29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Ideální místo pro investory?

Existují ideální místa pro investory a k těm nejpřednějším patří Česká republika. Opět to připomněla analýza Raiffeisen banky, která tento fakt hodnotí do značné míry kriticky. Češi jsou totiž ochotní vykonávat špatně placenou práci pro cizí firmy, proto ani neroste její produktivita.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 21.8.2016 19:17

Pohled na mzdy z sirsi perspektivy

tedy z vetsiho odstupu. Stezujeme si, ze cesky delnik dostava za stejnou praci mene nez nemecky delnik (kdyz oba pracuji ve sve zemi). Podivejme se na to vice kontrastnim prikladem - metar v Cechach vydela kolik ve srovnim s metarem nekde v Indii a pritom delaji stejnou praci stejne dobre. Rozdil v zivotnim standardu tech dvou metaru je nebetycny, jakkoli se na to divame, protoze jeden pracuje v Indii a druhy u nas. V cem to vezi?

Rekl bych, ze to vezi v tom, nakolik bohatstvi v te ktere spolecnosti 'perkoluje' dolu vrstvami obyvatel te ktere zeme. V zemi, jako napriklad v te Indii, kde je vrstva velice bohatych nahore a pote se krivka miry bohatosti spolecenskych vrstev, ci trid, dramaticky propadne a dale se pak snizuje az k tem poulicnim metarum. Aby metar v Indii mohl mit za svou praci stejny zivotni standard jako cesky metar, musely by nejdrive na tom byt lepe ekonomicke vrstvy obyvatelstva primo nad nim a tak dale pro vrstvy nad temi vrstvami nad tim metarem...

V zemich jako Nemecko, kde se krivka miry bohatstvi obyvatelstva, z pohledu prinalezitosti do nejake 'ekononomicke tridy' snizuje pozvolna, cili lide jsou celkem bohati aniz by prinalezeli k te nebohatejsi casti obyvatelstva a to same plati i pro obyvatelstvo pod nimi, tak v takove zemi pak i manualni nezrucna prace metare je vice honorovana, nez u nas, o Indii ani nemluve.

Rekl bych, ze tam je zakopany ten pes, tedy v te rozvrstvenosti bohatstvi obyvatelstva te ktere zeme. Mzdova vyse jednotlivych ekonomickych skupin zavisi na te mire perkolace bohatstvi, od tech nejvyssich platu k tem nejnizsim (nemluvim tu o socialisticke minimalni mzde). Cili cesky metar se ma lepe, nez jeho kolega v Indii, protoze pracujici na vyssi urovni nad nim maji vyssi mzdy (a tak dale jak jdeme v narocnosti prace vyse), nez obdobni pracujici nad tim indickym metarem.

Nemci zazili vcelku velice svobodne dve az tri povalecne dekady, zatimco u nas po roce 89 bylo svobodnejsich jen asi pet let, ktere navic byly obtezkane transfo

V. Vaclavik 21.8.2016 19:17

Re: Pohled na mzdy z sirsi perspektivy

... ktere navic byly obtezkane transformaci z ekonomiky levicove (komunisticky) socialisticke. Ta se u nas bohuzel zacala zavadet ve velke mire ihned jak se lide otrepali, s tim ze dnes jsme znovu zabredli do socialismu, byt jde o socialismus 'pravicovy' a nic na tom nemeni ze je demokraticky zavedeny.

Socialismus svobodnejsiho razu, nez ten komunisticky totalitni, tedy ten nas dnesni socialismus pravicovy, vzdy logicky musi vyustit v hluboke rozdily bohatstvi a mezd, tedy v 'rozevrene nuzky', coz obratem znamena ty nizsi mzdy u nas, ve srovnani s Nemeckem, ktere i dnes ma bohatstvi mezi obyvatelstvem rozvrstvene v mnohem plynulejsi mire, nez je tomu u nas.

L. Novák 21.8.2016 12:18

Řadu firem závislých na "nádenících" z agentur,

kteří jsou oproti kmenovým zaměstnancům diskriminovaní jak na platech, tak i "sociálních jistotách", překvapil poměrně razantní úbytek volné pracovní síly ochotné kdykoliv nastoupit za málo peněz a makat od nevidím do nevidím...

