20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Kapitalismus předluženého spekulanta

Vzhledem k tomu, že „nové“ peníze natisknuté centrální bankou dnes nekončí u širokých mas, ale u spekulantů, kteří si je půjčují za rekordně nízké úrokové sazby a nakupují za ně akcie, akcie „logicky“ rostou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 9.7.2021 17:28

No v poslední době jsem s paní Šichtařovou občas nesouhlasil, ale s tím tisknutím peněz co nikomu pracovitému nic dobrého nepřináší s ní zdá se budu souhlasit.

Jen bych dodal. I dobře fungující feudální společnost může lidem nakonec přinášet víc než špatně složený kočkópes. Dnešní doba zdá se nevhodně spojuje prvky liberální anarchie se socialistickými zásahy do ekonomiky. Výsledek je obohacování se na úkor druhých (nejen rozkrádáním dotací) neefektivnost a obohacování neschopných ale podlých (v klasickém liberalismu byli ti podlí alespoň schopní).

J. Stehlik 9.7.2021 18:29

Feudální prostředí je o vrchnosti . Běžní lidé klidně at hladoví (oni se narodí další) . Naopak kapitalismus je o spotřebě a tu vytvoří nejlépe masy . Viz. třeba fordova pásová výroba a dostupné konzumní zboží (láce) .

Feudální společnost nezajímá pokrok , protože nejsou duležité náklady . Naženete hromadu nevolníku na práci a ti ji udělají .

V. Církva 9.7.2021 21:24

To jsem neměl na mysli. Nakonec byl feudalismus dobově opodstatněný. Většina průmyslu bylo zemědělství a protože ještě nebyl na světe Samuel Colt měli obyvatelé ochránce pána rytíře co se o ně staral ("staral"?), jak pěkně nedávno popsal pan Kelichbar. S ideálním hodným pánem který věřil v Boha a dobrým hospodářem to mohlo fungovat i dost dobře.

Ono totiž v ideálním stavu, s ideálními lidmi může fungovat jakékoliv zřízení skvěle, je jedno jestli je feudalismus nebo komunismus.

A to jsem měl na mysli. Tak jako tak dnešní socialistický liberalismus nefunguje proto, že je v něm systémová chyba, ale i proto že lidstvo neuznává etické hodnoty.

M. Pivoda 9.7.2021 15:09

Dvě dobré zprávy ohledně ekonomiky (i ekonomie)

1. Významný ekonom techno-optimista (věřící v tzv. umělou inteligenci) předpovídá velký růst produktivity. Již brzy! His prediction: We’re at the beginning of a productivity boom driven in large part by the adoption, however painfully slow, of artificial intelligence. ... a productivity J-curve that is characteristic of many general purpose technologies (think electricity or the steam engine). For some time—it took several decades for electric power—a new technology has little impact on productivity and perhaps even causes a dip as companies make necessary investments; then it takes off. ... the US and many other rich countries are at the point in the J-curve where productivity is headed up sharply with a very long run of future growth.

2. Naštěstí, všichni ekonomové nejsou padlí na hlavu. ... It sounds pretty basic; it’s the ideas, stupid! But understanding how knowledge and ideas are created and shared is not easy. ... “The hypothesis here is that knowledge capital is an important missing link in understanding productivity performance.”

D. Bowman 9.7.2021 15:44

To zní jako Pinker.

AI už má za sebou původní hype a vize jsou poněkud střízlivější.

Přelomová technologie vznikla naposledy před nástupem sociálního státu, institucionalizace vědy a sešněrování univerzitního vzdělávání a vysokého zdanění v 70. letech.

Po tzv. peer review apod. už DNA, mikročip, maglev, laser, quantum field theory, Apollo apod. jsou posledními mohykány vědy a přelomových objevů. Od té doby se to jen graduálně plácá.

M. Pivoda 9.7.2021 16:00

Gartnerova křivka pro umělou inteligenci (AI) je uvedena zde:

https://www.gartner.com/smarterwithgartner/2-megatrends-dominate-the-gartner-hype-cycle-for-artificial-intelligence-2020/

M. Pivoda 9.7.2021 16:12

Specifický český průběh podpory oboru české/moravské umělé inteligence (AI) mohu doložit já osobně:

Přístup k AI matematika doc. Václava Poláka silově podpořil nejprve komunista Jozef Lenárt (na doporučení Vladimíra Mackrle) a ten přístup se začal počítačově programovat na Slovenské akademii věd.

