28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ludva 28.12.2009 9:17

Vysoké výdaje jsou špatné ?

A přece bych to Švédsko bral všemi deseti. A k čemu je ten minimální rozpočet ? Asi pro případ, že bychom všechny starobní a invalidní důchodce, nezaměstnané a nemocné rovnou zlikvidovali.

JL 28.12.2009 11:12

Re: Vysoké výdaje jsou špatné ?

Hochu, hochu, hlavně nevěř, že ve Švédsku "to funguje". Skandinávci se nemají dobře, protože hodně přerozdělují, ale protože jsou pracovití a mají slušné přírodní bohatství (zejména Norsko - ropa), to stíhá překrýt veškerou neefektivitu způsobenou státem. Pokud jde o daně, jsou Skandinávci, zejména Švédově, jedni z nejnápaditějších národů, pokud jde o to, jak "vyjebat se státem" a vyhnout se placení těch jejich úžasných daní, (na nichž nám ČSSD tak často demonstruje "že to i s nima funguje"). Stačí sáhnout pro příklad mezi hokejisty... Moravec bydlel celou dobu svého působení v Mälmo raději k Kodani, aby se nestal švédským daňovým rezidentem a do Mölmo dojížděl, většina Švédů během výluky NHL 2004-05 si dávala bedlivý pozor, aby "doma" nestrávili víc než půl roku a nemuseli odvádět jejich hovadskou daň z majetku .. kravský daně z příjmu atd. Sere je to stejně jako kohokoli jinýho. Nebýt jejich přorozdělování, měla by se celá země ještě daleko líp.

Ludva 28.12.2009 13:43

Re: Vysoké výdaje jsou špatné ?

Dobře, dobře, srovnával jsem to Švédsko s námi - Českou republikou.

Ivan Nový 27.12.2009 21:47

Minimální stát bude.

Díky masivní vlně státních bankrotů, která dříve či později postihne EU.

68 27.12.2009 20:30

Problém náš a Evropanů vůbec je,

že občané - voloči jsou už natolik navyklí na finančně už prakticky neudržitelný stupen služeb a různých „programů“ poskytovaných státem, že si dnes ani nedovedou představit život bez nich. A ne a ne přijít na to, že stát, dostatečně silný a mocný na to, aby jim „dal“ všechno co chtějí, je také dostatečně silný na to, aby jim vzal všechno co mají.

jirka.s. 27.12.2009 18:20

Zlatá slova

Ronald Reagan:

" Jsem si jist, že každý pociťuje lítost nad jedincem, který upadl do příkopu na kraji cesty neboť v naší soutěživé společnosti nedokázal udržet krok s ostatními. Můj vlastní soucit však nadto patří i těm milionům neopěvovaných mužů a žen, kteří každé ráno vstávají, posílají děti do školy, odcházejí do práce, snaží se uhradit všechny poplatky za bydlení, platit nehorázné daně, aby umožnili soucítění s méně šťastnými, a kvůli tomu všemu musí obětovat mnohé ze svých tužeb, snů a nadějí." Vláda jim dluží něco lepšího než jen další a další nápady, jak je přimět k tomu, aby sdíleli plody své dřiny s ostatními."

Antonín Hrbek 27.12.2009 10:30

Autor je nedůsledný

Na co mít armádu, když nás nikdo neohrožuje. Na co mít policii, když si každý mafián musí zabezpečovat svou ochranu soukromými gorilami. Na co mít soudy, když žádná spravedlnost není. To by byly další úspory.

Jen nám zapomenul sdělit, z čeho budou placeny například kraje a obce. To nebudou daně? nebo si starosta sedne před radnici a bude žebrat? Autor také mlčky předpokládá, že řada oblastí, jako například školství bude zcela soukromé a za úplatu.

A také nám opomenul vysvětlit, kam mizely přeplatky z důchodových, sociálních, nemocenských a zdravotnických daní. Ty byly totiž skoro vždy v přebytku.

Podobné úvahy jsme již dříve četli například od pana Macha, který, mimo jiné, navrhoval zrušit státní rezervy. A pak přišly povodně. Číst výplody mozku lidí, kteří nikdy nic neřídili a kteří nikdy hmotně nezodpovídali za výsledky hospodaření je sice zajímavé, ale spíše pro psychiatra.

Honza42 27.12.2009 10:45

Jste při smyslech? Autor něco takového navrhuje?

Autor přehledně ukazuje na nesmyslné zbytnění státu za posledních cca 50let. Závěr je na každém z nás. Pokud by stát před 50 lety fungoval tak jak popisujete, byl by život opravdu těžký a Váš příspěvek by měl hlavu a patu. Leč není tomu tak. Naopak stát využil svého zbytnění převážně k buzerování a týrání vlastního obyvatelstva, kvalitu života nám nikterak nezvyšuje. Naopak, nebýt rouzmachu vědy a techniky, tak bychom zde měli pravděpodobně hladomor (tolik úředníků by nikdo neuživil).

