19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Imigrace bere práci domácím. A snižuje platy

„Ukrajinci berou jenom tu práci, o kterou Češi nemají zájem.“ To je standardní odpovědí zaměstnavatelů a ekonomických teoretiků na strach lidí ze zaměstnávání cizinců. U nás se to týká Ukrajinců, v Británii Poláků, v USA zase Mexičanů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Toman 2.4.2017 21:19

Nejak se autorovi z clanku

vyparili Slovaci. Je jich tu plno a to od politiku pres celebrity az po bezdomovce. Tisice jich zde zadarmo studuji, mnozi pak zustavaji..

J. Šimek 1.4.2017 14:19

Vynikající argument proti ukrajincům pracujícím

v ČR je ten odkaz na platy top manažerů v USA. Autore, vy jste hotovej Robin Hood ekonomie, čili praxí nepolíbený chytrolín :o)

Š. Hašek 1.4.2017 21:09

Re: Vynikající argument proti ukrajincům pracujícím

Zde s Vámi souhlasím. Autor se nazývá konservativcem (a ekonomem). Spíš bych řekl, že bude z pravé frakce komunistické/socialistické strany.

S. Stoklásek 1.4.2017 13:34

Porozumění psanému textu

Chtěl bych míti vaši sebejistotu a schopnost kohokoliv kategoricky poučit o čemkoliv.

Pokud člověk rozumí psanému textu, tak článek rozebírá pouze vliv imigrace na cenu práce a aby to bylo srozumitelné, používá simulace na příkladu České republiky. Rozhodně neřeší srovnání České republiky a ostatních evropských ekonomik. Konstatuje, že imigrace snižuje cenu práce, protože imigranti jsou schopni ji akceptovat na nižší hladině než domácí zaměstnanci, a to se všemi důsledky, které z toho pro domácí plynou. Z platu či příjmů jako živnostník žije 4,1 miliónu lidí v ČR = ekonomicky aktivních, kteří živí větší část české nepracující populace! To představuje jeden z důvodů nízkých reálných mez, neboť cena práce je ve skutečnosti jiná, než jakou vidíte na výplatní pásce, anžto odvody=pojistné jsou v ČR extrémně vysoké, snad prý třetí nejvyšší v OECD. U nás je asi 500 tisíc cizinců většinou pracujících. To je asi 10 % na pracovním trhu, což zejména v hůře placených pozicích musí už opravdu mít trochu vliv. Nemohu za skutečnost, že si imigranta představujete jako arabského muslimského nájezdníka. Stačí se podívat do Billy, kolik tam sedí za pokladnami Slováků, což jsou pro vaši informaci překvapivě taky imigranti. Nyní narazila ekonomika ohledně potřeby pracovníků na limity a tak mzdy budou stoupat. Chvíli, než přijde krize. V České republice jsou nízké mzdy ve srovnání s Německem. Příčinnou je hodně faktorů. Jedním je jiná historicky daná startovací čára po roce 1989, další například privatizace průmyslu do zahraničních rukou s vysokým podílem produkce polotovarů (včetně struktury pobídek k zahraničním investicím) , takže celková produktivita je v Německu navýšena asemblováním a prodejem hotových výrobků atd. Další pro každou vládu výhodnost vysoké zaměstnanosti méně kvalifikovaných lidí při nízkých mzdách (sociální smír).

Snad byste se měl vrátit k dříve používanému červenému logu. Usnadní nám všem v diskuzi lepší orientaci v příspěvcích.

B. Hudzieczek 1.4.2017 22:52

Re: Porozumění psanému textu

Slováci nejsou imigranti, jsou to občané členského statu EU. Imigranti jsou např. Ukrajinci, Bělorusové, Rusové, Vietnamci, etc.

S. Stoklásek 2.4.2017 23:57

Re: Porozumění psanému textu

Asi v právním argumentačně vedeném sporu v módu EU bych s Vámi prohrál, ale fakticky a z ekonomického pohledu jsou Slováci imigranti. O takové otázce byl právě Brexit. Moc se o tom nepíše, ale nebyli to pouze Angličané, kteří se cítili ekonomicky ohroženi lidmi z východu (tedy členy EU). Rovněž muslimská populace hlasovala tvrdě proti nim, neboť se domnívají, že byli v Anglii dříve a na některé věci mají větší nárok.

Na uvedeném problému je vidět, jak jsme ztratili suverenitu v některých oblastech, aniž bychom si to uvědomili. Druhá věc je, že všechna negativa nekontrolované imigrace pocítí právě nejchudší, respektive nejspodnější skupiny/třídy obyvatelstva. Velkokapitál pouze vyzobává výhody a problémy se do segregovaných, dobře chráněných čtvrtích a drahých restourací filtrem soukromé hlídací služby nedostanou.