Projekt AI doc. Poláka v Česku definitivně poplivala Jeho Magnificence Jiří Zlatuška (posudek z června 1990).

Já, který se snažil dělat byznys aplikaci toho Polákova přístupu, jsem byl vyhozen z VUT Brno v září 1991 (dle psané výpovědi: "z důvodu nadbytečnosti").

Třicet let o tom nesmím promluvit v současné české demokratuře.

D. Bowman 9.7.2021 14:43

"Lék" je připraven. Jmenuje se Stakeholder "Capitalism" z dílny WEF pod názvam Great Reset.

Je to de facto NeoFeudalismus. Současné špičky se zabetonují v pozicích a dle jejich infografiky, vy 'Nebudete vlastnit nic a budete šťastní' ve jménu boje proti změnám klimatu, rasismu, sexismu apod.

K tomu se dá velice jednoduše dojít právě tou inflací. Ta okrade všechny, co by chtěli spořit a nakonec si za ty nově natištěné peníze takovej BlackRock a Gates koupí všechnu půdu i akcie. Budou vlastnit většinu planety a pasují se do role globálních faraónů. Poddaní budou rádi za dávky z farańovi sýpky, budou bydlet v unibuňkách a žrát brouky.

M. Pivoda 9.7.2021 14:57

Cituji z internetové stránky: Shareholders versus Stakeholders. Kdo jsou a proč se o ně zajímat?

Termín shareholder je překládán jako akcionář. Pojem stakeholder označoval dočasného držitele peněz nebo majetku v oblasti práva a hazardu. V současné době je termín používán v managementu a marketingu a zahrnuje všechny zainteresované strany, které mají jakoukoliv vazbu s podnikem - dodavatelé, odběratelé, zaměstnanci, management...

Stakeholdery můžeme dělit na vnitřní a vnější. Vnitřními jsou zaměstnanci, manažeři či vlastníci. Vnějšími jsou pak zákazníci, dodavatelé, obchodní partneři, věřitelé, ale i lidé žijící v okolí firmy. Stakeholdeři očekávají od firmy férové jednání a dodržování zákonů. Problematika stakeholderů má větší význam pro firmy s velkým množstvím zaměstnanců, pro firmy prodávající své produkty a služby koncovým zákazníkům.

Analýzy zainteresovaných skupin nám napoví, jak s kým zacházet. K identifikaci potřeb je možné využít matici vlivu a významu. Proměnou zůstává fakt, že negativní nebo pozitivní přístup se promítne do konkrétních důsledků až s určitým zpožděním, které někdy může trvat i řadu let.

D. Bowman 9.7.2021 15:35

Problém je identifokovat, kdo jsou ti stakehoders, co je v vlastně v jejich zájmu a jejich výše zainteresovanosti (podíl risku apod.).

Podle WEF to bude prakticky tak, že nějaká partička vydá politické zadání a to se bude přes různá NGO, nasazená ve správních radách korporací, realizovat. Typická Fašistická direktivní ekonomika. Soukromé vlastnictví je pouze na papíře.

Takže vlastně vše řídí velmi úzká oligarchie a hodně pochybuju, že oni sami se majetku zřeknou. Takže nakonec typický feudalismus. Člechta vlastní a rozhoduje, kdo s kým a za kolik. Poddaní dřou bídu s nouzí.

M. Pivoda 9.7.2021 15:55

Odlišné vysvětlení pojmu "stakeholders".

Například to, že Václav Havel (na doporučení Rudé Rity) kdysi vsadil na ekonoma Václava Klause, nakonec pocítili všichni čeští občané. Nejen voliči ODS. Takže těmi "stakeholders" se stali úplně všichni čeští občané.

D. Bowman 9.7.2021 18:32

Pokud vím, tak Klaus jako fanda Míly Friedmana byl spíš za Shareholder Capitalism. Tam si o firmách rozhodují podílníci s jasnou zodpovědností, nikoliv dosazení byrokrati od nějakého Klause Schwaba.

