18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hýčkat si ty správné kapitalisty

Kdykoli je řeč o mzdách, nevyhnutelně přijde řeč na rozdíl mezi příjmy Čechů a Němců. Jak je možné, že více než dvacet let po údajně úspěšně ukončených hospodářských reformách máme stále třetinové platy ve srovnání s Německem?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.10.2015 22:24

Zajímavý článek...

Nicméně jako v jiných svých ekonomicko-politických úvahách pan Kohout přehlédl skutečnost, že my neovládáme žádné banky v Německu (a oni u nás ano), že my nemáme své levné montovny u nich (a oni u nás ano), že my neovládáme jejich trh našimi obchodními řetězci (a oni u nás ano) a především, že my jim nevnucujeme naše, pro ně likvidační environmentální, sociálně parazitické limity.... (a oni nám ano)!

Jinak řečeno ignoruje skutečnost, že pro posouzení národní prosperity je důležitý HNP do něhož se ty montovny a jiné zisky nadnárodního kapitálu nezapočítávají, pochopitelně při současném sledování vývoje státního dluhu (který hrozivě roste i v Německu)!

Prosperita státu, který se stále více mění na pouhý EU-protektorát na jeho občanech závisí stále méně!

K. Pavlik 9.10.2015 22:27

Re: Zajímavý článek...

No ja jsem ten clanek pochopil jinak.

B. Rybák 10.10.2015 0:24

Re: Zajímavý článek...

Měl jsem možná zdůraznit, že s ostatními argumenty pana Kohouta souhlasím (proto jsem ho označil jako zajímavý článek)!

M. Pivoda 9.10.2015 15:29

Špatně rozehraná šachová partie

Metaforicky řečeno: Špatně rozehranou šachovou partii proti silnému protivníkovi nemůžete nikdy vyhrát. Buďte, prosím, realisté. To je ten pravý stav současné české ekonomiky. Nezbývá už dost času, než se začnou dít velké proměny ve světové ekonomice i společnosti. Čeští tvořiví kapitalisté už nestihou zvýšit české platy v celém národě.

Pro většinu českých lidí zůstává jedinou nadějí budoucí změna společenského systému, kdy začne být rozdělován univerzální minimální příjem (o čemž snil už ekonom Keynes). Očekávám, že taková velká společenská změna nutně přijde do cca 20 let. Pozitivní dopady technologického pokroku budou přitom rychlejší, než momentálně silně obávané negativní dopady inmigrační vlny z jihu.

K. Pavlik 9.10.2015 18:40

Re: Špatně rozehraná šachová partie

Opravdu zajimavy prispevek,nuti k hlubokemu zamysleni.

B. Rybák 9.10.2015 21:30

Re: Špatně rozehraná šachová partie

Není nad to, když je člověk prorokem, který sám sobě věří! My ostatní musíme spoléhat na pouhý rozum!

M. Pivoda 10.10.2015 17:39

Nespoléhejte se na lineární způsob myšlení

Vaše reakce je zcela přirozená. Člověk je od přírody (od dob, kdy začal běhat po savanách) vybaven lineárním způsobem uvažování. Jenže některé technologie se dnes vyvíjejí exponenciálním tempem. A toto tempo destabilizuje celé své okolí, včetně společensko-ekonomického systému.

Takže mé předpovědi budoucnosti výše uvedené, jsou jen logickým důsledkem předpovězeného vývoje, proti kterému lze jen těžko nalézt protiargument. Přičemž pravděpodobnost technologických předpovědí je cca 85%.

Pokud věříte našim ekonomům, pak jste snílek. Například Jeho Magnificence, někdejší rektor VŠE Hindls prohlásil do rádia ČRo2, dva měsíce po vypuknutí ekonomické krize v roce 2008, že dle něj, nějaká ta krize již skončila. H. Ha. Ha.

V. Vaclavik 9.10.2015 14:01

Dovolim si nesouhlasit.

