28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novak 9.9.2010 21:50

Pravda

Faktem je, že úroveň dnešních technologií je taková, že by nám všem stačilo pracovat tak cca 4 hodiny denně. Ale bez změny společenského systému, kdy cílem činění člověka bude všeobecná spokojenost všech a ne jenom zisk jednotlivce, to asi nepůjde.

J. Kejkrt 10.9.2010 12:12

Lež.

Čtyři hodiny by nestačily dokonce ani v případě, že by se skutečně odpracovaly.

A, mimochodem, jak byste si to představoval? Třeba maximálně televize úhlopříčky 39 cm, auto nejvýš Fabia s limitem 20 l benzímu měsíčně, žádné pokleslé zábavy jako sázky, fotbal nebo nevěstince .. Nebo JAK teda?

J. Kejkrt 9.9.2010 16:40

Můj milý autore,

napřed bych naši budoucnost viděl v přepracování idiotského Zákoníku práce.

Nutit firmy se sezónním provozem nebo kampaní k celoročně vyrovnané spotřebě práce, to mohl vynalézt jen blbec.

J. Skotnica 9.9.2010 16:25

Můj milý Bože,

tady vidíš další pokus regulovat lidské konání aby se dosáhlo většího štěstí. Tyhle pokusy se dějí neustále, protože socialisté se nikdy nevzdají své základní myšlenky - ovládat lidi.

Kdopak asi bude regulace provádět? No přece náš dobře známý STÁT, který se už tolikrát osvědčil v řízení lidské společnosti. Stačí pár poplašných zpráv - nezaměstnanost ve 20 letech následkem robotizace - nezažili jsme už něco takového s nástupem automatizace a počítačů? Ještě, že autor nevyhrožuje klimatickými změnami. Ale ovčané poslušně nastoupí.

J. Skotnica 9.9.2010 16:28

Re: Můj milý Bože,

Ještě něco - co kdyby se do toho nešťouralo a nechaly se věci běžet. Lidi si poradí sami, akorát ti co by jim mohli poradit budou třeba muset pracovat.

T. Bílek 9.9.2010 21:43

Re: Můj milý Bože,

Žijeme tedy podle vás v beznadějně levicové společnosti už od té doby, co odbory (resp.stát) uzákonil osmihodinovou pracovní dobu? Je jakýkoliv pokus o zavádění (či samu existenci) Zákoníku práce levičáctvím?   

J. Schwarz 9.9.2010 9:26

Nebude problém

taky v tom, že výchova kvalifikovaného odborníka něco stojí - tedy výchova dvou bude nákladnější než jednoho. A to odhlížím od faktu, že na to stát se kvalifikovaným odborníkem zdaleka nemá každý předpoklady, takže "nejsou lidi". Je mnohem levnější mít jednoho dobrého pracovníka a chtít po něm přesčasy než jednoho dobrého + 2 slabší všechny na zkrácený úvazek.

K. Kužel 9.9.2010 9:38

Re: Nebude problém

Ještě je třeba zdůraznit, že ti dva slabší se v době nízkého odbytu a omezení výroby stanou nepříjemnou přítěží, které se díky rigiditě zákoníku práce nelze zbavit.

http://karelkuzel.blog.idnes.cz

T. Bílek 9.9.2010 21:39

Re: Nebude problém

Na druhé straně dnes existuje něco jako nadměrná vzdělanost národa. Což způsobuje, že příliš velký objem vzdělání ve společnosti není efektivně využíván, a to mj.díky omezené nabídce práce. Částečně (byť ne beze zbytku) existuje předpoklad, že teoretické vzdělání napomáhá aplikovanému vzdělání (tj.využitelnost v praxi). 

T. Bílek 9.9.2010 21:49

Re: Nebude problém

Takže není jednoznačně pravda, že "nejsou lidi." Spíše bych řekl, že systémové předpoklady brání využívat potenciálu mnoha lidí