A pokud z WEF uděláme globálního ministra financí a půmyslu, tak to ti všichni stakeholders dopadnou tuplem zle.

Iluze, že nějakdo může řídit firmy ku všeobecnému prospěchu obyvatelstva, je hojně rozšířená. Už i syndikalisti a korporativisti jako Mussolini si to mysleli. Obvykle to ko končí korupcí a šlendriánem.

M. Pivoda 9.7.2021 18:45

Já jsem níže jen vysvětloval, co znamená pojem stakeholder. Je to někdo, kdo má něco v sázce - i když mu to nepatří jako akcionáři (shareholder).

A pokud jde o českou historii, ne všichni občané-voliči si uvědomovali, co svým hlasem zvolili. Ano, určitě změnu chtěli, ale nedomysleli, co co to pro ně osobně (coby stakeholdera) bude znamenat.

D. Bowman 9.7.2021 19:33

No já Klause za nějakou úplnou tragédii nepovažuju. Mohl se řídit Friedmanovou radou a bránit zkupování ze zahraničí ale to by asi neustál, nehledě na to, že by to stejně místní majitelé střelily tak jako tak.

A tak hlavně si ho lidi aspoň zvolili, ať už je to jakkoliv pofidérní proces. To co se na nás řítí z Davosu se nikoho ptát nehodlá a vyvlastní nás to všechny.

I. Schlägel 9.7.2021 14:21

Kapitalismus se nám postupně mění ve standardní socialismus v moderní IT verzi. Kdo chce kam...

P. Kubáč 9.7.2021 12:06

Dovedu si docela dobře představit, že současná finanční nerovnováha skončí občanskými válkami, znárodňováním, dělnickými radami, lidovými soudy. Stačí si současný vývoj v USA a EU protáhnout do 50. let 21. století...

Daleko lépe by mi však dělalo, kdybych si uměl představit způsob přechodu současné nerovnováhy do kapitalismu 50. let 20. nebo dokonce 19. století.

J. Nevrkla 9.7.2021 9:55

Z toho jednou bude obrovská krize a následné politické změny se snad nedají domyslet.

K. Pavlik 9.7.2021 1:26

Osobne si myslim ze tech predluzenych spekulantu zase tak moc neni. Oni potrebuji aby jim nekdo pujcil penize- ne ze by to neslo pujcit si 100 % ale rozhodne to banky nepujcuji kdekomu. Tez si myslim ze budoucnost je dost inflacni - kde kdo nevi co s penezma a casem to bude must resit (nebo umre a utrati to dedicove).

J. Lukavsky 9.7.2021 8:10

"kdo nevi co s penězma" tak nakupuje či vylepšuje domy, nakupuje zahrady, byty, obrazy, zlato, šperky..... peníze ztrácejí smysl neb to budou jen a jen natištěné papírky. Ale doláče se dosti drží, což je divné. J.L. end

L. Písařík 9.7.2021 10:45

Ale můžete též spořit mongolské tugríky - měna jako měna. Taky směnný rubl by nebyl špatný, zeptejte se Klause, jak jsme na něm v 90tých letech "vydělali".;-(

L. Novák 9.7.2021 11:47

O té "výhodnosti" směnitelného rublu by mohli spíš vyprávět komunisti...:-P

L. Písařík 9.7.2021 11:49

Komunisti by mohli, ale neměli moc na výběr. To až za Klause jsme prodali "výhodně" nejen ruský dluh ale i zlaty poklad.

L. Novák 9.7.2021 14:01

To jsou naprosté blbosti. "Zlatý poklad" byl k ničemu, jenom "zlaté harampádí", které zabíralo prostor. Měna krytá zlatem už neexistuje 100 let. A že jsme byli věřiteli mnoha zemí komunistického "tábora míru" z nichž se dluhy prakticky vymáhat nedaly, má na triku komunistická éra a její na hlavu padlá politika, ne Klaus.

L. Písařík 9.7.2021 14:57

Vysvětlete tedy, proč se zbavovat zlata, když jiní ho naopak kupovali a hlavně co si za ty peníze republika pořídila? Pokud se týká ruského dluhu, mohli jsme třeba léta kupovat plyn se slevou. Jste ekonom A- nebo obchodník?