Příbuzní žijí na Praze 3. Za posledních 20 let zabral úřad Prahy 3 již téměř celou její historickou část. Neuvěřitelná hydra polyká barák za barákem. Co dali navíc občanům??

Antonín Hrbek 27.12.2009 14:20

Re: Jste při smyslech? Autor něco takového navrhuje?

Vážený Honzo 42,

přemýšlel jste někdy o tom, že stát jste i Vy? Kdopak pomohl úřadu Prahy 3 k neomezené moci?

K upřesnění - k největšímu nárůstu státního aparátu došlo po roce 1989. A lidé se stále řídí heslem - nic nedávat státu a od státu požadovat vše. Jak jistě víte, jeden americký prezident prohlásil - neříkejte co má stát udělat pro vás, ale říkejte, co vy uděláte pro stát. Také ho raději zastřelili.

S pozdravem

dvd 27.12.2009 16:20

Těm lidem se nemůžete divit

Když člověk vidí, jak stát s jeho penězi zachází, nemůže překypovat nadšením, když své peníze tomu stát musí dát. Takže se těm lidem nedivte.

Mára 27.12.2009 17:45

Re: Těm lidem se nemůžete divit

Peníze Vám nerozhází stát, ale zcela konkrétní lidé u moci. Stát je fikce.

Honza42 27.12.2009 17:44

Ano v téro iluzi jsem žil asi 2-3 roky po roce 1989

Ale rychle jsem se vrátil k modelu, že stát je nástroj moci a násilí nad občanem a úhlavní nepřítel. Bohužel. Pro tento stát nejsem ochoten udělat prakticky nic, protože se s ním neidentifikuji.

Jahus 27.12.2009 15:03

Re: Autor je nedůsledný

Ano autor zjednodušuje ale dělá to kvůli pochopení podstaty a to se mu zřejmě ve Vašem případě nepovedlo. Financování státní mašinerie včetně politických stran (především) je skutečně v poměru k HDP rok od roku dražší to neoddiskutujete. A praxe? V jihomoravském kraji zakládá zastupitelstvo akciovky a eseročka jedno za druhým a do správních orgánů jsou dosazováni spřátelení politici jejichž úkolem je zajistit transfer do stranických pokladen. A aby se nehádali tak tam sedí odesák, komunista lidovec se socanem pěkně dohromady. Viz třeba projekt akvaparku Pasohlávky s miliardovým projektem. A bum bác v Pasohlávkách není dost pitné vody! Osobní náklady ve společnosti ale už jsou do milionů. Nebo Integrovany dopravní systém a firma Kordis s miliardovým rozpočtem a monopolem na veřejnou dopravu v JMK! Pan radní Pospíšil opět v dozorčí radě! Dopravní firmy zapojené do IDS jen vybrané v tzv výběrovém řízení - Vyškovský VYDOS obsluhuje Břeclavsko a obráceně!

Toto se děje na krajské úrovni i na obecní. Trochu o tom vím a je mi z toho na zvracení. O celostátní úrovni a evropské si nedělám žádné iluze.

Jakkoliv obhajovat tento stav je na (Y) 

Antonín Hrbek 27.12.2009 16:18

Re: Autor je nedůsledný

Vážený Jahusi,

a kdopak ty odesáky, komunisty, lidovce, socany do zastupitelstev volil? Vystoupil někdo otevřeně proti zlodějnám? Když ano, tak jak u policie a soudů dopadl?

Policajtů máme stejně jako celá bývalá československá republika. Jak to je v dopravě a kriminalitě je snad zbytečné mluvit. A nesesaditelní soudci i státní zástupci nemluví o ničem jiném, než i svých platech a zametají co se dá. Na co jsou? To nejde zeštíhlit?

S pozdravem

oak 27.12.2009 16:31

Re: Autor je nedůsledný

autor zjednodusuje: soudruh Marx vse zjednodusil na proletariat a vykoristovatele a vysla mu dost velka broskvovina. Je otazka kam az clovek muze dojit v zjednodusivani, aby mu nevznikla hovadina obdobne mohutnosti  jako byl marxismus

oak 27.12.2009 16:28

nedobre se na to divate!

bydlite v povodnovem uzemi - sam si musite sporit na na obnovu zniceneho bydla pripadnou povodni. chcete osvetleni na ulici - mel byste si sam zaplatit na sulicich ,kterymi chodite. Proc bych ja bydlici v jinem meste mel sponzorovat svetlo pred vasmi barakem?

V praze uz t oskoro mame - o osvetleni se stara soukroma firma eltodo do niz presidlil byvaly primatorek. Vidite v praze kapitalismus budujeme...

Ivan Nový 27.12.2009 21:45

Re: nedobre se na to divate!

No zrovna v Praze, a ulicích to není problém, prostě každý si osvětlí pro sebe svůj vchod, a máte osvětlenou celou ulici.

