19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: K budoucnosti Evropy

Pokud máme shrnout události roku 2019 s pravděpodobným přesahem do roku následujícího, patrně se nevyhneme následujícím tématům: brexit, hospodářské zpomalení v Německu a mohutný nástup ekologické agendy v EU.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 4.1.2020 0:07

Pravdu má (repektive bude mít) ten, kdo vyhraje v konkurenčním střetu.

Ideologie a politické strany do toho nepleťte, prosím.

L. Novák 4.1.2020 14:15

Proboha, co to zase melete za blbosti? 8-o

V. Církva 3.1.2020 18:49

Bohužel nám ekonomové popisují stav, ale nepřiznají, že i jejich liberální dogmatismus je příčinou neutěšeného stavu.

Jinými slovy, ekonomika potřebuje jednak svobodu a vnitřní konkurenci. a v tom je dnes Čína bez gendrových kvót a obrovských podpor nefachčenků napřed. Dále je jasné, že pro svobodný mezinárodní obchod je třeba aby všechny strany respektovaly pravidla. Pokud Čína pravidla neuznává, není to vyvážený trh. A navíc má Čína pravdu. Oslabená Evropa svůj trh a svoje firmy musí ochraňovat. Kolik čínských firem dnes koupili Evropané? Pak už by se Evropa jen vrátila o 30 let zpátky k svobodě slova i ekonomiky a mohla by díky ní Čínu opět porazit.

Kdyby byla Čína před 30, 40 lety blbá jako Evropa, bohaté konglomeráty z USA by je před lety zkoupily. Teď to dělá Čína se Západem.

M. Pivoda 3.1.2020 22:53

Konkurence uvnitř čínského trhu je velmi krutá: vítěz totiž bere vše. Na druhé straně to bezohledné prostředí (bez patentové ochrany) urychluje čínské inovace.

L. Novák 4.1.2020 6:36

MaŠíBl a agent STB Pivoda sem zase musel na*rat ty své bláboly...

V. Církva 3.1.2020 18:11

Je to statistika a ta kulhá. Evropa proti USA nemá problém s technologiemi ale s obchodem (je pravda, že kapitalizaci pan Kohout zmiňuje). Co se týká Západu versus Čína, jde pak o krizi liberalismu. Západ přesunul veškerou výrobu a know-how do Číny.

To na co si USA ještě hrají pak nejsou technologie ale obchod a především výhoda plynoucí ze setrvačnosti politického, jazykového, obchodního leadera světa.

Pan Kohout tu nezmiňuje jaké to technologie USA má. Co se týká skutečných technologií, USA mají jen Microsoft s OS který upadá. Snad google se svou technologií prohledávání, mapami a operačním systémem Android a Apple. Pak Teslu a muskův kosmický výzkum, jenže tam už nejsou před Němci resp. Rusy. Co se týká s/w, ani Evropa ani Číňani nepoužívají svůj operační sytém, ne proto, že to neumí, ale protože jde o kompatibilitu s velkým počtem uživatelů což tak jako USA snadno nastartovat nešlo.

Spíš než o technologie mají USA firmy obchodní. Ekonomové zaměňují termíny a třeba v článku Evropa: Sen se rozplynul Bloomberg zmiňuje jako technologické firmy Facebook nebo Amazon. To jsou firmy s technologickým know-how asi takovým jako Coca Cola. Třeba s/w Facebooku je naprosto příšerný. Jsou to obchodní(reklamní) platformy. Jejich síla a peníze je založena i na originálním obchodní záměru, především ale na velkém bohatém trhu mluvící jedním anglickým jazykem, pak jistě měli nekompromisní taktiku a obchodní strategii kterými překonali soupeře (málokdy kvalitou). Z toho pak mohli expandovat do celého světa.

To zároveň ukazuje jak by to EU měla řešit. Spoluprací a vytvořením multijazyčných platforem, ale hlavně podporou vlastních firem a obchodníků. Vytvořit evropský operační systém a potlačit americký, vytvořit evropský facebook a potlačit americký, potlačit Amazon, a napálit cla na alibabu to by řešit šlo. I zdaněním a cly neevropských firem. Především ale evropským patriotismem. Číňané svoje firmy podporují, zahraniční potlačují a ekonomicky rostou.

D. Mach 3.1.2020 17:21

Tak tady jsem se v autorových úvahách úplně ztratil. Evropská ekonomika je zastaralá, ale ekologické nasměrování by jí mohlo uškodit, takže raději nic neměnit a udržovat jednu z nejzastaralejších ekonomik světa. No docela zajímavý závěr pana ekonoma. Myslím, že ve škole by s tímto konceptem od zkoušky vyletěl.

P. Staronový 3.1.2020 17:29

A vy máte nějaké zkoušky na porozumění textu?

D. Mach 3.1.2020 17:34

Jo, maturitu!

J. Juráš 3.1.2020 23:04

Ta zjevně nestačí.

V. Petr 3.1.2020 17:38

Evropská ekonomika je sice zastaralá, ale rudozelené šílenosti mohou způsobit katastrofu, nebývalých rozměrů!

D. Mach 3.1.2020 17:55

Nebo také můžou nakopnout evropskou ekonomiku k nebývalým úspěchům. Nerad bych se dočkal doby, až sem budeme dovážet zelené technologie z Číny, na kterou teď nadáváme, jak je špinavá.

