kupní sílu...

pochopil? ...

www racek 15.11.2007 12:21

Re: Re: Oceline, něco Vám prozradím:

predikce infalce na příští rok, tedy kolem 5 %, ale rozhodně není způsobena nízkými úroky a přebytlkem peněz. to má za příčinu úplně jiné důvody, takové přírodní ... ostatně, přebytek peněz v naší ekonomice je stále velký ...

Ocelin 15.11.2007 14:36

No a ještě mi vysvětlete,

zda mluvíte o úroku pro toho kdo půjčuje nebo o úroku pro toho kdo si půjčuje, když už mi děláte výklad o ceně kapitálu...někde vám to značně nesedí...

Ladislav N. 15.11.2007 17:41

Re: No a ještě mi vysvětlete,

???8-o Jakpak s tím souvisí marže obchodníků s úvěry?

Xury 15.11.2007 9:14

Pel mel

Upřímě řečeno na takový blábol snad byla škoda prostoru. Vždyť vy si autore sám v tom článku odporujete. Na jedné straně hovoříte o prosperitě a na druhé, že slabé hospodářství dusí silná koruna. Jednak vaše představa, že je ČNB schopna s kurzem něco podstatného udělat, měla padnout už v roce 1997, kdy se ji snažila naopak udržet nahoře.Jinak pokud by koruna slábla, a to zvláště proti dolaru, jak by se vám líbil benzín třeba za 35-38 korun? Mimochodem podnikatelům by nelíbil zrovna tak. Nemluvě o tom, že cena naší elektřiny by byla pro zahraničí ještě lákavější a pro tuzemce ještě vyšší. To co píšete o zadlužování státu je sice pravda, ale máte asi tak pětileté zpoždění.Mimochodem ony zmiňované instituce jsou už zrušené nebo před zrušením.

Jinak je opravdu ten váš příspěvek snůška canců bez ladu a skladu.

gerontusinza 15.11.2007 9:02

Pane Hruštinec ano, o tom to v tomto státě je......

Jen by bylo vhodné to rozeslat našim poslancům a přetisknout by to měli všechny deníky jako zvláštní vydání....... Ještě bych rád připomenul prosté rozkrádání tzv privatizací (nekup to za ty prachy když ti děláme cenu). Tam vznikly a vznikají další ztráty.....;-(

DS 15.11.2007 8:52

exekutoři

Exekutoři s jejich neomezenou mocí a možností při dluhu desetitisíc zabavit majetek za statisíce budou v brzké době nejbohatší vrstvou obyvatel u nás.Až nebude co zabavovat občanům a podnikatelům,pak se vrhnou na stát,dnes už jsou to obce.A opět je to skupina nedotknutelných jako soudci a prokurátoři a běda vám,když se budete proti jejich zvůli bránit.To se na vás vrhne celé jejich společenství včetně tak zvaného prezidenta Exekutorské komory

F2 15.11.2007 9:06

Re: exekutoři

Zcela odlišný pohled na exekutory mají věřitelé. Vy asi dlužíte, i když normálni je nedlužit :-)

PS Exekutory a revozory nemám osobně vůbec rád