Současný trend je takový, že řada schopných mladých českých dělníků si najde buď podstatně lépe placenou práci u jiné firmy a nebo v zahraničí (třeba i v zámoří). Místo se pokoušejí zaplnit různí pokoutní zprostředkovatelé pracovní síly z Ukrajiny a okolních zemí, za ještě horších podmínek pro dělníky, než poskytují "oficiální" agentury v Česku. Znám případ, kdy dělníci nedostali svou mzdu ani po třech měsících práce a vrátili se raději domů.

Na druhé straně čeští zaměstnanci pracovat navíc nesmějí (leda načerno), protože socialisticko - odborářská mafie prosadila do Zákoníku práce ROČNÍ LIMIT přesčasové práce 416 hodin, takže i kdyby zaměstnanec chtěl pracovat sebevíc a zaměstnavatel mu nabízel za odpolední přesčasy příplatky jako ve svátek, Strana a vláda (ČSSD) to neumožní a zaměstnavatele by ztrestala vysokými pokutami, kdyby na to kontrola přišla.

Socialisté se zřejmě chtějí k "prosperitě" dostat jen přes vyšší a vyšší daně a zadlužení...

M. Pivoda 21.8.2016 11:21

Mohlo to dopadnout hůře? Nemohlo, když je to nejhorší.

1. Holub: "Na účty zahraničních firem odcházejí z Česka na dividendách každého čtvrt roku tři miliardy eur, tedy zhruba sto miliard korun. V žádné jiné evropské zemi nedochází k ničemu podobnému, i když zahraniční firmy operují také ve zbytku východní Evropy...." Tato fakta nevyžadují žádný další komentář. Tvrdá data mluví sama za sebe výstižně.

2. Hrobař českého hospodářství? (jak píše níže P. Rudolf).

Připomínám: Bankovnictví je jen pomocná funkce při vytváření nové hodnoty. Takže Klausova předchozí zkušenost v pomocné funkci se na následující české privatizaci jednoznačně projevila!

Pamatuji si, že když Klausovi kdysi začátkem 90. let v rozpočtu přebývalo nějakých 40 miliard Kč, kam je asi přesunul? Jaké byly jeho priority? Přesunul je do pomocné funkce, tj. právě do bankovnictví.

V. Vaclavik 20.8.2016 18:12

Nas problem

spociva v tom, ze chceme byt bohati (dobre placeni) az v druhe rade, na prvnim miste je u nas socialismus, kterym vse ostatni podminujeme, vcetne tech platu. Pres socialismus u nas vlak nejede.

Nemyslim, ze na vine, tedy pricinou nizkych platu jsou montovny ani jejich nejake zvyhodnovani vselijakymi pobidkami. Nejaka vina tam nejspis taky bude, ale neni na celkovou vysi platu nijak urcujici. Spis bych rekl, ze pricinna souvislost je presne naopak - montovny se stehuji za nizkymi platy, ale samy je nezpusobuji, jen je vyuzivaji.

Za pricinou nizkych platu bych povazoval co tu uz bylo v diskuzi zminene 'L. Novákem 475', ktery napsal "Podle me jsou podmínky pro zacátek podnikání "v garáži", kde mnoho známých svetových firem zacínalo, naprosto nevyhovující, a zbyrokratizovaný stát s množstvím casto naprosto nesmyslných predpisu jen hledí, jak ze všech ekonomicky aktivních vymackat nejakou korunu, aby politici meli na rozhazování..."

Vsichni si jiste pamatujeme, co sef AnoFertu onehdy rekl o malopodnikani - vyslovil se nejak v tom stylu, ze malopodnikani pro zemi neni dulezite, co je dulezite je velkopodnikani, ve kterem (nikoli v malopodnikani) se dle neho tvori narodni bohatstvi, zivotni standard spolecnosti.

Vidim to presne naopak. Bohatstvi (vysoke platy) se netvori v nepocetnych velkopodnikatelskych 'mamutech', ale v nespocetnem mravencim podhoubi malopodnikani. Sila je vzdy v poctech a invence byva pravidlem v malych podnicich (ktere ty velke pak skupuji, protoze samy na inovaci nemaji). A platy byvaji vzdy vysoke u primarni tvorby bohatstvi, tedy u inovatorstvi uvedene v zivot.

M. Šejna 20.8.2016 13:19

Já to tak katastroficky nevidím

V Česku je prostě výhodné investovat, protože se investice rychle vrací. To je česká výhoda a nikoli nedostatek.