Platovy rozdil je zpusobeny jednoduse tim, ze nasi podnikatele nic netlaci platit svym zamestnancum vyssi mzdy, jako jsou tlaceni podnikatele v Nemecku.

Tlak na mzdy, at uz nahoru nebo dolu, je (vse ostatni ponechano stranou) zpusobeny dostatkem pracovni sily pozadovane kvalifikace. U nas v Cechach to ale neni primarne mzdovy problem, ze mame moc lidi zamestnancu, ale naopak, ze mame moc malo lidi podnikatelu, anebo podnikatelu uspesne, tedy ziskove podnikajicich, coz jsou vse spojene nadoby.

Nemecko nejenze ma celou radu velkych podnikovych koncernu svetoznamych znacek, ktere zamestnavaji radove tisice lidi, ale hlavne maji hodne firem, o kterych vetsinou vi jen mistni, anebo jini podnikatele, ktere zamestnavaji radove desitky az stovky zamestnancu. A jsou to firmy typu vyroby, ktera aspon prozatim nenasla nahradu v levne Cine a jen tak nenajde. Jsou to firmy vysoce specializovane a s velice kvalitni vyrobou, zpravidla ne pro koncove spotrebitele, ale pro jine firmy, at uz stejne velikosti, nebo koncernove.

Nemecko ma proste dobre, zdrave podnikatelske 'podhoubi', ktere u nas v Cechach existuje jen v male mire a kdyz, pak jsou to podniky radove o nejake te petce az desitce zamestnancu. Ty nase montovny, anebo i vyrobny, vlastnene zahranicnimi podniky, jsou u nas umistene prave a presne proto, ze jsou tu nizke mzdy a dostatek zamestnancu, coz znovu, jsou spojene nadoby.

V. Vaclavik 9.10.2015 14:01

Re: Dovolim si nesouhlasit.

Ty zahranicni pobocky nasi mzdovou hladinu jiste nesnizuji, ale na uroven toho zahranici ji proste nemohou vytahnout, protoze z definice nejde (zpravidla) o nejakou specializovanou, narocnou vyrobu, ani o nejaky vyvoj, ale jen o praci, na kterou staci vetsinu zamestnancu jen zapracovat. Nevyzaduji odborniky v nejake uzke specializaci s letitou praxi, ktere by bylo treba dobre zaplatit.

Cesi jsou velice sikovni lide, ale musi jim byt dan prostor, jaky napriklad Nemci dostali prvnich par desitek let po druhe svetove valce, nez je take zasahly vysoke dane a hlavne regulace podnikani. Prirovnal bych situaci podniku v Nemecku a u nas k diteti, ktere v Nemecku v povalecnem obdobi mohlo zdrave vyrust, nez se v dospelosti vydalo cestou vselijakych neresti, ktere sice nici zdravi, ale dospely clovek se s tim lepe vyrovna, nez dite vyrustajici po listopadu 89 v Cechach, kteremu byly vnuceny neresti jiz v mladi, coz vyustilo v zarazeny vyvoj a trvale tezke nasledky, ktere si takovi jedinci prinesli do dospelosti, kdy jsou z nich dospeli mrzaci.

Tech nasi nekolik roku podnikatelske volnosti po roce 89 se vubec neda srovnavat s dekadami povalecneho Nemecka (to nema nic spolecneho s nejakou povalecnou pomoci Nemecku viteznymi mocnostmi). Nam byly vbrzku vnuceny podnikatelske podminky panujici ve zbytku stare Evropy, ktere tamni podnikatelske prostredi nezdrave zatezuji, ale tam jde o podniky jiz povetsinou vyspele, se zdravou minulosti, zatimco u nas ty nedobre podminky zasahly podnikani v prvotnim rozkvetu a to tak nedostalo sanci vyrust do podobne 'dospele' robustnosti, jako v te stare Evrope.

J. Jurax 10.10.2015 21:12

Re: Dovolim si nesouhlasit.