J. Chaloupka 1.4.2017 13:05

Manažeři berou tak obří platy, protože

firmy už většinou nevedou majitelé. Např. banky nebo ministři. To jsou JEN zaměstnanci. No a cíle zaměstnance (i toho skvěle placeného) nám předvedl pan Hušák. Prostě majitel a zaměstnanec mají rozdílné cíle.

Jo, a taky jsme si "zakázali" bankrot. To, co v přírodě funguje, tj. starý a přerostlý uhyne a na jeho zbytcích vyroste nová rostlina, to v tzv. kapitalismu představuje bankrot. Bohužel moc podniků je "too big to fail", takže zaměstnanci banky jsou kamarádi s těmi zaměstnanci ve vládě a je to. Peníze daňových poplatníků totiž většinou nevysychají.

P. Rudolf 1.4.2017 11:30

Neuvěřitelně hloupé

Jako by to bylo přímo od "svobodných". Hlavně v globalizovaném světé je to úvaha o ho*nu.

M. Prokop 1.4.2017 22:29

Re: Neuvěřitelně hloupé

Jo, svoboda a svobodní, to vás socany sere nejvíc.

M. Šejna 1.4.2017 11:24

dnes je to tady na Psu samý Apríl

Tak imigranti prý mohou za to, že jsou v Česku nízké mzdy. :-D

Tak to je tedy další aprílový žert dnešního Neviditelného psa.

Kdybych to totiž měl brát vážně, tak protože máme v Česku jedny z nejnižších mezd v rámci EU, tak je u nás asi také nejvíc imigrantů kteří zavinili ty nízké mzdy, zatímco v Německu, kde jsou platy jedny z nejvyšších, tak tam určitě žádný imigrant není a netlačí tak na snižovaní německých mezd.

J. Pražák 1.4.2017 10:04

Chybí další odstavec

Zaměstnáním občanů ČR by se dále ušetřilo na "sociálních dávkách" a tak by bylo možné i snížit daně, tím by narostly čisté mzdy.

V. Kotas 1.4.2017 11:17

Re: Chybí další odstavec

A bylo by víc na důchody.

Š. Hašek 1.4.2017 8:59

Pane Zahrádko,

krátce řečeno a nebrat zcela doslova!

Po opakovaném přečtení jsem došel k závěru, že nejste ani konzervativec (ani ekonom, zde pár vět sedí). Skoro se mi jevíte jako tajný rada odboráře Středuly.

Vysoké zdanění (nižší mzdy), ale zároveň polovinu populace na nějaké finanční pomoci (státu) nezpůsobila Ukrajinka u nás pracující. Ono to bude jinak. Zjednodušeno.

D. Polanský 1.4.2017 8:31

Problém je ve kvalifikaci.

Školy chrlí miliony lidí, co neumí nic, kromě nějakých humanitních blábolů. Přitom chybí celosvětově miliony programátorů, řemeslníků, kvalifikovaných dělníků a techniků. Navíc migranti často nemají ani tu humanitní školu, takže častou mohou vykonávat jenom jednoduché práce. Dnes často musí fabriky odmítat zakázky, jelikož nejsou kvalitní pracovní síly.

Š. Hašek 1.4.2017 9:12

Re: Problém je ve kvalifikaci.

Statistika jest jednoduchá - mladý (nabušený s pomádou ve vlasech) mladík, kterému je 23 let, má takový srandovní titulek u jména (totéž platí pro dámy) - nevezme jinou práci než v kanceláři u počítače (mnohdy i od toho ho privátní firma vyhodí).

Myslíte, že takoví vezmou práci, práci?

Ostatně jest to jednoduché - poptávka/nabídka. Mimochodem, ten článek jest dost odborářské frflání, kterak by někdo pracoval - ovšem kdyby dostal zaplaceno!!!!

Můj otec (1911 a neměl za Masaryka nouzi, ač neměl maturitu) mi říkal, že zaměstnanec nemůže nejdřív ječet na zaměstnavatel, že jako teda jo, když zaplatí! Zaměstnavatel platí zaměstnanec pracuje. Já si to vyzkoušel z pozice neustále kvalifikačně rostoucího zaměstnance, 40 let. Zde bych (stejně jako on) poradil těm nedoceněným - udělejte se pro sebe, založte firmu. Nebo taky se zapište na pracák a potom stávkujte v hospodě/pište petice/večer se jděte pást. Zkráceno, nejsem socialista/rovnoprávař a na nějakém pracáku jsem nebyl ani vteřinu/sekundu. Hezký den, i těm našim mladým, co se vofrňujou nad ukrajinským dělníkem.

