24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Růžička 10.9.2010 18:11

Největší podíl na výrobě solar-energergy

má v ČR ČEZ a zahraniční investoři. Takže "elegantních" řešení je celá řada. Některé z nich navrhuje autor článku.

P. Fiala 10.9.2010 13:18

Informační zdroje EU o FotoVoltaice

I když má polovina občanů s volícím právem víceméně negativní vnitřní pocity z členství v EU, zkusme postoupit dále a poučit se z dobrých věcí, které nejsou veřejnosti předkládány záměrně či z neprofesionality autorů v médiích veřejnoprávních, nehledě na  spíše neinformování od europoslanců (měli by mít za povinnost vystupovat pravidelně v parlamentu a informovat).

Dopručuji hlavně studentům a mladším lidem zkoumat dění v EU, je to o budoucím prostředí, ve kterém budou žít oni a jejich potomci. 

O tématu FOTOVOLTAIKA viz:

http://www.energy.eu/publications/2009_report-solar-energy.pdf 

Bohužel ještě nepřeloženo do češtiny, nicméně středoškolák se slovníkem nebude mít problém.

M. Prokop 10.9.2010 15:36

Re: Informační zdroje EU o FotoVoltaice

Studenti a mladší lidé to nestihnou, do té doby se ten slepenec rozpadne.

Bude dobře, když bez války.

J. Kanioková 10.9.2010 18:35

Taky doufám

V. Bok 10.9.2010 12:52

No, ty miliardy jsou

opravdu srašlivé. Navíc, a to je hlavní problém, nikdo zatím pořádně neví, jak ty nárazy uregulovat. FTV vyrábí proud bohužel ne v období, kdy je nejvíc potřeba. tedy ne v zimě a v ranní a večerní špičce. A stačí oblačnost a je vymalováno. nebo naopak bezmračná obloha.

A skladovat se nedá. Na přečerpávací elektrárny nejsou potřebné sovky miliard a jiný způsob nikdo nevynalezl.

Mám jiný návrh ... Nucené vyvlastnění.  Určitě by to vyšlo levněji.

V. Bok 10.9.2010 12:53

Re: No, ty miliardy jsou

Pane Schwarz, to tak bývá, když člověk pořádně nečte diskusi. Byl jste první. Omlouvám se.

J. Schwarz 10.9.2010 11:32

A co takhle

zestátnit všechny ty "obnovitelné zdroje" a poté je odstavit. Investoři by dostali zpátky investované peníze, ovšem bez nesmyslně vysokých garantovaných zisků.  Když je možné zestátnit pozemky pod dálnici, určitě je možné totéž v případě solární elektrárny.

J. Schwarz 10.9.2010 11:39

Re: A co takhle

Určitá podpora alternativních zdrojů by nevadila, ale tragédií je volná tvorba poslanců - jako té socdem poslankyně, jejíž "pozměňovací návrh" limitoval možnost změn výkupních cen do 5%. Když následně ceny fotovoltaických panelů velice klesly / to bylo ostatně cílem podpory / stala se fotovoltaika zlatým dolem pro kdekoho, kdo má dost peněz a konexe. Vždyť teď by na fotovoltaice mohl teoreticky profitovat i bezdomovec - kterákoli banka by mu měla teoreticky na zaručeně výnosný projekt solární elektrárny půjčit.

P. Fiala 10.9.2010 11:14

Podstata vývoje lidstva

Poznámky k tématu. Pohlédneme-li do historie vědy a techniky vidíme mnoho příjmení, které se učí děti ve školách dodnes. Práce těchto lidí, kterým se stala věda a technika životním posláním, přinesla současný blahobyt lidským bytostem a otevřela jim mysl. Máme za sebou doby dřevěné, uhelné, plynové, chýlí se ke konci doba jaderná. I cena z jádra byla z počátku dotována na úkor "uhlí" platbami odběratelů. Potřebujeme stále více energie. A tak se dnes lidé začínají dívat jinak i na Slunce. Toto vyzařuje obrovské množství energie, které dokáží lidé ve FotoVoltaických článcích přeměnit téměř beze ztrát na elektrickou energii. Tento systém již běžně používají domácnosti i drobnější podnikatelé pro svou potřebu (platí pak zlomek monopolnímu dodavateli el.energie), chovají se hospodárně. To je nová celosvětově rostoucí skupina na straně poptávky na trhu s el.energií. Na straně nabídky je několik výrobců (zde je vynález) a tisíce drobných podnikatelů (zde je know-how pro aplikaci v praxi). Není divu, že současné monpoly se snaží likvidovat konkurenci.

Z ekonomických principů "zakotvených" ve většině lidí, nemají monopoly založené na "jádru a uhlí" šanci odolat,  neboť v porovnání s FV je to obrovské plýtvání zdroji. Nehledě na "centralizace výroby a následnou distribuci do místa spotřeby A to nejduležitější je, že za sluneční záření je opravdu zadarmo.