No, trochu se mýlíte. I sem zahraniční firmy přesunují vývoj i specializovanou výrobu a specialisty dobře platí - ovšem v našem kontextu. U nich by týmž lidem museli platit násobně víc. Ono takových 3000 eur je v Německu průměrný plat, kdežto u nás vysoce nadprůměrný plat specialisty - a to ještě jen v některých oborech.

A. Zajícová 9.10.2015 14:14

Re: Dovolim si nesouhlasit.

nejste vy odborář?

R. Morava 9.10.2015 11:52

Já bych to nekomplikova

Autor článku má částečně pravdu, ale to je jedno s druhým. Hlavní je vytvořit prostředí kde se daří podnikání které přináší hodnoty bez podvodů a to:

1) Zákony které jsou spravedlivé a podporují vytváření hodnot. = A to může a musí dělat stat. 2) Podporou etického prostředí= A to můžeme a musíme dělat všichni

Pak přijde všechno samo. Vzniknou domácí kapitalisté, a to ti kteří jsou férovější než ti, kteří zbohatli okrádáním občanů. Přijde prosperita, takže pracující pochopí, že nižší plat stojí za to (tak jako Japonci nebo Korejci nebo Němci po válce), protože se pomalu zvyšuje a nadhodnota je použita k rozvoji firmy a budoucnosti. A nakonec přijde zvýšení platu všem. Jiné cesty zbohatnutí společnosti, kromě nálezu ropy, nebo válečné expanse v historii neznám. Ale to jiné nechme Arabům.

B. Rybák 9.10.2015 21:51

Re: Já bych to nekomplikova

Kdyby nám "jádro" EU dovolilo vytvářet zákony, které jsou naší zemi prospěšné a mohly by tedy zvýšit naši nezávislost na něm (což je evidentně to co určitě neudělá), tak by jste měl úplnou pravdu!

M. Pivoda 9.10.2015 11:34

Naleme si čistého vína v nečistém prostředí

Kohout: "Řešení? Vstřícnější postoj vlády vůči tomu typu kapitalistů, který buduje a tvoří. ..."

Správně, ale to bohužel nestačí, ekonome Kohoute. Správně parafrázovaná odpověď zní tato: Vstřícnější postoj vlády i kapitalistů vůči tomu typu pracovníků, kteří něco tvoří. A tento "vstřícnější" postoj vůči těm, kteří něco tvoří, je třeba pěstovat po dobu několika desetiletí, a pak teprve můžete očekávat hmatatelné výsledky.

Co se tedy dělo před dvěmi desetiletími v obnovovaném českém kapitalismu? Uvedu jeden příklad, na který se velmi dobře pamatuji, neb jsem v tom podniku strávil deset let. Nejlepší konkstruktér Královopolské strojírny Brno, ing. Miloslav Studený, byl vyhozen z podniku. Zatímco v té době ředitel podniku, ing. Pánek, z podnikových zdrojů platil propagační plakáty, aby uspěl ve své kandidatuře do Senátu ČR. Proč se podnikatel chtěl ale stát senátorem? Aby se na něj vztahovala celoživotní imunita. V té době totiž ještě nebylo známo, že hlavní ekonom ČR a pozdější prezident ČR vypíše amnestii pro české tuneláře.

Nalejme si čistého vína, ekonome Kohoute.

O. Uživatel 9.10.2015 11:50

Uživatel požádal o vymazání
J. Mannheim 9.10.2015 12:25

Re: Naleme si čistého vína v nečistém prostředí

promlčení?

F. Kusák 9.10.2015 10:35

Jo, obecně se dá s panem Kohoutem jen souhlasit,

ale mně chybí ta česká nápaditost a poctivost, která tady byla ještě před válkou. Schopnost vymýšlet, podnikat, být lepší než ostatní. Být malým, avšak vzdělaným národem. Zní to jako fráze, ale podle mě je to základ úspěchu. Teď, srovnáme-li to se skutečností, pak se ptám, kam vlastně směřujeme. Jaký máme vlastně cíl. Naříkat a střídavě nadávat na Němce a Rusy či Američany. Dobře, jsme provinční křupani, ale to jsme byli i za Rakouska a přesto tu kvetl průmysl, kultura a vzdělanost. A první republika ty výhody nelikvidovala, ale rozvíjela. Škoda, že to zastavila válka. Asi by to tu vypadalo jinak. To však už připomíná to české naříkání a stěžování na poměry ........

