19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Horší než koronavirus

Hrubý domácí produkt je zastaralá, nepřesná a možná i politicky manipulovaná veličina, kterou bychom měli nahradit něčím lepším a pokrokovějším. Takový názor bývá alespoň častý v dobách, kdy se nic zvláštního neděje.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 5.8.2020 17:22

Ono je to jedno; lotr po levici, lotr po pravici... Hlavně když uškodíme Rusku!

P. Staronový 5.8.2020 21:11

Obráceně: Rusko škodí nám.

F. Kusák 5.8.2020 11:37

Je k smíchu, kolik je tu mudrlantů, kteří ekonomice nerozumí, natož pak ekonomické vědě. Nikdy nic neřídili a ničemu nešéfovali, natož pak, aby nějakou reálnou výrobu organizovali a vymýšleli, a hlavně, nesli za svá rozhodnutí odpovědnost. Názor nic nestojí, a tak mudrují a kritizují.

J. Sedláček 5.8.2020 13:07

no, já se nesměju

J. Uzel 5.8.2020 13:11

Tak jste se zasmál, ale nějaký nápad, jak z toho ven nemáte?

I. Schlägel 5.8.2020 13:35

Cesta jak z toho ven existuje. Ovšem ne evoluční. Musí přijít opravdu velký krach, aby si alespoň část lidí uvědomila, kudy cesta nevede a že na rozpálená kamna se nesahá.

M. Pivoda 5.8.2020 18:24

Pro F. Kusáka: Jenže řídit ekonomiku ve 21. století není totéž, jako ji řídit ve století 19.

P. Staronový 5.8.2020 21:12

Což vědí skoro všichni, vyjma vás.

J. Stehlik 5.8.2020 10:54

Pán zapoměl na jednu základní věc . A to je efektivita fungování státu. Tisknout peníze a nakopnout ekonomiku mohou země , které k tomu mají potenciál. Tedy fungující státní správu , školství , prumysl , kompetentní lidi co dělají výzkum a vývoj a především trh podporující konkurenci. Takové země jako zimbabwe , venezuela tam toto vše chybí a tisk peněz znamená pouze inflaci . Naopak na konci článku je zmíněna jedna zásadní věc , a to jsou majetkové daně . USA mají výhodu obecních daní (jejich hlavní příjem) . To má zásadní vliv na jejich motivaci rust. Obce tak chtějí privatizovat a rozšiřovat se (budoucí daně) . Naopak lidé si dobře rozmýšlejí nechat něco ladem . A státy tam mají nízkou daň z obratu (levně postavíte) . To zpusobuje velký převis nabídky a stavební bum a logicky velmi dostupné bydlení (nejvyší příčky žebříčku) . Celkově tento daňový mix zpusobuje dobrý dlouhodobý ekonomický rust . Co je též zásadní je též vymahatelnost práva (soudy , policie , porotní systém ) . To v kombinaci s nemovitostními daněmi dává velký tlak investoru v burzu (akcie) .

F. Kusák 5.8.2020 11:30

Otázka ovšem zní, zda-li u nás ten potenciál k růstu skutečně je. Jak známo, je naše země extrémně závislá na pseudo exportu zahraničních firem, které si u nás nechávají vyrábět subdodávky s nízkou přidanou hodnotou. Takže se obávám, že finanční podpora státu půjde zejména do spotřeby a něco do státních investic. Podnikavost se tím moc nezvýší. Koneckonců, slyšíme to neustále, jak mnozí lidé neustále naříkají o co přišli nebo jak sem ti cizinci nejezdí a Čech tu bývalou spotřebu nenahradí. Ale až sem zpátky převedeme tu výrobu, která skončila v Číně, Bangladéši nebo Indii, bude líp. Jen mně není jasné, kdo to zařídí a kdo tam bude nakonec vyrábět.

A s panem Kohoutem souhlasím, jediná léčba problému je návrat ke kapitalizmu.

V. Kain 5.8.2020 17:38

Příští rok budou volby a voliče nic z toho co by je mělo zajímat,tak je zajímat nebude,protože se bude na dluh rozdávat.Připomíná mě to feldkuráta Kratze.To se to hoduje když nám jiní půjčují.Tady ty jiní jsou děti a vnoučata.