Z mé faktury ČEZ za období 2007/.2008 plyne, že asi 34% el.energie bylo importováno.

Ceny el.energie v EU viz: http://www.energy.eu/

A poslední poznámka. Jistě si vzpomeneme na šetření vodou v domácnostech a následný růst její ceny, stejně tak to je při šetření s odběrem tepla (celostátní zateplování) či s odběrem el. energie. Místní monopoly budou zvyšovat cenu, chtějí si totiž udržet "svůj" standard a vlády je podporují, protože to jsou příjmy do státního rozpočtu.

V. Novák 10.9.2010 13:47

Který z přechodů mezi dobami

kamennými, bronzovými, železnými atd byl dotován? Kým? Který byl nařízen? Kým?

Kdo vám nakukal tu pitomost, že "přeměnit téměř beze ztrát"? Máte aspoň rámcovou představu o účinnosti FV panelů? O jejich životnosti? O spotřebě energie a surovin na jejich výrobu?

Víte co znamená "importovat"?

Kdepak jste přišel na tu volovinu, že "jaderná" elektřina byla dotována?

Plácáte nesmysly. A plácáte je s takovou předstíranou jistotou, že to nejsou jenom pitomosti - jsou to přímo lži.

M. Prokop 10.9.2010 15:38

Re: Podstata vývoje lidstva

S tou energií ze slunce bych počkal, až bude její získání efektivní pro všechny a ne jen pro provozovatele dotované lumpárny.

P. Fiala 11.9.2010 19:07

Re: Podstata vývoje lidstva

Pro učinění si představy jak s FV pracují firmy v jiných státech (věřtě, reagují na poptávku):

http://www.pv-power-plants.com/fileadmin/user_upload/PVPP_2010_web.pdf

M. Prokop 10.9.2010 8:41

"Do té doby může EU přijít k rozumu a směrnici zrušit "

EU a přijít k rozumu.

Vtip desetiletí.

J. Kejkrt 10.9.2010 8:16

První krok:

Nevolit ty vandráky, co to spískali, ani ty, co si v tom teď rochní.

J. Šimek 10.9.2010 8:09

Reálná politika SSO - petice.

To zas bude 0.74% hlasů ve volbách a bez poslanců a senátorů nemá SSO na zákony naprosto žádný vliv.

A demagogie na závěr, navíc podobná té báchorce o rakouských filtrech atomové energie.

Matějka z vedení SSO odstoupil, kdy to uděláte Vy? Ty, co vedou stranu od volebního debaklu k debaklu, je třeba nahradit schopnými lidmi.

M. Prokop 10.9.2010 9:16

Re: Reálná politika SSO - petice.

Máte pravdu, chtělo by to schopnější lidi k prosazování toho, čemu říkáte demagogie.

A. Bocek 10.9.2010 7:52

Poslanci neví jak toto řešit.

Jso pouze dvě možnosti, buďto máme poslance hloupé nebo navedené. Buď neví a nebo si nepřipouští jaký průser způsobili (viz.Gajdůšková) , nebo sami jedou v solárním tunelu(50ostatních). Obé je na dehet, peří a výprask !

J. Kanioková 10.9.2010 18:40

Jo, "odborník" Gajdůšková,

před politikou učitelka výtvarné výchovy na prvním stupni základní školy

J. Strakoš 10.9.2010 7:00

Konečně návrh řešení

Díky za článek - konečně naznačuje řešení problémů s fotovoltaikou - možná ty způsoby jsou nereálné, možná ne, ale je to první článek, který se řešením alespoň zabývá.

A. Bocek 10.9.2010 6:32

Jedna drobná podstatná chybička .

V souhrném dění je jedno zda částku dostanou FV šejkové od občanů , od firem či od státu.Vždy dojde k velkému odsátí peněz z celého česka a vždy to postihne obyvatelstvo a firmy . Řešením u stávajících FV je také platit pouze za tuFV elektřinu , která neobsahuje vyšší harmonické, které deformují sinusovku a dělají neplechu v síti.Pod heslem : "Nejvyšší cena pouze za kvalitu !"

B. Uhlich 10.9.2010 8:21

Re: Jedna drobná podstatná chybička .

Ne, pane Bočku - tohle jsem si tady vysvětlili už včera - moderní střídače (měníče) mají výstup tak kvalitní, že tímto směrem cesta opravdu nevede. Ten výstup z FVE je dokonce podstatně kvalitnější než to co běžně doma naměřím v zásuvce...věřte mi, dost jsem se tím zabýval. Ale to neznamená, že bych byl nějakým zastáncem FVE..., osobně si myslím, že pokud vejdou v život nějaká proti opatření...dost těžko budou postihovat již běžící projekty..na to se ti hodní hoši už dávno připravili. Oni moc dobře věděli, že tohle celé není zrovna "kosher" tak uděli vše pro to, aby ani v budoucnu nedošlo k nějakým neplánovaným omezením. Však víte, že jsou dnes celé právní kanceláře, které již nedělají nic jiného než se zabývají vším nutným okolo zakládání FVE a domnívám se, že tihle všichni se jen tak snadno svých snadných příjmů nevzdají.

