24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Jedna velká blamáž

Neslavný konec konference o snížení emisí skleníkových plynů v jihoafrickém Durbanu je dobrou příležitostí podívat se znovu na dosavadní výsledky boje proti globálnímu oteplování. Začněme doma. Česko loni dosáhlo osmiprocentního podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů, ovšem za cenu nesmírně nákladné podpory výkupu elektřiny z fotovoltaických elektráren.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bezouška 19.12.2011 9:56

ta blamáž je ještě daleko větší

protože autor z nějakého důvodu vynechal zcela zásadní  a (možná jen zatím) neodstranitelný problém zelené energetiky. Ona má totiž účinnost podstatně nižší než 1, což přeloženo do srozumitelnějšího tvaru znamená, že na jednotku zelené energie je nutno vynaložit více než jednotku energie nezelené (žádná další není k dispozici). Vyjádřeno ještě tvrději - kdyby se zelená energie nedělala vůbec, ještě by se ušetřilo, energeticky i finančně, a celkové emise CO2 by  byly tím pádem nižší.  K tomu připočtěte velice případnou námitku pana Langera, viz níže.

Trochu mi vadí přirovnávání zelené energetiky k "tunelování" dle Zemana. Jsou dost těžko porovnávatelné záležitosti. Kromě toho už skoro dvacet let čekám, kdy ono tunelování někdo srozumitelně vysvětlí. Řekněme na příkladu kladenské Poldovky, která měla v dané době s bídou cenu pozemku a to ještě s nutným odečtením nákladů na asanaci.

P. Rada 19.12.2011 10:09

Re: Ta blamáž pana Bezoušky je ještě daleko větší

1. Účinost je poměr výstupu ke vstupu a ten je u všch přeměn s důvodu platnosti fyzikálních zákonů termodynamiky menší jak jedna - leda že by bylo vynalezeno "perpétum.."

2. Efektivita těžby energií je bezrozměrný parametr poměru získané energie ku vložené a ten se mění podle typu, lokality, provedení technologie velice širokým způsobem:

http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

3. Masivnost zdroje ovlivnuje především četnost populace. Míra efektivity těžby pak spíše míru životní úrovně.

4. Všecny fosilní zdroje jsou svým způsobem nevratnou hypoteční půjčkou a umožnují nyní lidstvu populační rozvoj a život de facto NA DLUH. Ten dluh by bylo možné odbourat jen nalezením jiné efektivnější technolgie a nejlépe zhodnocením v dědičných biologických vlastnostech organismu ve smyslu schopnosti adaptační... ale to se u druhu homo sapiens sapiens nestalo už cca 100tis let. Proto také jsme dnes v celosvětové stagnaci která pravděpodobně přejde do recese tedy směrem k návratu do rovnováhy mezi možnostmi a realitou.

J. Hejna 19.12.2011 11:44

Re: Ta blamáž pana Bezoušky je ještě daleko větší

ad 1. Není radno vyjadřovati se k věcem, kterým nerozumím, pane Rado. To potom vyjadřovatel obvykle vypadá jako blbec.

P. Rada 19.12.2011 12:30

Re: Ta blamáž pana Bezoušky je ještě daleko větší

Když něčemu nerozumím tak se optám, argumentuji... abych nevypadal jak "blbec" co jen mlčí. Jak to tedy s efektivitou transformace energií v uzavřeném systému je? A jak je to na Zemi v praxi? Kde tedy brát energii na to čemu autor říká "dobrý život" a nekrást? Co na to pan J.Hejna?

R. Langer 19.12.2011 14:05

Re: Ta blamáž pana Bezoušky je ještě daleko větší

Co vám má pan Hejna na takové kraviny odpovídat, když evidentně neovládáte fyziku ani na úrovni střední školy?

B. Rybák 20.12.2011 19:18

Re: Ta blamáž pana Bezoušky je ještě daleko větší

ad. 4. Není pravda, že fosilní zdroje jsou nevratné, protože v nich obsažený uhlík vracíme v podobě CO2 do atmosféry, v níž v této podobě původně byl a stejně jako tehdy, se dříve nebo později fotosyntézou přemění na biomasu (takže jde o přeměnu energie fosilních paliv na energii biomasy a tedy žádnou půjčku nebo dluh - proboha komu). Důvody současné stagnace jsou politicko-ekonomické (včetně zeleného parazitismu).