Každopádně jednou z cest, jak snížit ziskovost firem, je zvýšení mezd. A mzdy se dají zvýšit i tak, že se zvýši minimální mzda, nebo že se zvýší mzdy ve státním sektoru (na to pak sektor soukromý reaguje také zvýšením).

Jenže administrativní zvyšování mezd je v Česku považováno za cosi socialistického a málo pravicového. A tak se dostáváme do začarovaného kruhu. Pokud chceme být silně volnotržní a pravicoví, nebudeme zvyšovat mzdy a budeme dál jen chudými přibuznými bohatých sousedů v EU.

L. Novák 20.8.2016 14:28

Re: Miroslav Šejna, demagog a agitátor ČSSD

Miroslave Šejno, ČSSD socialistický agitátore, nechcete už psaní podobných blbostí ukončit? Nebo vám to zvyšuje příjmy?

J. Schwarz 21.8.2016 21:27

Re: Já to tak katastroficky nevidím

A tááák! To ty cizí firmy, nalákané socany na dańové prázdniny a "technologické zóny s infrastrukturou zdarma " platí minimální mzdy? Minimální mzdu možná platí manufaktura na výrobu rýžových kartáčů "ˇŠejna a syn", sotva automobilky a jejich subdodavatelé. Vždyť cílem socanů bylo vždycky přitažení zahraničních zaměstnavatelů, kteří by vytvořili pracovní místa pro jejich klienty a voliče - tedy hlavně pro manuální pracovníky v pásové výrobě. Vypadá divně když se poté diví, že tu nejsou finalizátoři české provenience, kteří by zisky investovali doma. Konečně i kdyby byli čeští, bylo by z jejich strany rozumné svoje zisky uklidit z dosahu vládnoucí socialistické mafie. Mimochodem, která postkomunistická země zvládla transformaci lépe?

F. Kusák 20.8.2016 10:18

Dost často přemýšlím,

jaká je vlastně příčina dnešního neutěšeného stavu. Došel jsem k závěru, že hlavní příčinou byla obrovská přeindustrializace Československa, postupně, po roce 1989, docházelo k úpadku a zániku výrobních podniků. Dělníků a techniků byl nadbytek, a tak bylo stále kde brát. Naopak, oblast humanitních věd a oborů byla po dobu normalizace totálně rozvrácena. A sem bych zahrnul i ekonomii a práva. Obrovský nedostatek vyvolal neskutečný boom. Ale dnes se situace otočila. Řemesla a technické obory jsou popelkou, kvalitních techniků se nedostává a není-li nabídka, klesá i poptávka. Výzkum a výroba se přesouvá jinam. No a na podnikatele se společnost dívá jako na loupežníky. Budoucí trend ekonomiky neurčují noví Baťové, ale neziskovky, úředníci a podivné agentury. Moc dobře to nevidím a náprava je v nedohlednu. Snad třeba jednou.

O. Zuckerová 20.8.2016 12:43

Jedním z problémů

je možná i skutečnost, že "převodovou páku" mezi vedením zahraničního vlastníka a jeho českého personálu představuje zpravidla spíše nelítostný český dráb chtějící se zavděčit panstvu (zažitá národní tradice) než normální manažer dbající i o spokojenost zaměstnanců a ochotný se o ni také trochu zasadit!

F. Kusák 20.8.2016 14:08

Re: Jedním z problémů

No, to je možné, ale byla by chyba si to nějak idealizovat. Vždy, když chtěl cizák ovládat nějaký místní podnik, využíval domorodců, kteří byli vděční za svěřenou moc a nějakou tu výhodičku. Pro každého kapitalistu je důležitý růst "aktiv", jen kultivovanost onoho kapitalisty může do jisté míry ovlivnit kvalitu toho růstu. Ale zase vidíme, jak se ctihodné firmy chovají třeba v Bangladéši. Nebo jinak, chovají se podle toho, co se jim dovolí.

L. Novák 20.8.2016 9:40

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

http://finmag.penize.cz/ekonomika/314811-vyssi-mzdy-v-cesku-az-budeme-vic-nez-montovna

Článek, který jde k podstatě věci.