R. Szewczyk 9.10.2015 10:46

Re: Jo, obecně se dá s panem Kohoutem jen souhlasit,

ta česká nápaditost a poctivost a zlaté ručičky se projevují tak, že paní která se živila sama v nějakém koloniálu či drogerii , za to, že ji kvelb pohlídal přes oběd syn pokutu astronomické a likvidační výše, možná časem by vybudovala drogistické imperium, možná ne, ale po zásahu ruky státu, zcela určitě ne, proto ti kapitalisti, to jest požírači na lačno malých dětí i s kočárky a maminkami , raději odejdou jinam, pak se divíme , kde jsou.

F. Kusák 9.10.2015 13:10

Re: Jo, obecně se dá s panem Kohoutem jen souhlasit,

Znám ten případ a je to politováníhodné. Také si nedělám iluze, že vše za první republiky bylo krásné a růžové. A Rakouská monarchie nebyla až tak přátelská, jak se dnes někdy idealizuje. Ale ta touha a vytrvalost tehdejších lidí byla jiná. Na střípky toho si ještě pamatuji.

R. Szewczyk 9.10.2015 10:34

!!!

..........objem kapitálu v ekonomice. (Nikoli objem peněz: peníze lze libovolně natisknout, ale to z nich ještě nedělá kapitál.)........totok je nejinteresantnější větička ohledně ekonomiky, která kdy byla vyskytnuta na Psu. Prosím pana Kohouta o článeček či alespoň vysvětlení onoho tvrzení, a dále potvrzení nebo vyvrácení logiky , plynoucí z oné větičky : pokud peníze nejsou kapitálem, pak nejsou penězi

O. Uživatel 9.10.2015 11:49

Uživatel požádal o vymazání
B. Rybák 9.10.2015 21:59

Re: !!!

Kapitál jsou peníze, které jsou investovány do "výroby" (nejsou tedy prožrány, ani se neválí v bankách)!

K. Janyška 9.10.2015 10:32

Čert sere na větší hromadu. Jsem rád, že někteří

začínáte přebírat moje postuláty. Socialistická EU patří socilistickému Německu a Ága Merkel dosáhla sofistikovanými metodami daleko více, zatím skoro všeho, co si Němci usmysleli kdysi dávno, tedy ovládnout Evropu, než Äda Hitler válkou... Dzp.

A. Zajícová 9.10.2015 6:56

Toto je ekonomicky pojatý fakt,

který ale vůbec nevysvětluje, proč kapitalisté raději sídlí v Německu než v Čechách (například). Naprostá absence matek velkých společností u nás není dána jen tím, že se tam zakladatel narodil, podnikatelským prostředím, legislativními zárukami, pohodlím (to poslední autor zmínil).

V Německu od války dřeli jak koně, spořili, opravovali, budovali, vymýšleli, jak co nejlépe vybudovat podnik, co prodávat.

V Čechách od války budovali komunismus, hráli si na práci, vyváželi za pár šupů nebo zadarmo nerostné bohatství, nechávali shnít jak bytový, tak tovární fond, zbrojili jak šílení....

A dnes je zde už 25 let takový legislativní bordel, že se tu skoro nedá podnikat ani v malé míře, natož ve velké. Proto jsme odkladiště a montovna Evropy.

K. Pavlik 9.10.2015 4:08

Neresitelne

Problem je neresitelny. Do bohatych  statu se stehuji opravdu chytri lide z chudych statu. Pokud se neco podari v chude zemi tak to firma z bohate zeme koupi. 

S tim se proste neda nic delat.

O. Uživatel 9.10.2015 9:55

Uživatel požádal o vymazání