Neviditelný pes

EKONOMIKA: Jak se u nás krade

13.10.2014

Po roce 1990 giganticky! Tady jsou čísla

Český statistický úřad se před několika dny vytasil s omračující informací, že velikost naší ekonomiky (měřená hrubým domácím produktem) vzrostla od roku 1990 o více než 500 procent. I když tento výsledek nezohledňuje inflační znehodnocování měny, ke kterému v tom období došlo, přesto bere dech.

Zatímco v roce 1990 hrubý domácí produkt činil „jen“ 672 miliard korun, v roce 2013 už to bylo 4086 miliard, tedy něco přes čtyři biliony. Do tohoto vzestupu se opět částečně promítá inflační znehodnocování české koruny. Ale…

Dal jsem si tu práci a spočetl průměrnou hodnotu hrubého domácího produktu za jeden každý rok během období let 1990 až 2013. Činí 2,926 bilionu korun. Tedy skoro tři biliony.

Shodou okolností, na tři biliony korun se odhadují takzvané transformační ztráty, plynoucí z přechodu na tržní ekonomiku a související například s malou i velkou privatizací.

Transformační ztráty tak z podstatné části zahrnují rozkrádání privatizovaného majetku, ono nechvalně proslulé tunelování, a další podobné negativní jevy, korupci atp.

Přibližně lze tedy říci, že se u nás po roce 1990 rozkradl a vytuneloval celý jeden rok existence státu. Za ten rok jsme totiž v průměru produkovali zhruba ony tři biliony, celkovou částku transformačních ztrát. Samozřejmě, transformační ztráty, to není jen tunelování, rozkrádání a korupce, ale nezapomeňme, že údaje za hrubý domácí produkt jsou nadnesené, protože nejsou očištěné o znehodnocování měny. Takže se to nakonec vlastně vzájemně „vyruší“.

Je to děsivé: rozkradli jsme si rok existence státu! Kdyby se u nás nekradlo, mohlo si na celý jeden rok všech deset milionů obyvatel této země udělat prázdniny a odjet někam do teplých krajin – a byli bychom na tom ekonomicky stejně jako dnes.

Jsou to hrubé počty na první dobrou, ale základní představu poskytují. Míra rozkrádání v ČR byla a je závratná. Není totiž důvod domnívat se, že se vstupem do EU rozkrádání ustalo. Pouze se nyní nerozkrádají privatizační fondy, ale evropské fondy.

A mimochodem, veřejný dluh ČR činí momentálně asi 1,8 bilionu korun. Kdyby se tedy nekradlo, netunelovalo atp., jsme zcela bez dluhů a ještě s přebytkem asi tisíc miliard. To je cena, za kterou lze pořídit třeba 650 nemocnic.

Takže ano. Nekradlo se u nás hodně, kradlo se giganticky…

Autor je generální ředitel a předseda představenstva Ekospol a.s.



zpět na článek