O. Uživatel 3.1.2020 18:10

Uživatel požádal o vymazání
V. Církva 3.1.2020 18:17

Pozdě, a to je právě ten problém. Současný politický tlak na redukci CO2 v Evropě jednoznačně nahrává Číně, která je díky know-how a kapitálu, který Západ Číně "vnutil" připravena. Evropa ne. To co popisujete by tak možná mohlo fungovat jen za podmínky, že Zelené dotace by dostávaly jen výrobky s nulovým nebo minimálním podílem čínských technologií a firem.

Jenže tak socialistický liberalismus nefunguje. Takže Gréta nám cpe komunismus nejen ekoteroristický ale i čínský.

J. Juráš 3.1.2020 23:04

Ehm ... máte tedy za to, že ekologické směřování je jediným možným směrem ekonomického rozvoje? Že ekologické blbnutí jediné má potenciál odstranit ekonomickou zaostalost? Pozoruhodné ... :-)

M. Pivoda 3.1.2020 14:26

Kohout ve svém článku sdělil větu, kterou považuji za vůbec nejdůležitější pro naší (evropskou) budoucnost. Totiž: "... Německu i Evropě téměř kompletně unikla revoluce v informačních technologiích. ..."

Postrádal jsem proto v Kohoutově článku nějaké "poučení z krizového vývoje". Nenašel jsem v článku nějaký "Soubor opatření".

P. Han 3.1.2020 15:29

Nenašel, postrádáte... Pořád vám chybí politbyro, kterým pan Kohout není.

J. Svoboda 3.1.2020 15:53

že je něco blbě dovede říct i trouba.

Pěkný den.

P. Han 3.1.2020 16:15

Někteří troubové, jako třeba vy, dokážou i neříct nic a podepsat se pod to.

P. Staronový 3.1.2020 17:31

Nemáte pravdu!

(je podepsán NAD tím!)

:-P

M. Pivoda 3.1.2020 16:25

Kohout sdělil: "... Německu i Evropě téměř kompletně unikla revoluce v informačních technologiích. ..."

1. A do toho stavu jsme se (my Evropané) dostali proto, že fungovala, nebo naopak nefungovala Neviditelná ruka trhu?

2. A jakou má šanci má Evropa se z toho nezáviděníhodného stavu dostat? A jak? Například to nejhodnotnější, co v Evropě v poslední dekádě vzniklo, firma Deep Mind (https://en.wikipedia.org/wiki/Demis_Hassabis), to obratem koupila americká firma Google.

J. Svoboda 3.1.2020 16:39

Co do toho matláte neviditelnou ruku trhu, co s tím má společného?

P. Staronový 3.1.2020 17:32

Neviditelná ruka mu nenasypala zrníčko, tak nenávidí ji a ekonomy (ti pravděpodobně zjistili, že se Pivoda nevyplatí).

M. Pivoda 3.1.2020 17:48

Pro J. Svobodu: Zde v diskuzích je Evropa často kritizovaná, že je příliš socialistická.

Takže já se ptám, zda do toho nezáviděníhodného stavu (nekonkurenceschopnosti ve strategicky nejdůležitějším odvětví), se Evropa dostala tak, že ji někdo socialisticky dirigoval, nebo naopak tím, že v Evropě rozhodoval o všem trh (Neviditelná ruka trhu).

Kdo tedy nese zodpovědnost za současný neutěšený stav? Kde tedy můžeme hledat nějakou strategii na budoucí zlepšení.

V. Církva 3.1.2020 18:31

Tak je pravda že přírodní zákonitost funguje tak, že silné firmy posilují a slabší jsou jimi překonávány (dovedeny ke krachu) v lepším případě zkupovány. Deep Mind šel pod google naprosto logicky, protože potřeboval silného globálního partnera. Pak bych s Vámi souhlasil že pokud chceme mít vlastníky technologických leaderů v Evropě, meseli bychom tak jako Číňané svůj trh, firmy a kapitál chránit.

Jinými slovy Evropa by se mohla zmátožit, pokud by si z Číny vzala (jakkoliv neliberální a socialistickou) ochranu vlastního trhu, ale i vnitřní konkurenci a dravost (naopak silně kapitalistickou). Na druhé straně by se Evropa musela vrátit k svobodě (slova a bez gendrových kvot a jiných omezování ekonomiky) a likvidaci dotací tam kde způsobují nedostatečnou konkurenci a korupci.

Pak by měla na Čínu i USA.

J. Svoboda 3.1.2020 21:45

Pane Pivodo, já žasnu nad vašimi názory a nevím, co s tím. Jediným vysvětlením pro mne může být to, že jste hluboce zamrzl s Filipem v komunizmu. Zbývá jen otázka, je-li to pro peníze, nebo z blbosti.

M. Pivoda 3.1.2020 22:48

Pro J. Svoboda: Na moji otázku mezitím lépe než vy odpověděl V. Církva 3.1.2020 18:31. Ten pán do byznysu a konkurenceschopnosti vidí lépe.

P. Han 3.1.2020 23:51

Zatímco vy jste neodpověděl na otázku pana Svobody.

J. Svoboda 4.1.2020 10:55

Že by pan Církva byl taky komanč? Ten tomu určitě musí rozumět lépe!

P. Staronový 3.1.2020 23:44

Za takovéhle nesmysly by nikdo neplatil. Takže odpověď je jasná.