20.4.2024 | Svátek má Marcela


EKONOMIKA: Jsme jako černí pasažéři, protože nemáme šrotovné?

8.4.2009

Němci a Francouzi zavádějí šrotovné, ale to – jak každý vidí – pomáhá spíše české Škodovce a rumunské Dacii. Podle ČSSD se chováme jako černí pasažéři a měli bychom také zavést šrotovné, abychom Němcům jejich dotování ulehčili. Ne, nejsme černí pasažéři. Spíš se Němci a Francouzi chovají hloupě a my z toho máme výjimečně užitek.

Německo, Francie, Slovensko a další země zavádějí módní sociální dávku, šrotovné. Paradoxem je, že tyto vlády pomáhají z peněz svých daňových poplatníků léčit nezaměstnanost nikoliv u sebe doma, ale v jiných zemích, včetně České republiky.

Podle ČSSD bychom ze solidarity k Němcům měli zavést taky šrotovné. Jak uvádí místopředseda ČSSD Bohumil Sobotka, „Vláda...se v této věci chová jako...černý pasažér. Ačkoli má Česká republika jako významný výrobce automobilů a automobilových součástek evidentní užitek ze zavádění šrotovného v okolních zemích, sama se na tomto efektivním protikrizovém opatření odmítá rozpočtově podílet. Uprostřed hluboké hospodářské krize je takový postoj ostudný.“ (zdroj)

ČSSD navrhuje šrotovné 25 tisíc korun. Prodá-li se ročně sto tisíc aut, stálo by nás to 2,5 miliardy. O 2,5 miliardy by se pak nakoupilo méně jiných věcí, jak jsem psal v jiném článku. Takže naší ekonomice by to nijak nepomohlo.

My nenutíme Němce, aby si kupovali české škodovky. Pokud jim na jich nákup vláda Angely Merkelové přispívá, je to jejich hloupost. My můžeme německým daňovým poplatníkům jen sarkasticky poděkovat. Hloupý, kdo dává, hloupější kdo nebere. Pokud příště Němci vymyslí, že se mají jejich občané stavět na hlavu, bude chtít ČSSD, abychom se také stavěli na hlavu?

PetrMach.cz

Autor je předsedou Strany svobodných občanů