F. Kusák 20.8.2016 10:01

Re: Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Nevím, co si mám o článku, uvedeném ve Vašem odkazu myslet. Nějaká vystudovaná ekonomka, popisuje stav v české ekonomice, který všichni trochu zasvěcení známe, a návodem na řešení jsou hraběcí rady. Fakt by mě zajímal spíše Váš názor, když už se rozhodnete někam psát. Prosím, zkuste to.

No a firmu SOMA Lanškroun dobře znám, která je ve zmíněném článku uvedena. Je to kdysi zprivatizovaný VÚ Tesly, a začátky měla velmi komplikované, když hledala výrobní program. Ale měla schopné lidi, výzkumníky, konstruktéry a vývojáře, které nepropustila. Jenže, zkuste to nyní zopakovat. SOMA se snaží více jak 25 let a měla na co navazovat. Takovou firmu z vody neuvaříte, chce to čas, peníze a chytré lidi, a pak buldoka šéfa - vizionáře. I takové máme, ale je jich jako šafránu. Tak moc šancí pro ČR nevidím.

L. Novák 20.8.2016 14:35

Re: Vyšší mzdy v Česku? Až budeme víc než montovna

Já znám "podobnou" - firmu TESCAN - taky ji založili lidé z Tesly, a vyrábějí rastrovací elektronové mikroskopy. Většina jde do celého světa...

Podle mě jsou podmínky pro začátek podnikání "v garáži", kde mnoho známých světových firem začínalo, naprosto nevyhovující, a zbyrokratizovaný stát s množstvím často naprosto nesmyslných předpisů jen hledí, jak ze všech ekonomicky aktivních vymačkat nějakou korunu, aby politici měli na rozhazování...

P. Rudolf 20.8.2016 9:10

Hrobař českého hospodářství

Klaus, snaživý bankovní úředníček, neměl být do funkce premiéra nikdy vpuštěn. Ukazuje to však mnohé o bídě českých elit po Listopadu. Na druhé straně, kromě šíleností jeho vlád, je nutné si přiznat, že zaostalost českého hospodářství za vyspělým světem byla obrovská a tudíž to stejně o moc jinak dopadnout nemohlo (jen ty ztráty a deziluze lidí mohly být menší). Je to běh na dlouhou trať, kdy o úspěchu budou rozhodovat nové, vzdělané generace lidí obývající území této kotlinky.

L. Novák 20.8.2016 9:36

Re: Hrobař českého hospodářství

Vám, komunistům, se nebude nikdy líbit jiná vláda, než socialistická/komunistická. O tom nás nemusíte přesvědčovat. Vaše příspěvky na NP jsou vždy v tomto duchu... :-D

I. Lyčka 20.8.2016 10:13

Re: Hrobař českého hospodářství

Mňo, Klaus už dlouho není ministrem financí ani premiérem, už tu máme třeba pana Sobotku, lesklého génia, ale nezdá se mi, že by se situace nějak zlepšovala.

Z. Lapil 20.8.2016 13:03

Re: Hrobař českého hospodářství

Otázka zní, co je to ztráta a vzhledem k čemu. Já na české (československé) privatizaci dost oceňuju, že nebyla doprovozena spořitelní knížky vynulovavší inflací.

L. Novák 20.8.2016 14:40

Re: Hrobař českého hospodářství

Ne tak docela. V době transformace se každoročně v lednu zvyšovaly ceny v řádu +10%...

Pravda ovšem je, že navzdory tomu česká koruna tehdy posilovala vůčí tvrdým měnám, vůči nimž byla v roce 1990 silně podhodnocená.

Z. Lapil 20.8.2016 22:59

Re: Hrobař českého hospodářství

Jasně, ale v Polsku se ve finále škrtaly čtyři nuly a Maďaři tuším taky nedopadli nijak slavně, i když o tom jsem teď konkrétního nenašel nic, tak se možná pletu. Zaujala mě ale tamější největší hyperinflace všech dob a zemí (po r. 1945 se ceny zdvojnásobovaly co 15 hodin), ale jasně - to s tím nesouvisí.

L. Novák 21.8.2016 11:56

Re: Hrobař českého hospodářství

To samozřejmě záleželo na tom, jak která vláda tlačila Státní tiskárnu cenin k vyšším výkonům. :-)

Polské komunistické vlády nadělaly obrovské státní dluhy už před rokem 1989, zatímco čeští komunisté byli opatrnější (zdědili jsme dluh "jen asi" 180 mld. Kč). Samozřejmě, vyhladovělý domácí trh spotřebního zboží a neexistující infrastruktura dopravy a spojů byly druhou stranou téže mince.