M. Těhanová 1.4.2017 9:20

Re: Problém je ve kvalifikaci.

Není problém autora, že jste ten článek nepochopil.

Š. Hašek 1.4.2017 9:40

Re: Problém je ve kvalifikaci.

Se mnou to už lepší nebude. A o čem tedy to bylo?? Že autor článku mudruje, aniž možná zaměstnal jediného dělníka? Nějak zapomněl na horší věci, které deformují ekonomiku u nás. Nakonec se ještě dovím, že mzdy stagnují, protože někde pracuje dělník z venkova(českomoravského), který třeba se spokojí také s nižší mzdou (protože tam na venkově bydlí ve svém, nekouří a po šichtě seče trávu pro králíky, ........ . O slépky se stará jeho žena. Ach jo. Autor, konzevativec, má dost malou fantazii. Já taky.

Já jen, že autor dost teoretizuje "vem na dlani chlup, když tam není". Tady už dělňasové (v dobrém slova smyslu) nejsou! Tak dojedou z Koločavy! Od konzervativce bych čekal jiná zamyšlení. Nikoliv mudrování "kdyby nebylo Ukrajinců, kdyby zaměstnavatel zaplatil více, potom by se Češi mohli strhat". Kdyby jsou chyby. Kdyby byly v řiti ryby, nebyly by rybníky.

Jdu prohodit pár vět s ukrajinskou pokladní, mluví hezky, lépe než její kolegyně, ta má pražský akcent jako stehno. Hezký den.

J. Vlasák 1.4.2017 15:37

Re: Problém je ve kvalifikaci.

A to byl přesně ten důvod, proč např. Panasonic navezl autobusy do Plzně rolníky z Rumunska.

B. Lukáš 1.4.2017 8:06

Manažeři jako nadlidé.

A. Einstein : "Každý ať je respektován jako osobnost a nikdo ať není zbožněn". U vybrané kasty mediálně obdivovaných "VIP - nadlidí" mezi které patří i manažeři, výrok slavného génia zřejmě neplatí.

K. Novák 1.4.2017 6:56

Manažeři se jen vezou.

Hlavní jsou majitelé (akcionáři) a odlivy výnosů. Globalizace jim umožnila využít k dalšímu zbohatnutí rozdíly mezi chudými a bohatými regiony světa. Hlavní problém je, že bohatců je málo, takže se mohou snadno organizovat, a jsou celosvětoví, kdežto masa chudých (to jsou všichni kteří nají příjem menší než milion denně) je rozdělená na světadíly a státy a spravovaná politiky, dosazenými bohatci.

J. Vintr 1.4.2017 0:31

Nemáte pravdu

každý člověk, který pracuje je zároveň prospěšný celku (a naopak). Je jedno, jestli je domácí, nebo přišel odněkud odjinud. Levnější pracovní síla zvyšuje efektivitu firmy a umožňuje její rozvoj. Pokud nebude firma zaměstnávat cizince u nás (a kromě nich zaměstnávat i našince a dávat třeba práci subdodavatelům), má alternativu přestěhovat celou výrobu tam, kde je levnější pracovní síla a tady nám nezůstane nic. Jiným faktorem je, že na některou práci u nás neseženete lidí, i kdybyste se vzdali veškerého zisku ve prospěch jejich platů. Už víc jak dvacet let prochází velká část mládeže takzvaným humanitním školstvím, které z nich dělá lidi s nulovou kvalifikací, štítící se jakékoliv manuální práce, bez ohledu na to, jak je placena. Velkou část potenciálních pracovních sil zase odčerpává stále bující státní sektor. Takže bez těch Ukrajinců by skutečně byla řada firem v pr...

J. Krásenský 1.4.2017 6:37

Re: Nemáte pravdu

Ale má. Vaše argumentace je stejně idealistická, jako je idealistická jakákoli představa o socializmu. Poučka z letáku. Takto to nefunguje. Přeji hezký den.

J. Vintr 1.4.2017 8:44

Re: Nemáte pravdu

Kdyby měl autor pravdu, tak největší nezaměstnanost a nejnižší platy budou ve velkých městech, kde je nejvíc lidi a nejnižší nezaměstnanost a nejvyšší platy budou někde v pohraničí, kde lidem nikdo práci nebere. Ve skutečnosti je to tak, že lidem dává práci zase jen práce jiných lidí. A to, že je u nás velký nedostatek pracovních sil (tedy lidí, ochotných pracovat), je prostě realita.

V. Lacina 1.4.2017 6:47

Re: Nemáte pravdu

Ad prospěšnost celku: -Sezónní pracovníci, kteří si při práci v bohatší zemi "utáhnou opasky" a pak odjedou utrácet domů prospívají jen konkrétní firmě. Místní ekonomice už tak ne. Jiný případ jsou cizinci, kteří se zde usadí natrvalo -ti ale za normálních okolností nesnižují cenu práce.