S. Pavuk 5.8.2020 10:34

Vrele súhlasím s názorom autora, že učebnice ekonómie dnes patria do zberu. Tie zákonitosti ktoré sú tam vysvetľované platili totiž za čias existencie kapitalizmu. Systém v ktorom peniaze nemajú cenu nie je kapitalizmus. Dnes sa ocitáme vo fáze zvyšujúceho sa chaosu, ktorý povedie k diktatúre.

M. Pivoda 5.8.2020 11:25

Ekonom Kohout se vyvíjí (roste) s dobou (viz jeho zmínka o učebnicích, které nejlépe zhodnotíte ve sběru starého papíru). To je dobrá zpráva. K optimismu ohledně budoucnosti to ale nestačí.

Nevyřešený problém skutečně zůstává problém možné diktatury v naší (nepříliš vzdálené) budoucnosti. Chaos je při velkých změnách vždycky. To je ale jen to menší zlo. Horší je pravděpodobný nástup diktatury, která k tomu svému asociálnímu cíli určitě zneužije moderní informační technologie a pokročilou umělou inteligenci. Takže ta tragická společenská změna může proběhnout za potlesku širokých mas pracujících (které o svoji práci s postupem času tak jak tak přijdou).

S. Pavuk 5.8.2020 11:58

Áno, súhlasím. K diktatúre určite nepríde pod bodákmi pušiek. Bude to vyústenie erózie spoločnosti ktorá tu panuje už dlho. S využitím moderných technológií hrozí, že svet sa prevráti v koncentrák obývaný ovcami.

M. Miky 5.8.2020 10:26

Tak už jen na příkladu všech těch zu Grund přivedených socialistických států by klasicky vzdělaný ekonom měl být schopen lehce tyto utopie vyvrátit, ne? Nebo to bylo vše nadarmo a každá generace si musí projít socíkem?

M. Valenta 5.8.2020 9:30

Nesmysl s logickou stavbou!!

T. Zlesa 5.8.2020 8:26

Pokud autor použije takovou větu:

" Ano, samozřejmě, jsou to úplné nesmysly, ale tyto nesmysly mají bezchybnou logickou stavbu, takže je těžko argumentačně vyvrátíte."

pak uznává, že nechápe kde je chyba.

Proč o tom pak píše? :-)

L. Novák 5.8.2020 15:58

Protože dobře ví, že žádné ekonomické či finanční perpetuum mobile, jak jej hlásají popsané postupy novodobé levice, existovat nemůže. Každé "letadlo" nakonec jednou skončí na nedostatku dalších a dalších "hejlů", kteří přispívají těm na vrcholu k nebývalým požitkům získaným podfukem na hloupých voličích.

M. Miky 5.8.2020 16:49

To tady víme skoro všichni, ale nemůže jako ekonom říct, že to nelze logickými argumenty vyvrátit. Stejně jako by každý fyzik měl být schopen vyargumentovat nemožnost existence perpeta mobile, tak by i každý ekonom měl být schopen obhájit nemožnost existence socialistického hospodářství. Jinak buď není ekonomem, nebo je ekonomem socialistickým, což je v reálu totéž.

M. Krátký 5.8.2020 8:06

v těchto "vědách" tápu a plavu naznak - jsem těžký materialista a věřím jen věcem, které mohu držet v ruce. Na druhou stranu ale doufám, že celá tato "hra na záchranu lidstva" bude co nevidět příčinou totálního krachu EU - !!!!!!

V. Pavelka 5.8.2020 9:09

Má dáti,dal, není žádná věda .Zvědečtěla jen ekonomická omáčka ...

J. Nevrkla 5.8.2020 7:53

Jak prohlásil jeden klasik - to je tak velká pitomost, že jí může uvěřit jen intelektuál.

Sociologicti intelektuálové přišli s prospesnosti multikulturalismu, ekonomicti s moderní měnovou teorií. Škody jsou a budou veliké. Snad nad tím brzy zvítězí zdravý rozum.

D. Stirsky 5.8.2020 7:51

Je to stále stejné: Dlouhá mince - tisk bankocetlí - kvamtitativní uvolňování peněz - vrtulníkové peníze. Peníze, toď geniální i ďábelský vynález lidstva. V této oblasti je vše jen velkým "letadlem". Což je sice trestné, ale nikoli pro politiky. Jednou to krachnout musí a pak Pánbůh s námi. Jde o to, kdy ke krachu dojde.

L. Novák 5.8.2020 4:09

Jo. Jednoho takového, co šíří popsané bludy, už jsem si všiml na českých webech, navštívil i NP... a po "odhalení" zase zmizel. :-P