V. Pavelka 20.8.2016 19:10

Re: Hrobař českého hospodářství

Ostravsko, volební doména socanů ,léta plynula výsledky, mizerné !!

Z. Lapil 20.8.2016 23:09

Re: Hrobař českého hospodářství

V Ostravě léta (1993-2001) šéfovala ODS v osobě primátora Tošenovského, a když vezmete tamější startovní čáru - prominete-li mi moji francouzštinu, tak se tam po 1989 seszraly jak doly, tak hutě - tak to tenhle konec světa ustál nad očekávání dobře.

A. Hrbek 21.8.2016 9:07

Re: Hrobař českého hospodářství

Asi jste neměl spořitelní knížku. Znehodnocení úspor u nás v devadesátých letech přesáhla 50%.

A pokud si nepamatujete, tak byla tvrdá regulace mezd, abyste si náhodou nevidělal víc.

Z. Lapil 21.8.2016 11:02

Re: Hrobař českého hospodářství

Měl. Pamatuju. Píšu o vynulování (Polsko skončilo ne na polovině, ale na desetitisícině - denominace už v r. 1995).

Regulace mezd se mě nedotýkala, a mimochodem - nebyla to regulace mezd, ale regulace RŮSTU mezd většího než růst produkce. Viz

Respekt, 12.7.1993:

Proti vůli obou partnerů v tripartitě bude česká vláda opět regulovat mzdy. Regulace se týká všech firem soukromých i státních s více než 25 zaměstnanci. Vůči firmám, v nichž růst mezd překročí růst produkce od 15% do 30%, bude uplatněn stoprocentní odvod z růstu, při více než 30% překročení dvousetprocentní odvod.

Regulace bude uplatňována nejméně do konce roku.

A. Hrbek 21.8.2016 9:18

Re: Hrobař českého hospodářství

Míry inflace 1989-2000

1,4 9,7 56,6 11,1 20,8 10,0 9,1 8,8 8,5 10,7 2,1 3,9

Z. Lapil 21.8.2016 10:41

Re: Hrobař českého hospodářství

Díky. Na liberalizaci cen rád vzpomínám (těch 56,6%, předpokládám), jak v obchodech vypálily ceny do nebes a během pár dní (tehdy byla zrovna svoboda podnikání) ji začali snižovat prodejci vyrojivší se v dodávkách na náměstí.

Praktickým vynulováním jsem narážel hlavně na Poláky. Jak jsem tu v jedné odpovědi zmínil, ti škrtali čtyři nuly. Poctivě vzato spíš tři, protože výsledkem byl zlotý za necelou desetikorunu. U nás by stačilo škrtnout nulu jedinou; tedy na platech, což je, uznávám, hodně drasticky zjednodušené měření inflace.

J. Macků 20.8.2016 14:56

Re: Hrobař českého hospodářství

Pan Klaus je jeden z mála vizionářů, které máme a můžeme se o to denně přesvědčovat. Je laciné říkat, že může za všechno, nikdy nevládl sám. Pro ty s horší pamětí by šlo připomenout třeba Havlem prosazené zrušení zbrojního průmyslu (Slováci mu to dodnes nezapomněli). Vodárenské společnosti dané zadarmo městům prodali cizím firmám zastupitelé měst a teď se divíme, že je voda tak drahá.

Zadarmo cizím firmám pozemky taky nedával Klaus, ani investiční pobídky, které výrazně znevýhodňovali české podnikatele proti těm cizím. Půl republiky jsme prodali cizákům a to již dávno nebyl Klaus premierem. Zeman se podbízí ještě dnes Číňanům atd. Když někdo lacino získal, snadněji dosahuje vyšších zisků a chce je užít doma.

L. Novák 20.8.2016 15:46

Re: Hrobař českého hospodářství

Proboha, jaképak "Havlem prosazené zrušení zbrojního průmyslu"? Co to plácáte za nesmysly?

On totiž za ty krámy vyvážené pochybným režimům nikdo nechtěl zaplatit! Atd. atd...

V. Pavelka 20.8.2016 19:14

Re: Hrobař českého hospodářství

Blanenská zbrojovka převedena na slovensko .