19.3.2024 | Svátek má Josef


EKONOMIKA: Hra s bublinami

22.7.2014

Jak jsou na tom trhy cenných papírů ve skutečnosti

Od doby, kdy potíže hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae odstartovaly začátek hospodářské recese, uplynulo již šest let. Probíhající známky oživení vyvolávají opakovaně otázku: Je krize definitivně za námi nebo dosavadní opatření jen oddálila další ekonomický propad?

Soudě podle pohybu světových akciových trhů (v čele s americkými), platí optimistická varianta. Snad bychom mohli začít jásat, nebýt jedné nepříjemné skutečnosti. Dluhy, které fungovaly jako pohonná hmota ekonomického kolapsu, se spíše přesunuly, než že by byly zaplaceny. Co hůře – celkové zadlužení vlád a soukromého sektoru je výrazně vyšší, než to mu bylo před vypuknutím krize v roce 2007 (zadlužení státu, domácností a podniků vzrostlo v USA přibližně ze 150 % na 200 % HDP, v Eurozóně je situace ještě horší, zadlužení zde vzrostlo z 200 % na 250 % HDP). V soukromém sektoru sice proběhlo částečné oddlužení, ovšem na úkor vlád, které v současnosti dluží více.

Díky penězům, které do ekonomiky pumpuje Fed, nedošlo k významným případům neschopnosti splácet, jenže kvantitativní uvolnění nemůže trvat věčně. Část likvidních prostředků odplula do akciového a dluhopisového trhu a způsobila, že ceny zde dosahují historicky rekordních výšin. Tak rekordních, že vzbuzují obavu z nafouknuté bubliny. Zda je tomu tak, ukáže budoucnost, ovšem některé indikátory již dnes nabízejí pochmurný obraz.

Shillerovo P/E (nazývané též CAPE – cyclically adjusted price-to earnings ratio), je poměr ceny akcií firem k jejich (o inflaci očištěným) výnosům dosaženým za posledních 10 let. V minulém století se tento indikátor pohyboval většinou (ovšem nikoli výhradně) v pásmu mezi hodnotami 10 a 20. Pokud klesl k desítce, vyplatilo se nakupovat, pokud se vyhoupl nad dvacítku, průměrný výnos akcií v následujících deseti letech byl malý, někdy záporný. Současná hodnota je 26.

shiller

Zdroj: multpl.com

Z tohoto pohledu se americké akciové trhy nacházejí již zhruba od roku 1995 na nezvykle vysokých úrovních a pády v letech 2001 a 2009 nebyly ani tak prasknutím bubliny jako spíše dočasným ufouknutím. Prasknutí bubliny nás stále čeká.

Dalším indikátorem je poměr tržní kapitalizace a hrubého domácího produktu (neboli Buffetův indikátor). Tento ukazatel se do 90. let pohyboval v rozpětí do 0,3 po 0,8. Za posledních 20 let jeho hodnota prudce vzrostla a pod 0,8 se dostala jen výjimečně. Současná úroveň je 1,2. I to nasvědčuje možnosti, že od poloviny 90. let probíhá velký akciový večírek, který skončí bolestivou kocovinu.

Naopak dividendový výnos je minimální. Výrazněji menších hodnot dosahoval jedinkrát v historii, a to kolem roku 2000 před koncem technologické bubliny. Dividendový výnos je nízký, protože alternativní možnosti investování nabízejí ještě nižší zhodnocení. Na neočekávaný nárůst úrokových sazeb by akciové trhy odpověděly odpovídajícím poklesem.

s-p500

Zdroj: multpl.com

Zajímavý postřeh učinil porfoliomanager Jim Chanos, když analyzoval pohyb akcií aukční síně Sothesby‘s. Společnost prodávající drahá umělecká díla slouží jako indikátor chování nejbohatšího jednoho procenta obyvatel. Akcie Sothesby‘s v historii dosáhly vrcholu krátce před prasknutím bublin a v době, kdy trhly dosáhly vrcholku, akcie aukční síně již padaly. Akcie aukční síně vystoupaly na vrchol v listopadu 2013 a od té doby ztratily více než čtvrtinu své hodnoty. Po internetové a hypoteční bublině se podle Chanose nacházíme na vrcholku bubliny centrálních bank.

sotheby

Zdroj: cnbc.com

Co dodat? Pokud zmíněné indikátory prokáží platnost, užívejme si posledních bohatých dnů a připravme se na hubená léta.