V 27.12.2009 9:20

v posledku nejde ani tak

o absolutni hodnotu toho, co se prerozdeluje, protoze kdyby nebylo vsesvazujicich a podvazujicich kontrol podnikani, tak bysme si ty danove prazdniny nejspis zacali taky i dnes vybirat jiz v lednu, protoze bychom byli mnohem vice produktivni. Dnesnich nejakych 50% HDP by se tak svcrklo treba na pouhych par procent, ovsem i tak nelze dnesni otrokarsky system ospravedlnit. Ten navic nema za cil dobro obcanu, ale co nejvetsi podvazani (cti zotroceni) podnikatelske sfery, at to stoji co to stoji, i kdyby to melo znamenat zahubu, ta nenavist k tem, kteri se o sebe a sve blizke dovedou postarat, jde az za hrob.

Leoš 26.12.2009 21:46

A co nárůst byrokracie.

Moje matka, když přišla na umístěnku v r. 1953 do mého rodného městečka, bylo na MNV zaměstnáno asi 5 -6 lidí, včetně šoféra a uklízečky.  A to neměli vybavení kanceláří, co dnes - mobily, faxy, kopírky, počítače... Dnes je na Měst. úřadě zaměstnáno přes 80 úředníků, v plné výbavě. Např. na odboru životního prosředí je šest úředníků a mě by zajímalo co asi těch šest úředníků může každý den 8 hod. dělat?

chouan 26.12.2009 22:09

Re: A co nárůst byrokracie.

Velmi výstižné porovnání!

AeroKarel 26.12.2009 23:39

"Např. na odboru životního prosředí je šest úředníků a mě by zajímalo co asi těch šest úředníků může každý den 8 hod. dělat?"

Škodit!

Jura Jurax 27.12.2009 12:41

Re: A co nárůst byrokracie.

Jojo, jsme bohatá společnost, můžem si to dovolit ;-(;-D

Mgr. Milda 26.12.2009 20:23

Chybí mi tu Švýcarsko, je to stát s nejmenší státní kvótou v Evropě

Jinak je ovšem zásadně nutné dělit státní výdaje na investice, třeba do infrastruktury a na spotřebu, to jsou platy, důchody (penze) a dávky. Pokud se za státní peníze staví dálnice, ta tady bude ještě desítky let. Návštěva politiků na nesmyslných konferencích  jako třeba v Kodani je státní výdaj, po kterém zbyde pouze špatný vzduch. U nás ty státní výdaje neúměrně zvyšuje korupce, její potlačení by mělo viditelný účinek na růst zadlužení státu.

AeroKarel 26.12.2009 21:17

Re: Chybí mi tu Švýcarsko, je to stát s nejmenší státní kvótou v Evropě

I ta dálnice na státní útraty vyjde poněkud dráž, než jinak.

Takže soukromou cestou by za stejný peníz bylo dálnic více.

chouan 26.12.2009 22:04

Re: Takže soukromou cestou by za stejný peníz bylo dálnic více.

Ano, pokud by se ovšem nejednalo o PPP. Viz D47.

AeroKarel 26.12.2009 23:40

Re: Takže soukromou cestou by za stejný peníz bylo dálnic více.

Jenže tu čistě náhodou vybral státní úředník ...........

neuman 27.12.2009 10:32

Re: Investice do infrastruktury? Monstrózní mystifikace tohoto státu!

Příklad investice do infrastruktury, jež je současně příkladem zločinnosti státu: stát zvedá mosty na Labi na výšku 7 metrů za 1,5 miliardy korun pro lodě, které tudy neplují a nepoplují, protože v Labi pro ně není a nebude voda! Zhotovitel Viamont a spol.Podvedli i EU, zmařená investice od samého počátku, tam končí naše peníze! V mystifikaci a v kešeni majitelů soukromých spřátelených firem! Celý socialistický stát je jen monstrózní podvod na hloupé lidi! Poslechněte si to sami!

www.vodnidoprava.cz

AeroKarel 26.12.2009 17:10

Jo, dobrý.

A jelikož občan sám si dovede zařídit věci ve stejné kvalitě jako od státu přibližně za polovinu a navíc bez úřední buzerace, je vidět o co tím přerozdělováním a zařizováním přicházíme.

A jak se k nám chovají tam, kam peníze neseme cash a tam, kde za nás platí nějakou oklikou stát.

oak 27.12.2009 16:32

Re: Jo, dobrý.

pracuje a praze mame verejne osvetleni od soukrome firmy Eltodo - povezte jak tu pekne sporime!

strejda 26.12.2009 14:05

Klasická demagogie

Před sto lety nebylo státem garantované zdravotnictví ani důchodový systém. Silnic bylo poskrovnu a armáda byla levná. Vývoj šel kupředu. Stát garantuje důchodový systém i zdravotnictví a tak příslušné prostředky vybírá. Samozřejmě se tím mění výše státu ny výdajích. U ostaních položek je to obdobné. Otázkou by mělo být osobní zatížení občana v porovnání co za to dostane. Za R-U se platilo málo, péče o nemocné byla minimální a sociální zajištění rovněž.