     Osobně si myslím,že celá záležitost bude pokračovat dál až do úplných hořkých konců. Do jisté míry bude záležet i na tom, jak na tom budeme hospodářsky. Pokud bude současná bída pokračovat - vidím to dost špatně. Lidé budou nuceni začít velmi silně elektřinou šetřit, přestanou nakupovat elektrické spotřebiče,přestanou používat i ty, co mají...ze začátku to bude asi jedno, ale po čase stát asi přijde na to, že mu hlavně bude dost citelně klesat příjem z DPH...do toho asi také přijde dost masivní propouštění z podniků, které prostě nerozdýchají takto zvětšené vstupy a snížený odbyt a prostě "to zavřou"...tím se ovšem sníží celkově odběr a tím i zisk FVE..a tak touto poměrně velkou regulační smyčkou dojte k tomu, že se solární podnikání přestane opravdu vyplácet.... Sice v tu dobu bude už většina lidíé svítit jen petrolejkami a všichni se úrovní vrátíme do předválečných let. Ale co na tom - boj proti oteplování si žádá své oběti tak co bychom pro ten nesmysl neudělali, že?

J. Šimek 10.9.2010 17:03

Re: Jedna drobná podstatná chybička .

Proč by zrovna teď mělo dojít ke hroucení nákupu elektrospotřebičů vlivem zvýšení ceny elektřiny, když za posledních pár let se cena zvýšila řádově o desítky procent ? Proč by lidé neměli elektřinou šetřit, to bych považoval za normální. Ne že se vrátíme k petrolejkám, ale konečně je šance zmírnit všeobecné energetické obžerství.

B. Uhlich 10.9.2010 22:59

Re: Jedna drobná podstatná chybička .

Trochu jste zaspal, že....k tomu hroucení trhu už dávno dochází...sice musím uznat, že to není zrovna kvůli ceně energií, ale prostě tomu tak je....a pokud se budou ceny energií opravdu vyvíjet nějakým divným směrem - lidé prostě a jednoduše přestanou řadu věcí potřebovat. To snad není nic neobvyklého, že? Sice máte pravdu, že ten vývoj bude i trochu pozitivní - spotřeba energie opravdu v "globálu" poklesne...ale já si opravdu nějak nedovedu představit, že by se to jako dalo pokládat za pozitivní vývoj. Možná, že pro nějakého vyšinutého ekologa ano, ale já si myslím, že se tady už několik staletí buduje technická civilizace a pokud má někdo představu "návratu na stromy" tak by spíše měl navštívit příslušného lékaře....

   A co se týká energetického obžerství, já s vámi docela souhlasím (a mimochodem není to jen energetické obžerství - to obžerství funguje v surovinách, zdrojích..všude) ale co s tím chcete dělat když na totální spotřebě všeho je postaven celý úspěch téhleté civilizace, běžte a řekněte ekonomům, že od prvního se budou muset dělat věci trvalé hodnoty, že se zavede přídělový systém na energie, že úspěch podniku už nebude definován meziročním nárůstem zisku a pod. Asi by Vás nechali zavřít do blázince.

 Víte, já se živím takovou zvláštní věcí - likviduji elektro věci..elektroniku, počítače, stroje..roboty atd. A to teprve pochopíte ten úděsný zmar celé téhle civilizace, pak se díváte na vše trochu jinak... Ale i tak si nějak nedovedu pomoci a vizi nějaké superekologické úsporné společnosti prostě odmítám jako technicky nereálnou. Mělo-li by se něco takového realizovat - určitě by to nešlo za současných podmínek...k něčemu takovému, by asi bylo potřeba nemálo zásadních změn......

K. Kužel 10.9.2010 0:20

Velmi fundovaný příspěvek, díky.

Dovoluji si upozornit na spíše techničtěji zaměřený článek. Domnívám se, že jako doplněk textu pana Macha může být užitečný:

http://karelkuzel.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=154638

V. Kain 10.9.2010 8:48

Re: Velmi fundovaný příspěvek, díky.

Možná že někteří poslanci kteří pro tuto zlodějnu zvedli ruku nevěděli z vlastní důležitosti a blbosti co činí,těch je  ale velmi málo.Valná většina jsou takový šibalové.Za vším jsou peníze.Nemyslím si,že to dělali nezištně.Tato obrovská lumpárna se zrodila v roce 2005,v této době byl u moci kdo? Dneska dělají,že za nic nemohou a hrají si na mrtvého brouka.Jejich voliči by měli vědět kdo je připraví v následujících letech o dost velké peníze.Samozřejmě i Topolánkova vláda se zachovala velice špatně.Nic s tím neudělala.Zřejmě je mezi nimi také dost zkorumpovaných poslanců.