Ad přestěhování výroby: -To platí u výrobních a servisních projektů nadnárodních firem. Jejich přítomnost sice přináší do regionu prostředky, ale jen dočasně. Dříve nebo později taková firma vždy odejde, jakmile se platy/životní úroveň příliš zvednou. Najímání levnějších cizinců jen oddaluje datum, kdy se tak stane a to za cenu umělého brždění růstu životní úrovně těch nejchudších. To, jak místní ekonomika ponese odchod takového "partnera", záleží na tom, zda se v tučných letech podaří místním vybudovat funkční a stabilní síť služeb, které se ze své podstaty přestěhovat nedají. Ty pomohou místním přečkat hubená léta, než si regionu všimne investor, kterému vyšší životní úroveň nevadí, protože má jiné požadavky (odborné vzdělání, praxe, manuální zručnost -vlastnosti, které místní prokazují fungující výměnou služeb).

Ad manuální práce: Dost humanitně zaměřených lidí se protlouká, jak se dá. Ale tlačit je, nebo kohokoliv jiného mermomocí do "manuální práce" je neperspektivní. V době 3d tiskáren bude lepší investovat do prohlubování kvalifikace především s ohledem na informační technologie. Bez ohledu na obor si člověk bez základů programování za takových dvacet let ani neškrtne.

Ad státní sektor: To je trochu hlava 22. A souvisí to opět s bujením některých nových především aktivistických oborů, do jejichž podpory jsou státy tlačeny ze strany nadnárodních organizací a korporací. Pak je ovšem nutné dát takovým lidem práci, aby strmě nerostla jejich nezaměstnanost a "investice do vzdělání" nevypadaly jako promrhané peníze.

M. Těhanová 1.4.2017 8:41

Re: Nemáte pravdu

Vysvětlil jste to dobře, snad to i pan Vintr pochopí.

J. Jurax 3.4.2017 1:47

Re: Nemáte pravdu

"Bez ohledu na obor si člověk bez základů programování za takových dvacet let ani neškrtne."

Tak tohle si mysleli pošetilci tak před čtvrtstoletím, když k nám dorazily PC XT s 640 kB vnitřní paměti a diskem až 40 MB a překladačem Pascalu. Už tehdy to byla hloupost, omluvitelná kednak neznalostí, jednak nadšením z nového-

Živil jsem se programováním neboli vznešenějí vývojem software od roku 1973 až do důchodu. A pravím, že se mýlíte. Tak jako každý, kdo užívá auta, nemusí být automechanik či dokonce konstruktér aut, tak každý, kdo užívá něčeho s počítačem či přímo počítače, nemusí zdaleka být programátor; ani ty základy programování nepotřebuje (pokud pod tím nerozumíte práci s tabulkovým procesorem). Maximálně bude muset umět pracovat s počítačem nebo s počítači ovládanými stroji - ale to je něco diametrálně jiného.

M. Těhanová 1.4.2017 8:36

Re: Nemáte pravdu

Co to zase plácáte za nesmysly z nějaké brožury. Ten článek vystihuje podstatu problému.

J. Vintr 1.4.2017 8:47

Re: Nemáte pravdu

Byly doby, kdy lidé rozbíjeli stroje, protože se báli, že jim berou práci. Hloupý článek autora má stejnou logiku. Praxe dokazuje, že plácá nesmysly.

J. Fridrich 1.4.2017 10:47

Re: Nemáte pravdu

Souhlas pane Vintr. Myslím, že rozumným lidem u nás, ale i v Evropě nevadí imigrant " nepotížista " - a z našeho Západního civilizačního okruhu - a to Ukrajinci apod. jistě splňují, také nejsou problémy např. s Vietnamci. I tak je ale nutný příjem rozumného počtu těchto lidí. Zcela nevhodné, až sebevražedné je přijímání obrovského počtu zcela nepřátelských muslimských Arabů a Afričanů - vždyt' oni neutíkají před válkou a ani nejdou do Evropy pracovat - to už nyní ví i každé malé dítě. Bohužel to nevědí levicoví, multi-kulti politici v Bruselu, Berlíně, Paříži, Stockholmu atd...

J. Vintr 1.4.2017 13:09

Re: Nemáte pravdu

Já jsem měl samozřejmě na mysli cizince, kteří sem přišli pracovat a přijmou náš styl života. Vetřelci, kteří sem přišli jen parazitovat na sociálním systému a přinášejí si sebou svůj styl života, samozřejmě nejsou přínosem, ale škodnou.