20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Inspirující srdce Evropy

Jen máloco dokumentuje klíčové postavení německého průmyslu ve světové ekonomice jako požár ve společnosti Evonik Industries v Marlu v Severním Porýní-Vestfálsku 31. března tohoto roku. Evonik je nejvýznamnějším světovým producentem chemikálie cyklododekatrienu (CDT).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 18.5.2012 9:56

Inspirace by to byla dobrá,

kdyby v Česku taky existovaly ony malé inovativní rodinné firmy, produkující žádané výrobky s vysokou přidanou hodnotou a mající vysoko kvalifikované zaměstnance, které by jen blázen propouštěl při každém výkyvu trhu. Jenže my je nemáme.

S. Ševeček 18.5.2012 9:56

Jaja, I.G. Farben, to byla tópra idee

... základy, na kterých lze stavět.

M. Rastislav 18.5.2012 8:37

pochybnosti

Pane Zámečníku, souhlasím s Vámi, že německý průmysl má přední postavení ve světě i beru Vaše hodnocení jejich průmyslu jako "fajnové" výroby s poskytování sofistifikovaných služeb, která vyžaduje vysoce kvalifikovaný a vzdělaný personál, který nelze jen tak "přestěhovat".

Přesto mám pochybnosti o tomto národu, který odhlasuje nečekané "salto" v přístupu k JE a kde vzdělaní lidé v zemských volbách neocení, že v nynější hospodářské stagnaci v celé EU si jejich De vede nejlépe (nejvyšší růst HDP, nízká nezaměstnanost,....) a dají hlas ve volbách SPD a zeleným.

S. Ševeček 18.5.2012 9:59

Re: pochybnosti

Pane Štefániku, holt nedílnou součástí úspěchů Německa je disciplina pracujících mas.

P. Pruner 18.5.2012 7:58

pěkný příspěvek

Jen chci ocenit pěkný příspěvek. Naše ekonomika je na německé závislá, ať se "kluci neměcký"  snaží dál.

Jen nevím kdy konečně vznikne česká vláda, která by skutečně vzala za své špičkové vzdělávání a resktruturalizaci hospodářství. Zatím to vidím tak, že po vyhospodaření investičního vybavení zahraničních montoven se mnohé přestěhují dále na východ za levnější pracovní silou a menšími ekologickými požadavky. My pak nebudeme mít práci, ani pro ty  běžně kvalifikované pracovníky.

K. Luboš 18.5.2012 9:56

Re: pěkný příspěvek

I stěhování výrob dále na Východ má své limity. Znám případ, kdy jedna naše automobilka si přivezla  z Východu cca 400 nových zaměstanaců. A když nastoupili poprvé na směnu tak ejhle, cca 200 jich bylo úplně vožralých. Takže je zpět na Východ poslali všechny. A pak si tam takovou fabriku přestěhujte celou.

R. Langer 18.5.2012 12:42

Re: pěkný příspěvek

Stejnou zkušenost učinili oděvní podniky, když nechali svoje zakázky realizovat na Ukrajině.