29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivo vašíček 14.1.2006 17:23

zajímavé

Dobré pojednání, ilustrační obrázek má platnost i na mikroúrovni uvnitř firem.
Sch.glosátor 13.1.2006 19:20

Apple nevznikl na té nejnižší možné úrovni řízení.

Vznikl na jediné úrovni řízení. Protože jiná nebyla. Tak je možné ji zároveň označit i za nejvyšší.
Miroslav Pivoda 13.1.2006 20:59

Porovnávám myšlení v socialismu a kapitalismu

Potřeba porovnat s někdější mylnou interpretaci inovačních řádů v dobách socialismu. Dle té nebylo možné, aby v dílně vznikla inovace tak vysokého řádu. Ti lidé prostě neměli zdravý selský rozum, ale měli honosné tituly (které platí dodnes). Je dobře známý případ Prof. Ing. Miloslava Konečného, DrSc. z VUT Brno, který v dobách socialismu za to buzeroval při obhajobě disertace Ing. Jaroslava Chaloupku, CSc. tehdy z Tesly Brno. Dnes je Konečný na Podnikatelské fakultě VUT Brno a jeho "mindset" se nezměnil. Jinak bych o tom ve svém článku nemluvil. Minulost je tady stále s námi a stále nás ovlivňuje. Bohužel.
 
Pokud jde o Apple, viz tu pověstnou garáž na:
www racek 13.1.2006 14:59

ne vždy ovšem tohle platí ..

existují dvě oblasti ekonomiky, v zásadě ... ta informační a ta hmotná. u informační je to jednoznačné, obchod a finanční služby musí proužně a rychle reagovat ... naproti tomu u té hmotné, těžba, výroba, zemědělství je překotná inovace spíš na obtíž. ono takhle měnit modelovou řadu aut každý rok není nijak přitažlivé pro zákazníky.
ale jedno bez druhého není možné. skvělý výrobek nutno prodat ... a je také mít k dispozici něco, co co lze prodávat.
čím dál víc si myslím, že ekonomická teorie jde spíše směrem do oblasti první ... ale reálný život nás o čemsi přesvědčuje ... západ má v ruce banky ... a východ vsadil na výrobu.  obávám se, že volba západu není dobrá.
Miroslav Pivoda 13.1.2006 15:11

Re: ne vždy ovšem tohle platí ..

Ta klasifikace na ekonomiku informační a hmotnou je sice možná, ale nikoliv až tak moc užitečná. Jsou odvětví, kde jsou inovační cykly dlouhé a odvětví, kde jsou inovační cykly krátké.
Banky nejsou nejlepší na financování té tzv. rozvratné inovace. Na to je lepší rizikový kapitál a business angels a tento systém funguje mnohem lépe v USA než Japonsku a Evrope.
 
 
Sch.glosátor 13.1.2006 19:20

Obávám se shodně.

L 13.1.2006 14:53

A co zisk?

Jestlize se venuje vice prostredku na vyzkum, o to je mensi okamzity zisk.
Jinak receno, vkladat prostredky do inovaci se nevyplaci z hlediska okamziteho efektu.
 
 
 
Miroslav Pivoda 13.1.2006 15:01

Re: A co zisk?

To je pravda už také proto, že ne každý výzkum vyústi do ekonomicky vyznamne inovace.
liberal shark 13.1.2006 9:35

inovace

Málokdo je ochoten sám sobě připustit, že inovační aktivita má náhodný a živelný charakter. Nedá se naplánovat ani nařídit. Jediné, co může stát či firma udělat, je kultivace prostředí tak, aby podporovalo (nebo alespoň nepotlačovalo) inovační aktivitu lidí a podorovalo realizaci vzniklých inovací. Mezi kultivační faktory patří podpora vzdělání, svobodné informační výměny, funkční vertikální komunikace a zpětná vazba, hmotná i morální motivace lidí atd. atd.
Miroslav Pivoda 13.1.2006 9:51

Předpověditelnost je dle Christensenovy teorie

Christensenova teorie předvídá osudy rozvratných inovací v tržní ekonomice již poměrně přesně. Nejde o náhodný proces, teorie postihuje hlavní faktory. Christensen posunul teorii řízení inovací vpřed, podobně jako byla posunuta někdejší teorie výskytu zmetků (viz například programy Six Sigma).
 
Předpověditelné je pouze chování ekonomických odborníků: zpočátku tuto teorii ignorují, aby ji nakonec prohlásili za svoji vlastni teorii.
liberal shark 13.1.2006 12:20

Re: Předpověditelnost je dle Christensenovy teorie

Mohl by jste prosím přidat nějaký odkaz ? Dík
Miroslav Pivoda 13.1.2006 14:54

Kontakt na Christena a kurz o inovacich

 
Rozhovor s Christensenem z roku 2004:
 
Muj posledni kurz o inovacich
 
L 13.1.2006 9:26

Rodinne stribro

Pristup, ktery je popsany v tomto clanku, odpovida realite. Ted si ale predstavme teorii rodinneho stribra, ktera byla vypracovana temi nejvetsimi velikany ekonomicke vedy na Prognostickem ustavu Akademie ved. Ti, kteri tuto skvelou teorii prosadili, se nazyvali stredoevropsti tygri ekonomicti.
 
Teorie rodinneho stribra spocivala v tom, ze byli dotovany mamuti podniky a tezky prumysl. Miliardove dotace do tezkeho prumyslu byly ale uskutecneny na zaklade jinych teorii. Hehehe, hihihi.
Saša 13.1.2006 9:13

Velmi hezky popsáno - nás to učili už někdy v 70. létech.

Za sociálismu byla inovačnost potlačována plánováním a ani plánovací inovací nepomohlo situaci vyřešit. Invence lidí se tak vybíjela v jejich privátněrekreační sféře.
Dnes je inovačnost potlačována šílenými EUevidencemi a EUregulacemi a absurdní hypertrofií právního řádu.
Sch.glosátor 13.1.2006 19:23

A hele, právník renegát.

Jen houšť !!!
xrb 13.1.2006 7:30

teorie

Pro vsechny slozite jevy nedeterministickeho charakteru existuje spousta jednoduchych, ale prakticky nefungujicich teorii! Vsechny teoreticke prace v ekonomii mi nejvice pripominaji predpoved pocasi na vcerejsek (perfektne vysvetli co se stalo, ale maji nulovou hodnotu pro predikci).
Miroslav Pivoda 13.1.2006 0:20

Korekce: Vazba na kvalitu v názvu v článku chybí

Text o souvislosti mezi inovací a kvalitou výrobků se do soucasného článku nevešel. Takže někdy příště.